brix32 Opublikowano 11 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2023 Witam i mam następny problem - po rozmowie z Klonowem na Kordonie oraz bójce z Kostią - który okazał się hologramem, mam porozmawiać z bagiennym doktorem który z godnie z tym filmem - bagienny doktor powinien być w budynku naprzeciw miejsca gdzie doszło do bójki z Kostią, niestety doktora tam nie ma. Na mapie znalazłem biały znacznik - miejsca gdzie powinien być doktor (gdzieś w okolicy tunelu na końcu drogi za ATP na Kordonie), ale niestety doktora tam nie ma. Macie jakiś pomysł o co co chodzi i gdzie w końcu jest doktor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 12 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2023 @brix32 Średnio pamiętam PSz2, ale Doktor musi znajdować się w wiosce. Wczytywałeś wcześniejszy zapis sprzed rozmowy z Kostią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brix32 Opublikowano 12 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2023 Witam. Teraz wczytałem save sprzed rozmowy z Kostią i przeszukałem wioskę kotów. Bagiennego Doktora w wiosce nie znalazłem. tylko jest ten biały znacznik z podpisem bagienny doktor w miejscu w którym wspominałem wcześniej - gdzieś w okolicy tunelu na końcu drogi za ATP na Kordonie, ale i tam doktora tam nie ma. Mam jeszcze niewykonane zadanie niwa dl a Sidorowicza. Próbowałem je zrobić, ale nastręczyło mi ono dużo trudności więc na razie dałem sobie z nim spokój (wczytałem swe sprzed jego wykonania) i na razie wybrałem wątek na Generatorach. Może spróbuję wrócić na Generatory - wczyta save po rozmowie z Kłem i spróbować jeszcze raz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brix32 Opublikowano 17 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2023 Witam. Przypomniałem sobie filmik i teraz wiem, że najpierw muszę wyciągnąć bagiennego doktora z pudla, a więc w końcu dostarczyć niwę Sidorowiczowi. Wątek który rozpocząłem na Generatorach na razie porzucić. Co do tej niwy to przeszedłem lokację zabijając wszystkich i teraz niwę spróbuję przeprowadzić. Możecie przypomnieć jak się niwę odpala i prowadzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 18 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 @brix32 w pliku user.ltx zobacz sobie linijkę bind turn_engine i jaki klawisz jest na końcu przypisany do włączania silnika. No chyba, że w klawiszologii w menu gry też był dodany normalnie ale nie często chyba było go w menu widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brix32 Opublikowano 18 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 (edytowane) Dziękuję i zaraz to sprawdzę. Wiecie - odnalazłem zaginiony płaszcz Szramy, który zaginął Szramie gdy przechodził przez przejście między lokacjami Bar i Wysypisko ( jak mi się wydawało w wyniku jakiegoś błędu gry - Szrama stracił swój płaszcz przechodząc przez to przejście). I co się okazało - Szramie zdmuchnęły płaszcz anomalie za przejściem. Z tych anomalii płaszcz Szramy wyciągnąłem z jakąś zgubioną grozą. Przeszedłem w płaszczu Szramy całą lokację Przepust, którą mam teraz przejechać niwą. Oczywiście wybiłem tam wszystko co się rusza. Zastosowałem podobną taktykę jaką stosowały wobec Szramy wrogo nastawione npc - najpierw wyszukiwałem cele przy pomocy lornetki (fajnie je wykrywa, nakładając na nie czerwone obramowanie), później wchodziłem na tyły i załatwiałem po kolei, gdy się tego nie spodziewali- strzelając ze wszystkiego co miałem w ekwipunku i co znalazłem po drodze. Edytowane 19 Września 2023 przez brix32 zjadłem jeden wyraz i literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brix32 Opublikowano 19 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2023 (edytowane) Witam. Niwa dostarczona Sidorowiczowi, Przepust w końcu przejechałem, jakoś bez większego bólu. Nie wiem dlaczego tak się stało, że za pierwszym razem gra zupełnie nie szla, może dlatego, że rozpocząłem ją w nocy i akurat chyba trafiłem na te godziny grozy, Szrama obrywał mocno od uderzeń pól psi, oprócz zasadzek jeszcze na dodatek ataki hord mutantów. Wtedy podjąłem decyzję rozpoczęciu wątku generatorów w nadziei uzyskania artefaktów które pomogą to przejść - znalazłem symbiont i samodzielnie stworzyłem łzy chimery. A tu się okazuje, że przed Generatorami kawał gry i to trzeba będzie najpierw nadrobić. Muszę przyznać, że jest to zacna modyfikacja - kawał dobrej roboty i chyba awansuje na pierwsze miejsce na liście modyfikacji które ukończyłem (lista ta jest raczej krótka w moim przypadku). Chwilami gra się bardzo ciężko, jak na przykład przy zamachu na Woronina - dopiero przy dziesiątej próbie w końcu dostałem zamachowce, ale trzeba zacisnąć zęby i grać, a gra zacznie dawać dużo satysfakcji. Polecam modyfikację każdemu, kto jeszcze w nią nie grał. Jeżeli gra nie idzie to zacisnąć zęby i próbować. Jest to dosyć trudna modyfikacja, mimo to myślę, że warto ją ukończyć - co zamierzam zrobić. Zagrajcie w nią, a będzie się podobać. Jak chwilowo coś nie idzie to próbować. Jeszcze raz grę polecam. Edytowane 19 Września 2023 przez brix32 zjadlem jeden wyraz i literówki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brix32 Opublikowano 21 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2023 Witam i mam pytanie. Odnalazłem już ciało Ducha i pozostaje kwestia grobu w wiosce pijawek na Magazynach Wojskowych. Możecie udzielić rady jak to zrobić.? Grób odnalazłem, Na razie usadziłem Szramę w okolicy grobu na tym wysokim kamieniu i próbuję, wyeliminować pijawki, sporo ich wybiłem, ale zostało dosyć dużo - aby Szramę załatwić. Pamiętacie jak to przeszliście i możecie wspomóc radą, jak to zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 21 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2023 @brix32 Chodzi o zadanie z grobem Kła? Kojarzę, to Szrama przypomina sobie sytuację, w której nadchodzi emisja i Kieł ginie na jego oczach. Znalazłem taki filmik: Spoiler Podziwiam Twoją wytrwałość. Powrót Szramy to dość trudny mod, a raczej chaotyczny. Takie odniosłem wrażenie, gdy go przechodziłem. Było w nim dużo niejasności, a nawet absurdów. No i dodam, że Powrót Szramy to stary mod, bo jego pierwsza część pojawiła się w okolicach 2012 roku. Dopiero 9 lat później rozbudowano całość. Jeżeli lubisz mody fabularne, to polecam załóżmy Powrót do Zony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brix32 Opublikowano 21 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2023 Dziękuję za filmik. Tak to chodzi o grób Kła. Problem właśnie rozwiązałem - pomogła cierpliwość i strzelba gładkolufowa. Ze skały na której posadziłem Szramę, utukłem jeszcze ze trzy pijawki i podszedłem do grobu - po filmiku zaatakowały mnie jeszcze ze trzy pijawki, na nie dobrym lekarstwem okazała się również strzelba gładkolufowa. Po tym wysłałem Szramę na poszukiwanie miejsca z którego strzelano - już bez problemów. Gdzieś zgubiłem łom (nie wiem gdzie) i mam pytanie czy dalej w grze łom będzie potrzebny? W polecaną modyfikację nie omieszkam zagrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brix32 Opublikowano 24 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2023 Witam. Łom sobie odpuściłem, przypuszczam, że zgubiłem go gdzieś na Zakordoniu - myślę, że był potrzebny tylko przy zadaniu w bazie bandytów w Dolinie Mroku, zresztą grę popchnąłem spory kawał naprzód, jestem już w Prypeci przy zadaniu - porozmawiać z Iskrą i tutaj mam pytania: 1) zadanie znaleźć stalkera Młota i dwóch chłopaków z grupy - tutaj znalazłem w tym sklepie (w środkowej części zawalonym, po prawej stronie jak się idzie od przejścia na Radar) zwłoki stalkera, po przeszukaniu których na pda pojawia się informacja o Młocie i śmigłowcu, który spadł w okolicy stadionu i szczerze mówią nie wiem co dalej? 2) schowek ducha - robiąc zadanie z Lebiediewiem na bagnach szukałem też schowka na który namiar dał Szramie - Bagienny Doktor i po jego znalezieniu, pojawiła się informacja w pda, że następny będzie w Prypeci. Jakoś nic nie przychodzi mi do głowy - gdzie mogę go znaleźć? 3)zadanie schowka Siemieckiego - które zgodnie z filmikiem kończy scenariusz pierwszej części moda, otrzymuje się od jakiejś postaci z gry? Jeżeli tak to od której i gdzie? Mam już do tego schowka w pda wszystkie części kodu - 2571. Czy po prostu iść na Radar i poszukać za siatką na Radarze i schowek tam będzie pod jakimś drzewem? Proszę o radę w tych kwestiach - oczywiście jeżeli jeszcze to z gry pamiętacie. Jak rozumiem Powrót Szramy 2 zawiera również pierwszą część - Powrót Szramy i oprócz tego twórcy modyfikacji pociągnęli losy Szramy dalej, dodając całkiem nową kontynuację przygód Szramy w Zonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 24 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2023 @brix32 1. A przeszukałeś śmigłowiec na stadionie? Powinna być przy nim czarna skrzynka. Później trzeba porozmawiać ze stalkerem w ezgoszkielecie, który znajduje się w domu kultury. No i oczywiście likwidujemy snajperów w mieście. 2. Może o to chodzi? Spoiler 3. Ze schowkiem Siemieckiego było trochę zabawy. Tzn. części kodów znajdowały się przy martwych stalkerach. Spoiler Ogólnie wątku z Siemieckim nie musimy robić, aby moda przejść, choć 100% pewności nie mam. Tak. Powrót Szramy został rozbudowany i tak powstała dwójka, aczkolwiek dużo rzeczy stworzono od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brix32 Opublikowano 24 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2023 Witam i dziękuję za podpowiedzi. Ze schowkami z filmu dziś będę miał trochę zabawy w zimny i deszczowy wieczór - pooglądam sobie krajobrazy Zony. Mam jeszcze do odstrzelenia dwóch snajperów - przeszedłem Szramą po Prypeci i w samym mieście nikt już do Szramy nie strzela więc przy użyciu swd tygrys prawdopodobnie wybiłem ich wszystkich, przypuszczam, że dwóch może być na stadionie w części która prowadzi do reaktora. Więc pewnie wybiorę się też na stadion. Naprawdę spodobała mi się ta modyfikacja. I jeszcze jedno - mianowicie na Magazynach Wojskowych gdy Szrama podchodzi do bariery, dostaje komunikat pomóc stalkerom przy barierze i za chwilę następny komunikat o niewykonanym zadaniu, no i w pda pojawia się to zadanie jako niewykonane. Co za diabeł, czy da się to jakoś odkręcić? Ze względu na to nie podchodzę do bariery. Czy mam odpuścić i pozostawić to jako niewykonane zadanie obok tego dla Kostii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 24 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2023 Tak, na stadionie (a konkretnie na budynkach, które otaczają stadion) są jeszcze snajperzy. Jeżeli chodzi o barierę... Kurde, nie pamiętam. A ci stalkerzy po prostu nie proszą, aby wybić szturmujących przeciwników, jak w podstawce monolit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brix32 Opublikowano 25 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2023 Witam. Snajperzy znalezieni, schowek Siemieckiego również znaleziony - był na swoim miejscu i tu zaliczyłem zadanie tajemnica monolitu, Ze schowka nie można wziąć tylko pda Siemieckiego (jak weźmiesz, to po kilku krokach Szrama ginie). Zaliczyłem nawet zamach w Martwym Mieście. Co do problemu na barierze, wróciłem tam i przyjrzałem się sprawie - nie ma dowódcy bariery, musiał zginąć, więc pewnie dlatego nie zalicza zadania - nie ma u kogo zadania rozliczyć, więc barierę zostawię z niewykonanym zadaniem. Zginął również handlarz w tej fabryce na Wysypisku - tej którą atakują bandyci i to na oczach Szramy , ten u którego można było wymieniać pm i chyba jakieś części mutantów, więc śmierć postaci zlecającej zadanie jest w grze możliwa. Mam pytanie - przy schowku Siemieckiego wybrałem zalecaną opcję modyfikowanego lr300, saigi20, amunicji i egzoszkieletu skat15m - który jest strasznie ciężki ok.25kg, używaliście tego egzoszkieletu fajny jest, warto? Ja ze względu na wagę odłożyłem go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 26 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2023 @brix32 A czy ten handlarz nie oferował czasami napraw ekwipunku? W sumie na późniejszym etapie gry i tak możemy znaleźć zestaw naprawczy, więc niewielka strata. Nie pamiętam, czy z tego konkretnego egzoszkieletu korzystałem, ale z jakiegoś na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brix32 Opublikowano 26 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2023 (edytowane) Witam. Nie oferował napraw ekwipunku - jak żaden handlarz w tej grze. Wygląda na to, że naprawy tylko w odp. miejscach przy pomocy zestawu naprawczego. Już zaliczyłem zadanie z odnalezieniem stalkera Młota, no i nie mając nic lepszego do roboty posłałem Szramę do Martwego Miasta na poszukiwanie wiedźm. Po odbiciu i rozmowie ze Żwawym, dwoma najemnikami i zabiciu trzech białych burerów Szrama odnalazł wiedźmy, no i biedzi się z konkursem strzeleckim (niestety Szrama jest już z lekka ślepy i chyba nie widzi wszystkich butelek po wódce) - mowa jest coś o piątym oknie do którego Szrama ma się przemieścić ?Gość na filmiku miał szczęście - butelki pojawiły się w czterech oknach w różnej kolejności i zadanie zaliczył. Macie może jakiś pomysł jak to rozegrać i co z tym piątym oknem? Gram na poziomie weteran i nie chcę zmieniać poziomu na nowicjusz. Edytowane 26 Września 2023 przez brix32 literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brix32 Opublikowano 6 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2023 (edytowane) Witam. Gry nie ukończyłem - po wrzuceniu 20 złotych monet w monolit dostałem komunikat, że chciwego i złego Szramę zabiła zona. Zastanawiam się gdzie popełniłem błąd? Wtedy gdy przy zadaniu z doprowadzeniem niwy Sidorowiczowi, zabiłem pilnujących auta bandytów( chociaż Sidorowicz zasugerował aby ich oszczędzić). W Martwym Mieście - gdy odbijałem siostrę Lery i zabiłem pilnujących ją żołnierzy (Babula również zasugerowała ich oszczędzenie)? Skopanie zadania obrony Bariery? Czy zmiana kolejności wykonywania zadań miała wpływ na taki wynik? Chodzi o to, że wykonałem zadanie na Generatorach jako pierwsze przed dostarczenie niwy Sidorowiczowi i przed spotkaniem z Wiedźmami w Martwym Mieście - doszło do tego, że Lera zginęła wcześniej na Generatorach, a później pojawiła się w Martwym Mieście ? Co o tym sądzicie? Mimo to jestem mocno zdeterminowany aby grę ukończyć i w związku z tym poszukam w starych save miejsce w którym zadanie z Barierą jeszcze działało i chyba zmienię od razu poziom trudności na normalny. Na ustawieniu weteran nie jestem wstanie przejść konkursu strzeleckiego w Martwym Mieście. Edytowane 6 Października 2023 przez brix32 poprawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 6 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2023 @brix32 a może ukończyłeś? Szrama zginął bo może takie było jedno z zakończeń, tak jak w Cieniu, ze dwa główne i z 6 tych "fałszywych" przy spełniaczu życzeń. Trzeba by na yt zerknąć w jakieś "endings" z tego moda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brix32 Opublikowano 6 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2023 Witam. W takim razie to wygląda na kiepski koniec - Szrama nie wychodzi ze snu i ginie. Na filmie o przechodzeniu moda Szrama ze snu wychodzi gra toczy się dalej. Wróciłem do starych save i próbuję zagrać od momentu gdy zadanie na barierze działało, ale tu po wybiciu atakujących barierę gospodarzy dowódca Czechow nie odzywa się i też nie mogę rozliczyć zadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karozilla Opublikowano 10 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja Hej chłopaki i dziewczyny mam problem z modem,ponieważ nie mam zapisów z gry wszystkie patche poinstalowane.Za każdym uruchiomieniem gre musze zaczynać od nowa ktoś coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 10 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja Karozilla - zobacz w opcjach pod jaki klawisz na klawiaturze masz podpisane tzw. sejvy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karozilla Opublikowano 10 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 16 minut temu, vidkunsen napisał(a): Karozilla - zobacz w opcjach pod jaki klawisz na klawiaturze masz podpisane tzw. sejvy. Pod F6 mam ale jak zapisuje nawet na twardy zapis to wszystko znika. Już nawet reinstalowałam grę i dalej jest to samo. Cała gra po uruchomieniu, jakby się resetuje ustawienia i nawet oświetlenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 10 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja @Karozilla gdzie zainstalowana gra, c:\programfiles\...? Jeśli tak to zainstaluj wszędzie byle nie tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 10 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja Karozilla jak w/w Tom3kb - zainstaluj na D lub F ale nie na systemowym C, może wtedy da radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi