Agrael Posted April 26 Report Share Posted April 26 Mija 38 lat od katastrofy w Czarnobylu. Fotografię znalazłem czytając ten artykuł. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vidkunsen Posted April 26 Report Share Posted April 26 Rano w tv gadali o rocznicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DaarMoo Posted April 26 Report Share Posted April 26 Pamiętam ten dzień. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vidkunsen Posted April 26 Report Share Posted April 26 W wojsku wtedy byłem, potem rentgen, pigułki, zastrzyki, jakiś płyn. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ignachinio Posted April 27 Report Share Posted April 27 Jakie zastrzyki? Tak z ciekawości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom3kb Posted April 27 Report Share Posted April 27 Płyn to Lugola. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vidkunsen Posted April 27 Report Share Posted April 27 Ignachinio - nie wiem, nigdy z zasady nie wnikałem, dali, zyję, rogi mi na czole nie wyrosły, więc jest dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darrien Posted April 29 Report Share Posted April 29 Po prawdzie jestem pokolenie grubo po Czarnobylu, ale z okazji rocznicy zacząłem dłubać "rimejk" pewnego starego opowiadania Pilipiuka, które uznał, że należy spalić. A leci to aktualnie tak.... Zdezelowany Ził-131 swe lata miał dawno za sobą. Niegdyś ciemnooliwkowy pojazd był chlubą jednostki wojskowej, a dziś straszy rdzą, starymi oponami i dawno nieoliwionymi mechanizmami. Siedzący na pace profesor Borys Iwaszkiewicz przeglądał swoje notatki. Szeroki uśmiech nie schodził ze zmęczonej pomarszczonej twarzy. Zgodnie z wyliczeniami serum powinno być udoskonalone do tego stopnia, że umysł zwierzęcia powinien w ciągu roku lub dwóch rozwinąć do rozmiarów człowieka, co miałoby umożliwić naukę mówienia, jeżeli eksperyment byłby pomyślny, wówczas Borys planował wdrażać edukację na poziomie wczesnoszkolnym. – To będzie kamień milowy w dotychczasowej pracy, byleby zwiadowca się nie pomylił! – mruczał raz za razem wypowiadając te słowa niczym mantrę. Parę dni temu dotarły do uszu Iwaszkiewicza informacje o stadzie koni Przewalskiego, które zauważono niedaleko rzeki Prypeć. Był wyraźnie ucieszony, od dawna nie widział w okolicy tych mądrych stworzeń, bał się, że będzie trzeba je sprowadzić z zaprzyjaźnionego Kazachstanu, a tu proszę ma je praktycznie „rzut beretem” od placówki wojskowej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ignachinio Posted April 30 Report Share Posted April 30 Tak z ciekawości słyszeliście o alternatywnym kombinacjach do powstania sarkofagu? Moim faworytem był pomysł budowy podziemnej groty i zawalenia elektrowni i zasypania tego. A Wy słyszeliście o innych takich cudach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agrael Posted April 30 Author Report Share Posted April 30 @Ignachinio Szczerze mówiąc, to czytałem różne artykuły tylko o sarkofagu. W jaki sposób powstawał itp. Ale o zawaleniu elektrowni nie słyszałem. Pamiętasz może, gdzie o tym czytałeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vidkunsen Posted April 30 Report Share Posted April 30 W Latopisie opisującym okolice Czernobyla jest mowa o osadzie "pogańskiej"( więc z okresu przed X wiekiem tzw. n.e.) i starym cmentarzysku na które trafił w czasie polowania Jarosław I Mądry z rodu Rurykowiczów (coś jak nasze Piasty) (978 - 1054). Miejscowość zyskała prawa miejskie w 1193 roku. Jest teoria, że elektrownia powstała po drugiej stronie rzeki na terenie innego słowiańskiego cmentarza (ten rejon to tzw. Rus halicka, obok Rusi Białej i Czerwonej). Sarkofag - Rosatom: https://strana-rosatom.ru/2021/12/03/kak-sooruzhali-sarkofag-nad-avarijnym/ Nową kopułe wzniesiono w 2019 w miejscu starej, która juz groziła zawaleniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ignachinio Posted April 30 Report Share Posted April 30 Słyszałem o tym na kanale Zbrodnia i Kara gdzie typek opowiadał o Czarnobylu i mnie to zaintrygowało. Ten program przygotowywał z Napromieniowanymi wiec ludźmi którzy wiedzą o co biega. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts