Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

@Fiodor89 Szczerze? Nie bardzo :D Mam nawet wrażenie, że gra chodzi gorzej niż chodziła jak włączę jakikolwiek generator klatek :P Bez FSR to sobie śmiga jakoś, ale generator Nvidii jak był zepsuty tak nadal jest (teraz pytanie czy to wina GSC czy Nvidia coś skopała przy sterownikach), a z FSR wczoraj zaczęły dziać mi się takie same cyrki.

Do tego trafiłem fabularnie na zadanie, które od premiery jest zepsute, GSC się chwaliło w patchnotes'ach, że je naprawili, a nadal jest zepsute :P 
Różne rzeczy widziałem w Stalkerze 1, ale nigdy mi się nie trafiła taka sytuacja, żeby NPC dotykając zbugowanych drzwi umierał 😂

35 minut temu, Szczepan9205 napisał(a):

Do tego trafiłem fabularnie na zadanie, które od premiery jest zepsute, GSC się chwaliło w patchnotes'ach, że je naprawili, a nadal jest zepsute :P 
Różne rzeczy widziałem w Stalkerze 1, ale nigdy mi się nie trafiła taka sytuacja, żeby NPC dotykając zbugowanych drzwi umierał 😂

@Szczepan9205 na jakim etapie gry jesteś i co to za zepsute zadanie?

@smox Heh, wrzucę to w spoiler na wszelki wypadek:

Spoiler

To jest zadanie o nazwie "Na krawędzi" - wróciłem do Zalisji po całym cyrku w NIICHAZ (albo w naszym tłumaczeniu IBAOC), gdzie Tatka i jego ludzi atakuje Monolit i trzeba im się pomóc obronić...

No tyle, że nawet jeśli pomogę im się obronić i zabiję monolitowców to neutralni NPCe się bugują w drzwiach i nie da się wejść do budynku, obszedłem to pobierając mod na konsolę, przeniknąłem sobie przez drzwi po czym odpalił się dialog z Tatką, który zasugerował, żeby popytać innych czyli Czarownika i medyka czy nie potrzebują pomocy, a sam Tatko zlecił mi zadanie zabicia Wujka Lonii czy jak mu tam było. Czarownik natomiast zlecił mi zadanie na znalezienie jego broni i przekonanie Chomika, żeby podzielił się zapasami bo dziad zamknął się w piwnicy z ochroniarzem i nie chce się dzielić bo twierdzi, że to przez zachowanie Tatki i jego ludzi Monolit ich zaatakował. 

No i wszystkie zadania oprócz tego z Chomikiem porobiłem, używając konsoli jakimś cudem odsunąłem zablokowanych w drzwiach NPC-ów od nich, żeby dało się je swobodnie otwierać, ale czy to coś dało? Nie... Jak tylko Chomik i jego ochroniarz dotknęli drzwi to padli :P 

Na YT widziałem filmiki gdzie nawet jeśli w trakcie przekonywania Chomika ludzie go zabijali to po wykonaniu reszty zadań następował kolejny atak Monolitu - u mnie była wiadomość przez radio o tym, że zaatakują, ale nikt nie zaatakował i zadanie stanęło w martwym punkcie, a jak wyszedłem kawałek poza Zalisję to dostałem wiadomość, że miasteczko upadło i wszyscy nie żyją...

• Dodatnia 1

@tom3kb Nigdy nie miałem żadnej gry na platformach , i jak będą wychodzić mody czy inne ulepszenia to która będzie lepsza . Jaką wersję Stalkera 2 byś polecał na pc dla jednego gracza . Już wiem , że nie ma wersji na płytach , ciekawe czy będą kiedyś recpaki . Czy kupować już ,a może poczekać jeszcze chwilę jak piszą .

@kanon1022 Repacki to raczej nie będą wychodzić bo sama goła gra ma koło 160GB, a jak dojdą do tego jeszcze jakieś większe mody to będziemy się zbliżać do 200GB - wątpię, żeby komukolwiek się chciało kiedyś tak wielkie rzeczy pobierać + jeśli będą repacki to to już się klasyfikuje jako piractwo poniekąd :P 

Co do kupowania teraz czy potem to Ci nie podpowiem w jakiś stanowczy sposób - mam już prawie 70 godzin w grze, jestem w fabule może koło połowy i dopiero wczoraj spotkałem taki dość wkurzający błąd w jednej misji pobocznej przez, który nie da się jej ukończyć (jeśli się tą misję oleje to można grać dalej, ale ja robię raczej wszystko co się da) - w dzisiejszej łatce niby poprawili błąd w tej misji, więc w zasadzie powinieneś być w stanie przejść grę od początku do końca, a kompa masz bardzo spoko, więc w teorii nie powinieneś mieć żadnych problemów z wydajnością, ale... Tu też nawet ludzie, którzy mają mocne komputery miewają problemy.

Co do kwestii modów... Ja mam wersję Steamową i mody (przynajmniej takie, jakie mamy na tą chwilę) działają bez żadnych problemów.

Zresztą jakie masz inne opcje na PC? S2 jest dostępny poza Steam tylko w Epic Games Store, Microsoft Store i GoG. Ta wersja z GoG podobno nie ma żadnych zabezpieczeń antypirackich, a z modowaniem wersji z Epica i Microsoft Store pewnie będzie identycznie jak ze Steamową 🤷‍♂️

Tylko wiesz... Nie bierz moich słów za pewniaka, że nigdy w przyszłości nie będzie problemów z modami - po prostu na tą chwilę sobie tak gdybam, a co będzie? Tego to nikt na razie nie wie... 

@toldi ale ta gra wymaga drugie tyle wolnego do patchowania co zajmuje gra 🤣czasami taki urok gier na UE5. Czasem bardziej się opłaca odinstalować Stalkera 2 i pobierać grę od nowa jak pobierać patcha jak masz grę na dysku.

Ps. Patch 8gb, a woła ponad 120gb 🤣, tyle rezerwuje miejsca.

• Super 1

@Szczepan9205 Dzięki ,jaką masz wersję i gdzie kupowałeś licencję prosto ze Stema ściągałeś czy w jakimś sklepie i jaka cena twojego zestawu . Możesz coś więcej napisać o tych wersjach ( jakie wwersje językowe czym się różnią za 300zł , czy za 500 zł ).

Edytowane przez kanon1022

@kanon1022Ja kupiłem przedpremierową fizyczną Edycję Limitowaną za 232 zł na Empiku, ale z tego co widzę to już nie jest dostępna i pewnie wszystkie fizyczne wersje czyli właśnie ta Limitowana, Kolekcjonerska (Collector's Edition) i Ostateczna (Ultimate Edition) też są już niedostępne do kupienia.

Tak czy tak w środku klucz był do gry do aktywacji na Steamie, ale mi chodziło też o to, żeby mieć jakieś fizyczne bajerki. Wersje fizyczne różnią się od cyfrowych właśnie fizycznymi bajerami - na poprzedniej lub jeszcze poprzedniej stronie wstawiałem zdjęcia co było w środku, ale w skrócie dostałem nieśmiertelnik, plakat, naszywki, naklejki, mapę Zony, list od twórców, przepustkę do Zony (fikcyjną oczywiście) i brelok z otwieraczem do piwa i krzemieniem przypinany do kluczy.

A czym się różnią wersje? To zależy czy interesuje Cię wersja stricte cyfrowa - jeśli tak to tu masz wymienione czarno na białym czym różnią się od siebie wersje cyfrowe w zależności od wersji i ceny:

https://www.stalker2.com/pl/editions/digital

A tu masz to co mają wersje fizyczne tylko tak jak pisałem wyżej - fizyczne już, ani na stronie Stalkera 2 już nie są dostępne, ani na stronach sklepów internetowych chyba, jak już to znajdziesz coś pewnie na Allegro i podobnych stronach, ale na 100% za większe pieniądze niż kosztowały one przed premierą. W każdym razie fizyczne zawierają takie bajery:

https://www.stalker2.com/pl/editions/physical

@Szczepan9205 A coś takiego czy to jest fizyczna  tylko trochę kasy a bajerki też by się przydały , ale może znajdę gdzieś trochę tańsze . A te z pierwszego linku nie mają tych bajerów , steamowa też nie ma . Miałeś wszystkie te bajerki jak plecak , lampa i.t.d . Jak kupię przez Stema to tych bajerów nie dostanę . czym różnią się te wersje chyba tylko ceną .

Edytowane przez kanon1022

Spoiler

Для S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl вышел патч 1.0.2.

Разработчики исправили ещё некоторые неприятные баги.

В патч-ноуте от 30.11.24. из главного говорится, что был устранён баг, мешающий отбить атаку Монолита на Залесье, когда волна врагов не спавнилась, а игрокам оставалось просто идти дальше по сюжету, пропуская данный второстепенный квест. К слову, после установки патча квест сразу же может стать успешно пройденным, даже если игрок ранее провалил задание и находится от локации далеко, а все NPC на локации "оживают".

Помимо этого, говорится об устранении софт-локов на локациях Химзавод, Дикий остров, и так далее, где также нужные как по сюжетным, так и второстепенным квестам скрипты иногда не срабатывали.

Ниже можно ознакомится с текстом патч-ноута:

Сам патч весит примерно 8 Гб.

Nakładka/pacz nr. 1.0.2.

Sorry, że tak z miejsca zapytam, ale...
Czy ta gra, to jakaś niekończąca się zabawa w aktualizację? Grę dostałem w ramach urodzinowego prezentu, kupioną na GOG, trzy dni po premierze. Jeszcze tego samego wieczora rozpocząłem ściąganie i do rana ściągnąłem całą grę, czyli coś około 160 GB. Po tygodniu była kolejna aktualizacja - 130 GB. Przed chwilą znów włączyłem laptopa, by korzystając z wolnej chwili (których praktycznie nie mam) pograć w Stalkera 2, a tu co? Kolejna aktualizacja 36 GB. Ja rozumiem wszystko, że grafika przepiękna (podstawki i stare mody mogą się pochować) ale, o co tutaj chodzi?
Dziękuję i pozdrawiam wszystkich fanów i sympatyków Zony :)
  • Dodatnia 1

Z tego co się orientuję to w grze nie ma freeplay po zakończeniu fabuły, więc na razie zwiedzam.

5 godzin temu, Szczepan9205 napisał(a):

Hy hy hy, mały sneek peak zarzucam - można? MOŻNA :)

Ukryj zawartość

1643320_105.jpg

1643320_104.jpg

1643320_103.jpg

No nieźle! 😁
Polskie tłumaczenie tak załamuje, że gram w grę po angielsku w tym momencie. Weź od razu w tłumaczeniu dodaj linijki do części ciał mutantów. Nadmiarowość nic nie zepsuje, ale przynajmniej będzie od razu kompatybilne z modem Mutant Loot.

Edytowane przez DaimeneX

8 godzin temu, gucio46 napisał(a):

Ciekawi mnie wasz sposób gry

Gram sobie powoli wykonując zadania poboczne, a jak już ich nie ma, to jadę z wątkiem głównym. Mam 75 godzin gry i 14 z 58 osiągnięć. Jestem teraz na etapie szukania wejścia do bazy Czystego Nieba. Nie wiem ile gry przede mną, patrząc na mapę i nieodkryte jeszcze tereny, to raczej sporo. Zresztą te odkryte już tereny nie wiem czy spenetrowałem w połowie. Wcześniejsze obawy, że to gra na 40 - 50 godzin to bzdura. Miałem jeden wylot jeszcze przed patchami, a tak ogólnie jest ok. 

Strzelam sobie teraz z Pierdolnika -

1643320_2.jpg

• Dodatnia 2