kondotier Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 @cez137 Nie widzę oryginalnego pliku uruchamiającego z gry ZP. Co się z nim stało? Nawet jeśli mod ma swój, to ten też powinien zostać. Spróbuj go tu przekopiować z gry i z niego uruchomić. Jak nie zadziała, zawsze możesz go usunąć. Nie pamiętam, abym miał z uruchamianiem moda jakieś problemy, tyle tylko, że ja go stawiałem na rus podstawkę i grałem bez spolszczenia. Czy przed nałożeniem spolszczenia, usunąłeś plik localization.ltx, jak to jest zalecone w opisie instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan9205 Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 @cez137 Podstawowa kwestia - nie chce się włączyć czy włącza się i wylatuje? Bo jeżeli to pierwsze to sprawdź najpierw czy po próbie włączenia masz proces od xrEngine.exe w menedżerze zadań. Jeżeli jest na liście, ale nic się nie dzieje to znam rozwiązanie 😛 @kondotierW opisie instalacji jest podane, żeby usunąć folder localization, a nie plik localization.ltx. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 Postanowiłem odświeżyć sobie moda po Polsku i... I mam ten sam problem co @cez137. Jak stawiałem: 1. Polska podstawka, usunięcie folderów bin i localization. 2. Nałożenie moda. 3. Nałożenie nowej minimapy. 4. Nałożenie spolszczenia. 5. Zrobienie skrótu pulpitowego od startera gry. Próba uruchomienia moda nieskuteczna. Sprawdzenie w menadżerze i są w nim silniki w ilości ile razy próbowałem uruchomić moda. Zamknąłem procesy. Dokonałem restartu komputera, próba uruchomienia moda powidła się za którąś kolejną. Zrobiłem ustawienia, zapisałem i wyszedłem na pulpit. Kolejne uruchomienia już nieskuteczne. @Szczepan9205 Pytałeś, czy w menadżerze są silniki. To zrzut menadżera z wieloma otwartymi silnikami. Moim niedopatrzeniem jest to, że nie sprawdziłem, czy mod bez spolszczenia uruchomi się bez problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 24 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 U mnie kolejność instalacji była następująca: ZP, Nazwę folderu bin w grze zmieniłem na bin1 i wrzuciłem pobraną do katalogu gry. Tak samo, jak i całą resztę z archiwum. Później archiwum ze spolszczeniem. Z folderem localization niczego nie robiłem. Natomiast renderowanie zmieniłem na Rozsz. pełne oświetlenie dynamiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan9205 Opublikowano 25 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 @Agrael, @kondotier Wszystko zrobił jak należy, tak samo @cez137. Jak to ogarnąć? Wejdźcie w folder bin (ten, który był razem z modem) i usuńcie z tego folderu plik pctrlchk.dll - powinno pomóc i mod powinien się odpalić. Nie mam już niestety, żeby sprawdzić czy ten plik na pewno jest w bin dołączonym do moda, ale powinien być. A jak nie będzie to ewentualnie spróbujcie usunąć z oryginalnego bin, któremu zmieniliście nazwę. @kondotier Wina raczej leży po stronie tego pliku, który wyżej wymieniłem i na Win7 czy Win10 Zew Prypeci ma często problemy z uruchomieniem się, a przynajmniej ja takie miewam i usunięcie tego pliku pomaga. Samo spolszczenie nie ingeruje w żadne pliki odpowiedzialne za uruchamianie gry i gdyby jakiś jego plik powodował problem to byłoby coś w logu lub mod chociaż spróbował by się uruchomić. Ale jeżeli usunięcie tego pliku z bin Ci nie pomoże to daj znać, pobiorę i postawię na szybko ZO i sprawdzę co będzie się u mnie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 25 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 @Szczepan9205 Usunięcie tego pliku owszem, umożliwiło uruchomienie moda z pierwszego kliku, ale nie pomogło z uruchomieniem gry. Po włączeniu nowej gry mod zawisa, a w menadżerze silnik nie odpowiada. Coś tu ten rus silnik nie wyrabia. A co dotyczy gry ZP, to ja z nią nie mam żadnych problemów, tak z wersją polską jak i rosyjską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cez137 Opublikowano 25 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 @kondotier W dniu 24.02.2023 o 11:44, kondotier napisał(a): Nie widzę oryginalnego pliku uruchamiającego z gry ZP. Co się z nim stało? to jest właśnie ten plik o którym wspomniałem na poprzedniej stronie, ale zmienił się, nie wiem dlaczego W dniu 24.02.2023 o 11:44, kondotier napisał(a): Czy przed nałożeniem spolszczenia, usunąłeś plik localization.ltx, jak to jest zalecone w opisie instalacji? oczywiście @Szczepan9205 22 godziny temu, Szczepan9205 napisał(a): Podstawowa kwestia - nie chce się włączyć czy włącza się i wylatuje? nie chce się włączyć 2 godziny temu, Szczepan9205 napisał(a): usuńcie z tego folderu plik pctrlchk.dll - powinno pomóc i mod powinien się odpalić tak, odpala, natomiast na etapie ładowania wszystko staje i nic się nie dzieje, tylko reset ratuje sytuacje bo w menadzera nie da się wejść bo go wgl nie wyświetla więc to raczej nie to Zgodność mam ustawioną na win 8, było na win 7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 25 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 @cez137 Skoro obaj znów mamy to samo, poczekajmy co powie @Szczepan9205 . Już kiedyś przy jakimś modzie mającym własny bin, miałem takie problemy. No cóż, silnik z innego systemu WIN, może mieć problem z naszym, inna sprawa, że od czasu wyjścia ZP zmienionym kilka razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan9205 Opublikowano 25 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 @kondotier @cez137 Ogółem problemem jest to, że ten mod używa Gunslingera, który z kolei powstał tylko w wersji 32bitowej, a alternatywnej wersji moda bez Gunslingera nie ma. W zasadzie każdy mod używający Gunslingera jako paczkę broni ma kiepską optymalizację w porównaniu byle jakiego moda na 64 bitowym silniku - niestety, ale takie są fakty i dlatego większość współczesnych modów śmiga na 64 bitowym X-Ray'u. I teraz tak - mod zawisa przy ładowaniu bo 32 bitowy X-Ray jak wiemy ma ustawiony limit pamięci RAM, który może wykorzystywać (bodajże 2GB) i jeżeli przeholujemy z ustawieniami no to zazwyczaj się albo zawiesi w trakcie ładowania, albo wysypie z powodu braku pamięci - tak sądzę. I dlatego obu wam radzę - szczegółowość tekstur i szczegółowość obiektów - te dwa suwaki w dół - nie jestem pewien, która z tych opcji, ale na 100% jedna z nich obciążała mi moda tak bardzo, że nie chciał się wczytać tylko wywalał się z powodu braku pamięci przy ładowaniu, jak znalazłem odpowiednie ustawienie to przestał się wywalać, a resztę suwaków i opcji miałem na maksa. Do tego w modach z Gunslingerem raczej się nie powinno bawić gęstością trawy i zakresem jej rysowania (w spolszczeniu jest błąd i jest podane "zakres gęstości trawy" i jak wyjdzie następna duża aktualizacja do Gunslingera to poprawię to w spolszczeniu) bo zazwyczaj zabawa tymi opcjami też się kończy wylotem. @Agrael Przed wypuszczeniem spolszczenia ograł moda u siebie i nie miał żadnych problemów tylko zdaje się zmienił render z DX11 na niższy, a ja musiałem skręcić te dwa suwaki właśnie choć PCta mam praktycznie identycznego jak @cez137 tyle, że zamiast i3 mam i5, więc wina nie leży po stronie spolszczenia, a po stronie technicznej. Ewentualnie spróbujcie na tych samych ustawieniach, które macie teraz spróbować odpalić mod bez spolszczenia i zobaczcie czy wtedy też się zawiesza i wywala. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cez137 Opublikowano 25 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 @Szczepan9205 42 minuty temu, Szczepan9205 napisał(a): szczegółowość tekstur i szczegółowość obiektów - te dwa suwaki w dół to nie to, nadal bez zmian, dobra odpuszczam go, dzieki za poświęcony czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 25 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 @Szczepan9205 Ja je już wcześniej miałem na 1/4. Też go odpuszczam, dziękuję za pomoc. Zaraz będzie "koszykarzem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 10 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 Witajcie. Kilka osób ma problem z uruchamianiem tego moda. Myślę, że znalazłem złoty środek. Ograłem moda do końca i wystawiam go do pobrania dla wszystkich. Link do pobrania w mojej kompilacji: https://drive.google.com/file/d/1Px-ufgNWd48-54jBTeAbE9yuDKXGvPZY/view?usp=sharing W podanym linku jest wszystko wystarczy rozpakować w dowolne miejsce (u mnie to był pulpit) i grać. Kilka wskazówek ! 1. Jeśli mod długo się wczytuje (minuta i dłużej) trzeba się wylogować z systemu i spróbować jeszcze raz. Tak samo gdy w czasie gry mod zamiera i słyszymy zapętlony dźwięk lub po prostu ekran zamiera. U mnie było tak 3 razy a moda ograłem do końca trzeba się wylogować z systemu i spróbować jeszcze raz. 2. I NAJWAŻNIEJSZE moda uruchamiamy przez plik Stalker_start_fix_mini.bat w głównym katalogu gry Moje ustawienia grafiki nie zmieniałem nic więcej w grafice tylko w ustawieniach klawiatury: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 10 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 @OldMan Link już został dodany do pierwszego postu, dzięki Pozostała tylko jedna drobnostka, bo nie można pobrać repacka. Brak uprawnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 10 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 2 godziny temu, Agrael napisał(a): @OldMan Link już został dodany do pierwszego postu, dzięki Pozostała tylko jedna drobnostka, bo nie można pobrać repacka. Brak uprawnień. Mój błąd 😞 Jutro a może jeszcze dzisiaj podam poprawne namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 10 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 @OldMan Nie ma problemu ani pośpiechu. Zdarza się najlepszym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 11 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Nowy link: https://u.pcloud.link/publink/show?code=XZP0QCVZFn1NkEyXxNH4y8AxOspS94ksQItk Tutaj trzeba wybrać to co jest poniżej czyli Direct Download 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 11 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Takie tam do tłumaczy: zagubiony - потерянный zapomniany - забытый nie zapomnij - częsta fraza z modów i podstawek - не забудь Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
44piterv Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2023 Prośba o ponowne wstawienie linka. Nie można pobrać wersji samodzielnej. Skasowany link ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 23 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2023 Trzeba w takim razie poczekać na @OldMan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LisKot Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2023 Wersja samodzielna, ale tylko w wersji torrent. Zapomniany.torrent 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2023 44piterv - nie repack 1/ mod Spoiler https://www.playground.ru/stalker_call_of_pripyat/file/s_t_a_l_k_e_r_call_of_pripyat_zabytyj_otryad_31_10_2022-1243796 2/ nakladki Spoiler https://disk.yandex.ru/d/XwtfsO4LtjYJ5g https://drive.google.com/file/d/1b_T7pqXp-F6WGEiHJD31i3d1NF-Y1b0x/view https://drive.google.com/file/d/1Stkg3AQ5buCkJCUltBAqdyejWzV-K9tV/view Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LisKot Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2023 Przesłałem wersję samodzielną na dysk google, jak ktoś może to niech sprawdzi, czy wszystko działa. https://drive.google.com/file/d/19jdBcQGzp8BFkqsm6HgII4wBOacWOtbo/view?usp=sharing 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek 25 Opublikowano 25 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 Witajcie, wie ktoś jak poradzić sobie z takim wylotem: FATAL ERROR [error]Expression : fatal error [error]Function : CBlender_default::Compile [error]File : D:\prog_repository\sources\trunk\Layers\xrRenderPC_R1\BlenderDefault.cpp [error]Line : 63 [error]Description : <no expression> [error]Arguments : Not enought textures for shader, base tex: crete\crete_beton_lom stack trace: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meta Opublikowano 25 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 @Marek 25 Zmiana oświetlenia powinna pomóc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek 25 Opublikowano 25 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 @Meta Dzięki, pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi