malakas Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Optymalizacja silnika gry 1. Pobieramy darmowe narzędzie CFF Explorer 7...wykonujemy kopię bezpieczeństwa pliku .EXE gry. Narzędzie działa zarówno dla programów jak i gier. 2. Po uruchomieniu programu wybieramy ikonkę folderu po lewej. Pojawi się menu rozwijane i tam wskazujemy .EXE naszej gry 3. Pojawi się zawartość pliku... 4. Wybieramy zakładkę File Header i następnie po prawej przycisk ..Click here...pojawi się małe menu W menu mniej więcej po środku jest opcja...APP CAN HANDLE > 2GB ADRESS SPACE ...zaznaczany 5. Potwierdzamy zmiany. 6. Wracamy do gry. Jeżeli coś poszło nie tak można przywrócić poprzednio wykonaną kopię bezpieczeństwa. =================================================================================================================== 4 GB PATCH... Mały pliczek tego samego autora do pobrania z linka...http://www.ntcore.com/4gb_patch.php. Co robi ten mały pliczek można przeczytać w opisie który z angielskiego przetłumaczył Papaczos... Patch 4GB Bieżąca wersja 1.0.0.1 Pierwotnie napisałem to narzędzie dla swojego kolegi, który czegoś takiego potrzebował. Ten malutki programik nakłada łatkę na pliki wykonywalne programów obsługujących instrukcje x86, tak aby mogły korzystać z 4GB wirtualnej pamięci (zamiast z jedynie 2GB) na systemach 64 bitowych. To narzędzie przydaje się w aplikacjach z zapotrzebowaniem na dużą ilość pamięci wirtualnej, takich jak gry, programy do renderowania w 3D, multimedia itp. Aby uzyskać te dodatkowe 2GB trzeba po prostu użyć tego programiku aby nałożyć łatkę na plik wykonywalny (plik *exe) programu, w którym chcielibyśmy wykorzystać użycie tych dodatkowych gigabajtów pamięci wirtualnej. Można tego programu użyć klikając na niego i wybierając odpowiedni plik, albo poprzez wiersz poleceń (wpisując np. "4gb_patch file.exe"). Program automatycznie tworzy kopię oryginalnego pliku wykonywalnego. Łatwo wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje w systemach 64 bitowych. Aplikacje obsługujące instrukcje x86 używają 2GB pamięci wirtualnej z dostępnych 4GB (pozostałe 2GB są zarezerwowane dla systemu operacyjnego). Teraz te 2 pozostałe gigabajty mogą być dostępne dla 32 bitowych aplikacji. Żeby to osiągnąć trzeba wstawić modyfikację do wewnętrznej struktury pliku wykonywalnego. Jest to oczywiście bardzo łatwe dla osób wtajemniczonych, robiących to codziennie za pomocą CFF Explorera. Napisałem to niewielkie narzędzie, ponieważ nie każdy do tych wtajemniczonych należy i większość ludzi najprawdopodobniej nawet nie wie, że coś takiego można osiągnąć. W każdym razie sam nie napisałbym tego programu, gdybym nie został konkretnie o coś takiego poproszony. 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Dzięki Malakas. Zainstalowałem ten program, ustawiłem wg. instrukcji i Stalker z modem Dream Reader śmiga aż miło. Sporo skrócił się też czas wczytywania gry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Кристофер (Kpuc) Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 To, to, jest to samo co ten plik batowy, lecz w formie graficznej :) Przyda się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malakas Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Tak Kpuc to jest to samo... tutaj to wszystko dużo szybciej można przeprowadzić i widzisz co robisz. // Smox znalazłem tą poradę w opisach jednego moda, a dokładniej LWR Troops of the Doom...więc Twój test bardzo na czasie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papaczos Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Super sprawa! Zainstaluję natychmiast po powrocie do domu.Czy ten programik załatwia cała sprawę jednorazowo, czy musi być uruchomiony i pracować w tle przed odpaleniem gry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malakas Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Raz a dobrze potem można o nim zapomnieć do następnej instalacji gry.. ..można stosować do wszystkich gier nie tylko Stalker. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Junx Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 A czy ktoś sprawdzał na innych częściach Stalka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malakas Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 CoP ma już wykonane to nastawienie, a CS nie wiem... Pisząc inne gry mam ma myśli dosłownie wszystkie istniejące tytuły. Poprawiałem np. w Far Cry z edycji Klasyka gier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Кристофер (Kpuc) Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Czyste Niebo ma już to znaczone. Ale za to ma odznaczone Relocation ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malakas Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Postanowiłem zgłębić temat tego narzędzia bo jest w nim kilka ciekawych funkcji np. 4 GB patch i takie tam. Może Papaczos pomoże i przetłumaczy opis. Wyniki dodam do 1 postu. // Dodałem do 1 postu opisy od Papaczosa i linka do patcha. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papaczos Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Dodałem do 1 postu opisy od Papaczos i linka do patcha. Od Papaczosa...please! Ja się odmieniam przez przypadki :yes: Czyste Niebo ma już to znaczone. Ale za to ma odznaczone Relocation ... A co to robi, bom tępy w te klocki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czernobyl10 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Te dwa programy można używać naprzemiennie? Jak to jest w tym przypadku z soljanką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kronikarz Opublikowano 12 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Gdzie jest plik EXE Zewu Prypeci? // A czy w Zewie można coś poprawić skoro opcja "App can handle..." jest już zaznaczona? Bo rozumiem że 4GB patch jest tylko dla systemów 64 bitowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobal Opublikowano 12 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 W katalogu Zew Prypeci / bin / xrEngine.exe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metek58 Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Optymalizacja silnika gry 4 GB PATCH... Mały pliczek tego samego autora do pobrania z linka...http://www.ntcore.com/4gb_patch.php.Co z tym małym pliczkiem trzeba zrobić, bo robiłem kilka podejść i klapa. Mam system 64 bitowy i po kliknięciu na wypakowany pliczek, wyskakuje okienko do wskazania. Ale czego? Proszę o wskazówki, w miarę jaśniej, bo ciemno w głowie mam jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malakas Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Do wskazania .EXE programu w którym chcesz wykorzystać patch. Po wskazaniu .exe daj otwórz i pojawi się okienko..File Patched..klikasz OK i koniec. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metek58 Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Dzięki @malakas, czyli jak rozumiem, trzeba wskazać plik .exe gry, bo o gry mi chodzi. Początkowo myślalem, że ten pliczek uruchamia ogólnie ram w kompie. Ale ze mnie marzyciel. Czy to na zawsze w danej grze, czy za każdym uruchomienie kompa trzeba pliczek uaktywniać? Podpowiedz, jak Cię nie męczę zbytnio. Z góry dziękuję. Już doczytałem, gapa trochę ze mnie. Ma działać aż do deinstalacji. Potem na nowo. To super sprawa. Plusik i masz okrągłą setkę plusów teraz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malakas Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Tak .exe gry. Czy to na zawsze w danej grze...Do chwili gdy wyrzucisz grę/program z dysku. Przy ponownej instalacji należy powtórzyć operację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sas333 Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 (edytowane) A jest fix np na 5>6 Giga ram ? Gram w Narodnaja Soljanka DMX i to jest zasobożerny modzik Ja mam 8 Giga ramu i w czasie gry nic nie robi i rdzewieje mi 4 Giga.pzdr sas Ok na razie wgrałem fixa na 4 Giga i jakoś jedzie ten Mod ,i nie mam już non stop wyskoków na pulpit ,4 Giga ram robi swoje i zawsze to stabilniej dla moda:) ale fix by się przydał na 5>6 Giga ramu dla gry bo jest sporo ludzi co mają po 8>12 Giga ramu pzdr sas :) >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Mam właśnie 12 Giga Ramu ,FiX zfixował a modowi mało ramu ,gram na Full HD 1080 Edytowane 16 Lutego 2013 przez sas333 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonio78 Opublikowano 25 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 Witam.Mam takie pytanie, czy ten patch odnosi sie też do Zew Prypeci czy tylko do jedynki i dwójki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malakas Opublikowano 25 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 Patch tylko do jedynki czyli SoC. Zew i CS już mają te ustawienia.//Plus programu... CFF Explorer 7... to możliwość jego wykorzystania we wszystkich programach i grach które mają blokadę obsługi RAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tybet64 Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 Może to głupie pytanie ale wolę się upewnić. Tez zabieg robimy z plikiem .exe w folderze bin a nie ze skrótem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 2 godziny temu, tybet64 napisał: Może to głupie pytanie ale wolę się upewnić. Tez zabieg robimy z plikiem .exe w folderze bin a nie ze skrótem? Wyżej jest napisane: Dnia 22.03.2012 o 21:06, malakas napisał: Tak .exe gry. Czy to na zawsze w danej grze...Do chwili gdy wyrzucisz grę/program z dysku. Przy ponownej instalacji należy powtórzyć operację. Czyli chodzi o plik exe a nie skrót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tybet64 Opublikowano 11 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Dzięki wielkie. Wolałem się upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tybet64 Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Jeszcze jedno pytanko . Czy można tego użyć na XP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi