Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka,

1. Paczka euro się przyda, jak znajdziesz drugą to spyl a jak dolary to też spyl, zostaw tylko  euro.

Koniak to masz do questa, jak znalazłeś drugi to możesz wziąć grzdyla :yes:

pistolet Fotografa nie jest przydatny

2. Nie, nie robiłem tego questa bo mi się nie chciało :)

Jeśli masz problemy z jakąś podpowiedzią to powiedz z którą, postaram się rozszyfrować.

Pozdrawiam

Edytowane przez Godlike

Koniak był chyba tylko potrzebny żeby dostać się do bazy Ukraińców na Korpusie Pokoju a ten który mam  dostałem zamiast egzo od myszolapa (misja z nietoperzami).

A misje z Dziadkiem chciałem robić bo ma to chyba coś wpólnego z Martwym Miastem w którym jeszcze nie byłem i nie mam tam przejścia. Myslałem że to otworzy mi drogę do MM.

Czy ja dobrze rozumiem przewodnik Cichego odnośnie potyczek z Dziadkiem;

CYT:.

1. W Promzonie robiąc schowek na samej górze "pchlego targu" natknąłem się na plecak z kolejną notatką Zapadły. Czy "pchli targ"  to hala w której stoi Kutwa ?

2 Robimy po 2-3 schowki na lokacjach z byle czym.  Czy chodzi o zakładanie schowków z użyciem kupionych plecaków i znaczników GPS -  czy tez można skorzystać z placaków które są już na lokacji?  

3.W pewnym momencie zauważymy, że jeden ze schowków znika. Czy chodzi i o to że przychodzi sms o kradzieży od Dziadka lub z GPS?

Edytowane przez kazik

O ile pamiętam Zapadło obrabia wszystkie schowki, nie tylko robione przez nas. Jeśli schowek wyposażyłeś w GPS, to kiedy przyjdzie SMS, że okradziono schowek, sprawdź czy i który GPS ci zniknął z mapy. Jak zniknął, to jesteś okradziony. Idziemy tam i sprawdzamy. Zapadło daje jakieś namiary na siebie. W każdym bądź razie, coś trzeba dla niego zrobić, aby przestał kraść, lub go walnąć i spokój. Wybacz za małą precyzyjność, ale po Fotografie, zdążyłem już zagrać w sporo modów. Wszystkie szczegóły się w głowie nie mieszczą.

• Dodatnia 2

W dniu 19.04.2015 o 15:49, kondotier napisał(a):

O ile pamiętam Zapadło obrabia wszystkie schowki, nie tylko robione przez nas. Jeśli schowek wyposażyłeś w GPS, to kiedy przyjdzie SMS, że okradziono schowek, sprawdź czy i który GPS ci zniknął z mapy. Jak zniknął, to jesteś okradziony. Idziemy tam i sprawdzamy. Zapadło daje jakieś namiary na siebie. W każdym bądź razie, coś trzeba dla niego zrobić, aby przestał kraść, lub go walnąć i spokój.

Dlatego przestałem robić schowki jak spotkam Dziada to ołowiu mu nie pożałuję....

Jak dla mnie to tylko taki problem z tym dzidkiem że dźwigam ze sobą pare kilo kryształów i chyba odpuszczę sobie ich transmutacje dla Sacharowa.

DWA PYTANIA ;

1.Czy da się skończyć mod bez tych transmutacji ?

2.Czy da się coś zrobić aby patrząc przez lornetkę było widać takie prostokątne obramowania namierzonych postaci?

W każdym modzie w który grałem tak było a teraz tego zaznaczenia nie ma i czasami mi go brakuje..

Oglądałem na rus-tubie filmiki z Fotografa i takie zaznaczanie celu w widoku z lornetki jest.

Dzięki za pomoc !!!!

p.s. Zaraz będę widział jak dostać się do Martwego Miasta ;)

Ja pamietam, że znalazłem pierwszy schowek Zapadły na Kordonie, później żadnych swoich schowków nie robiłem, część fantów chowałem chyba w tej skrytce na posterunku jak się wchodzi do Baru (co dają misję na zabicie sfory psów). No i raz wchodzę tam do tego bunkra i dziadek Zapadło sobie tam stoi ;)

Edytowane przez tom3kb
  • Dodatnia 1

Pisałem już, że te transmutacje są konieczne. W poradniku, pomiędzy cz3 i 4, masz opis ich kolejności i par itemów do przekształceń. Uwaga na szpony przy chyba trzecim poziomie. Tylko podziemne działają.

Bez tego mod szybko się skończy.

Ale rozwalając Zapadłę bez powodu, pozbawiasz się części gry, wynikającej z jego zadania. Zrób 1 albo 2 schowki. W końcu dziad się do któregoś dobierze. A i nie wiem, czy bez okradzenia, się na niego nadziejesz.

• Dodatnia 1

Hejka,

1. Nie, są wymagane do jednego z ostatnich questów ale jak dla mnie to zadanie z mozolnym zbieraniem tych kryształków jest trochę przegięte i ja sobie je po prostu zrespiłem. Resztę absolutów dla siebie zrobiłem natomiast sam, odczuwam z tego powodu satysfakcję i były również bardzo przydatne bo dają nieskończony bieg ;)

2. A nie ma? Dziwne.

Ja zrobiłem z 5 schowków i dziad nigdy mi się nie pojawił więc to olałem po prostu ;)

Jakby był jakiś problem to wal śmiało

Pozdrawiam

Udało mi się dotrzeć do Martwego Miasta :)

Co do dziadka i transmutacji to jeszcze pomyślę...

Ponawiam dwa swoje pytania:

1. Czy Koran i Euro (mam dwie paczki) są potrzebne w dalszej grze?

2.Czy da się coś zrobić aby patrząc przez lornetkę było widać takie prostokątne obramowania namierzonych postaci?

W każdym modzie w który grałem tak było a teraz tego zaznaczenia nie ma i czasami mi go brakuje..

Oglądałem na rus-tubie filmiki z Fotografa i takie zaznaczanie celu w widoku z lornetki jest.

DZIĘKI Z POMOC !

Jeśli zrobiłeś już zadanie, w którym było to euro potrzebne, to z innymi znalezionymi zrób co chcesz. Noś, wyrzuć sprzedaj. Daj do schowka, może Zapadło się łatwiej skusi. Bo on na byłe co, jakiś tam złom nie poleci.

Pytałeś też o "pchli targ". Tak cichy nazwał te ruiny na wysypisku, na ich początku, podobne do tych z podstawki. To tylko jedna ściana z narożnikiem. Na samą górę ciężko wejść. Ale jest tam dobry schowek dziada Zapadły. I przypuszczam, że obrobienie go przez ciebie, przywoła dziada.

Nie pamiętam, czy lornetka wstawiona przez moda jest możliwa do podmiany przez np. kupno u handlarzy. Sprawdź to u nich. Jak maja lornetki w sprzedaży, to zrób zapis, kup lornetkę i sprawdź jaka jest. Jak ta co chcesz, to graj, a jak nie, to wgraj zapis.

Może któryś z naszych modotwórców, ma plik na taka lornetkę i ci udostępni.

Koran u mnie był dekoracją. Może miał do czegoś posłużyć, ale na to nie natrafiłem.

• Dodatnia 1

W dniu 20.04.2015 o 08:56, kondotier napisał(a):
...

Nie pamiętam, czy lornetka wstawiona przez moda jest możliwa do podmiany przez np. kupno u handlarzy. Sprawdź to u nich. Jak maja lornetki w sprzedaży, to zrób zapis, kup lornetkę i sprawdź jaka jest. Jak ta co chcesz, to graj, a jak nie, to wgraj zapis.

Może któryś z naszych modotwórców, ma plik na taka lornetkę i ci udostępni.

...

Co do lornetki to nie mam w niej opcji oznaczania żywego celu od początku. Jakis czas temu w którejś potyczce zgubiłem oryginalną i kupiłem dodatkową lornetkę u Sacharowa ale z nią jest ten sam problem jak z pierwszą.

Proszę modotwórców o pomoc !!!

Mam jeszcze pytanie:

Wybieram się do Martwego Miasta czytałem dialogi opisujące sposób powrótu do baru przez Anomalny las.

Czy da się do Martwego Miasta wchodzić i wchodzić z niego wielokrotnie ? 

Edytowane przez kazik

Czy ktoś podpowie jak dostać się na Promzone ? Robię zadanie dla Browna - odszukać przejście do Promzony, gdzieś na starej drodze przy północnym posterunku... Obłaziłem drogę na lokacji Korpus Pokoju w te i powrotnie, wszędzie niewidzialny mur a przejścia nie ma. Potem przejrzałem forum i ponoc trzeba pogadać z Charonem na Poligonie Doswiadczalnym i wówczas powie jak znaleźć przejście. Tyle tylko, że w domku/wieży za ogrodzeniem go nie ma. Obgadałem już chyba wszystkie postacie na Poligonie i nie pojawia się zaden komunikat inicjujacy - poza pierwszym, że takowy mądruś istnieje i trzeba mu przypochlebiać, by powiedział coś istotnego - rozmowę o nim a ni on sam w domku :-( Utknąłem. 

W dniu 21.04.2015 o 20:36, jacekrowinski napisał(a):

Czy ktoś podpowie jak dostać się na Promzone ? Robię zadanie dla Browna - odszukać przejście do Promzony, gdzieś na starej drodze przy północnym posterunku... Obłaziłem drogę na lokacji Korpus Pokoju w te i powrotnie, wszędzie niewidzialny mur a przejścia nie ma. Potem przejrzałem forum i ponoc trzeba pogadać z Charonem na Poligonie Doswiadczalnym i wówczas powie jak znaleźć przejście. Tyle tylko, że w domku/wieży za ogrodzeniem go nie ma. Obgadałem już chyba wszystkie postacie na Poligonie i nie pojawia się zaden komunikat inicjujacy - poza pierwszym, że takowy mądruś istnieje i trzeba mu przypochlebiać, by powiedział coś istotnego - rozmowę o nim a ni on sam w domku :-( Utknąłem. 

Piszę z pamięci ale skoro robisz zadanie dla Browna to:

Po jego otrzymaniu zanim pójdziesz na Poligon powinieneś pogadać na Korpusie Pokoju z gen.Smithem (nie wiem czy tak zrobiłeś)  Gen daje zadanie na Poligon. Trzeba tam odnależć Drozdowa który ma pomóc w modernizacji aparatu Fotografa. Smith wspomina też o Promzonie i Lesie.

Na poligonie trzeba pogadać z Woroninem mówi on o ścieżce z Promzony do Lasu którą zna Charon. (Jak potem dotrzesz do Lasu to trzeba z niego zgodnie z życzeniem Woronina wracać starą ścieżką na Poligon - ale to bedzie duzo póżniej).

Teraz mówimy z Drozdowem o modernizacji obiektywu aparatu on odsyła nas Lewszy który jest w Barze - odkładamy wątek Baru na potem.

TERAZ KONIECZNIE odnajdujemy w tym samym budynku w którym jest Woronin pofesora Sacharowa ! Robimy z nim eksperyment z kryształami po tym otwiera się przejscie z Poligonu na Bagna i z powrotem. Choron w tym momencie powinien już być u Siebie ale WARTO w tym miejscu przed wizytą u Charona udać się na Bagna i zrobić zadania dla Sacharowa - trzeba też pamiętać na Bagnach o zadaniu od Kruglowa na detektor anomalii.

Ja pominąłem Sacharowa i Bagna - Od Charona dotarłem do Promzony potem do Lasu potem do Baru i tu urwała mi się fabuła...

Powodzenia !

p.s. Pytanie: Czy gdy patrzysz przez lornetkę to masz w widoku prostokątne obramowanie namierzonego żywego celu? Pytałem o to w moim poście powyżej.     

Edytowane przez kazik
  • Dodatnia 1

Odpowiedź na twoje pytanie - nie, nie mam. Oglądając przez lornetkę widzę normalnie postacie i mutanty ale bez żadnych dodatkowych wizualnych indegrediencji.

Co do moich problemów z Charonem i przejściem na Promzone. Dzięki za odp. Niestety nadal tkwię w martwym punkcie ponieważ jedyne czego z twojego opisu nie zrobiłem jeszcze to ukończenie zadania dla Drozdowa (wiadomo, na tym etapie nie moge przejść do Lewszy do Baru...) i nie skończyłem zadań dla Sacharowa i Krugłowa. Nie mam jeszcze 1 anomalii - nie mogę jej w ogóle znaleźć. A dla Sacharowa znalazłem już kilka kryształów ale nie dokonałem przemiany w absoluty. Może dla tego cały czas brak Charona i możliwości przejścia na Promzonę ? Będę dziś w takim razie walczył z anomaliami i kryształami.

Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.

Mod cholernie skomplikowany. A propos, mam juz klucze do 3 aut ale nie umiem ich uruchomić, jak się to robi ?

jacekrowinski

.... i nie skończyłem zadań dla Sacharowa i Krugłowa. Nie mam jeszcze 1 anomalii - nie mogę jej w ogóle znaleźć. A dla Sacharowa znalazłem już kilka kryształów ale nie dokonałem przemiany w absoluty. Może dla tego cały czas brak Charona i możliwości przejścia na Promzonę ? Będę dziś w takim razie walczył z anomaliami i kryształami.

To troszkę nie tak. Ja Charona znalazłem we wskazanym miejscu bez robienia misji na Bagnach dla Sacharowa i Krugłowa ale wykonanie ich do końca może wywoła pojawienie się jego na Poligonie.

Gdybyś miał problem z anomaliami (na Bagnach są wszystkie siedem) daj znać.

P.S.

Ponawiam pytanie do wszystkich;

Wybieram się do Martwego Miasta czytałem dialogi opisujące sposób powrótu do baru przez Anomalny las.

Czy da się do Martwego Miasta wchodzić i wchodzić z niego wielokrotnie ?

Edytowane przez kazik

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i sugestie. Samochód już działa. Anomalii, której nie mogę znaleźć to trampolina.

Poza tym mam problem, bo na bagnach mam totalny wylot. Pierwotnie, gdy byłem tam pierwszy raz - szukając zwłok Wasiljewa bodajże - miałem wywałki co kilkanaście sekund, w różnych miejscach, zaraz jak przeszedłem na koniec most. Zmniejszyłem ustawienia grafiki na oświetlenie dynamiczne obiektów i udało sie już bez wylotów zakończyć misję oraz pogadać z Bagiennym Doktorem. Teraz wszedłem tam kolejny raz, by znaleźć trampolinę i skończyć misję Krugłowa z anomaliami, skręcam w lewo i idąc do gospodarstwa po lewej stronie za mostem mam zaraz przed nim - w różnych miejscach próbowałem - wylot raz za razem :-(

Nie wiem nawet gdzie logów błędów szukać. Gram na Win7.

W dniu 24.04.2015 o 06:07, jacekrowinski napisał(a):

Anomalii, której nie mogę znaleźć to trampolina.

Nie wiem nawet gdzie logów błędów szukać. Gram na Win7.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Tu u mnie była trampolina.

Jeśli nie zmieniałeś ścieżki przy instalacji podstawki i moda to logi w Win 7 znajdziesz tu:

C:UźytkownicyPublicznyDokumenty publicznestalker-shoclogs

Edytowane przez kazik
  • Dodatnia 1

jacekrowinski - dobrym sposobem na to, aby nie szukać logów, zapisów i screeenów w plikach tworzonych jak w postcie wyżej, trzeba w pliku fsgame zrobić zmianę w linii ze ścieżka zapisu na taką:

$app_data_root$    = true|    false|  $fs_root$|      ZAPISY

Wtedy w katalogu głównym gry, pojawi Ci się kat ZAPISY, a w nim wszystko co potrzebne.

A wielokrotnie też radziłem, aby nie stawiać modów bezpośrednio na podstawce. Ją należy traktować jak świętą krowę, a mody stawiać na jej kopii ( Nowy katalog ze skróconą do 4 - 5 znaków nazwą moda i do niego wklejamy kopię podstawki. Skrót od silnika na pulpit i gotowe ). Do tej kopii wklejamy gamedatę i to co należy z moda. Zmiana w fsgame i gramy. Po skończeniu gry, katalog z modem do kosza. Nowy mod, nowa kopia.

Edytowane przez kondotier
  • Dodatnia 1

Dzięki wszystkim za porady. Część okazała się skuteczna. Oświetlenie zmniejszone na Dynamiczne Oświetlenie Obiektów - zero wylotów na bagnach. Logi odszukane acz nie przeglądałem, by i wywałów nie było.

Co do nieszczęsnej trampoliny. To nie trampoliny nie mogę znaleźć a karuzeli.

Na bagnach natomiast widziałem ciekawą rozpierduchę, bo pojawiło się 5 zombich i stoczyli walkę ze snorkami, pijawkami i błotniakami. Stałem na balkoniku w starej chacie i lukałem na towarzystwo, jak się wzajemnie wycina, przez lornetkę. Najzabawniejsze było jednak AI komputera, bo tych 5 zombie pomimo obskakiwania ich i okładania czym popadło przez tą całą ferajnę wyszło z tego bez szwanku. Jak zombiaki wróciły do chatki, zdmuchnąłem ich z M16 waląc z lunetą po łebkach. Na placu bitwy po zombiakach zostały 4 pijawki, 3 błotniaki i 2 snorki. Gdybym ja poszedł na zwarcie z taką ilością mutantów, dostałbym największy wpier dol jaki mi się nigdy nie przytrafił grając w Stalkera. A akurat AI gry pozwolił zombiakom na bezstratną masakrę mutantów...

Charona jak nie było w chatce, tak nie ma...

I jeszcze jedno pytanie - jak jest z transmutacjami kryształów, bo coś mi nie działą ? Wchodzę w psi-strefę, wrzucam 2 kryształy o jednkowym kształcie ale innych kolorach i nic, brak przemiany.

Hej,

Jeśli w logach masz coś typu VertexStream Lock bla bla i na tym się wywala to właśnie trzeba włączyć/wyłączyć oświetlenie statyczne.

A trampoline na 90% znalazłem na jednej z tych lokacji Bagna, Korpus Pokoju, Kordon. Włącz sobie noktowizor w dzień I gdzie zobaczysz jakąś zadymę na ziemi to save I wrzucaj detektor.

Jeśli chodzi o kryształy to luknij w poradnik. Są 4 rodzaje stref i w każdej możesz transmutować tylko odpowiadające ze sobą kryształki. Jeśli jakiejś nie możesz znaleźć to masz tutaj filmic ze wszystkimi (sam korzystałem) - https://www.youtube.com/watch?v=oR4zluAepcc

Pozdrawiam

Edytowane przez Godlike