Agrael Opublikowano 1 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2023 Tytuł oryginalny: История Джона 2 Platforma: Zew Prypeci 1.6.02 (repack - wersja samodzielna) Data premiery: 30.09.2023 r. (wersja 0.2.3) Autor: Emmis Autor spolszczenia: @Szczepan9205 OPIS: Spoiler Modyfikacja jest w fazie otwartej wersji beta (OBT), co oznacza, że mogą wystąpić pewne problemy techniczne. Chwilowo dostępne są 3 z 6 rozdziałów (wszystkie trzy w języku polskim). Historia Johna 2 to kontynuacja przygód Johna, które rozgrywały się w części pierwszej moda na platformie Zewu Prypeci. Przedstawione wydarzenia mają miejsce kilka miesięcy później. John nigdy nie pozbył się przekleństwa, z powodu którego ginie cała jego rodzina i bliscy przyjaciele. Wygląda jednak na to, że chyba wszystko powoli wraca do normy... Udało mu się znaleźć towarzysza, który ku zaskoczeniu Johna wciąż żyje i ma się dobrze. Co więcej, John w przeszłości ratuje Emmisona, przetaczając mu własną krew po tym, jak ten został ciężko ranny. Można powiedzieć, że od tamtego momentu są niczym bracia. Dwaj przyjaciele większość swojego czasu spędzają w Barze 100 Radów, gdzie podejmują się każdej drobnej pracy i jakimś cudem wiążą koniec z końcem. John niestety nadużywa alkoholu i nieustannie wpada w tarapaty, z których ratuje go Emmison. Po kolejnej pijackiej rozróbie Emmison postanawia udać się nad Jantar, gdzie według plotek z baru naukowcy poszukują ochotników do pracy. John przystaje na propozycję przyjaciela i wspólnie decydują się następnego dnia wyruszyć... Protagonista jednak znowu się upija i przepada, a więc Emmis wyrusza sam. Cechy moda: nowa fabuła, adaptacja Gunslingera, odświeżona grafika i nowe dźwięki, innowacje w rozgrywce, przerywniki filmowe z perspektywy pierwszej oraz trzeciej osoby, udźwiękowione postacie, nowy system osiągnięć. Zakończenia: Rozdział drugi, trzeci oraz czwarty można przejść, uzyskując pozytywne lub negatywne zakończenie, co finalnie wpłynie na koniec historii. Schemat jest zbliżony do tego, który znamy w serii Metro (ekran zamiga podczas dokonania złego wyboru, a jeśli się to powtórzy więcej niż dwa razy, to w efekcie nastąpi złe zakończenie). W projekcie wykorzystano: Spoiler Grafika: CGIM 2, Absolute Nature 4, Two-K. Udźwiękowienie: April Rain, musopen.org, Misery, Cyberpunk 2077, Far Cry 3. Modele: Anomaly 1.5.1, GUNSLINGER NPC REWORK ADDON BUILD V3.2, Modele bohaterów i NPC z Remake 2.0, AZETRIX NPC PACK BUILD 0.2, S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat. (Wszystkie modele neutralnych stalkerów w kombinezonie "Świt" i strażnik w barze z Cienia Czarnobyla). UI: Anomaly 1.5.1. PORADY: Spoiler F.A.Q.: P: Dlaczego OBT? O: Pomijając samą istotę OBT - testowanie. Problemy osobiste i brak czasu na rozwój. Nie chcę, żeby mod tkwił bezczynnie. P: W jaki sposób modyfikacja zostanie wydana? O: Mod został w wygodny sposób podzielony na rozdziały. Aby nie rozpoczynać za każdym razem nowej gry, stworzono mały system przenoszenia zapisów, pozwalający na kontynuowanie gry z poprzednich rozdziałów. P: Czym jest system przenoszenia zapisów i jak działa? O: Po przejściu rozdziału (zostaniesz o tym powiadomiony), gra utworzy plik w gamedata\configs\js2_data_save.ltx. Należy go zapisać, a gdy ukaże się kolejny rozdział, wkleić do moda w tej samej ścieżce. W menu głównym przy wyborze nowej gry pojawi się "Kontynuuj grę od x rozdziału". P: Czy rozdział jest osobną modyfikacją? O: Nie. Rozdziały będą dodawane jako aktualizacje. P: Czy trzeba zagrać w pierwszą część, aby zrozumieć, co zaszło w kontynuacji? O: Druga część jest bezpośrednią kontynuacją, więc zdecydowanie polecam najpierw przejść pierwszą część Historii Johna. GALERIA: Spoiler INSTALACJA: Spoiler Zalecana kolejność instalacji: 1. Wystarczy rozpakować pobrane archiwum (najlepiej poza partycję systemową i katalogi Program Files), wrzucić łatkę i można grać. Instalacja spolszczenia: 1. Pobieramy archiwum ze spolszczeniem i rozpakowujemy w dowolne miejsce, a następnie kopiujemy wypakowaną zawartość archiwum ze spolszczeniem i wrzucamy do katalogu z modem ze zgodą na zamianę plików jeżeli system o takową poprosi. LINKI DO POBRANIA: Spoiler Mod: Google Drive - [KLIK] MEGA - [KLIK] Patch: Google Drive - [KLIK] MEGA - [KLIK] Spolszczenie: MEGA - [KLIK] Źródło: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 3 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 Łatka 0.1.1: Naprawiono błąd, gdy Bykow dzwonił do siebie Zwiększony promień wykrywania anogenicznego skanera strefy psi (30 ---> 35) Poprawiono kilka błędów gramatycznych w tekstach. Naprawiono błąd, w wyniku którego można poprosić Świętego o pomoc w walce z Hannibalem, chociaż już nie żyje. Wydłużono czas ukończenia zadania na Jantarze (02:00 ---> 02:30) Патч 0.1.1: Исправлен баг, когда Быков подзывает к себе Увеличен радиус обнаружения сканером аногенной пси-зоны (30 ---> 35) Исправлены некоторые грамматические ошибки в текстах Исправлен баг, когда у Святого можно попросить помощи с Ганнибалом, хотя тот уже мертв Время на прохождение испытания на Янтаре было увеличено (02:00 ---> 02:30) https://drive.google.com/file/d/13-V5MCIxP--aX4yZOw4Rh99Ycqw18e9m/view https://mega.nz/file/g2FChJTa#SCF9SVfvIb-tIn5mwjBcd7AeGbqCJYEHXa5EB2Am_rc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śidor_to_szczur Opublikowano 3 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 Zapowiada się ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 1 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2023 Mimo że mod został wydany w formie OBT, to warto dać mu szansę. Myślę, że to godna kontynuacja przygód Johna, który jest w stanie zrobić wszystko, aby uratować swojego przyjaciela, choć jak to w Zonie bywa, będzie wykorzystywany - niby w słusznym celu, ale jednak. Najbardziej podobało mi się zadanie w X-16, bo Emmis (autor moda) świetnie dobrał muzykę. Dzięki temu walka z zzombifikowanymi, którzy tylko na nas napierali, wyszła epicko. Oczywiście nie można zapomnieć o finałowej potyczce z... Dość przebiegłym przeciwnikiem. Jeżeli ktoś chciałby zagrać w HJ2, to zdecydowanie powinien zacząć od części pierwszej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 2 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2023 Od razu po ukończeniu Historii Johna zacząłem rozgrywkę w Historię Johna 2. To całkiem inny poziom moda, zdecydowanie autor zrobił olbrzymi krok do przodu. Podoba mi się jego robota. Screen z mojej rozgrywki - 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 @Szczepan9205 mam problem, otóż nie mogę wejść do tej dziury w X-16. Samo kucnięcie nie wystarczy, a niskiego kucnięcia niema. Co robić? To ta dziura - Dodano - Przepraszam, fałszywy alarm. Jakoś się wgramoliłem do tej dziury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cez137 Opublikowano 16 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 (edytowane) No i tak się ściąga z megi, nie, nie ściągałem nic wcześniej, z resztą z megi korzystam tylko od Was, nie wiem co oni chcą żebym aktualizował, może ktoś mnie oświeci? Pobrałem z google, zrobiłem opcjonalne textury bo te z moda to jakieś średniowiecze, nic to nie pomogło, do tego na DX11 mod w ogóle się nie ładuje, staje w miejscu, nie wiem o co tutaj chodzi, odpuszczam go Edytowane 16 Listopada 2023 przez cez137 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 16 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 Godzinę temu, cez137 napisał(a): No i tak się ściąga z megi, nie, nie ściągałem nic wcześniej, z resztą z megi korzystam tylko od Was, nie wiem co oni chcą żebym aktualizował, może ktoś mnie oświeci? Dla nas ? Co do Mega. Wprowadzanie opłat i limitów w sytuacji np: gdy pobieranie pliku generuje duży transfer i można na tym zarobić, jest dla mnie logiczne. I nie chodzi o to czy Ty coś pobierałeś czy nie. Swoja drogą to dobrze świadczy o modzie, ale dla Mega to tylko dane które generują transfer . Nie ma obowiązku korzystania z Mega i to nie jest portal działający charytatywnie. Godzinę temu, cez137 napisał(a): Pobrałem z google, zrobiłem opcjonalne textury bo te z moda to jakieś średniowiecze, nic to nie pomogło Na co nie pomogło? Godzinę temu, cez137 napisał(a): do tego na DX11 mod w ogóle się nie ładuje, staje w miejscu, nie wiem o co tutaj chodzi, odpuszczam go Nie wiem czy dobrze rozumiem. Piszesz, że ingerowałeś w pliki moda (tekstury). Skąd więc zdziwienie, że mod się nie uruchamia? No i te nieszczęsne DX11... Moja rada jest taka. Postaw moda jeszcze raz i nic nie zmieniaj w plikach. Sprawdź czy będzie ok Mogę moda postawić i może będę mógł pomóc. Z tego co czytałem w moda warto zagrać i kiedyś pewnie to zrobię. Cholercia... Ja tu piszę i piszę a dopiero teraz doczytałem, że moda odpuszczasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cez137 Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 (edytowane) @OldMan 21 godzin temu, OldMan napisał(a): Dla nas ? od Was nie dla nas, tylko u Was korzystam z megi 21 godzin temu, OldMan napisał(a): Co do Mega. Wprowadzanie opłat i limitów w sytuacji np: gdy pobieranie pliku generuje duży transfer i można na tym zarobić, 21 godzin temu, OldMan napisał(a): Mega i to nie jest portal działający charytatywnie. aha, rozumiem, myślałem wręcz odwrotnie ponieważ korzystam z innych programów tego typu i tam jest tak że jak się przekroczy czasowy limit transferu to trzeba odczekać kilka godzin i wtedy nadal jest za free (i tutaj tak jest) albo nie można pobierać jednocześnie kilku plików z jednego serwera ale ok, poza tym nie raz ściągałem jakiegoś moda z megi i nie było problemu, pierwszy raz 21 godzin temu, OldMan napisał(a): Na co nie pomogło? na tą słabą grafikę 21 godzin temu, OldMan napisał(a): Piszesz, że ingerowałeś w pliki moda (tekstury). Skąd więc zdziwienie, że mod się nie uruchamia? stąd że pliki z opcjonalnymi teksturami są w plikach do pobrania i myślałem że jak je zamienię to grafika będzie lepsza Edytowane 17 Listopada 2023 przez cez137 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan9205 Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 @cez137 A co Ty się spodziewałeś po tym modzie wodotrysków jak w Gammie w tym HJ2 ? To jest mod na Zew Prypeci, do tego na 32 bitowym silniku, więc ładniej nie będzie bo gdyby autor zaczął jeszcze wrzucać jakieś rzeczy poprawiające grafikę to silnik by się w końcu "zesrał" za przeproszeniem bo Gunslinger już go wystarczająco obciąża, a ta paczka, którą wrzuciłeś to są tekstury 2k to nie powinieneś być zdziwiony, że się wczytać nie chciało bo pewnie pamięci brakło - autor pisał o tym, że tekstury 2k mogą powodować wylot z powodu braku pamięci. Co nie zmienia faktu, że na tym Twoim zrzucie naprawdę kiepsko to wygląda - na pewno ustawiłeś grafikę na maksa? Bo u mnie czy u Smoxa dużo lepiej to wygląda, a ja tych tekstur 2k nie wrzucałem i mi HJ2 spokojnie na maksymalnych ustawieniach śmiga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cez137 Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 @Szczepan9205 wodotrysków może nie, ale też nie takiego antyka, myślałem po prostu że mody które są dostępne po polsku ostatnimi czasy są już mniej więcej dostosowane do obecnych standardów a jednak zdarzają się takie kaszaloty, dobra nieważne szukam czegoś bardziej nowoczesnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 17 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 Uważam, że nazwanie tego moda kaszalotem jest krzywdzące. Na Dziczy być może i szału nie ma, ale Jantar wygląda ładnie. Screen z mojej gry. Spoiler Poza tym na najwyższych ustawieniach nie można - moim zdaniem - niczego zarzucić HJ2 pod względem grafiki. No i jest to modzik stricte fabularny. zakładam, że autor mógłby dorzucić kilka "bajerów", ale wtedy byłoby narzekanie na optymalizację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan9205 Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 @cez137No rozumiem choć powiem Ci, że z takim podejściem to sporo dobrych fabularnie modów Cię ominie. Też swego czasu miałem takie podejście, że grałem tylko w te, które wyglądały, ale prawda jest taka, że często warto olać grafikę na rzecz dobrej historii tak jak w tym przypadku - grafika może nie powala, ale za to historia jest bardzo fajna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cez137 Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 @Agrael 2 minuty temu, Agrael napisał(a): Uważam, że nazwanie tego moda kaszalotem jest krzywdzące. kaszalot pod względem graficznym, może na screenie tego nie widać ale na "żywo" wygląda to u mnie tragicznie, no grać się odechciewa @Szczepan9205 3 minuty temu, Szczepan9205 napisał(a): powiem Ci, że z takim podejściem to sporo dobrych fabularnie modów Cię ominie. rozumiem, ale jednak nie dam rady w to grać z taką grafiką, ja nie wymagam nie wiadomo czego ale sam widzisz jak to wygląda 4 minuty temu, Szczepan9205 napisał(a): grafika może nie powala, ale za to historia jest bardzo fajna pewnie tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 @cez137 a tobie coś się nie pokićkało🤔 Różne paczki npców, nowa pogoda, zmienione tekstury, gunslinger i ty mówisz, że to kaszalot? Ja w niego zagram dopiero jak będzie cała fabuła ale w pierwszej części mieliśmy praktycznie czysty Zew z paczką broni to dwójka nie może chyba gorzej wyglądać jak dopakowali jeszcze modów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cez137 Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 (edytowane) @tom3kb nie no raczej mi się nic nie pokićało, na sam pierw postawiłem go z tego co zassałem z google, dograłem spolszczenie, jak to zobaczyłem to zdrętwiałem co za kaszalot, screena masz wyżej, więc mówię są jakieś textury do pobrania, wezmę i to ogarnę, no i mod już się nie ładował, to wszystko, więc go odpuściłem, wszystko robiłem zgodnie z instrukcją, wziąłem się za pierwszą część też jakieś jaja dajta spokój 🤣 Edytowane 17 Listopada 2023 przez cez137 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karozilla Opublikowano 19 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2023 Hej wszystkim pytanko mam,jest jakiś plik na udźwig???Czy trzeba czekać do 'pełnej wersji'?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 19 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2023 Karoyilla + odczzwiscie, ze jest,nazywa sie trajner. 😁 Errata Karozilla - oczywiście, że jest, nazywa sie trainer. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karozilla Opublikowano 23 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2023 Jeszcze mam problem w związku z zadaniem u naukowców z tymi pomiarami, jak ubijam mutanty i jeden naukowiec mi ginie to wywala mi bug trapa i nie moge wczytać gry bo ciągle mam wylot. Przesyłam loga. xray_acer.log Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafael 76 Opublikowano 9 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2023 witam. mam problem w x 16 ,po zabiciu kontrolera mam porozmawiac z Duchem .Ale go miema. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 9 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2023 @Rafael 76 A nie jest czasami przy swoim ciele? Powinien być w tym samym miejscu, w którym leży jego ciało w oryginalnym CCz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafael 76 Opublikowano 9 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2023 45 minut temu, Agrael napisał(a): @Rafael 76 A nie jest czasami przy swoim ciele? Powinien być w tym samym miejscu, w którym leży jego ciało w oryginalnym CCz. Niestety niema go,i nie moge zejsc do podziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 9 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2023 Wczytaj wcześniejszy zapis, najlepiej przed rozpoczęciem rozmowy z Duchem, kiedy otworzył Ci drzwi. Dopiero po walce i ostatniej rozmowie będziesz mógł upuścić laboratorium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafael 76 Opublikowano 10 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 Dziekuje dziala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Akron1112 Opublikowano 16 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2023 Witam, czy jest jakaś możliwość pobrania moda z innego serwera,bo z obecnych już niema możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi