Meta Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 Tytuł oryginalny: Чужой среди чужих Platforma: Zew Prypeci 1.6.02 (repack - wersja samodzielna) Data premiery: 02.03.2023 r. Autor: It's boomer Autor spolszczenia: @OldMan Śr. długość rozgrywki: (3-4 godziny) OPIS: Spoiler Obcy wśród obcych to niewielka modyfikacja fabularna do Zewu Prypeci. Fabuła opowiada o początkującym stalkerze o ksywce Bumer, który dopiero co zawędrował do Zony. Po przybyciu na miejsce stalker zastaje emisję i traci przytomność. Wojskowi, którzy w porę zauważyli nieprzytomne ciało, zabierają go do koszar... W modyfikacji występuje tylko jedna lokacja - Kordon. Od autora: Jest to pierwsza "próbna" modyfikacja, która nie celuje w wielki sukces. Wszystkie wasze życzenia graczy, opinie itd. będą brane pod uwagę. Kilka wskazówek i ostrzeżeń: Nie należy grać na oświetleniu statycznym. Róbcie częste ’twarde’ zapisy. Jeżeli drzwi na fermie nie będą chciały się otworzyć, spróbujcie przeładować grę. PORADY: Spoiler Wskazówki dot. rozgrywki / pomoc techniczna: Po rozpoczęciu nowej gry mod uruchamia się ponad minutę. Później wszystko wraca do normy. Drzwi na farmie się nie otwierają. Trzeba wykonać szybki zapis i go ponownie wczytać. GALERIA: Spoiler Prezentacja modyfikacji na kanale HugTV: INSTALACJA: Spoiler Zalecana kolejność instalacji: 1. Modyfikacja jest w formie samodzielnej gry (tzw. repack). Wystarczy rozpakować pobrane archiwum (najlepiej poza partycję systemową i katalogi Program Files) i grać. 2. Należy zrobić skrót do laucher.exe na pulpit i można grać. LINKI DO POBRANIA: Spoiler Mod: Google Drive - [KLIK] Podziękowania za pomoc techniczną oraz wsparcie podczas prac nad spolszczeniem: @Meta, @gawron, @Szczepan9205, @smox Łatka do spolszczenia: Google Drive - [KLIK] Źródło: 7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 Mod fajny, wartka zmienna akcja, polecam. p.s. Yandex bez rejestracji: https://disk.yandex.ru/d/DIEUnEyeE7B-ew Fix https://drive.google.com/file/d/1V9XC1YcBpXjGF_YFE3xf_O2A0OnrjOtl/view lub bez rejestracji https://disk.yandex.ru/d/AcF9_mncmUg71Q p.s. mod wcale nie jest krótki, częsta zmiana ról, polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek 25 Opublikowano 24 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 Fajny mod a na dodatek bez wylotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 14 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2023 @OldMan Jeżeli chodzi o ten fix na celowniki, to znalazłem jeszcze takie linki: Yandex GD 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 22 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 Wiecie co, ukończyłem tego moda i podobał mi się Autor ma potencjał, niektóre pomysły rewelacja. Polecam. Screen z końcówki moda - 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 4 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2023 Ten post został doceniony przez Agrael! "Za spolszczenie drugiej modyfikacji." OldMan otrzymał(a) odznakę 'Odznaka za przetłumaczenie 2-10 modyfikacji' i 45 punktów. Nadeszła wiekopomna chwila: Ogłaszam premierę mojego drugiego spolszczenia do modów z uniwersum Stalker. Poprzednio przetłumaczyłem mod "Lód": Spoiler Który urzekł mnie klimatem i skutymi mrozem i śniegiem lokacjami "Szpital" i "Limańsk" Jeśli ktoś nie grał - polecam. Przechodząc do moda "Obcy Wśród Obcych - Epizod 1". Tłumaczenie trwało bardzo długo jak na tak krótki mod (około 4-5 godzin grania), ale też poziom technicznej strony opracowywania spolszczenia to już wyższa szkoła jazdy... Sami ocenicie czy zdałem ten egzamin. Ciekawe czy ktoś znajdzie wpleciony w dialogi jeden z moich ulubionych cytatów z jednego z moich ulubionych polskich filmów? Oprócz tego małego psikusa dodałem też kilka miejscowych, żarcików i nie koniecznie takie same były w modzie ;). I teraz temat który jest całkowicie z poza moda. Zainteresowani wiedzą (inni może właśnie się dowiadują), że powstał temat upamiętnienia postaci legendy naszego forum czyli @kondotier który opuścił na zawsze nasze szeregi. Napisałem w tamtym wątku, że pomyślę nad moją małą cegiełką, która mogłaby się do wspomnienia przyczynić. Dla tych, którzy w moda nie zagrają prawy dolny róg: | A dla tych, którzy wejdą do menu, wspomnienie @kondotier obok płonącego ogniska (tak jak i kilka moich słów) zawsze tam będzie... Wracając do moda: Mod bardzo ciekawy, bez wylotów. pozostawiający niedosyt i pytanie: Co dalej z Bumerem i jego oddziałem? Dwie ważne techniczne uwagi: 1. Mod od zera uruchamia się ponad minutę potem jest ok (do ponownego włączania od zera). 2. Drzwi na Farmie nie otwierają się. Trzeba zrobić szybki zapis i wczytać ponownie. Chciałbym też podziękować (kolejność alfabetyczna): @gawron @Meta @smox @Szczepan9205 Za pomoc techniczną i wsparcie. Bez Was, praca nad spolszczeniem byłby O WIELE dłuższa i trudniejsza. Dziękuję p.s. Tak po cichu napiszę, że ja już trochę wiem co będzie dalej z Bumerem i jego ukochaną O.... Chyba się trochę wysypałem jak na spowiedzi ale... Spoiler Prace trwają: Link do moda "Obcy Wśród Obcych - Epizod 1" https://drive.google.com/file/d/1DDLz0W5hOxZAH1vdTR2QQYpJh3F2zxb9/view?usp=sharing Wersja repack: 1. Pobrać 2. Wypakować 3. Zrobić skrót do laucher.exe na pulpit i można grać 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 4 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2023 Gratulacje - to już drugi mod, jaki przetłumaczyłeś Sposób instalacji i link są już w pierwszym poście. Ja już moda pobieram, bo jestem ciekaw historii Bumera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cez137 Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 (edytowane) O co chodzi w pierwszym zadaniu u wojskowych? do których wojskowych mam iść? byłem na posterunku i pod mostem i nikt nie chce gadać, mam przynieść jakiś kontener 30kg z wyposażeniem rozwiązanie 11:10 ale u mnie nie było tego dialogu https://www.youtube.com/watch?v=CcEu8S-__j0&list=PLit1Wbp6EQI88a_WaPw1b1Z1NhOyfG0HL Edytowane 5 Listopada 2023 przez cez137 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 @OldMan dopiero zacząłem ale już w oczy rzucił mi się ten. Trafiłem? Ps. Ale z parametrami skoku to w tym modzie autor troszkę przesadził 😁 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 @cez137 Przed rozmową z Siegienko trzeba pogadać jeszcze z Arseniewem. Jeżeli chodzi o skok, to faktycznie - lekko autor przesadził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 4 godziny temu, tom3kb napisał(a): Trafiłem? Ps. Ale z parametrami skoku to w tym modzie autor troszkę przesadził 😁 Trafiłeś Co do skoku w załączniku jest oryginalny plik z CoP Wystarczy podmienić plik i wszystko wraca do normy. Plik wrzucamy gamedata\configs\creatures actor.ltx 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cez137 Opublikowano 6 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2023 @Agrael 11 godzin temu, Agrael napisał(a): Przed rozmową z Siegienko trzeba pogadać jeszcze z Arseniewem. Ja tam chyba z każdym gadałem w tej bazie i nikt nie chciał gadać 11 godzin temu, Agrael napisał(a): Jeżeli chodzi o skok, to faktycznie - lekko autor przesadził e tam, nie raz miałem problem żeby gdzieś podskoczyć, teraz jest dobrze 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 6 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2023 @cez137 Czy dobrze rozumiem, że sprawa kontenera (z kim trzeba pogadać) jest już ogarnięta? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 6 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2023 Mod zaliczony. Odnoszę wrażenie, że Bumer nieustanie wpada z deszczu pod rynnę. Z jednej strony to dobrze, bo są częste zwroty akcji, ale protagonistę zaliczyłbym do pechowych stalkerów, którzy podejmują pochopne decyzje. To wiąże się z negatywnym nastawieniem wielu stalkerów i Bumer kroczy po bardzo cienkiej linie do samego końca historii. Ogólnie mod mi się nawet spodobał i chciałbym zagrać w drugą część, ale było trochę potknięć. Na przykład zbyt dużo groźnych mutantów, które nigdy nie występowały na Kordonie. Teoretycznie zostało to wyjaśnione (nie będę spoilerwał), ale mimo wszystko Kordon zawsze mi się kojarzył z relatywnie bezpiecznym miejscem, a nawet sielankowym. Polecam, jak ktoś lubi sobie postrzelać i szuka nowych historii. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cez137 Opublikowano 7 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2023 @OldMan no właśnie nie jest? skąd takie podejrzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 7 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2023 Napisałeś, że nie ma z kim pogadać na temat kontenera i dlatego pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cez137 Opublikowano 7 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2023 @OldMan no tak, zgadza się, nikt nie chce gadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 7 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2023 @cez137 Jesteś pewien? Rozmawiasz z Gorbienyczem, Arseniewem i na końcu z Siergienko. Ewentualnie sprawdź na YT, czy czegoś nie pominąłeś, aczkolwiek jest to niemożliwe. Spoiler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 7 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2023 34 minuty temu, Agrael napisał(a): @cez137 aczkolwiek jest to niemożliwe. Pokaż ukrytą zawartość U @cez137 wszystko jest możliwe 🤪 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 7 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2023 Az cisnie się na usta: obcy wśród obcych. Mod fajny, gralem, brak wykotów, "problemow", polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 7 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2023 Modzika dzisiaj ukończyłem i jak na pierwszy/próbny projekt autora jest bardzo dobrze. Całkiem fajna historia, proste i krótkie cutscenki (ale są ☺️) z napisami. Nagrany dubbing. Sporo różnorodnych zadań, jest trochę różnych skryptowych zagrywek. Wreszcie mod ze słoneczną pogodą bo ostatnio to jakoś wszystkie szarobure mi się trafiały. Z minusów jako, że mod na jednej lokacji to przy sporej ilości zadań latamy w kółko w te same miejscówki. To samo tyczy się fabuły, która wydaje się, że mocno pędzi do przodu i nagle na szybko wskakują co chwilę jakieś nowe wątki. Jest trochę niedoróbek w wykonaniu, mi np nie działała optyka na broni. Dobrze, że chociaż w L85 nie było z tym problemów. Braki tekstur w niektórych budynkach. Niektóre zadania np poboczne mogą trochę zmylić bo nawet gdy je dostaniemy to ich nie zrobimy, bo fabularnie pykniemy je gdzieś później. Spolszczenie od @OldMan dobre, znalazłem parę literówek, jakieś krzaczki w zdaniu czy dwóch ale nic wielkiego, nie będziemy zawracać sobie tym głowy 😏 czekam na spolszczenie 2 epizodu bo patrząc po pierwszej części jest potencjał na jeszcze lepszy mod. Jakbym miał oceniać to bym dał solidne 7/10. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cez137 Opublikowano 7 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2023 @Agrael A to jest jakaś kolejność ? @tom3kb ale po co te docinki? przecież jakby dialog był to bym gitary nie zawracał, z resztą zrobiłem zrzut i wyraźnie widać co i jak, czego nie rozumiesz? myślisz że piszę tutaj bo mi sie nudzi czy co? to Cię oświecę, nie, nie nudzi mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 7 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2023 @cez137 albo nie pogadałeś z właściwymi żołnierzami albo....weź sobie wczytaj zapis np z przed wzięcia tego zadania, czy tam z przed pierwszego dialogu i spróbuj jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 7 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2023 @cez137 Tak, kolejność jest istotna. Gorbienycz - Arseniew - Siergienko. @tom3kb Polecam Historię Johna. Bardzo fajny mod, szczególnie druga część. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 8 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2023 Prace nad tłumaczeniem Epizod 2 trwają a tym czasem znalazłem wprowadzenie do Ep. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi