pacjent1972 Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Władca Zony, spawner, czit-menu... jest pewnie jeszcze parę określeń na to cudeńko.Temat trafił nie bez powodu tutaj ale traktujcie go na luzie i z uśmiechem na twarzy, nie jest po to by komuś umniejszyć czy obrazić jego zdolności jako gracza. Skłoniła mnie do napisania go dzisiejsza poranna rozmowa na SB, pomiędzy @smoxem, @cichym, @Godlikiem i mną. Nie gram w OP-2 (jeszcze) ale grałem kiedyś w Soljankę, doszedłem do może 1/3, zajęło mi to w (...) czasu i nerwów, zadania na schowki i zbieractwo doprowadzały mnie do szału.Grałem tylko z podwyższonym udźwigiem jak zawsze chyba w każdym modzie, spawner był dostępny do Soli o ile pamiętam ale go nie używałem bo co to za gra na łatwiznę.Do dziś jedyna rzeczą jaka robię to podrasowanie udźwigu w modach bo lubię dużo gratów.Tak jak @smox pisał na SB, przejście OP-2 czy chyba którejkolwiek wersji Soli (+każdego zadania pobocznego) bez spawnera zajęło by... nie wiem, pół roku? Poprawcie mnie jak się mylę, grając codziennie po parę godzin. No tak pół żartem pół serio, paluchy w górę kto używa spawnera w OP-2 "hardcorowcy" ???I nie opieprzajcie mnie, to luźny temacik. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łobuz Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Ja się przyznaje że używam Tylko jak przejść gre gdy np:Dysk Pantery - nie ma posłanca a komunikaty że idzie były z 1 h bawiłem się w cofanie wchodzenie na lokacje innym przejściem i nic Pancerz dla Łukasza podchodzę do kontenera i pancerz wsiąka razem z trupem co pozostaje łącznie z 3 razy potrzebane przedmioty dopisałem-przecież grunt to zabawa a nie mordęga 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Bardzo dobry temat @pacjent1972. Wszystko zależy od tego jakie ktoś na podejście do gry. Dla mnie gry to rozrywka. Gra ma sprawiać przyjemność. OP-2, to świetny mod, tylko miejscami trochę (dla mnie) za trudny. Wolę wtedy użyć spawnera i "wyczarować" sobie np. kilka granatów, niż zrezygnować i go wywalić. Jednak apetyt rośnie w miarę jedzenia, więc "wyczarowałem" sobie dobry pancerz i broń. Robię też spawnerem zadania polegające np. na przyniesieniu kilkudziesięciu broni + mnóstwo innych dupereli. Gdyby nie spawner, pewnie dawno bym zrezygnował z tego moda. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Do tej pory nie używałem spawnera . Jakoś tak udawało mi sie bez niego wszystko zebrać . Czasami przy pomocy kolegów z Forum ( ukłony dla Kobala za quest z PDA).Obawiam sie że jak już go zainstaluję - to będą mnie łapki korciły, aby wiekszość trudniejszych tematów zamykać w ten sposób. Ale nie zastrzegam się. Może dojść do sytuacji w której bez spawnera ani rusz. Na razie wystarcza mi to ,co jest w opcjach - choć kosztuje trochę, zespawnowałem sobie grzybka -( 200000- chyba najdroższy grzyb na świecie )- ganiałem za nim od początku i żadnego nie znalazłem mimo włażenia we wszystkie potencjalnie "grzybobraniowe" dziury na lokacjach. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andre Woz Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 WitamW moim przypadku zacząłem szukać spawnera gdy mimo przechodzenia kolejnych etapów w grze, nie pojawili się w hangarze na Wysypisku Kulinar i Voron, a na grę od początku nie miałem ochoty. Spawner od starej Soli działał ale przy tych postaciach powodował wylot. Na filmikach z YT widziałem działanie innego programu, poszukałem troszeczkę i znalazłem do naszej wersji (link wstawiłem do pobieralni). Kulinar i Voron mają wszystkie opcje dialogowe, ale należą do frakcji Samotnik i rwą się do walki na pierwszej linii - Kulinar poległ już dwa razy a Voron raz, oraz zmieniają miejsce "parkowania" i pancerze więc trzeba ich trochę poszukać. Nie mam żadnych oporów "moralnych" aby używać tego programu, a chyba tylko ode mnie zależy aby nie popsuć sobie satysfakcji z gry i wspomagać się nim tylko w ostateczności. Możliwość zmiany pogody pozwala mi w ogóle grać, gdyż przy ulewnym deszczu, grzmotach i błyskawicach miałem bardzo często wyloty, a teraz wpisuję "dry" i śmiga. Na tym etapie, do normalnej gry nie jest mi potrzebny, ale gdy dopadnie mnie prawdziwa potrzeba to "nie zawacham się go użyć", gdyż gram dla przyjemności i odstresowania się po pracy (międzynarodowa francuska korporacja). Sorki że się troszkę rozpisałem, ale o graniu w STALKERA to ja mogę godzinami.PozdrawiamPS - 200000 za grzybka bym nie dał - generalnie to jestem sknera i chyba bym się źle czuł,mimo że mam już dużo i na razie dałem 300000 dla wdów po stalkerach i jeszcze dam na inne cele jak znajdę schowek (a nie wiem gdzie on jest). 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Oj tam , Andre Voz - kasę się naklepie .Trochę męczyło mnie to, że mam otwarty quest od dłuższego czasu a tego muchomorka nigdzie nie ma.Zlaziłem cały Kordon , Wysypisko ,Agro , DM , Bagna , tudziez różne inne takie - nieledwie metr po metrze z nosem przy ziemi i kozikiem w łapce przeszukując ziemię - a tu nic. Nawet po deszczu skurkowańcy nie chcieli rosnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anton Gorodecki Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Jestem jak najbardziej za spawnerem - jednak tylko w momencie kiedy przez błąd gry nie możemy zdobyć danego przedmiotu - w przeciwnym razie uznaje tą dodatkową opcje za zbytnie ułatwienie. Czerpie przyjemność z używania w grze danego przedmiotu (broń, artefakt etc.) wtedy tylko, kiedy wiem że naprawdę na niego zapracowałem, czy np. droga do jego zdobycia była bardzo trudna. Nie chcę tutaj nikogo obrażać - każdy gra tak jak chce i tak jak jemu pasuje najlepiej - dla mnie spawner to po prostu zbytnie ułatwienie.Do tej pory w OP-2 nie musiałem używać spawnera (na razie NADAL bezskutecznie poszukuje karabinu Mauser K-98), nawet pomimo tego że na wykonanie niektórych zadań potrzeba mnóstwo czasu i anielskiej cierpliwości - w sytuacjach kiedy dany przedmiot nie występował w miejscu opisu zadania wystarczyło:dokładnie przeszukać dane miejsce,ponownie wczytać zapis gry sprzed danej lokacji, wejść na lokacje z danym przedmiotem i go znaleźć. Dysk Pantery - nie ma posłanca a komunikaty że idzie były z 1 h bawiłem się w cofanie wchodzenie na lokacje innym przejściem i nic Być może komuś kto jeszcze nie wykonał tego zadania się przyda - posłaniec po komunikacie u mnie pojawił się raz dosłownie przed spycharką przed mostem, a drugi raz ( i to uważam za pewnik u wszystkich) pojawił się na prawo od wioski kotów, na wysokości legowiska dzików. Na razie wystarcza mi to ,co jest w opcjach - choć kosztuje trochę, zespawnowałem sobie grzybka -( 200000- chyba najdroższy grzyb na świecie )- ganiałem za nim od początku i żadnego nie znalazłem mimo włażenia we wszystkie potencjalnie "grzybobraniowe" dziury na lokacjach.Szacunek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 (edytowane) Antonku -offtopowo w kwestii Kara 98 - a czy czasem ktoś z Duty nie daje go jako nagrodę questową? Jakoś tak tłucze mi się po głowie że chyba Woronin nas tym żelastwem obdarowuje ( leży u mnie w skrzynce wraz z celownikiem optycznym- a na pewno nie znalazłem ani nie kupiłem). Edytowane 3 Listopada 2015 przez boberm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 @Anton GorodeckiJestem tego samego zdania. Sam ukończyłem moda bez użycia spawnera dla żadnych przedmiotów z którymi nie wystąpiły błędy gry. Nie zmieniłem również poziomu trudności ani nie modyfikowałem udźwigu. Dzięki temu z przejścia gry mam dużą satysfakcję. @bobermCzy chodzi o zadanie dla kuźniecowa? Jeśli tak to mam ściągę:Скедня, Ему Маузер Рэд 9 нужен. (Его в каком то патче поставили вместо обычного маузера). Получить его можно за документы с вертолета у Воронина и за видик для Димака.Tutaj potrzebny jest Mauser Red 9. Dostać go można za dokumeny z helikoptera od Woronina albo za видик(magnetowid z limanska?) dla dimaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 (edytowane) Wybacz Goodlike - ale trochę się pogubiłem. Anton wspominał o K-98 , a Ty piszesz o C-96 9mm ( z dużą czerwoną dziewiątka na kolbie).Mam obydwie bronie w "pudełku" , a nie zrobiłem jeszcze questu na papiery ze śmiglaka dla Woronina.Czyli gdzieś wczesniej mi to wpadło w łapki. Tyle że nie pamietam dokładnie skąd to mam.BTW: w/g opisu technicznego broni - ...7.63mauser( prawie identyczna z 7.62x25) .... jedyna różnica to zmiana nazwy i kalibru na opakowaniu pudełka . Nawet elaboracji kufajmany nie zmieniły gdy wprowadzały "nowy"nabój. Edytowane 3 Listopada 2015 przez boberm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anton Gorodecki Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Mam obydwie bronie w "pudełku" , a nie zrobiłem jeszcze questu na papiery ze śmiglaka dla Woronina.Czyli gdzieś wczesniej mi to wpadło w łapki. Tyle że nie pamietam dokładnie skąd to mam.Dziękuje za zainteresowanie. W każdym bądź razie owego K-98 szukam nadal, być może miałem a sprzedałem - nie jestem w stanie stwierdzić. Gdzieś na rosyjskim forum wyczytałem że "Nimcy" będą takie mieć na Zatonie podczas któregoś z zadań więc jestem optymistą w tej kwestii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apg2312 Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Potrzebujesz wpn_k98W grze jest jeszcze dostępny wpn_k98_obrez (czyli obrzyn).To nie jest oczywiście zachęta do korzystania ze spawnera, no ale w razie czego gdyby co, to już wiesz, co wpisać Co do samego spawnera i korzystania z niego. Staram się raczej unikać, ale w razie potrzeby bez wahania spawnuję sobie potrzebny przedmiot. Gra ma sprawiać przyjemność, a nie doprowadzać do tego, że mam ochotę wyrzucić komputer przez okno. A OP-2 akurat pod tym względem jest wyjątkowe, aż chciałoby się zapytać, po czym autorzy mieli taki odlot. Z drugiej strony, oskryptowanie gry skutecznie uniemożliwia spawnowanie sobie wszystkiego jak leci, bo np. albo przedmiot kwestowy nie zadziała, albo jakiś przedmiot zadziała niezgodnie z naszymi zamiarami (jak ktoś nie wierzy, to niech sobie zespawnuje albo dopisze jakiemuś handlarzowi i kupi wpn_addon_sil_hostel, czyli tłumik do karabinu Hostel).Ale ogólnie rzecz biorąc, dobrze, że spawner jest To jest w końcu tylko gra 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PainChiller Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Jam tylko raz zrespił sobie Aparat, na razie to wszystko :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Nigdy nie korzystam z spawnerów, zwiększania udźwigu, dodawania sobie kasy, broni, ammo itp ułatwień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Są sytuacje gdy wszelkie słowa i czyny są mniej wymowne niż cisza i brak wszelkich gestów i to jest własnie jedna z takich chwil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi