Jump to content

Recommended Posts

his_john_1.png

Tytuł oryginalny: История Джона
Platforma: Zew Prypeci 1.6.02   
Data premiery: 20.11.2021 r.
Autor: Emmis
Autor spolszczenia: @Szczepan9205
Śr. długość rozgrywki: ok. 5 godzin

OPIS:

Spoiler

Historia Johna to krótki mod fabularny, który zajmuje ok. 4 godzin gry (nieco więcej wykonując zadania poboczne).

W nowej przygodzie wcielimy się w początkującego stalkera, któremu niedawno udało się przedostać na terytorium Strefy Wykluczenia. Przedstawione wydarzenia rozgrywają się na jednej lokacji - Kordonie. Ta południowa część Zony wydaje się rajem dla wielu stalkerów - niewielka liczba mutantów i bandytów, a także brak wojen między ugrupowaniami sprawiają, że Kordon jest tak naprawdę najbezpieczniejszym obszarem w Strefie. Oczywiście nie można zapomnieć o strzegących granicy żołnierzach...

John jest nowicjuszem. Wielokrotnie słyszał o Zonie, ale co właściwie go tu sprowadziło? Ból, cierpienie i całkowite rozczarowanie własnym życiem. Stracił wszystkich. Wszyscy, na których mu zależało, ginęli w różnych okolicznościach, często przypadkowych wypadkach... Nie mając już nic do stracenia, udał się do Zony. Nie martwi się ani o swoje życie, ani o dalszy los, bo nie ma po co i dla kogo żyć. 

Na Wielkiej Ziemi podpisuje umowę z przewodnikiem. Odrobina nielegalnych działań i są w pobliżu obwodu, pokonując zasieki. I oto jest - Zona. Od teraz jego życie dzieli się na przed i po...

Od autora:

Spoiler
  1. Mod jest moim pierwszym projektem.
  2. Ogromne podziękowania dla Nimi.
  3. Mimo że w modzie nie ma emisji, to artefakty w anomaliach nadal się odradzają.
  4. Pakiet broni stanowi Unofficial CoP Weapons Replacer v1.0.

PORADY:

Spoiler

Wskazówki dot. rozgrywki: 

1. Mniej więcej w połowie gry na strychu jednego z domów na lokacji (chaty przy drodze) pojawia się notatka. 
  2. Po wykonaniu zadania dodatkowego u Kartawego pt. „Jeden strzał z dwóch broni”: po około 24 godzinach w północnej części lokacji pojawią się 3 ciała. Po ich przeszukaniu i zabraniu PDA rozpocznie się nowe zadanie.

GALERIA:

Spoiler

Historia Johna_stalkerteam_scr1.jpg  Historia Johna_stalkerteam_scr2.jpg

Historia Johna_stalkerteam_scr3.jpg  Historia Johna_stalkerteam_scr4.jpg

Historia Johna_stalkerteam_scr5.jpg  Historia Johna_stalkerteam_scr6.jpg

Prezentacja modyfikacji na kanale HugTV:

INSTALACJA:

Spoiler

Zalecana kolejność instalacji:

1. Zew Prypeci 1.6.02

2. Zawartość pobranego archiwum moda praz patcha umieszczamy w głównym katalogu gry.

3. Dodajemy spolszczenie moda.

Instrukcja instalacji spolszczenia:

Pobieramy archiwum ze spolszczeniem i rozpakowujemy w dowolne miejsce, a następnie kopiujemy wypakowaną zawartość archiwum ze spolszczeniem i wrzucamy do katalogu z modem ze zgodą na zamianę plików jeżeli system o takową poprosi.

LINKI DO POBRANIA:

Spoiler

Mod:

Patch:

• Google Drive - [KLIK]

Adaptacja Gunslingera autorstwa Mervin62 (nie wymaga instalacji patcha):

• Google Drive - [KLIK]
  • Nasz serwer - [KLIK]

Spolszczenie do wersji standardowej:

Spolszczenie do wersji z Gunslingerem:

Źródło: new_AP-PRO_LOGO.png.aba0a3e476d400f89ebcc83f4ed08bdb.png

• Positive 4
  • Thanks! 1

Janek i jego tajemnice:

ss_tomahawk_11-21-21_12-24-03_(escape).jpg

ss_tomahawk_11-21-21_12-25-34_(escape).jpg

Dodatkowe kwesty za Ap-Pro.ru

1. Где-то после середины игры, на чердаке одного из зданий в подлокации «дома у дороги» появляется записка.

2. После доп. квеста Картавого «Один выстрел из одного оружия». Примерно через сутки, севернее подлокации «дома у дороги» появятся три труппа. Подняв КПК с одного из них 

1. Gdzieś po połowie gry na strychu jednego z budynków w podlokacji „dom przy drodze” pojawia się notatka.

2. Po dodaniu. kwest Kartawogo "Jeden strzał z jednej broni." po jakimś czsie północ od podlokacji „dom przy drodze” pojawią się trzy trupy. Po odebraniu PDA od jednego z nich rozpocznie się zadanie.

Spoiler

ss_tomahawk_11-21-21_14-22-50_(escape).thumb.jpg.080bc9e5c0af8a867470ea660b0e8756.jpg

• Positive 2

• 4 weeks later...
  • Agrael changed the title to Historia Johna
  • 5 months later...

Witajcie wie ktoś jak poradzić sobie z takim wylotem ?

FATAL ERROR

[error]Expression    : error handler is invoked!
[error]Function      : handler_base
[error]File          : D:\prog_repository\sources\trunk\xrCore\xrDebugNew.cpp
[error]Line          : 764
[error]Description   : pure virtual function call

stack trace:

ss_daniel_10-23-23_19-37-22_(escape).jpg

No i znów Kordon :smile_gitara:

Wcielamy się w enigmatycznego nowicjusza, który dopiero trafił do Zony. Prawdę mówiąc, to smutna historia, ponieważ bliskie naszemu protagoniście osoby umierały w niewyjaśnionych do końca okolicznościach. Tak więc Johny nie miał już nic do stracenia.

Początkowo mod mnie nudził, bo zaczyna się bardzo standardowo - idź, przynieś, zabij. Mniej więcej po poznaniu stalkera, z którym nasz protagonista się zaprzyjaźnia, Historia Johnego mnie wciągnęła. Zwłaszcza gdy trafimy do bazy stalkerów na fermie, bo wtedy zaczyna się więcej dziać w głównym wątku.

Tak btw, to warto zajrzeć do opuszczonego gospodarstwa, gdzie w oryginale ratowaliśmy Lisa. Dzięki temu poznamy interesującą postać.

Myślę, że to całkiem niezły modzik na dłuższy, jesienny wieczór.

• Positive 1

• Agrael pinned and featured this topic
  • Agrael unfeatured this topic

Wychodzi na to, że jest problem z wersją gunslinger. Po skopiowaniu plików do folderu z grą, przy uruchomieniu z xrEngine cały czas wyskakuje błąd z fsgame.ltx, po odpaleniu z ikony na pulpice mam czarny ekran z białym oknem po lewej stronie, wersja steam też nie działa bo po uruchomieniu wraca do pulpitu.

Edited by FunkyKoval

@FunkyKovalA spróbuj stworzyć skrót do xrEngine, wrzuć sobie go na pulpit, potem na niego PPM->Właściwości i skasuj końcówkę \bin w ścieżce Rozpocznij w i zobacz czy wtedy ruszy.
Tylko trzeba zdaje się utworzyć skrót do tego xrEngine, który jest w folderze bin z ruskim dopiskiem ганслингер bo ze zwykłego chyba się uruchomi czysty Zew Prypeci. Ja obie te rzeczy zrobiłem u siebie i wszystko śmigało jak należy i jak u Ciebie też zadziała to zaraz dopiszę to do instrukcji instalacji, a jak nie zadziała no to najwyżej wyrzucimy linki do wersji z Gunslingerem, jeżeli Tobie też nie pomoże to co napisałem.

Ewentualnie w fsgame.ltx jeszcze zmień linijkę od gamedaty z false na true.

@Agrael zgłaszał mi taki sam problem z tą wersją, jednak mnie się bez problemu udało ją uruchomić i przeszedłem całą od początku do końca. 

• 2 weeks later...

Dawno takiej serii nie miałem, dwa tygodnie i trzeci mod ukończony.

Jak na jednolokacyjny modzik całkiem ok, szczególnie, że to fabuła z nowicjuszem co zaczyna przygodę w Zonie. Graficznie to praktycznie czysty Zew, no dorzucono paczkę broni co zawsze na plus. Tak samo proste cutscenki z napisami.

W spolszczeniu żadnych błędów nie znalazłem.

Daję 6.5/10 i jest spory potencjał, że druga część będzie dużo fajniejsza i bardziej rozbudowana.

• Positive 1

Wziąłem wersję gunslinger, wgl się nie uruchamia

@Szczepan9205 

W dniu 6.11.2023 o 08:57, Szczepan9205 napisał(a):

spróbuj stworzyć skrót do xrEngine, wrzuć sobie go na pulpit, potem na niego PPM->Właściwości i skasuj końcówkę \bin w ścieżce Rozpocznij w i zobacz czy wtedy ruszy.
Tylko trzeba zdaje się utworzyć skrót do tego xrEngine, który jest w folderze bin z ruskim dopiskiem ганслингер

Screenshot 2023-11-17 20-15-07.jpg

• ? 1

@cez137 Z tą wersją z Gunslingerem już wcześniej były zgłaszane problemy to mogłeś wziąć zwykłą bez Gunslingera, ale na wszelki wypadek wrzuć jeszcze raz zrzut tego okienka tylko bez tego okienka z błędem bo skoro pokazuje problem ze skrótem to musiałeś coś źle usunąć ze ścieżki Rozpocznij w. Nie usunąłeś przypadkiem cudzysłowa na samym końcu?

• For exceptional help 1

@cez137 Możesz z obu, chociaż w instrukcji pisałem, że odpalamy z bin-x32ганслингер i to on jest tym głównym folderem bin, więc wystarczy tylko z tego folderu usunąć. Bo skrót do xrEngine utworzyłeś do xrEngine.exe, który masz w tym bin-x32ганслингер zgadza się? Ten zwykły bin wydaje mi się, że jest pozostałością, którą autor tej adaptacji zostawił na wszelki wypadek.

• For exceptional help 1

Panowie dłuuugo tak możecie ustalać ale mam inną propozycję:
@cez137
Z ciekawości postawiłem moda w wersji z Gunslingerem i jak to u mnie wszystko działa ;)

ss_oldman_11-18-23_11-39-03_(escape).thumb.jpg.8624db0a00a682c5da7c54687e626e0f.jpg

Spakowałem wszystko 7-zip i wrzuciłem całość do pobrania.
Specjalnie dla Ciebie:
https://drive.google.com/file/d/1T9yJMf3FoknOibjs8mZW10i66C-kp2_G/view?usp=sharing
Wystarczy pobrać, wypakować w dowolne miejsce, zrobić skrót do laucher.exe na pulpit I można grać.
Podkreślam u mnie taki zestaw działa i mam nadzieję, że u Ciebie też tak będzie :)       

• For exceptional help 1