kobal Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Tytuł oryginalny: Объединенный пак 2 Platforma: Cień Czarnobyla 1.0006 (repack - wersja samodzielna) Data premiery: 12.05.2014 r. Autorzy: Proper70, Buusty, Akill Autor spolszczenia: @kobal (z wykorzystaniem fragmentów spolszczenia moda Narodnaja Solianka autorstwa @trurl3, @Yurek) Szac. długość rozgrywki: do kilkuset godzin OPIS: Spoiler OP-2 to odświeżona wersja Narodnoj Solianki, która została uzupełniona o dodatkowe linie fabularne, zadania poboczne i wiele nowych funkcji z myślą o jak najdłuższej eksploracji Strefy Wykluczenia. Duża część nowych zadań jest ściśle powiązana z poszukiwaniem przemyślnie ukrytych schowków, do których większości dostęp został znacząco utrudniony. Misje związane z fotografowaniem anomalii i mutantów, możliwość skorzystania z teleportów podczas przemierzania Zony, walka z hordami przeciwników, eksploracja licznych podziemi lub tropienie seryjnego mordercy - każdy znajdzie coś dla siebie. Cechy moda: Kilka nowych linii fabularnych oraz przebudowano stare. Wiele nowych lokacji. Zmieniona grafika. Duża ilość nowych zadań, broni, mutantów, przedmiotów. W grze zaimplementowano system „antyczitowy”, co oznacza, że gracz nie będzie mógł zwiększyć udźwigu, długości oraz wysokości skoku lub skorzystać z nieśmiertelności protagonisty. GALERIA: Spoiler Przegląd moda: INSTALACJA: Spoiler Zaleca się instalację OP-2 na rosyjskiej wersji Cienia Czarnobyla. Jest to związane ze zmianami dokonanymi przez autorów modyfikacji w plikach systemowych gry umożliwiającymi wykorzystanie większej ilości pamięci operacyjnej czy też zwiększenia możliwości silnika gry. Niezbędny repack (samodzielna wersja gry) w wersji rosyjskiej: [KLIK] W podanym wyżej linku w katalogu Repacks - Russian znajdują się wersje samodzielne wszystkich trzech odsłon S.T.A.L.K.E.R.-a. Nas interesuje Cień Czarnobyla. Należy pobrać archiwum i je rozpakować. W tym momencie posiadamy gotowy instalator w wersji rosyjskiej. Domyślnie jest to wersja 1.0006. W katalogu patches mamy gotowe upgrady do innych wersji. Całość przenosimy na dysk systemowy. OP-2 posiada własny instalator. Przenosimy pliki modyfikacji na dysk systemowy i go uruchamiamy. Na ekranie instalatora będą nam się pojawiać nieczytelne krzaczki, ale nie ma się czym martwić. To standardowe informacje jak w każdym innym instalatorze. Na trzecim ekranie musimy wskazać ścieżkę dostępu do naszego katalogu ze Stalkerem. Na czwartym wybieramy rozdzielczość naszego monitora. Resztę klikamy w domyślnie podświetlone przyciski. Po zakończonym procesie instalacji OP-2 pobieramy patch 2.09. Po rozpakowaniu archiwum kopiujemy z katalogu "Патч 2.09" plik gamedata.db9 i przenosimy go do katalogu gry. Tak samo postępujemy z fixem. Z katalogu "Фикс#2 к патчу 2-09" kopiujemy plik gamedata.dba i przenosimy go do głównego folderu z grą. Teraz czas na polonizację. Pobieramy archiwum, rozpakowujemy i otrzymany katalog gamedata, który umieszczamy w głównym katalogu z grą. LINKI DO POBRANIA: Spoiler OP-2: Yandex - [KLIK] Patch 2.09 + Fix 2: GoogleDrive - [KLIK] Spolszczenie: GoogleDrive - [KLIK] Nasz serwer - [KLIK] Autor spolszczenia moda NIE WYRAŻA ZGODY na jego uploadowanie/publikowanie na inne serwery niż forum stalkerteam.pl Testy spolszczenia: @cichy, @smox, Godlike Źródła: 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anatolij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 No i stało się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlopapa Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Witam chciałbym spytać czy ta modyfikacja pozwoli dokończyć Soliankę??? tzn. po misjach błyskawicy i martwego miasta i przybyciu do Zatonu będzie można kontynuować nitkę scenariusza, czy kończy się tak samo jak solianka czyli pustym Zatonie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
de Vries Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 NOOO. To gramy. Przy takim modzie błędów nie zauważam. Tylko cieszę się grą. Dzięki wszystkim za trud w polonizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacTavish Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam! Zwracam się z uprzejmą prośbą o wrzucenie katalogu wersji rosyjskiej na inny, dodatkowy serwer. MEGA, przynajmniej u mnie niestety nie potrafi wystartować. @edit: Problem występuje jednak tylko w operze, na chromie pobiera normalnie. Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez MacTavish Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobal Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Witam chciałbym spytać czy ta modyfikacja pozwoli dokończyć Soliankę??? tzn. po misjach błyskawicy i martwego miasta i przybyciu do Zatonu będzie można kontynuować nitkę scenariusza, czy kończy się tak samo jak solianka czyli pustym Zatonie??Tak. Lokacje z Zewu Prypeci są zaludnione i dzieje się na nich bardzo dużo. Podobno bardzo dużo. Co najmniej dwie wielkie linie fabularne rozpoczynają się właśnie po zakończeniu starej Solianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacjent1972 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Czyli bez SSD i z HDD mogą pojawiać się problemy? Lagowanie, wyloty...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SmokeHead Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 (edytowane) @pacjent1972 nie powinno być wylotów tylko chodzi o to że nie będzie się tobie tak długo ładował to duży mod i dużo tekstur i poligonów a HDD wolniej ładuje to wszystko niż SSD.SSD szybciej ładuje o ok 30-45% od dysku HDD jeżeli gra tobie się ładuję 1 min na SSD to na HDD się łądować będzie 1.30-1.40min . Edytowane 29 Sierpnia 2015 przez SmokeHead poprawa błędu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacjent1972 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Dzięki za odpowiedź @SmokeHead. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobal Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Dokładnie, wymagania podane przy opisie moda są dla gry komfortowej. Ale mod pójdzie i na słabszym sprzęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Więc ruszamy z Zonę znaną ze starej dobrej Soljanki DZIĘKUJĘ wszystkim zaangażowanym w spolszczenie projektu !!! I od razu mam jedno pytanie czy tak ma być jestem na Kordonie rozwalam Mięsacze ale nie mogę pobrać z martwej sztuki oka.. Jest widoczne jako do pobrania ale nie działa w tym zakresie ani przycisk"pobierz wszystko" ani żadna inna opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gatzek Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Świetna robota @kobal. Pobrane, zainstalowane i działa Kiedy w to pogram dłużej to nie wiem... doba mogłaby miec 72h żeby czasu na wszystko nie brakło.Gdzie jest ta cziterska poprawka od @Godlike? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobal Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 (edytowane) Więc ruszamy z Zonę znaną ze starej dobrej Soljanki DZIĘKUJĘ wszystkim zaangażowanym w spolszczenie projektu !!! I od razu mam jedno pytanie czy tak ma być jestem na Kordonie rozwalam Mięsacze ale nie mogę pobrać z martwej sztuki oka.. Jest widoczne jako do pobrania ale nie działa w tym zakresie ani przycisk"pobierz wszystko" ani żadna inna opcja. By móc zbierać trofea z mutantów musisz mieć w pierwszym slocie nóż. Inaczej nic z tego. Edytowane 29 Sierpnia 2015 przez kobal 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobal Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Świetna robota @kobal. Pobrane, zainstalowane i działa Kiedy w to pogram dłużej to nie wiem... doba mogłaby miec 72h żeby czasu na wszystko nie brakło.Gdzie jest ta cziterska poprawka od @Godlike?Wstawi, pewnie ją właśnie szykuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gatzek Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Dobra, spróbuję ze starą poprawką, a jak nie będzie działać to poczekam na aktualną. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 DZIĘKI za odpowiedź !Ostatnie (jak na razie) pytanie.Wiem, że wiekszość plików pakowana jest tutaj do formatu *.db.Natomiast czy jest możliwość zmiany samych tekstur roślinności (trawa, drzewa itd.) ? Pamiętam wygląda "mojej" pierwszej Soljanki z dodatkiem Autumn Aurora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Co jest determinantem stawiania OP-2 na dysku ( partycji) systemowym?Dla modów korzystam z kopii podstawek, zrobionych poza nim. Z ikoną skrótu robioną od silnika, lub innego pliku .exe.I pytanie w związku z tym. Czy można liczyć na repacka, umożliwiającego postawienia OP-2 w dowolnym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlopapa Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Jeszcze mam jedno pytanie ponieważ mam zachowane sejwy z solianki na wypadek kolejnej dopy aby ją dokończyć, czy nowa gra jest wymagana czy konieczna jest nowa gra?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobal Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Dobra, spróbuję ze starą poprawką, a jak nie będzie działać to poczekam na aktualną. Dzięki Lepiej nie. Nie wiem czy ta poprawka w ogóle jest na patcha 2.09. A na pewno nie będzie spolszczona, choć to akurat niewielki problem.DZIĘKI za odpowiedź !Ostatnie (jak na razie) pytanie.Wiem, że wiekszość plików pakowana jest tutaj do formatu *.db.Natomiast czy jest możliwość zmiany samych tekstur roślinności (trawa, drzewa itd.) ? Pamiętam wygląda "mojej" pierwszej Soljanki z dodatkiem Autumn Aurora...Na razie nic takiego nie ma, może w przyszłości. Trzeba by przejrzec rosyjskie fora, może coś takiego mają. Ale wypasione tekstury = spadek fps. Przemyśl to.Co jest determinantem stawiania OP-2 na dysku ( partycji) systemowym?Dla modów korzystam z kopii podstawek, zrobionych poza nim. Z ikoną skrótu robioną od silnika, lub innego pliku .exe.I pytanie w związku z tym. Czy można liczyć na repacka, umożliwiającego postawienia OP-2 w dowolnym miejscu?Przede wszystkim lepsza wydajność. A jeżeli chodzi o sam proces instalacji, mi po prostu instalator nie chciał ruszyć dopóki go nie przeniosłem na dysk C. O swoich instalkach i skrótach zapomnij. Instalacja OP-2 totalnie zmienia wszystkie pliki stalkera, łącznie z katalogiem bin. Co do repacka, ma być. Godlike obiecał sie tym zająć. Niemniej to potrwa. Nie mówiąc już o tym, że przydało by się najpierw trochę pograć w tego moda, zanim zacznie się robić finalne repacki. Inaczej będzie później milion patchów do repacka.Jeszcze mam jedno pytanie ponieważ mam zachowane sejwy z solianki na wypadek kolejnej dopy aby ją dokończyć, czy nowa gra jest wymagana czy konieczna jest nowa gra??Zapomnij o starych sejwach. To kompletnie nowy mod, solianka jest tylko jego spora częścią. Oczywiście, że tylko i wyłącznie nowa gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gatzek Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Czy jakaś dobra dusza może mi podpowiedzieć gdzie znajduje się schowek z wódką dla wojskowych pod mostem? Sam początek gry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Dopiero wieczorem albo jutro będzie antyczit i repack. Mówiłem kobalowi już, że mnie nie ma w domu. Ten powinien działać do czasu jak zrobię repack - https://drive.google.com/file/d/0BwEX_f6JarCiSzlWTGlMYTQ5Sk0/view Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cichy Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 (edytowane) Gatzek. Wódka jest w skrzynce w świńskiej fermie, tam gdzie trup. Edytowane 29 Sierpnia 2015 przez cichy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gatzek Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Dzięki cichy. Nie przyszło mi do głowy, że trzeba do tej skrzyneczki strzelić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anatolij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Dokładnie, wymagania podane przy opisie moda są dla gry komfortowej. Ale mod pójdzie i na słabszym sprzęcie.Na moim sprzęcie AMD Athlon 64X2 4gb ram i Nvidia 9400 chodzi ns statyku jak burza bez wylotów na dysku WD Caviar Blue czasy ładowania wynosza między 25 s a 38s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacjent1972 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 (edytowane) Czy jakaś dobra dusza może mi podpowiedzieć gdzie znajduje się schowek z wódką dla wojskowych pod mostem? Sam początek gry.Tu jest obszerny materiał przejścia OP-2 https://youtu.be/taZF5j6n7dg?list=PLnGInkNZHnoIGDV5xHq0Y-t5ZoV5E_4SP Edytowane 29 Sierpnia 2015 przez pacjent1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi