Skocz do zawartości

OP-2.2

Agrael

Rekomendowane odpowiedzi

@vidkunsen - rozumiem, wolisz być mile zaskoczony niż niemile rozczarowany.

@Ignachinio - rozumiem, powołujesz się na słowo istniejącej ekipy, słowo klucz, cyt:

14 godzin temu, Ignachinio napisał(a):

Op 2.3 czy 3.0 zrobione przez tą ekipę

właśnie, ta ekipa już ogłosiła koniec, ale do tej lub innej ekipy (w przyszłości) może dołączyć ktoś jeszcze?, ktoś kto będzie miał zapał i czas do tego, by kontynuować to arcydzieło (nie boję się tego słowa, ten mod na nie zasługuje w pełni). Żaden z modderów nie ma prawa do tytułu...nie miał go ani Arhara ─ twórca Solijanki ani też ekipa ОП...to daje oczywiste możliwości rozwoju moda, bo nikt tutaj nie ma monopolu do tytułu...a jeśli nawet ma, to sama Solijanka zmutowała do giganta jakim jest ОП-2.2 (zmiana nazwy moda nie zmieniła jej ducha). Możliwe że ktoś inny zmieni tytuł kontynuując dziedzictwo tej wspaniałej modyfikacji. 

Znam się trochę na moddingu i postawiłem sobie pytanie: czy mając do wyboru ─ robić samemu mod (od początku, od zera) na 50 map vs. dodać swoją zawartość do istniejącej modyfikacji? to oczywistym jest, że wybrałbym drugą opcję bo jest znacznie łatwiejsza i szybsza w realizacji. Uważam że nikt nie podejmie się karkołomnego zadania robienia czegoś podobnego od podstaw, prędzej rozwiną ОП-2.2 w coś większego, bo jest tu ogromny potencjał. Możliwe że po prostu przeniosą to na nowy silnik? Tego nie wiem, ale czas to zweryfikuje....oby na korzyść fanów.

@Ignachinio

22 godziny temu, Ignachinio napisał(a):

nie będzie to już ani OP 2.3 ani OP 3.0 tylko osobny mod

dokładnie, o tym wcześniej pisałem (klika postów wyżej)...mogą po prostu zmienić nazwę moda, tak jak zrobiono z Solijanką...ważne by zachowali "stalkerskiego ducha" tej modyfikacji. Da mnie nie musi się to nazywać OP-2.3/OP-3...może ten mod nazywać się jakkolwiek, byle by miał kontynuację...z resztą to tylko moja opinia a "opinia jest jak dupa ─ każdy ma swoją" ~ autor nieznany.

@vidkunsen 

9 godzin temu, vidkunsen napisał(a):

nie robi się drzwi do lasu

dlatego liczę na kreatywność modderów. Na pewno wielu zatęskni za kolejną wersją/rozbudową moda gdy tylko ukończą fabułę w OP-2.2...natura nie lubi pustki...dlatego niezasiedlone lokacje (a jest ich trochę) czekają tylko na moment w którym fanom odpali się chęć wykorzystania tej przestrzeni, nawet tylko po to by szukać tam różnego szpeju w kolejnych chytrze ukrytych niewidzialnych plecakach.

Edytowane przez AntiCitizen

@Ignachinio

8 godzin temu, Ignachinio napisał(a):

Ale to już nie będzie to

niekoniecznie...zawsze może być lepiej....

jedyne co pewne w życiu to zmiana, tego nauczyło mnie doświadczenie. Tego jak będzie wyglądała nowa wersja nie wiemy, zawsze może być trudniej niż w aktualnej wersji. Tak jak piszę ─ nie wiemy jak będzie a już na pewno nie mamy absolutnej pewności, Ty zakładasz że mod ma już najlepsze za sobą, bo ekipa wydała oświadczenie, a ja przyjąłem odwrotny punkt widzenia niż twój. Tutaj możemy co najwyżej pospekulować, bo nikt nie wie jak będzie. Ludzie zmieniają zdanie, tylko krowa nie zmienia poglądów.

Godzinę temu, Ignachinio napisał(a):

Opek to opek jakby nie patrzeć to właśnie koncepcja twórców tak do niego Nas przyciąga.

mnie przyciąga poziom trudności i duża ilość lokacji oraz trudne schowki...fabuła niekoniecznie...ja sukcesu moda nie wiążę z konkretną ekipą, bo tutaj wykorzystano sukces samej Solijanki (a bez wątpienia była ona sukcesem na tamte czasy) od której właśnie zaczęła się transformacja w OP, a sama Solijanka dała podwaliny pod dzisiejszą wersję, dała impuls do działania modderom - otwierając wiele nowych drzwi. Ja grając zawsze ustawiałem możliwie najwyższy poziom trudności, ale co mi nie pasowało to po prostu modyfikowałem. Nowa Ekipa może zrobić trudniejszego moda..nikt tu nie ma monopolu na tę modyfikację. Kolejna sprawa ─ już o tym wspominałem, stara ekipa może się reaktywować (w historii było tak nie raz, nie dwa) albo dołączy do niej ktoś nowy. Co do przyszłości modyfikacji - powtórzę, Ja bym nie stawiał OP na straconej pozycji z uwagi na obecną deklarację tej ekipy na którą się powołujesz @Ignachinio, uważam że nowa wersja OP (z tą czy inną nazwą) to kwestia 3 - 5 lat.

@vidkunsen

1 godzinę temu, vidkunsen napisał(a):

Jak testowałem/testuje nowe lokacje

można by na nowych lokacjach chociażby nowe schowki dać...jest tu tyle możliwości i wierzę że ktoś wykorzysta ten potencjał.

Edytowane przez AntiCitizen