metek58 Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Też zrobiłem test SSD z systemem Win7, aby @smox miał więcej możliwości porównań. Jak widać, rodzaj systemu nie jest winą wydajności dysku SSD. Oto wynik (wrzuciłem też dane płyty głównej): 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 15 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Dziękuję Wam za wyjaśnienie sytuacji. Wychodzi więc na to, że winna była płyta z SATA 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 16 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Nowy "staruszek". Obudowa: Obudowa Zalman Z9 PLUSPłyta główna: ASRock Z370 PRO4 Coffee LakeZasilacz: OCZ 600 WProcesor: Intel Core i3-8100, 3.60GHz, 6MBChłodzenie: SilentiumPC Fortis HE1225 Pamięć: HyperX Fury Black, DDR4, 8GB(2x4GB), 2400MHz, CL15Grafika: Gigabyte GTX 770 Dysk SSD - KINGSTONS SSDNow UV400 120 GB Dysk HDD - Western Digital 640GB Jak by nie patrzeć, to mój "staruszek" trochę odmłodniał W przyszłości planuję wymianę grafiki na GTX 1060 6GB i dodanie kolejnych 8 GB pamięci. Teraz ceny są stanowczo za wysokie. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 (edytowane) Narobiłeś mi apetytu tą nową konfiguracją I tak zastanawiam się nad zmianą na Coffee Lake. Nie chcę zakładać nowego wątku ale tak się zastanawiam i może ktoś mi podpowie. Za ile realnie można byłoby sprzedać płytę Asus Maximus Ranger + i5 6600K 3,5GHz ? https://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-6600k-3-5ghz-6mb-box-bx80662i56600k-707264/Procek kupiony w morele.net 29.04.2016 gw 36cy czyli do 29.04.2019rhttps://www.morele.net/plyta-glowna-asus-m aximus-viii-ranger-707311/Płyta kupiona w komputronik 21.03.2016 gw 36cy czyli do 21.03.2019r. STAN PŁYTY i PROCKA IDEALNY - Pudełka oryginalne też w stanie IDEALNYM Edytowane 16 Lutego 2018 przez kazik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnieciu Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 @kazik wg. mnie zamiast motać z procesorem. Zamotaj kartę graficzną . Zależy od stanu. Jak jeszcze na gwarancji to z 1300-1400. Jak po dałbym z 1200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 (edytowane) Pamiętam o karcie tym bardziej, że zbliża się premiera nowego Metro :( ale karta graficzna nie jest moim priorytetem. Ponawiam pytanie i sorry ale nie chciałbym dyskutować w temacie @smox Edytowane 16 Lutego 2018 przez kazik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 10 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 Kolejna modernizacja kompa o kartę graficzną - ASUS GeForce GTX 1060 Strix Gaming OC 6GB VR 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anton Gorodecki Opublikowano 10 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 No i pięknie. Oby długo i bezawaryjnie służyła 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 10 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 Ciesze się razem z Tobą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 11 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Taka ciekawostka - gość od którego kupiłem kartę nazywa się... Sidorowicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 25 minut temu, smox napisał: nazywa się... Sidorowicz To ci pewnie policzył jak za złoto albo spali się (pfu pfu pfu, odpukać w niemalowane drewno itp) podczas grania w sapera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 11 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 4 minuty temu, tom3kb napisał: To ci pewnie policzył jak za złoto albo spali się No, trochę kosztowała, ale ma jeszcze 2 lata gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 16 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 No i jest Dzisiaj przyszła paczka. Okazało się, że karta nie mieści się w obudowie, ale piłka do metalu i kombinerki rozwiązały problem. Wszystko gra, huczy i buczy Takie zdjęcie na szybkiego - A tu screen z moda Czas Sojuszu - Więź czasów. Wszystko ma maxa. Jeżeli wierzyć MSI Afterburner, to karta (GPU) użyta w 34%, a procesor (CPU) w 29%. FPSów jest 60, bo taki mam ustawiony limit. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 20 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 Czyż ta obudowa Fractal Design Focus G nie jest ładna? Ma ktoś inne propozycje? Warunki - musi być ładna, budżetowa ~200 zł i ma być miejsce na napęd DVD. Nie chcę chińskich SilentiumPC. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yossarian Opublikowano 20 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 @smox może coś z tego poniżej Cię zainspiruje Spoiler 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anton Gorodecki Opublikowano 20 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 Najważniejsze, żeby TOBIE się podobała i spełniała TWOJE wymagania. Duże okno ładnie wyeksponuje podzespoły Jeśli karta i chłodzenie CPU wchodzą to czemu nie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkk7 Opublikowano 22 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2018 (edytowane) Masz @smox wymagani, ładna, budżetowa. Dobrze jak by jeszcze prała i sprzątała . Koniec żartów, czy będzie się podobać to rzecz gustu, każdy ma inny. takie trzy propozycje z recenzją. Niestety Zalman ma tylko miejsce na DVD. https://www.in4.pl/recenzja-ZALMAN-Z3-PLUS,994,1.html https://www.in4.pl/recenzja-CORSAIR-CARBIDE-SPEC-04,999,1.html https://www.in4.pl/recenzja-Genesis-IRID-300---szklana-wieża-za-nieduże-pieniądze,1023,1.html Może jeszcze taka. https://www.morele.net/obudowa-modecom-oberon-glass-black-at-oberon-g-10-000000-0002-978013/ Edytowane 22 Maja 2018 przez mkk7 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 22 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2018 @mkk7 Fajne propozycje Z tego co zaproponowałeś wybrałbym obudowę GENESIS Co prawda nie ma napędu DVD ale można dokupić napęd przenośny wpinany w USB (ja tak zrobiłem). Bo tak na prawdę jak dla mnie obecnie producenci powoli odchodzą od możliwości montażu napędów w obudowach. Od czasu gdy kupiłem zewnętrzny napęd DVD używałem go z trzy razy na pół roku. Dodatkowo miejsce na napęd z przodu obudowy psuje jej wygląd a ten GENESIS wygląda ślicznie. Ma na wyposażeniu 4 wiatraki LED i co ważne panel boczny i przedni jest ze szkła hartowanego które nie będzie się elektryzowało i ściągało kurzu z okolicy tak jak plexi. @smox Moim zdaniem WARTO: Jest też dostępna w kolorze niebieskim. https://www.morele.net/obudowa-genesis-irid-300-niebieski-npc-1132-1784067/ p.s. W KOŃCU po wielu przeciwnościach losu i pomimo zniechęcenia tematem zmobilizowałem się i skończyłem modowanie mojej standardowej obudowy SilentiumPC Gladius M40 Pure Black 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 22 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2018 Dziękuję Wam za porady. Doszedłem jednak do wniosku, że w moim kompie nie będzie żadnego oświetlenia. No, może zostawię tylko delikatne podświetlenie zamontowane w karcie graficznej. Z całej gamy kolorów wybiorę jakiś odcień błękitu. Nic więcej. Na chwilę obecną skłaniam się do obudowy Aquarius X70W Pure Black - https://www.x-kom.pl/p/305444-obudowa-do-komputera-silentiumpc-aquarius-aq-x70w-pure-black.html Obudowa nie jest nowa, ale posiada wszystko to, na czym mi najbardziej zależy. https://www.youtube.com/watch?v=qtpemv-twvg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 22 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2018 Jest takie stare powiedzenie:: "Apatyt rośnie w miarę jedzenia" i za jakiś czas powiesz. | Skoro karta tak fajnie się świeci to jednak trochę za ciemno w tej obudowie i "kurcze" muszę dokupić wiatraki z ledami Przemyśl dokładnie i na spokojnie zakup bo to jest zakup na lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkk7 Opublikowano 23 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 @smox a pisałeś że żadnego chińskiego SilentiumPc nie chcesz . Twój wybór, ale ten genesis irid 300 jest naprawdę ładny. Podświetlenie możesz zawsze wyłączyć i włączyć jak przyjdzie ci na to ochota. Tak jak pisał @OldMan - kazik z napędu DVD w budzie też już dawno zrezygnowałem, najtańszy na usb to koszt 79zł i używasz wtedy jak potrzebujesz. Osobiście posiadam takiego Samsunga i wystarcza, w dodatku jest mobilny i można go podpiąć do dowolnego sprzętu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 23 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 Popieram @mkk7 Dodatkowo w tej cenie kupić obudowę z kompletnym ledowym oświetleniem i oknami ze szkła hartowanego no i tak ładną jest trudno. Oświetlenie można włączyć wyłączyć jest też możliwość regulacji obrotów wentylatorów. @smox WARTO 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 27 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 Doszedłem do wniosku, że jednak nie będę zmieniał obudowy. Może mój Zalman Z9 PLUS nie jest zbyt ładny i w oryginalnej wersji nie był zbyt funkcjonalny, to po moich przeróbkach, spełnia moje wymagania. Stoi sobie we wnęce i widoczny jest tylko front, gdzie przywróciłem podświetlany wentylator i dodałem 2 taki sam (oryginalnie z przodu był 1). Dodałem też 3 - ci wentylator z przodu, dmuchający bezpośrednio na kartę. Mam też wentylator z tyłu i na górze obudowy. Wszystkie kręcą się z minimalnymi obrotami. Wywaliłem całkiem klatkę na dyski twarde, i wyciąłem część obudowy na napędy DVD. Zwiększył się dzięki temu dopływ zimnego powietrza z zewnątrz i bez problemu zmieściła się karta graficzna. Po tych zabiegach, temperatury podzespołów w obudowie mam do przyjęcia i jest w miarę cicho. Karta w spoczynku ma temperaturę ~ 25, a procesor ~ 30 stopni. Pod obciążeniem temperatury nieznacznie przekraczają 50 stopni. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 Oj @smox @smox Napisz jak ostatecznie wygląda układ wiatraków w Twojej obudowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 27 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 Na górze obudowy mam 2 miejsca na wentylatory 120 - 140 mm, ale zamontowany mam 1 - 140 mm. Układ wentylatorów - Jest to tzw. Pozytywny obieg powietrza. U mnie sprawdza się najlepiej. Próbowałem obiegu negatywnego i neutralnego, ale wyniki były gorsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi