Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez Szczepan9205,

AKTUALIZACJA SPOLSZCZENIA:

21.10.2024do zakładki Linki do pobrania została dodana najnowsza wersja spolszczenia dostosowana do łatek, które wyszły między majem 2024, a 21.10.2024. Dodatkowo zmniejszył się trochę rozmiar spolszczenia z racji usunięcia z paczki ze spolszczeniem dodatku Modded Exes - Grok do większości łatek, mini-łatek czy fixów wrzuca od jakiegoś czasu najbardziej aktualną wersję dlatego Modded Exes nie musi już być częścią spolszczenia. Oprócz tego spolszczenie zostało dostosowane do działania z Anomaly 1.5.3 i do wszystkich dodatków jakie w międzyczasie Grok dodał do Gammy. Do tego poprawiono trochę błędów, ujednolicono wielkość liter we właściwościach przedmiotów, a same opisy w większości dostosowano do konkretnych przedmiotów. 

Pliki polskiego lektora są INTEGRALNĄ częścią spolszczenia, więc jeżeli ktoś nie chce lektora to instrukcja jak go usunąć jest w zakładce "INSTRUKCJA INSTALACJI SPOLSZCZENIA". Żeby spolszczenie działało też jak należy trzeba zaktualizować też Launcher Gammy do wersji do 6.4.0.0 - linki do pobrania Launchera są dostępne na serwerze Discord Gammy w zakładce "Announcements".

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Witam.

Jest możliwość zmiany sposobu zapisu stanu gry?

Na ten moment zapisywać mogę tylko przy ogniskach. O ile na powierzchni nie stanowi to problemu to w podziemiach nie daję za bardzo sobie rady.

Chciałbym mieć możliwość zapisywania w dowolnym momencie.

Jeśli można to zmienić to proszę podpowiedzieć w jaki sposób.

@DutyMirek nie gralem w Gamme ale wyczytałem, że tam jest organizer modów i żeby wyłączyć "yet another campfire save"  inaczej "yacs". I wtedy chyba będzie normalne zapisywanie, nie wiem czy działa zawsze czy przy nowej grze. W ogóle jak zaczynasz nową grę to tam przejrzyj jakie opcje są zaznaczone bo może na starcie takie rzeczy się wybiera.

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

spacer.png Siema panowie/panie mam taki problem ostatnio zainstalowałem sobie gammę i jestem na bagnach w bazie czystego nieba dostałem pancerz za wykonanie misji i gdy chce go założyć wywala mi grę i pokazuje się ten problem da się to jakoś rozwiązać? Ktoś miał ten sam problem ? nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi pomocy ludziska

• Agrael zmienił(a) tytuł na S.T.A.L.K.E.R. G.A.M.M.A.
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Panie i Panowie
Na prośbę @Szczepan9205 daje tutaj poradnik jak mieć stalkera gamme jako hybrydę polsko-angielską. 
Tzw spolszczyć to co oferuje spolszczenie do anomaly 1.5.2 a to co dodaje gamma było poprawnie wyświetlane po angielsku.

Punkt 1.  Musimy mieć gotową gamme, zainstalowaną i działającą. 
Punkt 2. Kopiujemy spolszczenie do folderu głównego anomaly 1.5.2 https://zone.stalkerteam.pl/files/416
Punkt 3. Odpalamy mod organizer 2 z gammy
Punkt 4. Instalujemy 3 mody przez mod organizer które są podpięte nad audio, muszą być w kolejności jak na screenie, czyli na samej górze jako najwyższy priorytet
eIiRPZi.png

Punkt 5. W folerze który jest dołączony do postu, o nazwie stalker anomaly modded exes main są dodatkowe pliki które trzeba wkleić do folderu głównego anomaly

Iogf2nE.png

Jeżeli wszystko dobrze poszło odpalamy grę poprzez exe z mod organizera, odpala się gamma.
W grze wchodzimy w "Ustawienia"
i tam w zakładce modded exes, mamy pozycje poniżej o nazwie "Use English text for missing translation" oczywiście musi być ona ustawiona na ON
image.thumb.png.e4a9d04891339c8db0e3d20f9bcd2e9e.pngEYEymKj.jpeg

I tym magicznym sposobem mamy hybrydą gammy polsko-angielską.
Wszystko to co tłumaczy spolszczenie na polski zostaje po polsku, wszystko to co dodatkowo daje gamma jest poprawnie wyświetlone po angielsku. 
Całość zajmuje jakieś 5 minut i póki co w rozgrywce nie znalazłem błędów.

Poniżej przykładowe screeny z gry.
2Noi0gT.jpeg
image.thumb.png.0e31a1cff94dcdddd30160714b1a706f.png

Anomaly-Mod-Configuration-Menu1.6.5.7.7z MCM_PL.zip STALKER-Anomaly-modded-exes-main.zip

Edytowane przez LPatryk
  • Dodatnia 1
  • Ważne 1

@LPatryk Hmm dziwna sprawa no bo zrobiłem wszystko tak jak podałeś i nie wiedzieć czemu, ale jak klikam na modded exes w ustawieniach to wywala mi grę z takim logiem:

Spoiler

FATAL ERROR

[error]Expression    : <no expression>
[error]Function      : CScriptEngine::lua_pcall_failed
[error]File          : ..\xrServerEntities\script_engine.cpp
[error]Line          : 206
[error]Description   : fatal error
[error]Arguments     : LUA error: h:/s.t.a.l.k.e.r/anomaly/bin/..\gamedata\scripts\_g.script:787: attempt to compare nil with number

stack trace:

Co jest dość ciekawe bo żadna z tych 3 paczek, które podrzuciłeś nie zawiera skryptu g_script🤔

30 minut temu, Szczepan9205 napisał(a):

@LPatryk Hmm dziwna sprawa no bo zrobiłem wszystko tak jak podałeś i nie wiedzieć czemu, ale jak klikam na modded exes w ustawieniach to wywala mi grę z takim logiem:

Ukryj zawartość

FATAL ERROR

[error]Expression    : <no expression>
[error]Function      : CScriptEngine::lua_pcall_failed
[error]File          : ..\xrServerEntities\script_engine.cpp
[error]Line          : 206
[error]Description   : fatal error
[error]Arguments     : LUA error: h:/s.t.a.l.k.e.r/anomaly/bin/..\gamedata\scripts\_g.script:787: attempt to compare nil with number

stack trace:

Co jest dość ciekawe bo żadna z tych 3 paczek, które podrzuciłeś nie zawiera skryptu g_script🤔

Kurde zapomniałem wspomnieć że trzeba wyłączyć wersje MCM z gammy dlatego cię wywala xD
Jest konflikt jak działają 2 mcm naraz, co nie jest dziwne za specjalnie.
Widzę że nie mogę już edytować tego wpisu powyżej a dobrze było by to tam zamieścić 
KAywlVQ.png

Edytowane przez LPatryk
  • Ważne 2

@LPatryk Wyłączenie MCM od Gammy było moją pierwszą myślą jak pierwszy raz się wysypało, ale nic to nie dało, nadal się wywala z tym samym skryptem. Za to jak uruchomię z MCMa tego, który normalnie jest dołączony do Gammy to zakładka działa z tym, że nie ma właśnie opcji używania angielskiej translacji tam gdzie brakuje tekstu, więc chyba coś jest nie halo z tym MCM, którego wstawiłeś, albo może z kolejnością? 🤔 No bo Gammę mam aktualną.

Porównałem na szybko pliki obu MCMów (Twojego i tego dołączonego do Gammy) i pliki są identyczne, kompletnie niczym się nie różnią więc ciekawe czy ten MCM jest w ogóle potrzebny czy do działania nie wystarczy polska translacja do niego i moded exes 🤔

@LPatrykNaturalnie, podmieniłem, ale pobawię się tym jeszcze z tym, że pomyliły mi się dodatki no bo skoro oba MCM są identyczne, a spolszczenie do MCM na pewno błędu nie powoduje to coś jest nie tak z tymi .exekami. Jak uda mi się uruchomić to dam znać.

@LPatryk Już doszedłem do ładu z tym - wydaje mi się, że najsensowniejsza opcja to dodanie/zainstalowanie samej paczki z modded exes i ewentualnie spolszczenia do MCM choć w porównaniu do tego co aktualne pliki tekstowe do MCM zawierają to ten co dodałeś jest dość wybrakowany 😛 
W każdym razie ja zrobiłem to takdodałem same modded exes do listy modów w MO2, a w folderze Gamma/mods stworzyłem folder do którego wrzuciłem pliki spolszczenia, nazwałem np. Polish localization i aktywowałem go na liście modów w MO2 przez co nie trzeba wrzucać spolszczenia do folderu z Anomaly. 
Sam MCM nic tu nie ma w zasadzie do rzeczy bo to modded exes dodają możliwość uzupełnienia braków tekstowych angielską translacją, ważne tylko, żeby w MO2 przestawić plik uruchamiający Gammę z Anomaly Launchera na któryś z tych w folderze bin z Anomaly - np. na ten (DX11 - AVX) czy inny na którym normalnie graliśmy bo pozostawienie AnomalyLauncher.exe poskutkuje tym, że po kliknięciu Play nic się nie wydarzy.

EDIT. @LPatrykJednak się myliłem niestety - stworzenie folderu pol w folderze moda 140 czyli Weapon Parts Overhaul, przetłumaczenie go na szybko i wrzucenie do folderu text/pol w dodatku nic nie dało - w grze nadal był po angielsku i w menu i opisy w grze również, dopiero wrzucenie go do oddzielnego "dodatku", którym jest u mnie spolszczenie Anomaly pomogło i mam teraz tą część również po polsku, więc z ciekawości wrzucę Ci tu plik od WPO - wrzuć go sobie do 140- Weapon Parts Overhaul - arti do folderu text i stwórz folder pol i zobacz czy po wrzuceniu go tam i wykorzystaniu Twojej metody będziesz miał tą część po polsku czy po angielsku ok?

ui_st_jamming.xml

Tyle, że niestety to oznacza, że jeżeli u Ciebie będzie tak samo to nie da się uniknąć nakładających się na siebie plików różnych dodatków i przy tworzeniu potencjalnego spolszczenia będzie trzeba sobie posegregować dodatki, które mają te same pliki tekstowe i treść wszystkich połączyć w jeden. 

• Super 1

@LPatryk To się jak najbardziej zgadza - jako rozwiązanie dla kogoś kto chce sobie ograć Gammę teraz - w formie hybrydy polsko-angielskiej to to jest bardzo dobre rozwiązanie i fajnie, że modderzy pomyśleli o czymś takim. Z kolei punktu widzenia tłumacza jednak to w jaki sposób trzeba by skonstruować w przyszłości spolszczenie jest trochę bardziej wymagający czasu i dokładności bo tak jak wspominałem - część dodatków nie dodaje zupełnie nowych plików do folderu text, zamiast tego modyfikuje te już istniejące w spolszczeniu i żeby była pewność, że na 100% wszystko będzie jak należy to trzeba by zawartość tych wszystkich dublujących się plików zebrać w jeden plik, a gdyby sprawę załatwiało stworzenie w folderze każdego dodatku folderu pol w text i wrzucenie do środka przetłumaczonego na polski pliku no to wtedy nie było by trzeba zbierać treści kilku plików o tej samej nazwie w jeden co by zaoszczędziło moim zdaniem sporo czasu. 

No, ale przynajmniej sprawdziłem - nie da się tak jak bym chciał, więc gdyby zebrała się w przyszłości ekipa chętna do tłumaczenia to przynajmniej będziemy wiedzieć na czym stoimy, co trzeba zrobić i w jaki sposób. 
Trzeba by tylko do postu #1 dodać informację o tym, że jeżeli ktoś zdecyduje się na ogarniecie sobie polsko-angielskiej hybrydy to oprócz dorzucenia do MO2 tego modded exes trzeba jeszcze dezaktywować dodatek 308 - Tactical fonts for Anomaly 1k (jest domyślnie aktywny), jeżeli tego nie zrobimy to czcionka w grze będzie czarna.

• Ekstra 1
  • Ważne 1

@Holinex Ciężko wskazać coś konkretnego, bo nie gram w tego moda, ale wylot wskazuje, że brakuje jakiejś sekcji w plikach, czyli prawdopodobnie coś się w nich nie zgadza.
Możesz spróbować zainstalować jeszcze raz, może pomoże, a nie będzie trzeba kombinować (jeśli skorzystałeś ze sposobu na mieszane spolszczenie z angielskim, to najpierw spróbuj odpalić bez tego, "czystą" Gammę, zawęzi to możliwości wystąpienia tego problemu).

• 1 miesiąc temu...

Trillemeal808:

Anomaly 1.5.0. - 1.5.2.:

» Загрузить «Anomaly 1.5.1»: ModDB | Торрент | [8,75 ГБ]
» Загрузить обновление 1.5.2: ModDB | Торрент | [1,01 ГБ]

» Загрузить «Anomaly 1.5.0 [BETA 3.0]» с ФО: Google Drive | Торрент» Загрузить «Anomaly 1.5.0 [BETA 3.0]» с Mod DB: ModDB Part #1ModDB Part #2ModDB Part #3, ModDB Update #4, ModDB Hotfix #8

Zgodnie z wcześniejszą obietnicą udostępniamy również kod źródłowy silnika Monolith, naszej własnej modyfikacji silnika X-Ray, na którym opiera się Anomaly 1.5.1. Możesz to sprawdzić pod poniższym linkiem: https://bitbucket.org/anomalymod/xray-monolith/

Stalker gamma: