Agrael Opublikowano 16 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2020 Napisałem dzisiaj kolejny post na naszym FB odnoszący się do najstarszych modów do Cienia. Spoiler Pamiętacie, w jakiego moda zagraliście po raz pierwszy ? Cień Czarnobyla ma już 13 lat, ale zaraz po jego premierze zaczęły powstawać modyfikacje. Obecnie większość z nich nie robi zbyt dużego wrażenia, ale nawet pomimo upływu czasu wciąż wielu z nas do nich wraca. Cofnijmy się dzisiaj do przeszłości i przyjrzyjmy najstarszym z nich. " ABC Inferno " Data Premiery: 18.12.2007 W tej modyfikacji zmian było naprawdę sporo. Przede wszystkim usprawiono podstawowe elementy gry. Dodano wiele nowych przedmiotów, a nawet przywrócono wycięte mutanty. Warto także wspomnieć o takich szczegółach jak nowa paczka broni czy poprawiona sztuczna inteligencja. Ciekawostką jest również to, że autor " ABC Inferno " pracował nad jego drugą częścią. Niestety nigdy się ona nie pojawiła. " Nuclear Snow " Data Premiery: 20.06.2007r Relikt przeszłości, który tak naprawdę nie oferuje nic więcej poza zmianami w grafice. Mod zmienia krajobraz Zony w ponury czarno-biały film. " Horror In Chernobyl " Data Premiery: Początek 2008r Mod stworzony przez.. naszego rodaka i jak sama nazwa wskazuje, jego głównym celem było wprowadzenie mrocznego klimatu. Dodano również nowe przedmioty, mutanty, a nawet przerażające dźwięki. Zadbano również o rozmaite szczegóły jak nowy HUD czy tekstury. " Complete 2009 " Data Premiery: 2.10.2009r Tworząc tę skromną listę, nie mogłem zapomnieć o " Complete 2009 ". Modyfikacja w znacznym stopniu ulepsza grafikę, a dzięki nowym efektom ( chociażby ) pogody mod po dziś dzień prezentuje się nadzwyczaj dobrze. Jest też lubianą pozycją przez niedzielnych graczy, którzy prawdopodobnie nie zdają sobie sprawy z istnienia modów fabularnych. Oczywiście starszych modów, którymi warto się zainteresować, jest znacznie, znacznie więcej. .. I sobie pomyślałem czemu by nie stworzyć takiego tematu na naszym forum. Zaciekawiło mnie jaki był wasz pierwszy mod Jeżeli chodzi o mnie to chyba.. ABC Inferno albo Horror In Chernobyl. Nie pamiętam już. Swoją drogą można poprawić temat z tym drugim modem ( jest wstawiony na forum ), ale nigdzie nie ma aktywnego linka do jego pobrania. Może ktoś z was posiada ? 2 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 16 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2020 @Agrael Ciekawy pomysł, więc się podpinam. Moim pierwszym rozegranym modem do stalkera był "Powrót Szramy". Na forum już parę miesięcy byłem zarejestrowany, ale tylko jako bierny podglądacz. Jakoś nie mogłem się przekonać do modów już istniejących. I mimo tego, że mod nie najłatwiejszy i miał wtedy jeszcze sporo niedoróbek, ukończyłem go, jako jeden z pierwszych. Moja gra pomogła też tłumaczom, m.in. @Yurek wyłapać sporo niejasności i dała możliwość zrobienia kilku czitów, n.p. na nie pękający plecak. I nadal uważam go za jeden z lepszych modów, a szczególnie ten z oficjalnymi poprawkami P.Sz.2. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 16 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2020 (edytowane) Тайные Тропы 2 - 13.02.2011 Bylem poza jakimkolwiek forum, grałem ze wsparciem telefonicznym od kolesia z wojska, z Pitra. Dalej uważam ten/te NS5 TT2 mod/mody za najlepsze z serii do cieni. Edytowane 16 Lipca 2020 przez vidkunsen 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 16 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2020 Jak zacząłem grać w Stalkera, to mody dopiero zaczęły się pojawiać. Pamiętam ile uciechy miałem z "moda" zwiększającego udźwig Potem pojawiały się kolejne malutkie "mody" na śpiwór, remont broni, lepszą grafikę, weapons packi, pogodę i inne rzeczy na które dzisiaj grający nawet nie zwracają uwagi, bo większość modów już to ma. Pierwszym większym modem był pewnie któryś z pierwszych modów jakie powstały, ale który to był - nie pamiętam. Natomiast pierwszym modem zmieniającym fabułę, był bez wątpienia Priboi Story. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wariat Opublikowano 16 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2020 Ja swoją przygodę z modami do Stalkera zacząłem całkiem niedawno, w 2015 roku. Bardzo dużo było już wtedy modów, ale pierwszym w jakiego zagrałem to Kroniki Czarnobyla. To ten mod "wkręcił" mnie w temat tak bardzo, że zacząłem grać w modyfikacje do Stalkera i gram do dzisiaj 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anatolij Opublikowano 16 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2020 Priboi Story z Cda. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bloodrise Opublikowano 17 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 Moim pierwszym modem było Total Faction War do Czystego Nieba. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Diegtiariow Opublikowano 17 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 Nie pamiętam już dokładnie (było to w 2011 roku), ale moim najpierwszym (najpierwszym w jakiego zagrałem) modem był S.M.R.T.E.R. Mod do Zewu Prypeci. A jeśli chodzi o pierwszy mod do podstawek to do Czystego Nieba był Zmeelov Mod, a do Cienia Czarnobyla był Oblivion Lost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yascarr Opublikowano 17 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 Priboi Story... Zrobił na mnie tak wielkie wrażenie że aż go nie ukończyłem i czekałem cierpliwie na Lost Alpha. Czekałem tyle, że mój komputer zdążył się zacnie zestarzeć i odpalenie Lost Alpha tak żeby przyzwoicie działało graniczyło z cudem. Udało się dopiero kilka miesięcy temu poskładać nowy sprzęt i teraz nadrabiam resztę modów. Zacząłem od Lost Alpha i się zawiodłem... Symulator spacerowicza. Aktualnie próbuje Anomaly na zmianę z Dead Air. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuropies515 Opublikowano 18 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2020 Chyba priboi story. Widziałem gdzieś filmik na YouTube i zaciekawił mnie bo widziałem pojazdy. Wcześniej nie wiedziałem, że w ogóle istnieją mody. Myślę że innego raczej nie było, nie pamiętam czy instalowałem coś innego. Za to na pewno wiem że drugim modem był SGM 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 18 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2020 U mnie pewnie Priboi Story albo Oblivion Lost 2.2, nie mylić z Oblivion Lost Remake 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poltergeist Opublikowano 26 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2020 Też napiszę. W mody zacząłem grać jakieś cztery lata temu. Pierwszym była Lost Alpha. Niestety, musiałem przerwać gdzieś w połowie, przez ogromną ilość wylotów. Pierwszym jakiego skończyłem była albo Apokalipsa albo Tajne Ścieżki. Nie pamiętam dokładnie. Stawiam jednak, że były to Tajne Ścieżki. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polski_Szogun Opublikowano 18 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja Temat trochę stary więc go odnawiam Call of Chernobyl ograłem jako pierwszego we styczniu tego roku i bardzo mi się podobał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcx Opublikowano 19 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja (edytowane) Na modach gram w zasadzie od zawsze (czytać od czasów Amiga 500 ) Pierwszy złożony blaszak wyglądał jakoś tak : Mój pierwszy raz 😊 jakby to nie zabrzmiało ........ na Stalkerach to bez wątpienia Complete 2009-2012 . ps. I żeby nie było, nadal mam go na kompie 🤪✅ Edytowane 19 Maja przez Marcx 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 19 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja Z tych pierwszych to jeszcze pamietam dodatek o zimie nuklearnej na Kordonie: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duchol Opublikowano 21 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja Pierwszym modem jaki ograłem do Stalkera był Complete dla czystego nieba, później jakiś czas katowałem Lost Alphę, następnie sprawdziłem coż to takiego ten Oblivion Lost, potem było długo długo nic i przyszła pora na Gunslingera dla Zewu prypeci. Teraz zacząłem Anomaly. 😎 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcx Opublikowano 22 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja @vidkunsen Ohhhh, te darmowe gierki z CD-ACTION 😊 co to były za czasy. Teraz devy wypuszczają gierkę ( przedtem tnąc ją na kawałki ) ...po czym kasują cię po 10x za to samo udostępniając to co pocięli jako DLC. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 22 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja Kiedyś to miałeś grę, płytę, klucz i wszystko w ręku a nie w jakiejś "chmurze" którą właściciel może ogołocić z gier, zapisów i graczy bo ma takie a nie inne podejście do graczy, kasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duchol Opublikowano 22 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja @vidkunsenDokładnie tak jak mówisz, gra czyli płytka, instrukcja z kluczem instalacyjnym, pudełko i robiło to całkiem dobre wrażenie. Wracało się po jakimś czasie i znowu cieszyła jak za pierwszym podejściem. Ale największym plus było to że można było grać bez internetu i mieć z tego masę frajdy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 22 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja Zgadza sie, ! bez internetu ! także można pograć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sin member Opublikowano 24 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja Lost Alpha. Wtedy ten mod wydawał się taki trudny, ale grałem w wersje gdzie po zabiciu handlarzy, można było zabrać cały ich ekwipunek, więc zbliżając się ku centrum zony można było fajnie się zaopatrzyć. Pierwsze wrażenia to było wow, jak wszystko jest rozbudowane i ładne. Nowe mapy zrobiły duże wrażenie. Do dziś uznaje że to najlepszy mod do stalkera, a pierwsza styczność z x-18 sprawiła że później żaden lab nie był mi już straszny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polski_Szogun Opublikowano 24 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja (edytowane) No, @Sin member ja też czasami bałem się chodzenia do labów w modach i w serii S.T.A.L.K.E.R. Najlepsze to, że zawsze wyciszałem grę aby nie słyszeć potworów XD Edytowane 24 Maja przez Polski_Szogun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrowić Opublikowano 13 Listopada Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada Lost Alpha to mówi samo za siebie 🧔 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy1280 Opublikowano Sobota o 11:18 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Sobota o 11:18 Witam Mój pierwszy mod to Tajne Ścieżki drugi NS. Pozdro. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano Sobota o 14:37 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Sobota o 14:37 Tak Suchy1280 - to bardzo dobry mod, mam na tapecie i pogrywam czasem w niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi