Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez Szczepan9205,

AKTUALIZACJA SPOLSZCZENIA:

21.10.2024do zakładki Linki do pobrania została dodana najnowsza wersja spolszczenia dostosowana do łatek, które wyszły między majem 2024, a 21.10.2024. Dodatkowo zmniejszył się trochę rozmiar spolszczenia z racji usunięcia z paczki ze spolszczeniem dodatku Modded Exes - Grok do większości łatek, mini-łatek czy fixów wrzuca od jakiegoś czasu najbardziej aktualną wersję dlatego Modded Exes nie musi już być częścią spolszczenia. Oprócz tego spolszczenie zostało dostosowane do działania z Anomaly 1.5.3 i do wszystkich dodatków jakie w międzyczasie Grok dodał do Gammy. Do tego poprawiono trochę błędów, ujednolicono wielkość liter we właściwościach przedmiotów, a same opisy w większości dostosowano do konkretnych przedmiotów. 

Pliki polskiego lektora są INTEGRALNĄ częścią spolszczenia, więc jeżeli ktoś nie chce lektora to instrukcja jak go usunąć jest w zakładce "INSTRUKCJA INSTALACJI SPOLSZCZENIA". Żeby spolszczenie działało też jak należy trzeba zaktualizować też Launcher Gammy do wersji do 6.4.0.0 - linki do pobrania Launchera są dostępne na serwerze Discord Gammy w zakładce "Announcements".

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, prozmus84 napisał(a):

A ikonka ze strzałkami?

Ikonka ze strzałkami oznacza Naszą wytrzymałość. Idzie to poznać, kiedy biegamy. Jeżeli to robimy, pasek ten zmniejsza się.

P.S Zajarzyłem, że chodzi o ikonkę plecaka ze strzałkami obok, to wtedy oznacza Nasz udźwig. Kiedy w plecaku mamy za dużo sprzętu, ikonka staje się widoczna.

Edytowane przez Skryty
  • Dodatnia 1

Jakby co to informuję, że wrzuciłem dzisiaj aktualizację do spolszczenia - zmienia trochę istniejące opisy i dodaje trochę brakujących rzeczy, w dodatku wszelkie opisy przedmiotów powinny już być zgodne z wartościami z Gammy 0.91 ponieważ przed łatką wyświetlały się wartości z Gammy 0.9, które nie pokrywały się z tym jak działały itd., a także niektóre wiadomości i teksty, które wyświetlały się po angielsku powinny wyświetlać się teraz po polsku.

Dodatkowo aktualizacja zawiera czcionkę Tactical Fonts stworzoną przez @Hevdan, co prawda czcionka w paru miejscach wymaga jeszcze dopieszczenia bo tu i ówdzie litery ś i ć się trochę źle wyświetlają i nie wyświetlają się duże litery Ą i Ę, ale poprawka do tego ukaże się dopiero jak @Hevdan sobie na spokojnie to ogarnie 🙂

Pozwolę sobie jeszcze dodać, że wiem, że w angielskiej wersji Gammy pod opisami broni wyświetlają się informacje o kraju produkcji, producencie i roku produkcji danej broni, a w spolszczeniu nie, ale uznałem, że dużo bardziej przydadzą się aktualnie widniejące tam informacje czyli te o pasujących do broni akcesoriach typu celownik, tłumik, granatnik itd.

• Dodatnia 1
  • Ważne 2

@prozmus84

jeśli nasze części ciała utracą paski to używasz bandaża - albo też opaski i środki lecznicze, które w swoim opisie posiadają „pomarańczowe kropeczki". Dodają one zdrowie tymczasowo do uszkodzonych części ciała. By zmienić to w stałe należy zastosować ibuprofen oraz białą buteleczkę yadulinu. Stimpaki przywracają całe zdrowie tymczasowe i dają trochę stałego zdrowia. Najlepsze leczenie zapewnia medyk oraz sen. 

Po użyciu tych środków twoja postać się może trochę „bujać" co redukujesz przez tabletki z kofeiną, kawę czy napoje energetyczne.

Jest jeszcze metoda na leczenie przy ognisku.  Jak grałem w wersję 0.9 to zdrowie wracało powoli a kończyny znacznie wolniej je odzyskiwały. Przyśpieszało to też odnawianie zdrowia psychicznego, ale wersja 0.9.1 coś namieszała i kończyny odnawiają się po kilku minutach - wtedy z 0 pasek wypełnia się całkowicie w mgnieniu oka.

Edytowane przez ZapomnialemLoginu
  • Dodatnia 1
  • Ważne 1

Zrobili by jakąś wersję "standalone" w jednej paczce z "domyślnymi" najefektywniejszymi dodatkami. Ściągnąć, rozpakować i grać. Jak ktoś chce się bawić to sobie pobierze wersję pełną.

Ja miałem takie problemy z instalacją tego moda , że dałem spokój.

Odnośnie Anomaly vs DA to i to i to. DA się odróżnia  zachowaniem się mutantów: atakują cię do chwili, gdy nie znajdziesz się np. na czymś wyższym. Po tym się oddalają, czekając na Twój ruch. Ta prosta reguła daje fajną frajdę (kto kogo przechytrzy :)) w całej grze.  Duży też nacisk na reputację u frakcji. Największą wadą DA było dla mnie ... zanikanie zony z czasem  np. atak bandytów na bar , wymieranie stalkerów , pustoszenie zony.  Anomaly to przede wszystkim świetna grafika, dużo różnej broni, można grać różnymi frakcjami i ... ulepszone AI wrogów. No właśnie, podobnież w GAMMIE jest najlepiej. Prawda?

Anomaly - rozbudowany, ciekawy crafting pozwalający grać różnymi broniami i ulepszać je. W DA crafting jest też ale nie tak rozbudowany. 

Rekomenduję natomiast Dead Air Revolution : ma atmosferę DA , ale ma ogrom zadań poboczny do wykonania, nie zbyt skomplikowanych ale w sumie chce się je robić. DAR poszło w stronę Anomaly. I jest to dla mnie w tej chwili najlepszy mod. Poza oczywiście OP 2.2, który króluje!

A jakie są wasze odczucia?

Z tego co pamiętam to nie ma na to szansy bo GAMMA to sprawnie działająca paczka modów, które należą do innych i są dociągane/aktualizowane w miarę możliwości by obniżyć do minimum szansę na konflikty czy problemy skutkujące wylotami.

Gdyby wszystkie one były robione przez zespół od GAMMA to może szansa na paczkę by była. 

Z innej beczki - próbowałem ostatnio przejść z DirectX9 na Direct11. Zmiany w wydajności minimalne. Zniknęło rozmazywanie obrazu (Depth of Field) którego nie dało się pozbyć w żaden sposób. Zasięg wyświetlania (trawa, obiekty etc) skrócił się mocno. Do tego masa zrzutów ekranu nie nadaje się do niczego w DX11. 

I też próbuję dać szansę DA Revolution choć postawiłem też na dysku projekt AREA, któremu bliżej do NLC niż Misery.

• Super 1

Uwaga! Wstawiłem dziś nową wersję spolszczenia dostosowaną do dzisiejszej łatki, więc może wystarczy na dłuższy czas... Oby...

W poście nr.1 dodałem też nową zakładkę - Instrukcja instalacji spolszczenia (dla osób które instalowały spolszczenie już wcześniej i chcą zainstalować najnowszą wersję). 

Więc osoby, które spolszczenie miały już wcześniej aktualizację robią przy pomocy instrukcji z tej zakładki - w skrócie trzeba usunąć stare Modded Exes, dodać nowe dołączone do nowej wersji spolszczenia -> zainstalować nowe Modded Exes -> nadać mu priorytet 0 -> wrzucić spolszczenie ze zgodą na podmianę plików i wyłączyć Tactical Fonts i to tyle.

• Dodatnia 2

• 2 tygodnie później...

@.D.u.c.h. - M.K Jeśli wierzyć Discordowi Gammy to musisz wejść w Mod Configuration Menu -> ZCP -> Łup i odznaczyć opcję "Spawnuj starą amunicję" jeśli masz ją zaznaczoną - zarówno gracze anglojęzyczni jak i ruscy zgłaszali ten wylot i podobno to go naprawia.

Możliwe też, że będziesz musiał zrestartować grę, żeby wszystko zaskoczyło, a jeżeli problem nadal będzie się pojawiał to wtedy musiał byś jeszcze spróbować, albo wczytać wcześniejszy zapis (z przed wylotu) lub ewentualnie zapis z wejścia na lokację co by się NPCom wyposażenie od nowa załadowało już bez starej amunicji.

• Ważne 1

😅

Hej Szczepan9205 odznaczyłem tę opcję o której pisałeś i zacząłem nawet nową grę niestety nie pomogło. Przechodząc na wysypisko walczyłem z bandytami i zabijając jednego z nich miałem taki właśnie wylot z takim samym błędem. Napisałeś jeszcze że można zresetować grę, a jak to zrobić?

20231119_180235.jpg

Edytowane przez .D.u.c.h. - M.K

@.D.u.c.h. - M.KNapisałem "zrestartować", a nie zresetować :P A dokładniej miałem na myśli, że po odznaczeniu tej opcji w ZCP najlepiej zrestartować czyli wyłączyć i włączyć od nowa, ale skoro nie pomaga to nie mam pojęcia o co chodzi 🤷‍♂️

@Multasek Yyyy... co do...? :P Ja żadnego klucza deszyfrującego/hasła itd. do spolszczenia nie dodawałem... Powinno się pobierać bez żadnych problemów :063:

Nawet ten przycisk od tego klucza deszyfrującego mam odznaczony, więc nie powinno w ogóle prosić o takie coś i w sumie jesteś pierwszą osobą, która zgłasza taki problem...

1.jpg
Szczerze powiedziawszy to nie wiem, jak to rozwiązać... Może spróbuj inną przeglądarką pobrać? Jak nie pójdzie to bym musiał poprosić @Agrael żeby wrzucił spolszczenie na nasz serwer to wtedy powinno dać się pobrać bez problemów.