Jump to content

Secrets of Chernobyl

tom3kb

Recommended Posts

2rYzwUfCuEo.jpg.348655a294289c5cc7ead3d9

Tytuł oryginalny: Secrets of Chernobyl

Platforma: Cień Czarnobyla v1.0006
Data Premiery: 25.12.2021r.

Autor: Брянский
Autor Spolszczenia:

OPIS:

Spoiler

Secrets of Chernobyl to krótka historia na około 5 godzin gry. Doświadczony stalker Dimitrij próbuje rozwiązać zagadkę tajemniczej trzeciej emisji z Czarnobyla.

Główne cechy moda:

- nowa fabuła,

- pogoda z moda Vivid,

- paczka uzbrojenia OWR,

- mod na silniku OGSR,

SCREENY I FILMY:

Spoiler

Filmik z początku rozgrywki.

sb7MeGoK-tw.jpg?size=2560x1440&quality=9

UIpKHrtVKCM.jpg?size=2560x1440&quality=9

3bjbRcN1yjI.jpg?size=2560x1440&quality=9

y48NQmHCVho.jpg?size=2560x1440&quality=9

kH2OYB7CYcs.jpg.61a2466cdd78ef3beecea476

LINKI:

Spoiler

Mod: KLIK

Patch 1.1: KLIK

INSTALACJA:

Spoiler

1. Wypakować folder gamedata i bin_x64 do głównego folderu gry.

Informacje:

Po otrzymaniu nowego zadania otwórz pda i przybliż/oddal mapę.

W celu poprawnego wyświetlania interfejsu zalecane jest ustawienie suwaka tekstur w opcjach na maksymalne.

Mod nie uruchamia się na steamowej wersji Stalkera.

Źródło: Temat moda.

• Positive 6

1.jpg

Secrets of Chernobyl - niedługa historia (zajęła mi dwa wieczory) o stalkerze Dmitriju, który do spółki z Sidorowiczem próbuje wyjaśnić przyczyny dziwnej aktywności anomalnej powstałej po niedawnej silnej emisji. Autor napisał, że mod nie powstał po to, żeby zadziwić gracza... no i tego nie robi. Jednak mnie się podobał i dostarczył mi parę godzin rozrywki, za co ukłony dla autora. No i miło było zobaczyć Sidorowicza w akcji:) Grałem na rosyjskiej podstawce, na polskiej nie udało mi się modyfikacji odpalić. Szybkie wczytywanie, zero wylotów, w moim przypadku mod bezproblemowy.

Parę screenów z mojej gry:

Spoiler

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

• Positive 6
  • Thanks! 1

Również i ja, bawię się tym modem bezproblemowo postawionym na rus podstawce. Zacząłem grać na czystym modzie, ale już pierwsza noc skłoniła mnie do skorzystania z fiksa na dodanie śpiwora. A przy okazji usunąłem upierdliwą muzykę z radia.

I to spowodowało, że musiałem zacząć nową grę, bo na poprzednich zapisach śpiwora nie było.

Wiedząc co mnie czeka i gdzie, szybciutko nadrobiłem stracony czas i popchnąłem grę. Jeszcze nie jestem chyba ani w połowie, a już wiem, że mod dostarcza graczowi to co mu jest potrzebne. Za to handel sprzętem ograniczony jest do handlarzy. U enpeców kupimy, ale niewiele od nas kupią. A to kilka zrzutów z mojej gry.

Zombi chodzą stadami, amunicji mało, za to są skuteczne anomalie. Wszyscy się w nich zmieszczą.

ss_fred_12-28-21_19-04-59_(l01_escape).jpg

Spoiler

Kontroler, nawet jak się pojawia za plecami, nie ma z nami szans.

ss_fred_12-28-21_19-39-01_(l01_escape).jpg

Śmigłowe dla nas nie stanowią zagrożenia.

ss_fred_12-29-21_12-29-03_(l04_darkvalley).jpg

Dziki tradycyjnie pilnują schowka, chociaż jest pusty.

ss_fred_12-29-21_13-29-11_(l01_escape).jpg

Zachody i wschody słońca są urocze.

ss_fred_12-29-21_14-07-47_(l01_escape).jpg

ss_fred_12-29-21_14-21-02_(l01_escape).jpg

Noce również.

ss_fred_12-29-21_14-36-36_(l01_escape).jpg

Mod stabilny, bez wylotowy i bezproblemowy. Fabuła również świeżynka. Rutyna na bok !

• Positive 3

MODA UKOŃCZYŁEM

Skończył się rok i skończył się mod.

ss_fred_12-31-21_21-09-30_(l04u_labx18).jpg

Mod, to taka historyjka na spokojną grę przez kilka wieczorów. Można ją "przelecieć" w 5 godzin, ale straci się wtedy całą przyjemność z gry. Mod, to jakby skrócona, ułatwiona i inaczej skonstruowana fabuła podstawki. Ale uważnym trzeba być, bo rutyna musi iść na bok.

Skorzystałem z możliwości wolnej gry, ale to była tylko przebieżka bez celu.

A tu dwa widoczki z tej przebieżki.

ss_fred_12-31-21_21-41-16_(l11_pripyat).jpg   ss_fred_12-31-21_21-49-43_(l10_radar).jpg

• Positive 3

• 2 weeks later...

Mod zainstalowany i ukończony. 

ss_duch_12-30-21_13-17-57_(l01_escape).thumb.jpg.c253e488863630ce9eb407ba0dc85d5f.jpg

Ogólnie trochę mi przypominał do pewnego momenty Korkociąg. Ciekawa fabuła, bez masy zbędnych zadań typu przynieś, wynieś, pozamiataj, trochę pozmieniane przejścia między lokacjami i odkrywane w trakcie postępów w fabule.

Sprzęt i wyposażenie całkiem niezłe i coraz lepsze w trakcie postępów w rozgrywce (pojawia się też egzoszkielet, ale bez możliwości biegania i jego modyfikacji), ogólnie brak możliwości modyfikacji broni i pancerzy.

Część schowków z zawartością do zebrania, inne pełne dopiero po zebraniu informacji o nich. Broń i amunicja nie stanowią problemu, najczęściej zdobywana na wrogach (nie potrzebowałem robić takich zakupów).

O możliwości dodatnia śpiwora dowiedziałem się w trakcie rozgrywki, ale byłem zbyt daleko aby zaczynać od początku, jego brak nie stanowił żadnego problemu. 

Mod naprawdę godny polecenia, z potencjałem, chociaż autor w pewnym momencie (takie miałem wrażenie) nie miał już pomysłu na dalszą rozgrywkę, ostatnie trzy lokacje przed zakończeniem (Radar, Prypeć i CAEZ) są prawie puste i bez konkretnych zadań. Końcówka moda to lab wycięty z Doliny Mroku i umieszczony w drugiej części elektrowni (nie ma klasycznej sterowni i monolitu), gdzie znajdujemy skrzynkę z dokumentami. 

ss_duch_01-04-22_11-38-29_(l04u_labx18).thumb.jpg.e400a03ef5541f3429f064fd9c65520b.jpg

• Positive 3