tom3kb Opublikowano 19 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja @Szczepan9205 nie nadążą ludzie tych modów patchować bo już 1.4.1 do S2 jest 😁 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanon1022 Opublikowano 19 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja (edytowane) Spoiler taka consola jest w linku który podałeś tylko nie wiem jak uruchomić i gdzie wszystko po wklejać . @Szczepan9205 Dzięki , mam to bo zrobiłem archiwum rar który chciałem Ci przesłać , pole 1 z zapisami jest mogę chyba grać dalej. Podawałeś we wcześniejszym poście link do konsoli ULTools jak to wgrać i jak kożystać , trochę przy tym grzebałem ale nic mi nie wychodzić naciskam tyldę wyskakuje consola , ale co dalej pisało coś o przycisku home , ale u mnie nnie działa . Spoiler czy choćby aktualizowałeś pliki odpowiadające za DLSS czy FSR na wersje nowsze niż gra ma oryginalnie o co w tym chodzi jak to zrobić . Edytowane 19 Maja przez kanon1022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan9205 Opublikowano 19 Maja Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja @kanon1022No bo żeby ten spawner Ci działał to najpierw musisz zainstalować aplikację ReShade - ona DOMYŚLNIE działa w taki sposób, że apka odpala Ci efekty graficzne, których domyślnie nie ma w grze o ile masz gotowy preset - oczywiście możesz sam sobie po włączać rożne efekty, dostępne na liście jeśli nie korzystasz ze spawnera, ale w takim wypadku najlepiej korzystać z gotowych presetów, których do Stalkera 2 na Nexusie jest sporo (poniżej masz przykład jak ReShade (w swoim macierzystym założeniu) działa w Assassin's Creed: Unity): Spoiler No ale w przypadku tego konkretnego moda czyli spawnera on nie zmienia nic graficznie, a zamiast tego umożliwia Ci spawnowanie przedmiotów przez konsolę wbudowaną w ReShade, którą wywołujesz właśnie przyciskiem Home. W każdym razie jeśli chcesz ten konkretny spawner to dopóki nie zainstalujesz najpierw ReShade i nie zaznaczysz mu podczas instalacji pliku .exe od Stalkera 2 to nic nie zdziałasz bo samo pobranie plików z Nexusa i wrzucenie ich tam gdzie mówi instrukcja nic nie da. Jeśli chodzi o instalację to najpierw musisz wybrać plik .exe Stalkera 2, potem instalka poprosi Cię o wybranie rendera, z którego korzysta gra - domyślnie powinien się zaznaczyć DirectX 10/11/12 i tu po prostu klikasz Next, jak pojawi Ci się następne okno z napisem "Select effects to install" to najlepiej kliknąć najpierw "Uncheck all", a potem "Check all" (tak dla świętego spokoju gdybyś kiedyś uznał, że nie potrzebny Ci spawner i chciałbyś zainstalować sobie jakiś ReShade). Jak instalacja się zakończy to klikasz "Finish" i dopiero teraz wrzucasz pliki tego spawnera w miejsce podane w instrukcji jego instalacji. Jeśli wszystko dobrze zrobisz to po kliknięciu "Home" będąc już w grze wyświetli Ci się okno ReShade, potem po prostu wchodzisz dalej w tym okienku co Ci wyskoczy w zakładkę Add-dons, potem zjeżdżasz suwakiem w dół zjeżdżasz do ReShade-UETools ItemSpawner i jeśli nie jest rozwinięte to rozwijasz je klikając po prawej stronie strzałkę w dół i tam wyskoczą Ci kategorie przedmiotów, które możesz spawnować - jak znajdziesz to co Cię interesuje to klikasz przycisk Add i na górze powinno się wyświetlić wtedy okienko z komendą i powinieneś mieć do wyboru przyciski "Execute" lub "Close". Jak klikniesz "Execute" to przedmiot, który wybrałeś powinien Ci się zrespić w ekwipunku. I ot cała filozofia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brix32 Opublikowano Niedziela o 16:03 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 16:03 Witam. Chcę przystosować komputer do gry stalkker 2 na średnich ustawieniach graficznych. W związku z tym planuję pozostawić swoją starą płytę główną msi B450M-A PROMAX i zmienić procesor AMD Ryzen 3 1200AF na Ryzen 7 5700g (ze zintegrowaną grafiką), co na pewno pociągnie wymianę pamięci ram (starych 2666mhz) na kingston Fury 3200mhz. Do tego w przyszłym roku - kartę grafiki i tutaj zastanawiam się jaką, myślę o czymś w cenie do 1200zł - czy coś fajnego się znajdzie w tej cenie do tego celu? Zastanawiam się jeszcze nad tym, czy na grafice zintegrowanej z procesorem Ryzen 7 5700g uruchomię gry powiedzmy sprzed sześciu lat i starsze ( w takie mniej więcej grywam) no i oczywiście stalkery z modyfikacjami?. Do chwili zakupu karty grafiki będę musiał używać układu graficznego zintegrowanego z procesorem. Zakup stalkera 2 odłożyłem na przyszły rok - niech zostanie w miarę porządnie poprawiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan9205 Opublikowano wczoraj o 06:08 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano wczoraj o 06:08 @brix32 To zależy... Ja przed premierą S2 miałem i5 7400, 16GB RAM 2400 MHz i GTX'a 1060 i wymieniłem to w tamtym roku na B450 Gaming Plus Max, Ryzena 5 5600X, 32GB RAM 3200 MHz (też Kingston Fury Beast tylko na wersję z RGB) i na RTX'a 4060 8GB. No i okazało się, że na takim zestawie ciężko grać płynnie w Stalkera 2 - w sensie na średnich ustawieniach da się grać w 50-60 FPS (pod warunkiem że grasz w 1080p czyli rozdzielczości 1920x1080 lub niższej) i z włączonym generatorem klatek od NVIDII to wyciągniesz te mniej więcej 60 klatek. Problem pojawia się w bardziej zaludnionych miejscach Zony i gdy się zbliżysz za bardzo nawet do pojedynczego NPC - wtedy 8GB karty graficzne mają w Stalkerze 2 tendencję do tzw. memory leaków/wycieków pamięci - nagle klatki spadają z tych 50-60 do 3-5 i jedyne co można zrobić to zrestartować grę lub czasem pomaga wyłączenie generatora klatek NVIDII i przełączenie na FSR. Z kolei na generatorze klatek FSR (przeznaczonego konkretnie do Radeonów, ale na kartach NVIDII też działa), więcej niż 40-45 klatek nie wyciągniesz. Pierwsze przejście Stalkera 2 zajęło mi 202 godziny i bardziej wspominam to jako mękę - głównie ze względu na te memory leaki - niby na Nexusie jest trochę modów, które mają poprawiać optymalizację i eliminować te wycieki pamięci na 8GB kartach, ale próbowałem każdego i żaden mi nie pomógł. Powiem Ci jeszcze, że jeżeli planujesz tylko 16GB RAM kupić to może być trochę mało - jak miałem na początku tylko 16GB to Stalker 2 zużywał mi 15 z 16GB, więc dokupiłem drugie 16 i teraz z 32 zużywa 22 GB choć nie pamiętam już czy była jakaś różnica wydajnościowa po przerzuceniu się z 16 na 32. Z kolei karta graficzna do 1200zł? Raczej ciężko będzie Ci kupić kartę, która będzie dawała radę przy S2. Z tego co widzę to do 1300 zł kupisz jedynie RTX'a 3060 w wersji z 12GB pamięci, ale ta karta mimo że ma 12GB RAM to jest o 15% mniej wydajna niż ten 8GB 4060, którego miałem - nie wiem czy na tej 12GB 3060 też te memory leaki występują czy nie. Ale wydaje mi się, że najlepiej byłoby w Twoim przypadku dołożyć 500-600zł i sprawić sobie Radeona 7600 XT 16 GB bo model 7700 XT to już wydatek ok. 2000zł, a po stronie NVIDII jedyna rozsądniejsza karta od 4060, która nie powinna mieć problemów ze Stalkerem 2 to RTX 4060 Ti z 16GB RAM, ale taka karta to już wydatek ponad 2000zł też. Za 1400-1600zł można już kupić jakiegoś RTX'a 5060, ale seria 5060 to kpina, więc nie warto w te karty iść. No i jeżeli byś raczej w Radeona celował to musisz wtedy patrzeć na zasilacz bo taki 7600 XT potrzebuje zasilacza minimum 600W, a najlepiej mieć trochę zapasu mocy niż mieć jej na styk więc wtedy 650W by był lepszy. Także jeżeli nie jesteś w stanie wyłożyć więcej niż 1200 zł na kartę to raczej nie pograsz płynnie w Stalkera 2. W spoilerze masz filmik jak ta gra działa na tym procesorze o którym piszesz i tej 12GB wersji RTX'a 3060 - z tego co widzę to gość gra na średnich, z generatorem klatek FSR ale ma 24GB RAM 3600MHz no i te 96 klatek wyciąga więc pewnie ma monitor 1440p tylko rozdzielczość skręconą do 1080p. Zasadniczo Radeon RX 7600 XT to wydajnościowo ta sama karta co RTX 3060, więc gra pewnie będzie chodzić tak samo. Spoiler Ja miałem to szczęście, że nie poużywałem tego swojego RTX'a 4060 za długo i niedawno udało mi się zastąpić go RTX'em 5070 12GB więc teraz problemy z wydajnością zniknęły i mogę sobie płynnie grać na najwyższej grafice w 1440p. Pozostało mi tylko spróbować sprzedać tą 4060tkę. Za 1000zł może ktoś ją kupi bo w sumie niecałe 8 miesięcy ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy1280 Opublikowano wczoraj o 07:31 Zgłoś Udostępnij Opublikowano wczoraj o 07:31 (edytowane) Witam, Szczepan mógłbyś trochę przybliżyć szczegółów, oczywiście jak możesz, na temat tej 50-tki. Jak to się sprawuję z włączonym "płynnym ruchem" jak to Nvidia nazwała? . Czy jest do wyboru mnożnik? i jak sprawa wygląda z opóźnieniem? to raz i czy jak używasz tej opcji to generowane są może jakieś artefakty to dwa? Bo jakoś ciężko cokolwiek znaleźć ( jeśli chodzi o takie szczegóły) w necie na ten temat. A na mojej 4070Ti Super nie mogę tego sprawdzić bo opcje w Nvidia App są narazie na szaro i nie wiadomo też czy to dla serii 40 i 30 to włączą. Pozdrawiam. Edytowane wczoraj o 07:35 przez suchy1280 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan9205 Opublikowano wczoraj o 08:29 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano wczoraj o 08:29 @suchy1280 A wiesz co... Ja to zaraz po zmianie karty wywaliłem S2 z Nvidia App bo mi ciągle zmieniała ustawienia graficzne na takie apka jakie sobie "wymyśliła" zamiast trzymać mi takie jakie sam ustawiłem w grze (a chciałem zobaczyć jak będzie z płynnością na wszystkim wykręconym na maksa + generowaniem klatek - no i jest spoko bo 110-120PFS), więc nie planuję póki co dodawać jej z powrotem Ale jak mnie najdzie na jakieś eksperymenty to odpalę to i zobaczę czy to rzeczywiście robi jakąś różnicę chociaż mnie tam więcej klatek niż już teraz mam nie potrzebne - mogę grać do oporu w S2 bez żadnych memory leaków w 1440p i to mi do szczęścia wystarcza he he. Widzę, że np. w Marvel's Spider-Man 2 mogę sobie to włączyć (choć domyślnie mam jest wyłączone, a w pajączka na razie nie chce mi się grać), także się nie wypowiem póki co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brix32 Opublikowano wczoraj o 18:10 Zgłoś Udostępnij Opublikowano wczoraj o 18:10 (edytowane) Dziękuję za cenne informację. Zakup karty grafiki odłożyłem na przyszły rok i mam nadzieję, że bedą wchodzić nowe modele, a starsze tanieć, - oczywiście jeżeli doniosę chęć zagrania w stalkera 2. Informacje od Kolegów nie są zbytnio zachęcające .A co z wybramym procesorem tym ryzenem 7 5700g - da radę?. Pamięci oczyciwiście wezmę 32gb w jednym module (chcę pozostawić sobie możliwość dodania pamięci). Edytowane wczoraj o 18:31 przez brix32 dopiski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi