Allen Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 Witam, nowych jak i stałych użytkowników którzy jeszcze nie potrafią istotniej dla uzyskania pomocy rzeczy, poradnik ten poświęcam tematowi wyciągania logów z plików. Możecie w temacie wpisywać dodatkowe informację dotyczące logów będę starał się je dopisywać do pierwszego postu Co to jest Log? Log (inaczej: dziennik, plik dziennika, rejestr zdarzeń) – chronologiczny zapis zawierający informację o zdarzeniach i działaniach dotyczących systemu informatycznego, systemu komputerowego czy komputera. Log tworzony jest automatycznie przez dany program komputerowy, a sama czynność zapisywania do logu nazywana jest też logowaniem – nie należy mylić tego określenia z logowaniem w celu wykonania uwierzytelnienia. (źródło wikipedia.org) 1. Wchodzimy w katalog odpowiedni dla każdej części gry. Dla systemu Windows Vista/7/8/10: Spoiler Cień Czarnobyla : C:/Users/Public/Documents/stalker-shoc/logs Czyste Niebo : C:Users/Public/Documents/STALKER-STCS/logs Zew Prypeci : C:Users/Public/Documents/STALKER-Zew Prypeci/logs lub C:\Users\Public\Documents\stalkercop\logs Dla systemu Windows XP: Spoiler Cień Czarnobyla : C:/Documents and Settings/All Users/Moje dokumenty/STALKER-SHOC*/logs Czyste Niebo : C:/Documents and Settings/All Users/Moje dokumenty/STALKER-STCS*/logs Zew Prypeci : C:Documents and Settings/All Users/Moje dokumenty/STALKER-Zew Prypeci*/logs lub C:Documents and Settings/All Users/Moje dokumenty/stalkercop*/logs * - tutaj nazwa folderu może się różnić zależnie od języka instalatora. Dla Lost Alpha / CoC / Reborn: Spoiler X:%sciezka_do_folderu_z_gra%/appdata/logs 1.1 Możemy także sprawdzić ściężkę zapisów logów w pliku fsgame.ltx znajdującym się w głównym katalogu gry. Linijka : $app_data_root$ = true| false| $fs_root$| savedata\ W tym przypadku logi znajdują się w katalogu "savedata" 2. Ukażą nam się plik "xray_%nazwauzytkownika%.logs" otwieramy go edytorem tekstowym przechodzimy na sam dół do linijki FATAL ERROR. Spoiler FATAL ERROR [error]Expression : fatal error [error]Function : CInifile::r_section[error]File : D:prog_repositorysourcestrunkxrCoreXr_ini.cpp [error]Line : 502 [error]Description : <no expression> [error]Arguments : Can't open section 'bar_a2_dolg_3_squad'. Please attach [*.ini_log] file to your bug report 2.1 Niekiedy logi nie zawierają linijki FATAL ERROR, w takim przypadku najlepiej wkleić cały log pamiętając jednocześnie o umieszczeniu go w spoilerze. Przykładowy spoiler : Spoiler (Ze względów przejrzystości tematu). 3. Kopiujemy tak jak w przykładzie od linijki FATAL ERROR, do końca pliku. 4. Wklejamy w opisie naszego problemu jednocześnie tagując tak jak w przykładzie znacznikiem Code "<>". Znacznik code zaznaczony czerwonym kwadratem. 5. Czekamy cierpliwie na odpowiedź ! Współtwórcy posta @gawron @kondotier 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 11 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 I teraz juz wiem czego szukać. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 11 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 Przyda się dla nowych. Większość osób wie gdzie szukać ale.. lepiej aby taki temat był - tak więc dobra robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Od siebie dodam jeszcze , że są modyfikacje , posiadające własne foldery z logami , które znajdują się w głównym katalogu podstawki . I tak dla Lost Alpha będzie to appdata , dla innych może to być userdata . Życzę wszystkim aby nieczęsto musieli zaglądać do tych folderów . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 gawron, dodałem twoją informację do pierwszego posta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Nawiązując do wypowiedzi Gawrona, proponuję zapoznać się z tym tematem:http://stalkerteam.pl/topic/418-jak-zainstalowac-kilka-gier-stalker-jednocze%C5%9Bnie/ Z tym, że ja proponuję, aby zamiast "save", wpisac poprostu "ZAPISY".Wtedy pierwsza linia fsgame.ltx, wygląda tak.$app_data_root$ = true| false| $fs_root$| ZAPISYNo i nie trzeba robić całego nowego pliku, tylko w istniejącym usunąć ścieżkę do C:/ user i wpisać jak w ramce.Tak robimy w SoC i CS.W CoP, ścieżkę do user, musimy zamienić na ścieżkę do katalogu z modem.$app_data_root$ = true | false |D:MODYDZIENNIKZAPISY Oczywiście, że każdy wpisuje swoją ścieżkę, nie z przykładu. I przy modach, nie zapominamy o takiej zmianie na:$game_data$ = true| true| $fs_root$| gamedataJeżeli mod, tak jak np. LA, ma już zapis w katalogu moda, ale o jakiejś niesugestywnej nazwie jak ta appdata, to tylko ją zmieniamy na "ZAPISY", lub na taką, jaka nam najbardziej odpowiada. I rada. Stawiajcie mody zawsze na kopii podstawki! Z podstawki zróbcie świętą krowę! Unikniecie wtedy wielu problemów. Za podstawkę uznać też należy grę spatchowaną do niższych wersji.Miłej gry po zmianach życzę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pandeiro Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 A jak ma zainstalowaną LA i SOC z Martwym szlakiem 2 to mi pokazuje tylko save,y i logi z SOC i nawet ostatni wylot hehe, to co mam odinstalować SOC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 3 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Logi w lost alpha znajdują się w innych katalogach. Jest o tym w pierwszym poście, ..S.T.A.L.K.E.R. - Lost Alphaappdatalogs Zmieniłem pierwszy post teraz nikt nie powinien przegapić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 @Allen dopisz może do #1, że najprostszym sposobem sprawdzenia loga, jest otwarcie notatnika zaraz po wylocie i wklejenie zawartości schowka? A dopiero jak ten sposób zawiedzie, to można sprawdzać inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi