Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

zhabas-i-v-lonely-stalker.jpg

Tytuł oryginalny: Жесть Mod + Add-on «Twisted Area»
Platforma: Cień Czarnobyla 1.0004 / Repack - wersja samodzielna
Data premiery: 01.05.2011 r. / 23.06.2014 r. - najnowsza wersja
Autor: Zander, Stunder, CHORNIY666, BorzoyExist
Autorzy spolszczenia: @smox, @metek58, @scigacz1975, @Anton Gorodecki
Śr. długość rozgrywki: (ok. 25 godzin)

OPIS:

Pokaż ukrytą zawartość

GALERIA:

Pokaż ukrytą zawartość

INSTALACJA:

Pokaż ukrytą zawartość

LINKI DO POBRANIA:

Pokaż ukrytą zawartość

Źródło: Logo2021_site.png.1d603075f10eb6d7a4300f627d4274d9.png.790fb88cfb3ecee18056d31d07ef49d4.png

000A8GSJ5JAVJ2PF-C122-F4.jpg

Krwawy Szlak v.1.0.3/1.0.3.1 + Addon Twisted Area (starsza wersja moda z 01.05.2011 r.)

OPIS / LINKI DO POBRANIA / INSTALACJA / ZNANE PROBLEMY:

Pokaż ukrytą zawartość

• Dodatnia 12

Bardzo fajny opis :thumbsup: , ale trzeba zmienić tytuł. Жесть to faktycznie cyna, ale nie w tym kontekście. Zgodnie ze słownikiem slangu młodzieżowego (spod tego linku):

http://www.onlinedic...g/zh/zhest.html

Najlepiej byłoby przetłumaczyć nazwę tego moda jako ODLOT, ODJAZD albo HARDCORE (chociaż to ostatnie słowo raczej polskie nie jest), ewentualnie ALE JAZDA. W żargonie słowo "Жесть" oznacza coś strasznego, trzymającego w napięciu, ale bardzo interesującego (tu by można było pokusić się o ADRENALINA, ale to już by było tłumaczenie baaaardzo dowolne). Może słowo to również, co ciekawe, oznaczać NIC lub NIC TAKIEGO i jako takie być użyte w odpowiedzi "na odczepnego" na dowolne pytanie. A tłumacz Google mówi nam "cyna" i już. Przewrotny on, co nie? :wink:

W dniu 16.01.2012 o 14:37, 'czernobyl10 napisał(a):

Przychodzi mi do głowy: beznadzieja, dno, nicość, oczywiście kilka słów które opisują taki stan ale uważane są za wulgaryzmy.

Te określenia akurat mogłyby spokojnie zostać użyte do przetłumaczenia "Misery" (szczególnie "Beznadzieja" jest super), ale nie do tego nieszczęsnego "Жесть"

Жесть to tak najbardziej jest coś, co wyzwala w człowieku bardzo dużo emocji - UWAGA: nie muszą być totalnie negatywne, ale zawsze są. Można tak powiedzieć o filmie - wtedy to będzie odpowiednik naszego "Mocny film". Nie wiem, może po prostu uznać za nieprzetłumaczalne i dać jakiś tytuł zastepczy?

• 2 miesiące temu...

Sądząc po opisie, to Жесть Финал jest najnowszą wersją tego moda i najtrudniejszą. Nie ma celownika, nowy sposób ładowania magazynków, trudni przeciwnicy i mutanty. Padające radioaktywne deszcze. Całkiem inny system handlu i wypadanie rzeczy z plecaka po przekroczeniu dopuszczalnego ciężaru. Mod dla "zawodowców"

Dołączona grafika

Grałem w wiele modów do Stalkera SoC. Łatwiej było by wymienić te w które nie grałem. Jednak żaden z nich nie był tak trudny jak ten. Stanowi dla mnie wyzwanie i najpierw go spolszczę a potem przejdę całego. Żadnego oszukiwania i zmian w ustawieniach. Nie jest ważne ile zajmie mi to czasu.

Z chęcią w niego zagram a potem przejdę z polonizacją. Myślę, że zbyt wiele nie stracę bo uczę się rosyjskiego (samouk może, kiedyś zapisze się na kurs). Tylko, że jedynym mankamentem jest to, że nie jestem zbyt doświadczony w hardkorowych modach więc heh, może w miech przejdę go ;) Poza tym pewnie polonizacja ukarze się szybciej niż przejdę i prawie na pewno rozpocznę wtedy od nowa gre.

W dniu 2.04.2012 o 15:44, 'waler11 napisał(a):

Aktualnie gram w tego moda i powiem że nie zaskakuje mnie on jakoś szczególnie. Miałem nadzieje że coś więcej tu będzie akcji ale prócz nowych kilku broni w tym mojego ulubionego awm nie ma tu nic ciekawego.

Waler11, czy ty aby na pewno grasz w wersję v1.0.3 tego moda?. Było sporo wcześniejszych wersji, które nie były tak trudne. Жесть Финал wygląda tak:

Dołączona grafika