Jump to content

Coroczna wyprawa na cmentarz - Ankieta forumowa

Wszystkich Świętych  

27 members have voted

1. 1. Czy 1 Listopada uczestniczysz w corocznych przepychankach cmentarnych ?

• Tak obowiązkowo odwiedzam groby.
    • Nie, mam na to cały rok.
    • Wcale nie odwiedzam zmarłych.
    • Nie mogę odwiedzić zmarłych - przeprowadziłem/am się | wyjechałem/am za granicę.
      0
    • Kiedyś tak, dziś nie. Powody zdrowotne| rodzinne | inne
    • Trzymam prochy zmarłych, w urnach które mam w domu.
      0
    • Żadne z powyższych.
      0

Recommended Posts

Nie chodzę na cmentarze. Tych, których kochałem, tam nie ma. I dla pełnej jasności - żeby ktoś się nie poczuł urażony - to tylko moje zdanie. PS - jakby się dało zmienić dwie rzeczy - "Coroczna" brzmi stanowczo lepiej , poza tym w zdaniu "Żadne z powyrzszych" jest ort.

Groby odwiedzam choć najczęściej albo przed świętem albo po nim. Nie lubię tłumów ani tym bardziej stad nie umiejących się zachować chamów. Niestety w mojej ocenie zbyt wielu ludzi nie potrafi zamknąć na kilka minut buzi. Lubię chwile poświęcone zmarłym spędzić w ciszy, kontemplacji. Dodajmy że od kilku lat zaczyna panować kolejna dzicz. "Dyniowa" moda zatruwa i Polskę. Tak tu już jest. Chcesz zniszczyć naród odbierz mu tradycję to jedna z części tożsamości narodowej.

• Positive 3

• 1 year later...

Kiedy ja umrę albo moja żona poddam ją spaleniu, nie w krematorium oczywiście. Wybiorę się gdzieś do lasu, najlepiej do miejsca w którym nie ma zakazu palenia np. tam gdzie są ogniska dla turystów i ją spalę na przygotowanym do tego celu stosie z drewna, koniecznie z brzozy i jabłoni. Następnie zbiorę prochy i rozsypie je na wiatr tudzież do płynącej wody, co by je zabrała w najdalsze zakątki naszego kraju. Ze sobą chcę uczynić to samo.

• Positive 1

Nie znam twojej sytuacji życiowej.Więc tak naprawdę trudno jest mi zrozumieć twoją wypowiedż .Mogę za to napisać co ja robię wiosną z moją żoną .Nacinam grubszą gałąż brzozową , wkładam ją w plastikową butelkę i przywiązuję sznurkiem.Po kilku godzinach mamy pyszny orzeżwiający napój.Według mnie jest to lepszy sposób wykorzystania brzozy.

Okropne rzeczy arrr!! Za wybaczeniem "taszczyć" ze sobą zwłoki/ciało/bliską osobę (jak kto woli) do lasu i palić ? Według mnie to brak szacunku, ale i ryzyko np. gdy Cię ktoś zobaczy ze zwłokami/bliską osobą w lesie, to na pewno nie pomyśli, że tylko spełniasz swój "duchowy" obowiązek.

• 3 weeks later...

Mnie na pewno nie obraziłeś.Po prostu każdy ma jakiegoś mola, który go gryzie.

Nie rozumiem katolików, jestem starosłowiański i nasz nowy rok oraz dzień zmarłych wypada zawsze w marcu czyli wtedy kiedy umiera stare - zima i rodzi sie nowe - wiosna, taki był/jest i będzie cykl życia na naszej planecie... w kwestii w/w t.j. "pochówku" to zawsze była droga ognia i wody a nie jakies tam azjatyckie "zwyczaje"... p.s. jajka to się kładzie pod polepę dla duchów zmarłych i to jest zapisane w kanonie wiary naszych ojców...tym prawdziwym Słowiańskim!!!