Vorenus Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Ze względu na dużą ilość zdjęć strona może ładować się przydługawo, fajne zdjęcia samej Elektrowni i Prypeci. Są pokazane mutacje i jest obszar z wyzłomowanymi pojazdami, tylko dużo większy niż na Wysypisku... http://www.990px.pl/index.php/2010/04/26/czarnobyl-zona-duchow/ 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Prtycznie wszystkie zdjęcia można zobaczyć na jakieś stronie albo youtube. Ale fakt.. że ciekawie jest wszystko opisane..ale moim zdaniem z Francją to lekka przesada (kontrola produktów)..gdzie leży Ukraina a Francja i sam Strasburg...ludzie zawsze dorzucą swoje pięć groszy, w tym plotki i zmyślone historie. Ale w te deformacje jestem skłonny uwierzyć.. a przynajmniej niektóre. Ale można zauważyć po głupocie ludzi który wrzucają filmiki na youtube.. o ludziach którzy przeżyli deformacje, a są np. Azjatami, i oczywiście te wszystkie mutacje to wina Czarnobyla bo jakby inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasork Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Pytanie (retoryczne) Wiecie ile od wypadku spadło na Polskę radioaktywnego jodu? 1g Wiecie jak obecnie jest napromieniowana strefa wokół elektrowni? 0,12 μSv/h (wioska Kopaczi; warszawa 0,24) Mutacje zachodziły najgwałtowniej u kobiet będącym w 1 trymestrze ciąży podczas awarii. Z biegiem lat odsetek spadał (dość drastycznie). Badanie produktów spożywczych to była norma. Istniała lekka paranoja, a Szwedzi na początku myśleli że to ich reaktor jest uszkodzony (piękny przykład dezinformacji)! Ale trudno było w tamtym okresie czasu zachować rozsądek (kopanie tunelu pod elektrownią). Gdzie w latach 50-60 ludzie uważali "atom" za błogosławieństwo (próba wykopania kanału pomiędzy 2 jeziorami w USA przy pomocy ...bomby atomowej); do iście histerycznych zachowań związanych ze strachem "końca świata". Wybuch niby blisko, a tak daleko (pod koniec 86 dowiedziałem się tak naprawdę co się stało) Ludzie zawsze chcieli mieć kozła ofiarnego. Do dzisiaj rodzą się dzieci z mutacjami mające bezpośrednią przyczynę w wybuch, ale wystarczy sobie zobaczyć statystykę aby przekonać się o rzeczywistych skutkach. Bo tak naprawdę ta katastrofa się nigdy nie wydarzyła. Cały czas obserwujemy jej początek. Nazywa się dezinformacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trurl3 Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Bo tak naprawdę ta katastrofa się nigdy nie wydarzyła. Cały czas obserwujemy jej początek. Nazywa się dezinformacja Dość mocna konkluzja, albo nie zrozumiałem dobrze przesłania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danieldino Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Czarnobyl to pikuś przy próbach atomowych na Pacyfiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasork Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Przesłanie jest dość proste. Na tyle proste że bardzo skomplikowane i niejawne. Bodajże pod koniec lat 90 w okolicach Kijowa znaleziono bardzo dziwne żaby. Były potwornie zniekształcone. Posiadały (nie żartuje) kilka dodatkowych par odnóż. Z tułowia, głowy; po prostu wszędzie wyrastały zniekształcone odnóża uniemożliwiając żabie normalne poruszanie. Oczywiście winny jest Czarnobyl. Podobne żaby (ale tylko żaby; ale o tym za chwile) znaleziono w Polsce (Śląsk) Niemczech i Francji. Badanie żab co prawda nie wykazało obecności niebezpiecznych izotopów więc stwierdzono że nie są one pojedynczymi przypadkami mutacji przez przypadkowy kontakt z promieniowaniem, tylko długotrwałym wystawieniem na promieniowanie w czasie początkowego życia żaby (kijanka). Oczywiście obserwacje kijanek w ich naturalnym środowisku wykazały zniekształcenia (ale nie całej populacji). Poza tym zniekształcona żaba była...całkowicie normalna. Narządy wewnętrzne były nienaruszone i ich potomstwo było bez deformacji. To może kijanki były wystawione na silne działanie promieniowania przez krotki czas? Dalszej części historia nie ma bo bo znalazł się ciekawski który zajrzał do żaby (jej stawów) przy pomocy normalnego mikroskopu. Okazało się że żyją tam malutkie mikroorganizmy. Są one popularne w afryce i Ameryce N. Jak działają? Zniekształcona żaba jest łatwym celem dla różnego ptactwa (np. czapla). W jej wnętrzu uwalniają się małe przetrwalniki które wędrują do różnych ślimaków morskich. Tam dorastają (dokładnie żywią się resztkami pozostawionymi przez ślimaka) i kiedy są odpowiednio duże poszukują żaby. Żeby znowu cykl życia znowu się zamknąć, wędrują do torebek stawowych żaby i zniekształcają go (skomplikowany zabieg). Żaba unieruchomiona więc jest łatwiejszym celem dla ptactwa. Z tego powodu przez 2 lata jezioro na Śląsku (Chechło ale to miejscowa nazwa) było zamknięte. Bo wybuch elektrowni rozrzucił radioaktywne izotopy nawet w Polsce... Takich historii jest więcej a każda dezinformuje. Bo kiedy jest kłopot to każdy dziennikarz chce być na miejscu. Ale kiedy winy okazał się pewien pasożyt to nikogo to nie interesowało. Jezioro ponownie zostało otworzone i nikt już nie pytał. Ale plotka o kawałku radioaktywnego grafitu z elektrowni pozostała. A my ciągle jesteśmy dezorientowani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobal Opublikowano 1 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 Pozwolę sobie odświerzyć ten temat.Mimo różnych opinii TO wydarzyło sie naprawdę http://www.youtube.com/watch?v=NkjAAzkrXSA&feature=related Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Kurcze, ale te ukraińskie media niedoinformowane. Kiedy tworzyła sie Zona w 2006 ;) , przez miesiąc byłem na Ukrainie w miejscowości Skwyra ,222 km od Czarnobyla..nikt nic o tym nie mówił. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cromm Cruac Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Buber, bo wciąż tam jesteś. Leżysz sobie w aliganckim sarkofagu a Uber-świadomość pompuje Ci do głowy, że grasz w Stalkera :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Кристофер (Kpuc) Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Leżysz sobie w aliganckim sarkofagu Było nawet dwóch braci którzy stworzyli film o tym, a dla zmyły nazwali go Matrix'em :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Muszę zgłosic zeby mi zwolnienie lekarskie wymyślił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czernobyl10 Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Buber lepiej sprawdzaj się licznikiem czy nie promieniujesz, może nocami na świetle zaoszczędzis :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Cały czas coś trzeszczy ale nie zwracam na to uwagi...pozatym jestem "czarnobylskim" pokoleniem, więc nic mi nie będzie :D A nocami to grzech swiatło zapalac grając w stalkera na słuchawkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czernobyl10 Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Pamiętasz ten obrzydliwy posmak płynu lugola jaki dawali do picia dzieciakom w maju 86 roku do picia, pewnie jesteś starsze pokolenia po trzydziestce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banita Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Tu macie coś o czarnobylu dokładne skażenie po wybuchu i do jakiego skażenia mogło dojść. DLA CHĘTNYCH POLECAM PRZECZYTAĆ CAŁOŚĆ http://www.obnie.pl/index.php?Itemid=27&catid=57:raporty-i-analizy&id=1376:czarnobyl-analiza&option=com_content&view=article Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Niestety nie pamiętam smaku, ale wiem ze dawali nam wtedy taki i wiem ze stalismy w kolejce do higienistki...miałem wtedy 17 lat ;) Filmik..dobre Welcome to hell - Witamy na Helu A ostatnio ogladałem ze trzy filmy o katastrofie i w każdym pokrywa reaktora miała inna wagę..500 , 1200 i 2000 ton :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cromm Cruac Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Ja też nie pamiętam smaku Lugoli. Pamiętam tylko, że było to strasznie niedobre i przypominało jodynę. Moja żonka mi opowiadała, że też to piła i nawet się nie skrzywiła. Potem się okazało, że wypiła 2x kompocik, który dawali jako zapojkę :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czernobyl10 Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Bo płyn lugola to roztwór jodyny. Ta informacja w Polsce o katastrofie została oficjalnie podana bardzo późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Кристофер (Kpuc) Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 To nie tylko w Polsce, ludności na Czarnobylu tez mówiono ze to tylko czasowo, że mogą zabrać tylko najpotrzebniejsze rzeczy, ludność Czarnobyla z dnia na dzień straciła cały dobytek ;/ Nikt im nie mówił o katastrofie. Państwo się usprawiedliwia, że nie chcieli wywoływać paniki. Ludzie całe życie tyrali na swoje a tu tak pstryk i zaczynaj życie od nowa :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naznaczony Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Ja to jestem ciekaw jak nasze pokolenie teraz by się zachowywało w obliczu takiej katastrofy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Mielibyscie w końcu swoja Nuka-Cole :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cromm Cruac Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Jak to się mówiło u nas na podwórku: Wszyscy piją płyn Lugola bo to ruska coca-cola :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Ale z tego co czytałem to chyba tylko w Polsce zrobiono w tej kwestii cokolwiek..póżno ale zawsze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naznaczony Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Buber też słyszałem o tym że tylko w Polsce to zrobiono.Ale jakby taką nuka-Colę wprowadzić na rynek (takie same opakowania itp.) to może by się kilka tysięcy ładnie zarobić dało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ptachu Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Lugole rozdawali tylko w Polsce bo lekarz naczelny był doświadczoną osobą a w składach leżało tego pełno.Dostaliśmy ją od ruski jako prezent w razie wybuchu wojny atomowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi