smox Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Tak jak w tytule, mam problem z nową pamięcią RAM. Do tej pory miałem 4 GB takiej pamięci - Transcend JM1333KLN-4G i było ok. Teraz mam 2 kości - https://www.morele.net/pamiec-patriot-signature-ddr3-4gb-1600mhz-512x8-1-rank-psd34g160081-542141/ i nie chcą działać. Nawet jak włożę 1 kość w to samo miejsce co stara kość. Płyta główna - GA-P55-US3L (rev.2.0) - http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-p55-us3l_20/specs/ Pomoże mi ktoś z tym? Po włączeniu kompa wyskoczyło mi takie coś- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Jeśli masz jakieś ustawienia BIOSu pod kątem RAMu to je zresetuj. Najlepiej cały BIOS zresetować Dalej : Pierwsze co to sprawdź pamięci MemTestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Dzięki. Zabieram się za resetowanie BIOSU. Reset BIOSU nie pomógł. Po uruchomieniu kompa wyskoczył jakiś kolorowy bios. Coś tam było z errorem, ale szybko zniknęło. Nie zdążyłem zrobić zdjęcia. Komp zatrzymuje się na napisie - Trwa uruchamianie systemu windows. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Skoro miałeś bluescreena to (moim zdaniem) oznacza że system ma problem z uruchomieniem. Jaki masz system? Spróbuj uruchomić system w trybie awaryjnym i wyłączyć opcję automatycznego uruchamiania po błędzie. Tak na teraz moim zdaniem trzeba przeinstalować system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metek58 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Ale mu na starszej "czwórce" kości system normalnie odpala, tylko po włożeniu nowych kości (dwa razy czwórka, starszej nie wkłada), system mu wariuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 12 minut temu, metek58 napisał: Ale mu na starszej "czwórce" kości system normalnie odpala, tylko po włożeniu nowych kości (dwa razy czwórka, starszej nie wkłada), system mu wariuje. Jeśli ta uwaga jest do tego co napisałem powyżej to nie wiem co to zmienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 To jest typowy bluescreen wskazujący na problemy z RAM system nie ma tu nic do rzeczy, przeinstalowanie mogłoby pomóc gdyby zmieniał procesor bądź płytę główną . @smox przetestuj pamięci memtestem albo spróbuj na innym komputerze. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkk7 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 (edytowane) To że nie jest to wina systemu, bo miałby też blue sreena na starych pamięciach, a prawdopodobnie na nich system odpala. @smox chyba że to problem z nie dopasowaniem pamięci, na stronie GIGABYTE jest lista obsługiwanych pamięci i tam są tylko trzy typy kości w rozmiarze 4GB. Być może upgrade Biosu by coś pomógł. Jest plik biosu FC do pobrania na stronie "Zwiększona kompatybilność pamięci". Edytowane 10 Sierpnia 2016 przez mkk7 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Temat do zamknięcia. Okazało się, że te kości nie są kompatybilne z płytą główną. Dziękuję wszystkim za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metek58 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Spoko, @kazik, mój post był tylko informacyjny. Chodziło mi o to, że system mu chodzi na starej kości, a tylko po włożeniu nowych kości, ma takie objawy. Nie miał potrzeby stawiania systemu na nowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 (edytowane) 1 godzinę temu, metek58 napisał: Spoko, @kazik, mój post był tylko informacyjny. Chodziło mi o to, że system mu chodzi na starej kości, a tylko po włożeniu nowych kości, ma takie objawy. Nie miał potrzeby stawiania systemu na nowo. Ja też nie miałem nic złego na myśli Fajnie że problem się rozwiązał i to jest najważniejsze Edytowane 10 Sierpnia 2016 przez kazik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
portals Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 3 godziny temu, smox napisał: Temat do zamknięcia. Okazało się, że te kości nie są kompatybilne z płytą główną. Dziękuję wszystkim za pomoc. Jeśli kości nie są na liście obsługiwanych nie konieczne znaczy to że nie będą działały, często wystarczy je tylko ręcznie ustawić w BIOSie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 15 godzin temu, portals napisał: Jeśli kości nie są na liście obsługiwanych nie konieczne znaczy to że nie będą działały, często wystarczy je tylko ręcznie ustawić w BIOSie. Pomoże mi ktoś ustawić te parametry w BIOSIE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkk7 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 @smox próbowałeś aktualizacji biosu ze strony producenta płyty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 smox od pkt 4. http://www.pcformat.pl/Optymalne-ustawienia-RAM-u,a,1783,strona,3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 2 godziny temu, mkk7 napisał: @smox próbowałeś aktualizacji biosu ze strony producenta płyty ? Tak, BIOS zaktualizowany do najnowszej wersji. @Allen - widziałem to, tylko nie wiem co tam wpisać. Na kości jest tylko to - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 (edytowane) 21 minut temu, smox napisał: @Allen - widziałem to, tylko nie wiem co tam wpisać. Na kości jest tylko to - Na Twoim zdjęciu jest widoczne oznaczenie 4G1600 czyli jest to kość o pojemności 4GB i pracuje z częstotliwością 1600Mhz. Jeśli chodzi o punkt 4. to wybierz 16.00 i naciśnij enter. Inny ważny parametr to widoczny na zdjęciu CL11 Jeśli chodzi o punkt 7. wpisz 11 i naciśnij enter Twoje pamięci pracują na napięciu 1.5V Więc w punkcie 9. wybierz 1.500V i naciśnij enter. Edytowane 11 Sierpnia 2016 przez kazik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 CAS - 11 tRP - 11 tRCD - 11 tRAS - 30 Command Rate - 2T 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Dziękuję. Czy te zmiany w BIOSIE robić z włożonymi nowymi pamięciami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
portals Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Tak. Gdyby BIOS się zawieszał się w trakcie to coś wymyślimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Nic z tego. W System Memory Multiplier nie mam opcji 16. Kończy się na 10. W Command Rate - 2T nie da się wpisać T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
portals Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Cytat W Command Rate - 2T nie da się wpisać T. Może być po prostu 2. SPD ma być takie żeby pamięć miała dobre taktowanie albo w najgorszym wypadu niższe. To jest mnożnik szyny więc kombinuj tak żeby taktowanie szyny* ten mnożnik = ~1600. Gdyby nie dało się ustawić ~1600 to jak pisałem próbuj mniej jak najbliżej. Gdy komputer będzie działał stabilnie potem możesz próbować zmniejszyć timingi żeby wyciągnąć większą wydajność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Portals, co bym nie zrobił, co nie ustawił, to komp zatrzymuje się na napisie - Trwa uruchamianie systemu windows. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 12 minut temu, smox napisał: Portals, co bym nie zrobił, co nie ustawił, to komp zatrzymuje się na napisie - Trwa uruchamianie systemu windows. Próbowałeś uruchomić system w trybie awaryjnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
portals Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Możesz porobić zdjęcia ustawień najbliższe tych podanych przez nas w BIOSie? Może pomyliłeś którąś opcję. Niestety ustawienie pamięci bez profili XMP jest trudnym zadaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi