Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez Szczepan9205,

AKTUALIZACJA SPOLSZCZENIA:

21.10.2024do zakładki Linki do pobrania została dodana najnowsza wersja spolszczenia dostosowana do łatek, które wyszły między majem 2024, a 21.10.2024. Dodatkowo zmniejszył się trochę rozmiar spolszczenia z racji usunięcia z paczki ze spolszczeniem dodatku Modded Exes - Grok do większości łatek, mini-łatek czy fixów wrzuca od jakiegoś czasu najbardziej aktualną wersję dlatego Modded Exes nie musi już być częścią spolszczenia. Oprócz tego spolszczenie zostało dostosowane do działania z Anomaly 1.5.3 i do wszystkich dodatków jakie w międzyczasie Grok dodał do Gammy. Do tego poprawiono trochę błędów, ujednolicono wielkość liter we właściwościach przedmiotów, a same opisy w większości dostosowano do konkretnych przedmiotów. 

Pliki polskiego lektora są INTEGRALNĄ częścią spolszczenia, więc jeżeli ktoś nie chce lektora to instrukcja jak go usunąć jest w zakładce "INSTRUKCJA INSTALACJI SPOLSZCZENIA". Żeby spolszczenie działało też jak należy trzeba zaktualizować też Launcher Gammy do wersji do 6.4.0.0 - linki do pobrania Launchera są dostępne na serwerze Discord Gammy w zakładce "Announcements".

Rekomendowane odpowiedzi

@kanon1022 Szczerze? Ja zostaję przy Anomaly 1.5.2 + GAMMA bo nie chcę mi się od nowa instalować GAMMY :P

Według tego co autorzy napisali w temacie Anomaly na Moddb to w 1.5.3 są takie różnice i nowości:

- Zmiany w menu głównym, aby dostosować się do wytycznych GSC Game World dotyczących modów do ich gier (w skrócie dodali w głównym menu napis "Kup oryginalną trylogię", który powinien chyba otwierać stronę GSC w przeglądarce gdzie powinno dać się kupić oryginalne gry, ale nie działa, a przynajmniej nie z Anomaly 1.5.2 - może jak się używa jako bazy 1.5.3 to wtedy działa... No i dodali jeszcze dopisek, że GAMMA to fanowski projekt, żeby GSC się nie czepiało);

- Ogólne ulepszenia stabilności silnika, naprawiono kilka potencjalnych przyczyn wylotów;

- Kilka poprawek błędów (niektóre z nich były oczekującymi aktualizacjami, które czekały na dobry moment, aby zostać wydane, a inne poprawki zostały zasugerowane przez społeczność);

- Naprawiono zadania "Skanowanie pola" i "Ogień, który nigdy nie zgaśnie";

- Naprawiono problem z emisjami po nieudanym zadaniu "Obrona Bariery";

- Dodano kilka ulepszeń i nowych funkcji do skryptowania w dodatkach.;

Także wiesz... Z tego co u siebie testowałem to tak jak napisałem - żeby grać w Gammę z Anomaly 1.5.3 to najpewniej trzeba by całą Gammę od nowa zainstalować bo zwykła podmiana czystego Anomaly z 1.5.2 na 1.5.3 powoduje jakieś dziwne wyloty, ale jak komuś się chce w to bawić to o tyle dobrze, że zapisy przynajmniej będą działać i nie trzeba grać od nowa. 

A co do spolszczenia to tak, wystarczy je rozpakować i nałożyć na to co masz w folderze mods i zgodzić się na zamianę plików - to wszystko. 

• Dodatnia 2

@Szczepan9205 Jak się aktualizuję Gammę na serwerze jest po angielsku , antywirus to ESET  ale dodałem do zapory aby pozwałał na te pliki  , i przy ściąganiu mam wyłączony. Miałem tak wcześniej przy 1.5.2 . ale jakoś poszło . Może to przez to , że podczas ściągania korzystam z kompa .

Zrzut ekranu 2024-10-22 120104.png

Edytowane przez kanon1022

@kanon1022 Hmm, nie sądzę żeby używanie kompa podczas pobierania było powodem.

Tym bardziej, że poczytałem trochę w necie o tym "Wystąpił wyjątek podczas żądania klienta WebClient" i w każdym przypadku (nawet przy pobieraniu czegoś do innych gier) okazuje się, że winny jest antywirus, który mimo dodania do zapory i tak blokuje pobieranie. Musiałbyś go wyłączyć na czas instalacji całkowicie i wtedy powinno się wszystko pobrać i zainstalować bez żadnego problemu. 

@Szczepan9205 Pisałem , że wyłączyłem do ponownego uruchomienia kompa antywirusa instaluję GAMMĘ z tych plików które ty mi podesłałeś tylko na Anomalię 1.5.3 . A jak aktualizować . A co z tym co jest w cytacie.

Cytat

Zrzut ekranu 2024-10-22 105439.png

@kanon1022 Nie chodzi o takie wyłączenie - trzeba go wyłączyć całkowicie czyli tak, żeby procesów Eseta nawet nie było w menedżerze zadań. 

No przecież Ci napisałem - to w cytacie czyli GAMMA addons status: i ModDB addons status i update available to znaczy, że są dostępne aktualizacje i Gammy i wszystkich dodatków, które się na nią składają. Czytaj trochę uważniej co się do Ciebie pisze. 

No jak to jak aktualizować? Klikasz Install/Update GAMMA i się aktualizuje....

@Szczepan9205 resources dokładnie to którego katalogu to wrzucić  , bo w GAMIE gdzie są wszystkie pliki  MO2 i inne jest taki folder tylko jest bez tych zipów i całej reszty . A cała zawartość resources z innymi plikamijest tam gdzie laucher.exe. I czy do wersji Anomaly 1.5.3 też trzeba tworzyć oddźelne foldery Anomaly i Gamma i do nich wypakować .

@kanon1022 Ja resources wrzuciłem do głównego katalogu, ale nie jestem pewien czy nie trzeba go wrzucić do tego .Grok's Modpack Installer razem z exe od launchera, ale patrząc na to, że i .exe i resources są w jednym folderze, a nie oddzielnie to raczej oba trzeba wrzucić do .Grok's Modpack Installer

No tak - jeżeli stawiasz Gammę od nowa i chcesz używać 1.5.3 jako bazy to do oddzielnego folderu wypakowujesz Anomaly 1.5.3 i do oddzielnego pliki z tego GAMMA RC3, żeby mieć coś takiego:

obraz_2024-10-23_124709993.png

I tyle, jak Ci potem MO poprosi o stworzenie tej przenośnej instancji to mu wskazujesz folder z Anomaly i wsio.

@Szczepan9205 Tak do tego wrzuciłem Grok's Modpack Installer razem z exe od launchera, ale patrząc na to, że i .exe i resources są w jednym folderze, a nie oddzielnie to raczej oba trzeba wrzucić do .Grok's Modpack Installeri zainstalowałem , przeniosłem zapisy niby działają , ale nie widać broni w okienku i po ulepszeniu kombinezonu stalker nie można biegać na przeniesionych zapisach.

@kanon1022Tak, trzeba tak wrzucić jak piszesz - ja jak sobie aktualizowałem Launcher to wrzuciłem inaczej, ale to z pośpiechu + jeszcze się wtedy przyzwyczajałem do Windowsa 11 i się zamotałem. 

No dobra, zapisy przeniosłeś i działają, a user.ltx też przeniosłeś, żeby swoje ustawienia grafiki i klawiszologii z 1.5.2 nadal mieć? Może dlatego nie możesz biegać bo masz domyślną klawiszologię? Czy ja Cię źle zrozumiałem i przed ulepszeniem kombinezonu mogłeś biegać, a po ulepszeniu nie?

Jeśli przeniosłeś user.ltx to nie wiem o co może chodzić - ja tak jak pisałem - zostałem przy Anomaly 1.5.2 jako bazie bo nie chce mi się całej Gammy od nowa instalować. 
Jeszcze jedna rzecz, która mi przychodzi do głowy - stwórz sobie zupełnie nową postać i nową grę zacznij i zobacz czy wtedy będziesz widział broń w okienku i będziesz mógł biegać.

@Szczepan9205Wiem , że pisałeś ale myślałem , że się oriętujesz w tym temacie . Dzięki za wszystkie odpowiedzi .👍

Jeszcze tylko jedno pytanko te mody do Anomaly który jest twoim zdaniem najlepszy pod względem fabuły , ilości lokacji jakości rozgrywki i.t.d .

Kanon1022 - jest pare lini fabularnych w tym samym czasie i nie koliduja z sobą, czasem sie stykaja w tej samej postaci - np. Sacharow na Jantarze.

Dobrze zrobiony balans cen i zadań, im wyższa pozycja - od np 1000 do 1 - 1 najwyzsza pozycja - tym robi sie ciekawiej.

Hra sie lepiej bo poprawiono błędy z wersji poprzedniej.

Teraz cały czas gram i nie widać końca, jest fajnie, polecam.

p.s. gram w rus. wersji.

@kanon1022  masz changelog do Anomaly 1.5.3 to sobie zerknij jakie "pierdoły" zmienili. Powiem tak za dużo czasu na czytanie nie stracisz 😏 Głównie poprawki, zmiany balansu rozgrywki, tak jak napisał vidkunsen, nowości mało.

A co do fabuły to Gamma ma więcej linii fabularnych niż Anomaly bo oprócz tych znanych z Anomalii dochodzą jeszcze 3: https://stalker-anomaly-gamma.fandom.com/wiki/Missions_%26_Main_Story.

No, a najwięcej to chyba ma Antology bo tam masz kilka modów fabularnych wpakowanych, w których sobie grasz z mechanikami z Anomaly. No i jeszcze jest fabuła z Zewu, no i pewnie ta oryginalna z Anomaly. Tylko wiadomo nie wszystkie na raz tylko w menu sobie wybierasz w co chcesz pograć.