Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez Szczepan9205,

AKTUALIZACJA SPOLSZCZENIA:

07.01.2025 - do zakładki Linki do pobrania została dodana najnowsza wersja spolszczenia dostosowana do łatek, które wyszły między, a 21.10.2024, a 07.01.2025 czyli do łatki 0.9.3. Z racji, że nie wszyscy czytają, a potem pojawiają się pytania - nie trzeba już pobierać, ani mieć dodatku Modded Exes - Grok do większości łatek, mini-łatek czy fixów wrzuca od jakiegoś czasu najbardziej aktualną wersję dlatego Modded Exes nie jest już częścią spolszczenia. Oprócz tego spolszczenie zostało dostosowane do działania z Anomaly 1.5.3 i do wszystkich dodatków jakie w międzyczasie Grok dodał do Gammy. Do tego przerobiono część dialogów, ujednolicono nazewnictwo niektórych miejsc, poprawiono błędne ksywki niektórych NPC itd. (długo by wymieniać).

Pliki polskiego lektora są INTEGRALNĄ częścią spolszczenia, więc jeżeli ktoś nie chce lektora to instrukcja jak go usunąć jest w zakładce "INSTRUKCJA INSTALACJI SPOLSZCZENIA". Żeby spolszczenie działało też jak należy trzeba zaktualizować też Launcher Gammy do wersji do 6.7.0.0 - linki do pobrania Launchera są dostępne na serwerze Discord Gammy w zakładce "Announcements" lub w zakładce "How-to-install" znajduje się też odnośnik do launchera.

Rekomendowane odpowiedzi

@kanon1022 Szczerze? Ja zostaję przy Anomaly 1.5.2 + GAMMA bo nie chcę mi się od nowa instalować GAMMY :P

Według tego co autorzy napisali w temacie Anomaly na Moddb to w 1.5.3 są takie różnice i nowości:

- Zmiany w menu głównym, aby dostosować się do wytycznych GSC Game World dotyczących modów do ich gier (w skrócie dodali w głównym menu napis "Kup oryginalną trylogię", który powinien chyba otwierać stronę GSC w przeglądarce gdzie powinno dać się kupić oryginalne gry, ale nie działa, a przynajmniej nie z Anomaly 1.5.2 - może jak się używa jako bazy 1.5.3 to wtedy działa... No i dodali jeszcze dopisek, że GAMMA to fanowski projekt, żeby GSC się nie czepiało);

- Ogólne ulepszenia stabilności silnika, naprawiono kilka potencjalnych przyczyn wylotów;

- Kilka poprawek błędów (niektóre z nich były oczekującymi aktualizacjami, które czekały na dobry moment, aby zostać wydane, a inne poprawki zostały zasugerowane przez społeczność);

- Naprawiono zadania "Skanowanie pola" i "Ogień, który nigdy nie zgaśnie";

- Naprawiono problem z emisjami po nieudanym zadaniu "Obrona Bariery";

- Dodano kilka ulepszeń i nowych funkcji do skryptowania w dodatkach.;

Także wiesz... Z tego co u siebie testowałem to tak jak napisałem - żeby grać w Gammę z Anomaly 1.5.3 to najpewniej trzeba by całą Gammę od nowa zainstalować bo zwykła podmiana czystego Anomaly z 1.5.2 na 1.5.3 powoduje jakieś dziwne wyloty, ale jak komuś się chce w to bawić to o tyle dobrze, że zapisy przynajmniej będą działać i nie trzeba grać od nowa. 

A co do spolszczenia to tak, wystarczy je rozpakować i nałożyć na to co masz w folderze mods i zgodzić się na zamianę plików - to wszystko. 

• Dodatnia 2

Chciałem zainstalować Anomaly 1.5.3 i GAMMĘ , ale mam takie coś w instalatorze na żółto na górze w dwóch okienkach , czy się zainstaluje bo po pewnym czasie są errory , robię tak jak przy Anomaly 1.5.2.

Zrzut ekranu 2024-10-22 105439.png

Edytowane przez kanon1022

@Szczepan9205 Jak się aktualizuję Gammę na serwerze jest po angielsku , antywirus to ESET  ale dodałem do zapory aby pozwałał na te pliki  , i przy ściąganiu mam wyłączony. Miałem tak wcześniej przy 1.5.2 . ale jakoś poszło . Może to przez to , że podczas ściągania korzystam z kompa .

Zrzut ekranu 2024-10-22 120104.png

@kanon1022 Hmm, nie sądzę żeby używanie kompa podczas pobierania było powodem.

Tym bardziej, że poczytałem trochę w necie o tym "Wystąpił wyjątek podczas żądania klienta WebClient" i w każdym przypadku (nawet przy pobieraniu czegoś do innych gier) okazuje się, że winny jest antywirus, który mimo dodania do zapory i tak blokuje pobieranie. Musiałbyś go wyłączyć na czas instalacji całkowicie i wtedy powinno się wszystko pobrać i zainstalować bez żadnego problemu. 

@Szczepan9205 Pisałem , że wyłączyłem do ponownego uruchomienia kompa antywirusa instaluję GAMMĘ z tych plików które ty mi podesłałeś tylko na Anomalię 1.5.3 . A jak aktualizować . A co z tym co jest w cytacie.

Cytat

Zrzut ekranu 2024-10-22 105439.png

@kanon1022 Nie chodzi o takie wyłączenie - trzeba go wyłączyć całkowicie czyli tak, żeby procesów Eseta nawet nie było w menedżerze zadań. 

No przecież Ci napisałem - to w cytacie czyli GAMMA addons status: i ModDB addons status i update available to znaczy, że są dostępne aktualizacje i Gammy i wszystkich dodatków, które się na nią składają. Czytaj trochę uważniej co się do Ciebie pisze. 

No jak to jak aktualizować? Klikasz Install/Update GAMMA i się aktualizuje....

@Szczepan9205 resources dokładnie to którego katalogu to wrzucić  , bo w GAMIE gdzie są wszystkie pliki  MO2 i inne jest taki folder tylko jest bez tych zipów i całej reszty . A cała zawartość resources z innymi plikamijest tam gdzie laucher.exe. I czy do wersji Anomaly 1.5.3 też trzeba tworzyć oddźelne foldery Anomaly i Gamma i do nich wypakować .

@kanon1022 Ja resources wrzuciłem do głównego katalogu, ale nie jestem pewien czy nie trzeba go wrzucić do tego .Grok's Modpack Installer razem z exe od launchera, ale patrząc na to, że i .exe i resources są w jednym folderze, a nie oddzielnie to raczej oba trzeba wrzucić do .Grok's Modpack Installer

No tak - jeżeli stawiasz Gammę od nowa i chcesz używać 1.5.3 jako bazy to do oddzielnego folderu wypakowujesz Anomaly 1.5.3 i do oddzielnego pliki z tego GAMMA RC3, żeby mieć coś takiego:

obraz_2024-10-23_124709993.png

I tyle, jak Ci potem MO poprosi o stworzenie tej przenośnej instancji to mu wskazujesz folder z Anomaly i wsio.

@Szczepan9205 Tak do tego wrzuciłem Grok's Modpack Installer razem z exe od launchera, ale patrząc na to, że i .exe i resources są w jednym folderze, a nie oddzielnie to raczej oba trzeba wrzucić do .Grok's Modpack Installeri zainstalowałem , przeniosłem zapisy niby działają , ale nie widać broni w okienku i po ulepszeniu kombinezonu stalker nie można biegać na przeniesionych zapisach.

@kanon1022Tak, trzeba tak wrzucić jak piszesz - ja jak sobie aktualizowałem Launcher to wrzuciłem inaczej, ale to z pośpiechu + jeszcze się wtedy przyzwyczajałem do Windowsa 11 i się zamotałem. 

No dobra, zapisy przeniosłeś i działają, a user.ltx też przeniosłeś, żeby swoje ustawienia grafiki i klawiszologii z 1.5.2 nadal mieć? Może dlatego nie możesz biegać bo masz domyślną klawiszologię? Czy ja Cię źle zrozumiałem i przed ulepszeniem kombinezonu mogłeś biegać, a po ulepszeniu nie?

Jeśli przeniosłeś user.ltx to nie wiem o co może chodzić - ja tak jak pisałem - zostałem przy Anomaly 1.5.2 jako bazie bo nie chce mi się całej Gammy od nowa instalować. 
Jeszcze jedna rzecz, która mi przychodzi do głowy - stwórz sobie zupełnie nową postać i nową grę zacznij i zobacz czy wtedy będziesz widział broń w okienku i będziesz mógł biegać.

@Szczepan9205Wiem , że pisałeś ale myślałem , że się oriętujesz w tym temacie . Dzięki za wszystkie odpowiedzi .👍

Jeszcze tylko jedno pytanko te mody do Anomaly który jest twoim zdaniem najlepszy pod względem fabuły , ilości lokacji jakości rozgrywki i.t.d .

Kanon1022 - jest pare lini fabularnych w tym samym czasie i nie koliduja z sobą, czasem sie stykaja w tej samej postaci - np. Sacharow na Jantarze.

Dobrze zrobiony balans cen i zadań, im wyższa pozycja - od np 1000 do 1 - 1 najwyzsza pozycja - tym robi sie ciekawiej.

Hra sie lepiej bo poprawiono błędy z wersji poprzedniej.

Teraz cały czas gram i nie widać końca, jest fajnie, polecam.

p.s. gram w rus. wersji.

@kanon1022  masz changelog do Anomaly 1.5.3 to sobie zerknij jakie "pierdoły" zmienili. Powiem tak za dużo czasu na czytanie nie stracisz 😏 Głównie poprawki, zmiany balansu rozgrywki, tak jak napisał vidkunsen, nowości mało.

A co do fabuły to Gamma ma więcej linii fabularnych niż Anomaly bo oprócz tych znanych z Anomalii dochodzą jeszcze 3: https://stalker-anomaly-gamma.fandom.com/wiki/Missions_%26_Main_Story.

No, a najwięcej to chyba ma Antology bo tam masz kilka modów fabularnych wpakowanych, w których sobie grasz z mechanikami z Anomaly. No i jeszcze jest fabuła z Zewu, no i pewnie ta oryginalna z Anomaly. Tylko wiadomo nie wszystkie na raz tylko w menu sobie wybierasz w co chcesz pograć.