Jump to content

FPS-y w Stalkerze (podstawki i mody)

pacjent1972

Recommended Posts

Wiadomo że większość współczesnych gier jest tak zoptymalizowana że każdy średniej klasy komp kompy wyciąga ok. 60 FPS-ów. Jak jest tak naprawdę ze Stalkerem?

Nie martwi i nie głowimy się nad tym dopóki nie zainstalujemy jakiegoś Frapsa albo Afterburnera :) i naszym oczom zaczynają ukazywać się cyferki podczas gry. 

Nie ma w sumie problemu bo gdy miodzik w naszym Stalkerze hula na cacy to po co nam dobry FPS? Ale... :devil:

Mnie zastanawia to i proszę wtajemniczonych w sprawy sprzętowe o wyjaśnienie tego tematu. 

U mnie FPS w podstawkach Stalkera to ponad 130-140 i dochodzi do 200 w bunkrze Sidora :nuke:

Jedyny poprawny FPS (ok.60) mam w Rebornie, wszędzie ustawiona synchronizacja pionowa. Moja konfiguracje sprzętową znacie i jest tutaj... https://stalkerteam.pl/topic/7232-komp-pacjenta/

Jak to jest z tymi FPS-ami w Stalkerze? 

W menu masz powyżej 500 fps. Co powoduje przegrzewanie karty graficznej (bynajmniej u mnie są piski kondensatorów gdy jestem w menu)...

Co można wrzucić do stalkera żeby mieć zajebistą wydajność na nowych sprzętach?

• Wsparcie dla 4 rdzeniowych procków
  • Fix dla pionowej synchronizacji
  • Fix dla menu
  • Zaktualizowane binarki LUA

Więcej się niewymyśli. Wszystko zostało wykonane przez Rosjan.

Jak zbiorę więcej czasu to wrzucę "patcha" dla czystego SoC'a 1.0006...

• Positive 1

• 4 weeks later...

Żeby nie zakładać nowego tematu, zapytam się tutaj.

Wkrótce planuję wymianę sprzętową na:

GTX770

intel i5-4460 3,2 GHz

8GB RAM-u

I teraz pytanie: na ile FPS-ów mogę liczyć w Cieniu Czarnobyla na takim sprzęcie mając zainstalowane dodatkowo Absolute Nature od Cromm Cruaca, Stalker Weather Overhaul i dystans wyświetlania trawy na 350 metrów, jednocześnie mając ustawione pełne dynamiczne oświetlenie i wszystko wymaksowane ( z wyjątkiem wygładzania krawędzi, którego jakoś nigdy nie dostrzegałem w żadnej grze ;) ) przy rozdzielczości 1920 na 1080?

Edited by Route

@Route, nikt nie zna odpowiedzi na to pytanie. Za dużo jest niewidomych. Jaki system, dysk SSD czy "zwykły", czy będziesz podkręcał procka i kartę? Czy system będzie systematycznie czyszczony, dyski, rejestr defragmentowane itp. To wbrew pozorom ma spore znaczenie w uzyskaniu liczby FPS-ów. Dobry sprzęt, to nie wszystko, trzeba też odpowiednio dbać o niego.

Edited by smox
  • Positive 1

STALKER i X-Ray Engine to jedna wielka niewiadoma.

U mnie na 
Radeon 6850 HD Series
Procesor Dual Core Intela 2.33GHz
4GB Ramu
Cień Czarnobyla z Autumn Aurora 2.1 + ENB z niego wyciągał wszędzie ładne 60fps :)
A innym na podobnym systemie będzie ścinać. STALKER to wielka niewiadoma jak już wspomniałem. Optymalizacja silnika kiedyś była tak tragiczna że nawet grać się nie dało.

Jeśli chodzi o FPS w modach to u mnie póki co najlepiej spisują się DoppelgangER i Przestrzenna Anomalia gdzie w obu mam między 55-70 FPS. 

DoppelgangER jest jednak lepiej dopieszczony i tam mam niemal zawsze 60 FPS.

Przestrzena Anomalia dopiero na DX11 i full ustawieniach osiągnęła dobry wynik. 

Nigdy nie zwracałem na to uwagi dopiero po zainstalowaniu MSI Afterburnera widzę co dzieje się w grach z FPS-em. 

Ot takie tam rozważania. :biggrin:

• 5 months later...