Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez Szczepan9205,

AKTUALIZACJA SPOLSZCZENIA:

21.10.2024do zakładki Linki do pobrania została dodana najnowsza wersja spolszczenia dostosowana do łatek, które wyszły między majem 2024, a 21.10.2024. Dodatkowo zmniejszył się trochę rozmiar spolszczenia z racji usunięcia z paczki ze spolszczeniem dodatku Modded Exes - Grok do większości łatek, mini-łatek czy fixów wrzuca od jakiegoś czasu najbardziej aktualną wersję dlatego Modded Exes nie musi już być częścią spolszczenia. Oprócz tego spolszczenie zostało dostosowane do działania z Anomaly 1.5.3 i do wszystkich dodatków jakie w międzyczasie Grok dodał do Gammy. Do tego poprawiono trochę błędów, ujednolicono wielkość liter we właściwościach przedmiotów, a same opisy w większości dostosowano do konkretnych przedmiotów. 

Pliki polskiego lektora są INTEGRALNĄ częścią spolszczenia, więc jeżeli ktoś nie chce lektora to instrukcja jak go usunąć jest w zakładce "INSTRUKCJA INSTALACJI SPOLSZCZENIA". Żeby spolszczenie działało też jak należy trzeba zaktualizować też Launcher Gammy do wersji do 6.4.0.0 - linki do pobrania Launchera są dostępne na serwerze Discord Gammy w zakładce "Announcements".

Rekomendowane odpowiedzi

@kanon1022 Hmm, wiesz to zależy... Custom i Gamma to prawie to samo tylko Custom chyba jest jeszcze ładniejszy (moim zdaniem przynajmniej) i nie ma w nim tych głupich mechanik z Gammy, że nie możesz broni ani kombinezonu kupić u handlarza tylko musisz zdjąć jakiś zniszczony z trupa i naprawić go ręcznie i przy wykorzystaniu mechaniki tworzenia/craftowania, a z kolei żeby to zrobić to musisz mieć narzędzia - masz ruble to po prostu idziesz do handlarza i kupujesz nową broń czy kombinezon i tyle.

A jeśli chodzi o ilość lokacji i fabułę no to wygrywa oczywiście Anthology bo ma fabuły modów do Zewu i lokacje z nich + lokacje z Lost Alpha i 3 lokacje z dodatku New Levels do Anomaly - pod tym względem Anthology wygrywa, ale graficznie jest trochę słabiej. 

No i wszystkie 3 mają też wspólną te same 3 rozdziały bazowej fabuły z Anomaly czyli to "Żywa Legenda", "Grzech Śmiertelny" i "Operacja Łuna", ale w Customie i Gammie na nich fabuła się kończy, no a w Anthology masz jeszcze fabuły modów i samego Zewu Prypeci. 

Co do rozgrywki to za bardzo Ci nie powiem nic o Customie i Anthology bo praktycznie w nie nie grałem - o Customie słyszałem, że ma bezsensowną balistykę jeśli ktoś przywiązuje uwagę do takich rzeczy i strzelaniny czasami mogą być irytujące, z kolei o Anthology to już w ogóle nie jestem w stanie nic powiedzieć bo jedyne co zrobiłem to odpaliłem sobie fabułę Zewu i doszedłem na Skadowsk - miałem wrócić do Anthology jak uporam się z aktualizacją spolszczenia do Gammy, ale... nie mogę się zebrać :P
Z kolei Gamma to chyba coś na poziomie Anthology - nie jest hardkorowo trudna tylko brak możliwości kupowania broni i kombinezonów może wiele osób odstraszyć bo nie każdemu się chce bawić w mikrozarządzanie, rozkładanie na początku wszystkiego co się da na części, żeby pozyskać części zamienne do naprawy czy to broni czy ciuchów, ale jak już się to opanuje i dorobi w miarę ok sprzętu to spoko się gra.

@wasilij150 W teorii wystarczy wyłączyć dodatek 163 - Identification UI i powinno zniknąć. Nie jestem pewien tylko czy nie zacznie Ci się Gamma potem sypać, ale chyba nie powinna, a gdyby zaczęła to zawsze możesz włączyć ten dodatek z powrotem. 

• 2 tygodnie później...
W dniu 27.10.2024 o 09:38, wasilij150 napisał(a):

Wie ktoś jak pozbyć się tych obliczeń fps w prawym górnym rogu? Zbędne są

Witam serdecznie, wiem że trochę późno, ale może pomoże to komuś w przyszłości. Żeby wyłączyć licznik, musisz przywołać okno reshade i w settings odznaczyć okienko show framerate. 

@Szczepan9205 korzystając z okazji chciałbym bardzo podziękować Tobie za stworzenie spolszczenia, świetna robota. Doceniam po stokroć. Chciałbym jakoś wesprzeć, niestety buycoffe nie obsługuje niemieckich banków ani paypala:( 

S.T.A.L.K.E.R._ Anomaly 11.11.2024 12_55_46.png

• Ważne 1

Szczerze? Nie wiem, na razie się skupiam na ograniu Stalkera 2 a jestem gdzieś w połowie fabuły.

No a dzisiaj jeszcze sam Grok jeszcze "dolał oliwy do ognia" bo prosiłem go kilka razy w ciągu tego roku, żeby dodał spolszczenie na stałe do 0.9.3 i obiecał, że doda. Z tego co patrzyłem w patch notes do tej najnowszej wersji to tego nie zrobił, więc takie mam wrażenie trochę jakby mi ktoś perfidnie napluł w twarz bo patch notes wspominają, że rosyjska, angielska i francuska translacja dostały jakieś tam poprawki, ale o spolszczeniu nie ma nawet słowa, więc... Ja rozumiem, że to duży patch i w ogóle, ale co innego gdybym prosił go raz i po prostu zapomniał, ale nie raz prosiłem i jak nie dodał, tak nie dodał. 

Nie twierdzę, że celowo to zrobił, ale zniechęcił mnie mocno tym do aktualizowania tego spolszczenia teraz...

Oczywiście tak czy tak będzie update spolszczenia, ale raczej dopiero jak skończę S2.

14 minut temu, kounik napisał(a):

po nowym patchu wraz ze spolszczeniem po otworzeniu ekwipunku crashuje gierke

Nawet nie jestem zdziwiony bo aktualna na tą chwilę wersja spolszczenia nie jest dostosowana do 0.9.3. Ale możesz w sumie @kounik wrzucić zrzut z treścią błędu, albo loga... Jeśli naprawienie tego nie będzie wymagać większych przeróbek to może sklecę na szybko jakąś mini-łatkę, żeby spolszczenie do ostatniej wersji 0.9.2 działało bez wylotów z 0.9.3, a za jakiś czas zrobię pełnoprawny update spolszczenia do 0.9.3 - na razie chcę sobie na spokojnie S2 przynajmniej raz skończyć :P