kondotier Posted August 2, 2018 Report Share Posted August 2, 2018 Jakiś czas temu przez media społecznościowe przemknęło ostrzeżenie. Ale jak szybko się pojawiło, tak szybko zniknęło. Tu cytuję zachowaną treść tego ostrzeżenia: Cyt: " Przemysł rutynowo używa w procesach chemicznych substancji o nazwie dwuwodorek tlenu. Stosuje się ją w dużych ilościach, co prowadzi do jej ubytków i rozpraszania w środowisku, dostaje się ona do rzek i do naszego pożywienia. Stanowi też główny składnik kwaśnych deszczów i przyczynia się do erozji. Substancja ta zmniejsza skuteczność hamulców samochodowych, a w stanie gazowym jest głównym gazem cieplarnianym. Może ona spowodować nadmierne pocenie się i wymioty. Przypadkowe dostanie się jej do płuc może być przyczyną śmierci. Dwuwodorek tlenu znaleziono w guzach pacjentów umierających na raka. Czy używanie tej substancji winno być ograniczone przepisami wydanymi przez rząd lub Unię Europejską? " Ja wiem, co to za substancja i jakie są jej skutki. Ale co wy na to? 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boberm Posted August 2, 2018 Report Share Posted August 2, 2018 Noooo... To bardzo ciekawa substancja . Jej nadmiar moze zabić - jej brak również. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yossarian Posted August 2, 2018 Report Share Posted August 2, 2018 Człowiek nie wielbłąd, dwuwodorek tlenu spożywać musi. Przy tym żarze jaki obecnie leje się z nieba, nawet w większych ilościach nie powinien zaszkodzić. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vidkunsen Posted August 2, 2018 Report Share Posted August 2, 2018 Niby proste 2H + 1O ale po zamianie na ciecz obu składników nie można ich swobodnie połączyć bez obawy o reakcję wysoce egzotermiczną połączoną z ruchem falowym. Dla mniej z chemii fizycznej kumatych: może wybuchnąć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boberm Posted August 2, 2018 Report Share Posted August 2, 2018 A tak w kwestii formalnej: określenie :dwuwodorek, dwutlenek etc.....jest passe . Jajogłowi preferują nazwy bardzie naukowe, czyli ditlenek, lub diwodorek etc. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vidkunsen Posted August 2, 2018 Report Share Posted August 2, 2018 Coś jak dwumetyloketon, zamiast po chłopsku: aceton Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
apg2312 Posted August 2, 2018 Report Share Posted August 2, 2018 3 godziny temu, kondotier napisał: Jakiś czas temu W tej wersji 6 lat. Co najmniej. Artykuł z 2012 roku : http://natemat.pl/13447,dwuwodorek-tlenu-skladnik-kwasnych-deszczy-w-pozywieniu-czym-nam-zagraza z tym, że sam pomysł pochodzi z lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku. A w ogóle, to poprawna nazwa powinna brzmieć Monotlenek diwodoru https://pl.wikipedia.org/wiki/Monotlenek_diwodoru 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kondotier Posted August 2, 2018 Author Report Share Posted August 2, 2018 Ale lejecie wodę . Nie prościej ? Jestem zadowolony, że dwuwodorek tlenu vel monotlenek diwodoru wywołał reakcję. Dobrze że to nie ten "ciężki", bo by się dopiero działo . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom3kb Posted August 2, 2018 Report Share Posted August 2, 2018 Miałem napisać i postraszyć o śmiertelnym przewodnieniu hipotonicznym jak się za dużo tej substancji spożyje ale chyba nie ma już sensu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vidkunsen Posted August 3, 2018 Report Share Posted August 3, 2018 Boje się o mojego labradora: 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts