mkk7 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 (edytowane) @smox z info na Twoim profilu wynika że masz Core I3 530 a jego kontroler pamięci obsługuje tylko ramy do 1333 MHz, jeżeli ustawiasz 1600 to już za dużo, zjedź z taktowaniem pamięci nawet poniżej 1300 i sprawdź czy ruszą. Edytowane 12 Sierpnia 2016 przez mkk7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Pewnie masz rację @mkk7. Ta działająca stara kość 4 GB ma 1333 MHz. Z tymi nowymi dam sobie spokój, jak bym nie ustawił - system się nie uruchamia. Wymienię na 1333 MHz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkk7 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Rozumiem że jak ustawisz im taktowanie na poziomie 1300 to też system się nie uruchamia ? Jeżeli będziesz wymieniał to najlepiej na takie które są na liście obsługiwanych i przetestowanych na stronie producenta płyty głównej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
portals Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Jak zejdziesz na 1333 Mhz to praktycznie te kości będę działały tak jak 1333 Mhz, taktowanie na nalepce to maksymalne rekomendowane. Na 99% to kwestia błędnych ustawiań. Kości i tak oparte są na kilku chipach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Przy takich ustawieniach system się nie wczytuje. Próbowałem z 1 i 2 kościami. W białych i niebieskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apg2312 Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Gdyby to był mój sprzęt, to bym spróbował podnieść napięcie zasilania pamięci z 1,5 V do 1,55/1,6 V DDR3 w zależności od modelu pracują na 1,5 lub 1,65 V. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
portals Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Spróbuj SPD zamiast auto wybrać normalnie. Zacznij nawet od 6 i zobacz czy system ruszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Szukając odpowiedzi do mojego problemu z aktualizacją, poczytałem kupę zbędnych ale ciekawych wypowiedzi. I było tam też coś takiego, że któryś win7 obsługuje tylko pamięć do 4GB. O ile dobrze zapamiętałem, to Home. Wyżej dopiero Profesional. @smox - masz odpowiednią dla 8RAM windę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Do 4 giga obsługuje Win 7 ale wersja 32 bitowa, 64 bitowa ile włożysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anatolij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Ja mam Win10 64 bit pokazuje mi info że mam zainstalowane 4GB a system widzi tylko 3GB czy to tak powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anton Gorodecki Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Na pewno masz system 64-bitowy @anatol? Ile dokładnie wyświetla Ci się w START => SYSTEM => ZAINSTALOWANA PAMIĘĆ RAM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
portals Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 27 minut temu, anatol napisał: Ja mam Win10 64 bit pokazuje mi info że mam zainstalowane 4GB a system widzi tylko 3GB czy to tak powinno być. Możesz też mieć grafikę zintegrowaną. 64 bity pozwalają zaadresować 16 EiBs pamięci. 64 bitowy Windows 7, 8 obsługują do 8 TB pamięci. 8.1 i 10 do 128 TB. Myślę że szybko nie będziemy mieli nawet 8 TB ramu więc będzie spokój :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 22 minuty temu, anatol napisał: Ja mam Win10 64 bit pokazuje mi info że mam zainstalowane 4GB a system widzi tylko 3GB czy to tak powinno być. Tak powinno być on będzie pokazywal 3.25 albo 3.5 juy nie pamiętam, a odpisuje z tel to niemam jak sprawdzić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
portals Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 2 minuty temu, tom3kb napisał: Tak powinno być on będzie pokazywal 3.25 albo 3.5 juy nie pamiętam, a odpisuje z tel to niemam jak sprawdzić Oczywiście że nie. Jeśli dostępne jest mniej to znaczy że coś zabiera pamięć np. grafika zintegrowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anatolij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 System jest 64bit a grafikę mam niezintegrowaną. pamięć mam w trybie single. Pisze mi tak zainstalowana pamięć 4gb dostępne 3gb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
portals Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 1 minutę temu, anatol napisał: System jest 64bit a grafikę mam niezintegrowaną. pamięć mam w trybie single. Pisze mi tak zainstalowana pamięć 4gb dostępne 3gb. Nie powinno tak być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anton Gorodecki Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Wszystko jest w porządku. @portals już Ci wyjaśnił dlaczego ----- Po odliczeniu pamięci karty graficznej i innych podzespołów sprzętowych pozostaje przeważnie 3,1 do 3,5 GB na potrzeby systemu i użytkownika. Sprawdź dla pewności pamięć MemTestem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 I oto mi chodziło, źe fizycznie mamy 4, a faktycznie 3.25 czy 3.5 bo trochę nam komp podkrada. Są tematy w googlu ale z fona nie wrzucę i tak trochę skróciłem moją myśl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apg2312 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 3 godziny temu, Anton Gorodecki napisał: Po odliczeniu pamięci karty graficznej i innych podzespołów sprzętowych pozostaje przeważnie 3,1 do 3,5 GB na potrzeby systemu i użytkownika. Nie te lata, nie te karty. Przydzielenie pamięci RAM jest możliwe tylko karcie zintegrowanej, lub karcie na złączu AGP. W kartach na złączu PCI Express już się czegoś takiego nie stosuje. Anatol pisze przecież : 3 godziny temu, anatol napisał: grafikę mam niezintegrowaną Może niech @anatol wrzuci screen apletu "System" z Panelu sterowania - u mnie wygląda to tak : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anatolij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Oto screen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Sprawdź w Monitorze zasobów (Narzędzia Administracyjne) czy pamięć nie jest zarezerwowana sprzętowo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
portals Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Zarezerwowanie 100-200 MB jest dość normalne w komputerach stacjonarnych ale 1 GB to gruba przesada. W laptopach gdzie jest więcej "zintegrowanych" urządzeń zapotrzebowanie na pamięć może być trochę większe ale ciągle 1 GB to przesada. Być może karta nie ma swojej pamięci i wykorzystuje RAM. U mnie wygląda to tak: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anatolij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Sprawdziłem sprzętowo zarezerwowana pamięć 1025mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anton Gorodecki Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 W oknie KONFIGURACJI SYSTEMU wejdź w OPCJE ZAAWANSOWANE a następnie zaznacz MAKSYMALNĄ PAMIĘĆ na 4096, następnie OK => ZASTOSUJ i OK - i później zrestartuj komputer. Sprawdź też czy w którejś z opcji Twojego BIOS-u nie ma zaznaczonej opcji aby system korzystał tylko z 3 GB pamięci RAM. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anatolij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 W biosie nie mam takiej opcji a to ustawienie nic nie pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi