Jump to content

Recommended Posts

op2-cover_by_meta.jpg

Tytuł oryginalny: Объединенный пак 2
Platforma: Cień Czarnobyla 1.0006 (repack - wersja samodzielna)
Data premiery: 12.05.2014 r.
Autorzy: Proper70, Buusty, Akill
Autor spolszczenia: @kobal
(z wykorzystaniem fragmentów spolszczenia moda Narodnaja Solianka autorstwa @trurl3@Yurek)
Szac. długość rozgrywki: do kilkuset godzin

OPIS:

Spoiler

OP-2 to odświeżona wersja Narodnoj Solianki, która została uzupełniona o dodatkowe linie fabularne, zadania poboczne i wiele nowych funkcji z myślą o jak najdłuższej eksploracji Strefy Wykluczenia. Duża część nowych zadań jest ściśle powiązana z poszukiwaniem przemyślnie ukrytych schowków, do których większości dostęp został znacząco utrudniony.

Misje związane z fotografowaniem anomalii i mutantów, możliwość skorzystania z teleportów podczas przemierzania Zony, walka z hordami przeciwników, eksploracja licznych podziemi lub tropienie seryjnego mordercy - każdy znajdzie coś dla siebie.

Cechy moda:

• Kilka nowych linii fabularnych oraz przebudowano stare. 
  • Wiele nowych lokacji. 
  • Zmieniona grafika. 
  • Duża ilość nowych zadań, broni, mutantów, przedmiotów. 
  • W grze zaimplementowano system „antyczitowy”, co oznacza, że gracz nie będzie mógł zwiększyć udźwigu, długości oraz wysokości skoku lub skorzystać z nieśmiertelności protagonisty.

GALERIA:

Spoiler

561a15adc7db7_lenik.jpg.17dcef15dac8c0d99a4de7564657285f.jpg

123.jpg.0fb893485fc2646bb996c48d4eec15a3.jpg

a23f08456431000.jpg

ss_administrator_03-28-17_23-01-29_(l05_bar).jpg.ac464fd6548c747ef3b74143af57630a.jpg

Przegląd moda:

INSTALACJA:

Spoiler

Zaleca się instalację OP-2 na rosyjskiej wersji Cienia Czarnobyla. Jest to związane ze zmianami dokonanymi przez autorów modyfikacji w plikach systemowych gry umożliwiającymi wykorzystanie większej ilości pamięci operacyjnej czy też zwiększenia możliwości silnika gry. 

• Niezbędny repack (samodzielna wersja gry) w wersji rosyjskiej: [KLIK]

W podanym wyżej linku w katalogu Repacks - Russian znajdują się wersje samodzielne wszystkich trzech odsłon S.T.A.L.K.E.R.-a. Nas interesuje Cień Czarnobyla. Należy pobrać archiwum i je rozpakować. W tym momencie posiadamy gotowy instalator w wersji rosyjskiej. Domyślnie jest to wersja 1.0006. W katalogu patches mamy gotowe upgrady do innych wersji. Całość przenosimy na dysk systemowy. 

OP-2 posiada własny instalator. Przenosimy pliki modyfikacji na dysk systemowy i go uruchamiamy. Na ekranie instalatora będą nam się pojawiać nieczytelne krzaczki, ale nie ma się czym martwić. To standardowe informacje jak w każdym innym instalatorze. Na trzecim ekranie musimy wskazać ścieżkę dostępu do naszego katalogu ze Stalkerem. Na czwartym wybieramy rozdzielczość naszego monitora. Resztę klikamy w domyślnie podświetlone przyciski.

Po zakończonym procesie instalacji OP-2 pobieramy patch 2.09. Po rozpakowaniu archiwum kopiujemy z katalogu "Патч 2.09" plik gamedata.db9 i przenosimy go do katalogu gry. Tak samo postępujemy z fixem. Z katalogu "Фикс#2 к патчу 2-09" kopiujemy plik gamedata.dba i przenosimy go do głównego folderu z grą. 

Teraz czas na polonizację. Pobieramy archiwum, rozpakowujemy i otrzymany katalog gamedata, który umieszczamy w głównym katalogu z grą.  

LINKI DO POBRANIA:

Spoiler

OP-2: 

Patch 2.09 + Fix 2:

• GoogleDrive - [KLIK]

Spolszczenie: 

• GoogleDrive - [KLIK]
  • Nasz serwer - [KLIK]

Autor spolszczenia moda NIE WYRAŻA ZGODY na jego uploadowanie/publikowanie na inne serwery niż forum stalkerteam.pl

Testy spolszczenia: @cichy, @smox, Godlike

Źródła: appro.jpg  stalkermod.jpg.8090220402bc69c0080c4ca2946c79bb.jpg  logo.jpg.5b3dea333f1724a243aa1cc863eaabed.jpg

• Positive 14

Witam! Zwracam się z uprzejmą prośbą o wrzucenie katalogu wersji rosyjskiej na inny, dodatkowy serwer. MEGA, przynajmniej u mnie niestety nie potrafi wystartować. 

@edit: Problem występuje jednak tylko w operze, na chromie pobiera normalnie.

Edited by MacTavish

Witam chciałbym spytać czy ta modyfikacja pozwoli dokończyć Soliankę??? tzn. po misjach błyskawicy i martwego miasta i przybyciu do Zatonu będzie można kontynuować nitkę scenariusza, czy kończy się tak samo jak solianka czyli pustym Zatonie??

Tak. Lokacje z Zewu Prypeci są zaludnione i dzieje się na nich bardzo dużo. Podobno bardzo dużo. Co najmniej dwie wielkie linie fabularne rozpoczynają się właśnie po zakończeniu starej Solianki. 

@pacjent1972 nie powinno być wylotów tylko chodzi o to że nie będzie się tobie tak długo ładował to duży mod i dużo tekstur i poligonów a HDD wolniej ładuje to wszystko niż SSD.

SSD szybciej ładuje o ok 30-45% od dysku HDD jeżeli gra tobie się ładuję 1 min na SSD to na HDD się łądować będzie 1.30-1.40min .

Edited by SmokeHead
poprawa błędu

Więc ruszamy z Zonę znaną ze starej dobrej Soljanki :)

DZIĘKUJĘ wszystkim zaangażowanym w spolszczenie projektu !!!

I od razu mam jedno pytanie czy tak ma być jestem na Kordonie rozwalam Mięsacze ale nie mogę 
pobrać z martwej sztuki oka.. Jest widoczne jako do pobrania ale nie działa w tym zakresie ani przycisk
"pobierz wszystko" ani żadna inna opcja.

Więc ruszamy z Zonę znaną ze starej dobrej Soljanki :)

DZIĘKUJĘ wszystkim zaangażowanym w spolszczenie projektu !!!

I od razu mam jedno pytanie czy tak ma być jestem na Kordonie rozwalam Mięsacze ale nie mogę 
pobrać z martwej sztuki oka.. Jest widoczne jako do pobrania ale nie działa w tym zakresie ani przycisk
"pobierz wszystko" ani żadna inna opcja.

By móc zbierać trofea z mutantów musisz mieć w pierwszym slocie nóż. Inaczej nic z tego. :)

Edited by kobal
  • Positive 1

DZIĘKI za odpowiedź !

Ostatnie (jak na razie) pytanie.

Wiem, że  wiekszość plików pakowana jest tutaj do formatu  *.db.
Natomiast czy jest możliwość zmiany samych tekstur roślinności (trawa, drzewa itd.) ? 
Pamiętam wygląda "mojej" pierwszej Soljanki z dodatkiem Autumn Aurora...

Co jest determinantem stawiania OP-2 na dysku ( partycji) systemowym?

Dla modów korzystam z kopii podstawek, zrobionych poza nim. Z ikoną skrótu robioną od silnika, lub  innego pliku .exe.

I pytanie w związku z tym. Czy można liczyć na repacka, umożliwiającego postawienia OP-2 w dowolnym miejscu?

Dobra, spróbuję ze starą poprawką, a jak nie będzie działać to poczekam na aktualną. Dzięki :)

Lepiej nie. Nie wiem czy ta poprawka w ogóle jest na patcha 2.09. A na pewno nie będzie spolszczona, choć to akurat niewielki problem.

DZIĘKI za odpowiedź !

Ostatnie (jak na razie) pytanie.

Wiem, że  wiekszość plików pakowana jest tutaj do formatu  *.db.
Natomiast czy jest możliwość zmiany samych tekstur roślinności (trawa, drzewa itd.) ? 
Pamiętam wygląda "mojej" pierwszej Soljanki z dodatkiem Autumn Aurora...

Na razie nic takiego nie ma, może w przyszłości. Trzeba by przejrzec rosyjskie fora, może coś takiego mają. Ale wypasione tekstury = spadek fps. Przemyśl to.

Co jest determinantem stawiania OP-2 na dysku ( partycji) systemowym?

Dla modów korzystam z kopii podstawek, zrobionych poza nim. Z ikoną skrótu robioną od silnika, lub  innego pliku .exe.

I pytanie w związku z tym. Czy można liczyć na repacka, umożliwiającego postawienia OP-2 w dowolnym miejscu?

Przede wszystkim lepsza wydajność. A jeżeli chodzi o sam proces instalacji, mi po prostu instalator nie chciał ruszyć dopóki go nie przeniosłem na dysk C. O swoich instalkach i skrótach zapomnij. Instalacja OP-2 totalnie zmienia wszystkie pliki stalkera, łącznie z katalogiem bin. Co do repacka, ma być. Godlike obiecał sie tym zająć. Niemniej to potrwa. Nie mówiąc już o tym, że przydało by się najpierw trochę pograć w tego moda, zanim zacznie się robić finalne repacki. Inaczej będzie później milion patchów do repacka.

Jeszcze mam jedno pytanie ponieważ mam zachowane sejwy z solianki na wypadek kolejnej dopy aby ją dokończyć, czy nowa gra jest wymagana czy konieczna jest nowa gra??

Zapomnij o starych sejwach. To kompletnie nowy mod, solianka jest tylko jego spora częścią. Oczywiście, że tylko i wyłącznie nowa gra.

Dokładnie, wymagania podane przy opisie moda są dla gry komfortowej. Ale mod pójdzie i na słabszym sprzęcie.

Na moim sprzęcie AMD Athlon 64X2 4gb ram i Nvidia 9400 chodzi ns statyku jak burza bez wylotów na dysku WD Caviar Blue czasy ładowania wynosza między 25 s a 38s