kondotier Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2017 No to chyba trzeba zagłuszyć sumienie butelką . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkk7 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2017 A jak butelka nie pomoże to pewnie sesja psychoterapeutyczna u bagiennego doktora i mała dawka psychotropów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Dzięki za rady jednak oszczędziłem GG wódki, narkotyków i wizyty u znachora, znając życie, po takich zabiegach to dopiero mógłby się nabawić notorycznej sufitówy lub skończyć jak ci dwaj poniżej albo jeszcze gorzej. Jestem świeżo po załatwieniu spraw w Dolinie Mroku i po wizycie w X-18, które w tym modzie jest zamkniętym światem kontrolerów. Światem ze swoimi prawami, hierarchią, aresztem i tajemnicą. Gdy ją poznałem, przyznam, że lekko się wzruszyłem. W miarę przechodzenia Złotej kuli, zaczynam nieco inaczej patrzeć na Zonę. Dla mnie ten mod już nie musi być lepszy, i tak co chwila zaskakuje rozwiązaniami i fabułą, jeśli dalej będzie tak jak do tej pory, to żal będzie mi go kończyć. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkk7 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zachwalacie tego moda to postanowiłem go postawić, na polskiej podstawce jak wiadomo ani rusz, na rus tylko w wersji 1.0006. Bida na tym kordonie aż piszczy, oprócz noża praktycznie zero broni tylko samopały własnej roboty a i tak żadnego jeszcze nie mam ( dobrze że nie trzeba strugać łuków i ciosać kamiennych siekierek ). No nic próbuję pchać fabułę do przodu i tu pytania, czy znaleźliście klucz w zamkniętym domu w wiosce kotów ? i czy oddać czaszkę brata kontrolerowi ( niby ma być to dobry art przeciw psioniczny ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Czaszkę oddaj, samopał plus zrobiona własnoręcznie ulepszona amunicja (potrzebny proch i łożyska, znajdziesz lub możesz kupić u Skidana) to bardzo skuteczna broń, z bliskiej odległości pijawka pada od jednego strzału, tyle że niska szybkostrzelność. 50 minut temu, mkk7 napisał: czy znaleźliście klucz w zamkniętym domu w wiosce kotów ? Do jednego można wejść przez dach, do drugiego namiary na klucz dostaniesz wykonując zadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkk7 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Do tego przez dach wszedłem i dostaje info żeby poszukać klucza do drzwi, jest tam sejf przez który można przechodzić ( pewnie jakiś błąd ) ale nie ma kodu do niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Kodem jest: Spoiler Grę zaczynałem dwa razy, za drugim miałem Wielką Ojczyźnianą. Muszę przyznać, że też się oskakałem po tym domu, zanim znalazłem rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkk7 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Dzięki @gawron, skąd miałeś info że kodem jest to co w spojlerze ? lalka u mnie nic nie podpowiadała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi: Spoiler Tego typu zabezpieczeń jest więcej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Na początku gry łapią nas żołnierze i tracimy ekwipunek. Jeżeli jednak pobiegnie się w pobliże ogrodzenia (tam gdzie po drugiej stronie jest kibelek) i wywali się z ekwipunku dwururkę, naboje i co się tylko zdąży, to podczas ucieczki można to zabrać z powrotem. Dużo sejfów w grze otwiera się kodem, do którego podpowiedź dostajemy po najechaniu na niego celownikiem. Zazwyczaj są to ważne daty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkk7 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Muszę to sprawdzić bo sejf oglądałem ze wszystkich stron, albo mi coś umknęło albo jakaś lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Nie ma lipy, przygotuj sobie daty, kiedy rodzili się: Breżniew, Chruszczow, Andropow, Gorbaczow, James Cook, Leonardo da Vinci, a to nie cała lista. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Podoba mi się w tym modzie, że z niektórymi mutantami można się komunikować, że mutanty człekokształtne to tak naprawdę ludzie. A winę za to, jacy są teraz, ponoszą ludzie, którzy przeprowadzali na nich eksperymenty. Tych jegomości nawet polubiłem. A tych nażelowanych zzombirowałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkk7 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Faktycznie nie ma lipy , umknęła mojej uwadze ta podpowiedź przy sejfie ( w moim przypadku to była wielka wojna ojczyźniana ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Paczki z różnymi typami pogody do tego moda - http://ap-pro.ru/forum/35-90228-182#1062362 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Może ta informacja będzie komuś pomocna. W Rostocku po wejściu do "radioaktywnego domu" i odnalezieniu nesesera z dokumentami oraz kluczem, mamy do wyboru: otworzyć kluczem sejf lub kratę. Wybierając sejf, zgarniemy niezły artefakt i trochę sprzętu. Wybierając kratę, znajdujemy popiersie Lenina, i tutaj kolejna alternatywa, popiersie można rozbić, wtedy w inwentarzu ląduje niezły art lub zabrać statuetkę ze sobą. Zabierając Lenina, zdobywamy osiągnięcie "Doświadczony stalker" (tutaj komsomolec) oraz otwieramy nową linię zadań. Wybrałem ostatni wariant i już po chwili trochę pożałowałem, poltergeist, z którym trzeba się zmierzyć, jest nieco inny niż te, które znałem. PS. Popiersie Lenina to cena za klucz od bramy otwierającej drogę na Jantar. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2017 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Nie ma miejsca na nudę, ten mod to pasmo zaskakujących rozwiązań, opowiedzianych ciekawych historii, zwrotów akcji, zagadek, przedmiotów potrzebnych do wykonania zadań... A wszystko tak podane, że momentami kopara opada, a chwilami wciska w fotel. X-16 to królestwo Burerów o skrajnie prawicowych poglądach, którzy porwali prof. Sacharowa, dzięki temu mogłem się dowiedzieć między innymi, czyj mózg pływa pod samą kopułą, zapytał mnie - Tato, to ty? To nie leśnik a rolnik, były traktorzysta "mieszkający" w Wiosce Pijawek ze swoją smutną opowieścią i zadaniami, które pozwolą wydostać się z tego miejsca. Zadania z pozoru nietrudne tylko, że trzeba je wykonać, nie wyrządzając krzywdy żadnej z pijawek. Na Magazynach Wojskowych kolejna alternatywa, używając krótkofalówki, możemy wybrać, z kim chcemy mieć odczynienia. Czy z protoplastami Wolności, czy Powinności? Na razie wybrałem tych pierwszych. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2017 O ewentualnym spolszczeniu. Zacznę od tego, że moda nie da się uruchomić na polskiej podstawce. Mod jest w postaci trzech gamedata.db i folderu bin. Zawiera też antyczita. Nie o to jednak chodzi. Chodzi o to, że nowi gracze mają spore problemy z uruchomieniem modów na polskiej podstawce, a co będzie na rosyjskiej? Gdyby jednak któryś z Mechaników zdołał tak przerobić moda, by uruchomił się na polskiej wersji Stalkera SoC, to bylibyśmy w domu. Teraz tak, mod ma całkowicie nową fabułę. Wszystko trzeba tłumaczyć od nowa - dialogi, opisy zadań, wiadomości sms. O opisach broni i ekwipunku nawet nie wspomnę. Są też książki, notatki gdzie trzeba by zamiast rosyjskiego tekstu dać polski. W modzie znajdujemy mnóstwo PDA, dzienników, informacji do odczytania w naszym PDA. Jest to niezbędne do zrozumienia o co chodzi i popchnięcia fabuły do przodu. Podsumowując - roboty jest sporo. Powtórzę - gdyby któryś z Mechaników zdołał tak przerobić moda, by uruchomił się na polskiej wersji Stalkera SoC, to można by pomyśleć o jego spolszczeniu. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2017 @smox ja tam jestem lajkonikiem jeśli chodzi o polonizację ale w tym przypadku olałbym polska wersję gry, a ewentualnie robiłbym spolszczenie na repacka, wersję samodzielną bo już takie wyszły. Były już takie spolszczenia na repacka Op-2 czy OGSE. Nadal pozostaje kwestia tego, że gamedata jest w formie .db ale to pewnie byście obeszli w przypadku wersji repack, znaczy się dalibyście radę rozpakować i przetłumaczyć. Ps. Kurde jak ktoś zrobił fajnego moda z ciekawymi rozwiązaniami to mu się zachciało zabezpieczać antycheatetem i pakować jako .db 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkk7 Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zadania na Kordonie porobione chociaż musiałem się cofnąć trochę w zapisach bo za szybko przeszedłem anomalie pod mostem i została tylko droga na wysypisko. Nikt nie wspominał o czaszce wykopanej pod monolitem na tej lokacji, Skidan radził żeby ją zakopać z powrotem bo czort wie co w niej siedzi ale warto ją sobie zostawić bo po wyjściu od niego czacha zgadała i pokazała miejsca grobów do rozkopania na wszystkich lokacjach ( sporo towaru tam można znaleźć przy pomocy saperki ). W jednym ze schowków ulepszony detektor anomalii i od razu łatwiej się poruszać bez rzucania śrubami ( jedynie wirów radioaktywnych nie zaznacza ). Autko w wiosce kotów naprawione i zalane paliwem ale silnika nie da się odpalić. Sprawę z zabiciem kontrolera na ATP na Kordonie załatwiłem przy pomocy snajperki ( w zadaniu było że po cichu i nożem ale gostek który tam z nami poszedł pomyślał że można by go sprzątnąć z daleka gdyby się takową posiadało i akurat już ją miałem ). Jest też psina w wiosce kotów która pomaga nam wypłoszyć pijawkę w zadaniu na nią. Teraz wybrałem się na Obrzeże co by się doposażyć chociaż i tak już jest nieźle. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Anomalię pod mostem można przechodzić dowolną ilość razy i to nawet w sweterku. Trzeba tylko wiedzieć którędy. Spoiler Górą, obok wagonu, z prawej strony patrząc od wioski nowicjuszy. Czaszka - jeżeli rozkopie się wszystkie wskazane groby, to zamieni się w artefakt. Auta - też nie mogłem uruchomić. Trzeba do user.ltx dodać na końcu linijkę: bind turn_engine kB Zamiast B - dowolny przycisk. @tom3kb - z tym repackiem, to dobry pomysł. Problem tylko w tym, że pobiera się go z torrenta, a nie wszyscy to lubią nie wiem czemu. Pobiorę i zobaczę co z tego będzie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 @smox No ja np nie używam torrentów No ale w sumie to też nie jest wielki problem bo później można wrzucić go gdzieś na Mega, yandeksa i inne hostingi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Z rozkopywaniem grobów wiąże się pewien minus, więc gdy mamy wszystko, co nam potrzeba, lepiej się zastanowić czy dalej to robić. Rozkopując groby, tracimy karmę/reputację, co może skutkować np. brakiem możliwości korzystania z niektórych artefaktów lub przedmiotów, które nabyły właściwości takie jak artefakty. Mamy wybór jak wiele w tym modzie. Po tym, jak zabijemy kontrolera, nie używając noża, tracimy okazję na osiągnięcie - "Rzeźnik". Spoiler Dowolny klawisz uruchamiania pojazdów możemy przypisać w opcjach. Spoiler Dnia 15.08.2017 o 15:53, smox napisał: W modzie znajdujemy mnóstwo PDA, dzienników, informacji do odczytania w naszym PDA. Jest to niezbędne do zrozumienia o co chodzi i popchnięcia fabuły do przodu Nawet znając treść dzienników, notatek, PDA itd. mod ani przez chwilę nie zwalnia gracza od myślenia, informacje czy podpowiedzi często są lakoniczne, z niedopowiedzeniem, wiele zadań ma pewną zagwozdkę. Dla przykładu na Radarze, aby uwolnić przyjaciela, trzeba było przeniknąć do obozu wroga i nie zostać rozpoznanym, krótko mówiąc upodobnić się do nieprzyjaciela. Maska jest, kombinezon jest, a Nieznani prują do Żekana. W internecie nic nie znalazłem, autor poradników też próbował kilka razy, w końcu się poddał i załatwił sprawę siłowo, jest taka możliwość. Straciłem sporo czasu, zanim mnie olśniło, że GG największe szanse na to, że nie zostanie rozpoznany, może mieć nocą. Po 22.00 w przebraniu bez problemów można było wejść do obozu i pogadać z Prorokiem. Spoiler 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi