Szczepan9205 Opublikowano 23 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego @carlopapa Dlatego właśnie nie gra się z oryginalnym polskim tłumaczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlopapa Opublikowano 24 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego @Szczepan9205 Rozwiń proszę dlaczego się nie gra z polskim tłumaczeniem bo z tego co wiem to łatwiej tłumaczyć ukraiński czy ruski na polski niż na angielski??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan9205 Opublikowano 24 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego @carlopapa Bo mamy już swoje bardziej polskie poprawki do polskiej translacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 24 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego Carlopapa - lepszy jest język oryginału a na ostatnim miejscu,(po mandaryńskim (Chiny), ojrackim (Mongolia) czy też łacinie afryki - suahili jest prostacki slang zwany potocznie angielskim. To co odwalają "tłumacze" to najczęściej jest poza wszelkimi cywilizowanymi ramami lingwistycznymi. Zwłaszcza lubię jak się dowiaduję na przykład z tv, że mieszkam w województwie "Dolnośląsk - IEM" a nie Dolnośląskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan9205 Opublikowano 24 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 21 godzin temu, vidkunsen napisał(a): To co odwalają "tłumacze" to najczęściej jest poza wszelkimi cywilizowanymi ramami lingwistycznymi. I tu się z Tobą @vidkunsen jak najbardziej zgadzam. A to podobno "profesjonalna" firma zwana Roboto Global (lub ich oddział zwany Roboto Translations) zajmowała/zajmowali się tłumaczeniem Stalkera 2. Ciekaw jestem tylko czy ten ich Spełniający Życzenia i inne załamujące fana serii babole to jakaś "anomalia" wynikająca ze słabym zapoznaniem się z materiałem źródłowym czyli S1 czy może poszli za współczesnymi trendami (gdzie podobno istnieją więcej niż dwie płcie) i uznali, że instalacja psioniczna też może się identyfikować jako człowiek 🤣 A tak już odbiegając od śmieszkowania to trochę to smutne, że profesjonalne firmy, które tłumaczą te gry za kasę (podejrzewam, że nie małą) robią to byle jak, a w tym przypadku wygląda to tak jakby zamiast tłumaczyć z języka źródłowego gry czyli ukraińskiego to stwierdzili: "Użyjmy jako materiału źródłowego angielskiej translacji, co może pójść nie tak?"... Potem wychodzą takie kwiatki, że napisy jeśli gramy z ukraińskim dubbingiem w ogóle się nie pojawiają, za szybko się pojawiają lub za szybko znikają bo tłumaczenie było dostosowane pod angielski dubbing bo przecież 100% polskich graczy + zagorzali fani na pewno zagrają z angielskim dubbingiem Ech, zazdroszczę czasami tym osobom, które są w stanie sobie ogrywać mody do S1 czy zagrać w S2 z ukraińskimi czy rosyjskimi napisami. Jakbym na tyle znał język to byłbym pewnie dzisiaj szczęśliwszym człowiekiem, a tak siedzę w Notepadzie++ i poprawiam po "profesjonalistach"... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 25 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Szczepan9205 - oprócz języka trzeba tez poznać zwroty i określenia potoczne a także być na bieżąco z nowomową potoczną i pokrewnymi, to pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanon1022 Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 godzin temu Witam wie ktoś dlaczego nie mogę wziąć zadania pobocznego od Soni , a druga sprawa zadanie od Sowy na artefakt , mam go mu oddać , a może komuś innemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan9205 Opublikowano 19 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 godzin temu @kanon1022Ale chodzi Ci o losowe zadanie poboczne u Sonii czy TO jedno konkretne zadanie poboczne, które ona zleca nam po wykonaniu zadania dla Sułtana? Co do zadania na artefakt z kolei i ogólnie każdych tych cyklicznych zadań pobocznych u handlarzy - Stalker 2 to prosta gra jeśli chodzi o swoje mechaniki, więc możesz oddać przedmiot/artefakt, na który dostałeś zlecenie tylko i wyłącznie zleceniodawcy (jeżeli chodzi o przedmioty z zadań głównych to tu pewnie jest jakaś wariantowość i można oddać więcej niż jednej osobie, ale z poboczniaków można oddać tylko zleceniodawcy). Plus z tymi zadaniami jest tak, że wykonasz jedno to handlarze nagle na jakiś czas przestają mieć dla Ciebie zadania, jeżeli weźmiesz zadanie, a potem zrezygnujesz to przez jakiś czas (bodajże 24 godziny) też nie będą chcieli Ci dać żadnego zadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanon1022 Opublikowano 19 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 godzin temu @Szczepan9205Tak chodzi o to konkretne poboczne po oddaniu walizki Sułtanowi ( chodzi o jakiś kapitanów) , ale nie mam i tych losowych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan9205 Opublikowano 7 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu @kanon1022Hmm... Jeśli oddałeś walizkę Sułtanowi, a nie samotnikom, którzy ją chcieli to teoretycznie zadanie powinno od razu wskoczyć u Sonii jak oddasz walizkę Sułatnowi i rozpoczynasz je wybierając dialog: [Misja] "Co do twojej propozycji...". Jeżeli nie masz tego dialogu po oddaniu walizki to spróbuj przespać z 1-2 doby, wróć do Sonii i wtedy sprawdź. Nie wiem czy to może robić jakąś różnicę i czy w ogóle taka możliwość jest, ale jeżeli masz np. ikonki ważnych NPC-ów ana Sułtańsku na czerwono, a nie na biało lub zielono to może być tak, że Sonia nie da Ci zadania ze względu na złą reputację jaką u nich masz, ale z drugiej strony to jest takiego typu zadanie poboczne, że reputacja nie powinna mieć na to wpływu... A może w ogóle nie ma. W każdym razie jeżeli masz ich na biało lub nawet zielono i spanie 1 lub 2 doby nic nie pomaga to widocznie coś Ci się zbugowało i w takim przypadku jedyne co mi przychodzi do głowy to to, żebyś wczytał sobie zapis z przed oddania walizki lub nawet z przed wzięcia zadania na walizkę od Sułtana i spróbował jeszcze raz, a jak to też nie pomoże to już nie wiem... Kiedyś jeszcze widziałem tu i tam takie informacje i posty, że czasami warto odinstalować grę i zainstalować ją od nowa bo przy aktualizacjach niekoniecznie wszystko się zawsze dobrze aktualizuje. Mnie taki manewr pomógł na sam koniec gry jak gra zaczęła mi się wywalać przy wczytywaniu jak już byłem w Prypeci tyle, że musisz brać pod uwagę, że wtedy czeka Cię pobieranie mniej więcej 140GB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanon1022 Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu @Szczepan9205Dzięki sprawdzę .👍 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi