tom3kb Opublikowano 8 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2022 @pokostkokos pod koniec tamtego roku była chyba w tym temacie dyskusja odnośnie odświeżania części bez dużych zmian w fabule z nastawieniem głównie na grafike plus zmiany w gameplayu. Jak ci się nie chce czytać to na szybko polecę zestawem podstawowym ale w działach znajdziesz i inne. Do Cienia Czarnobyla: Klasyka Autumn Aurora albo któraś z trzech wersji Radiophobii, najnowsza jest ta: Tu masz nawet porównanie grafiki obu modów: Do Czystego Nieba: Może któraś z odmian OGSM? A może świeżynka zrobiona przez @Szturmowiec Suseł Do Zewu Prypeci może Gunslinger albo ABR Mod: To tak na szybko. Jeszcze jest np Stalker Complete do każdej części ale to w sumie nic specjalnego przy tych nowszych modach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokostkokos Opublikowano 12 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2022 @tom3kb Wow! Dzięki! Naprawdę sporo tego jest. Autumn Aurora 2.1 oraz te tak zwane "Komplety" znam. Grałem w te mody kilka lat temu i w sumie to jedyne mody jakie znam. Szczególnie zaś interesują mnie te dwa wskazane przez Ciebie do Zewu Prypeci oraz Radiophobia do Cienia Czarnobyla. W weekend spróbuję się pobawić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gordon551 Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Czołem Stalkerzy! Natchniony prozą wydawnictwa Fabryka Słów (aktualnie czytam „Oczy diabła”) oraz zasmucony wciąż oddalającą się datą premiery gry STALKER 2, postanowiłem wrócić do Zony po bardzo ale to bardzo długim niebycie. Co byście polecili moi drodzy na początek? Sam nie wiem, czy lepiej coś kosmetycznego, czy od razu na głęboką wodę, czyli nowa fabuła? Dziękuję za sugestie wszelakie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2022 @Gordon551 jak znasz oryginalne gry to odpuść sobie mody graficzne bo po co grać w to samo jak wszystko pamiętasz. Tu masz niedużo postów do przejrzenia ale sporo dobrych modów fabularnych więc coś sobie wybierzesz. Są i duże kobyły jak i krótkie modziki na kilka godzinek, w dzisiejszych czasach większość odpicowana też od strony graficznej więc o wygląd nie ma się co martwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2022 @Gordon551 I jak Ci się podobają przygody Tolika i Buddy? Jeżeli chodzi o mody, to polecam coś fabularnego. Na pewno SFZ Project, a może coś dłuższego i równie dobrego? Wiatr Czasu jest całkiem niezły. Na pewno coś sobie wybierzesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2022 @Gordon551 W Twojej prośbie brakło b. ważnej informacji. Jakie masz obycie z modami. Ile z nich przeszedłeś, zanim zrobiłeś sobie przerwę? To bardzo istotne przy dawaniu propozycji. Dobrze byłoby wiedzieć też, na czym będziesz grał. Najnowsze mody przeniesione na silnik x64 mają swoje specyficzne wymagania. A jeśli chciałbyś przypomnieć sobie podstawki, ale bez gry w nie, to zacznij od moda Deja vu w wersji podstawowej, lub w jego nowszą, utrudnioną wersję, czyli Deja vu Outfater-addon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gordon551 Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2022 @Agrael A dziękuję! To druga książka z owego uniwersum jaką czytam. Szczerze, „Ołowiany świt” jakoś mnie nie powalił, sam nie wiem czemu… Ale „Oczy diabła” póki co mnie wciągnęły. @kondotier Moje doświadczenie w modach? Szczerze? Zerowe… Tak więc każdy trop jest dla mnie cenny. Grunt by owa fabuła nie była zbyt gęsta. Znaczy się - więcej gry i rozrywki, niż rozkminiania co, gdzie, kiedy i dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2022 @Gordon551 No to mod Deja vu w sam raz dla Ciebie. Rozgrywki kupa, bo to mapy z trzech podstawek i trochę jeszcze nieznanych. W Outfater Addon, dodano jeszcze szukanie upierdliwie ukrytych schowków i dokumentów. Ale mod ma zrobiony wyśmienity poradnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gordon551 Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2022 @kondotier Padło pytanie, na jakim sprzęcie będę grał? Na bardzo mizernym. Ot, zwyczajny laptop ze zintegrowaną grafiką i jeśli dobrze kojarzę ramem 8 giga. Myślałem o kupnie czegoś porządnego z początkiem bieżącego roku, licząc na premierę nowego Stalkera. A tak, po co wydawać pieniądze, skoro nie ma w co grać? Pomyślałem więc o modach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2022 @Gordon551 Ze zintegrowaną kartą, to będziesz mógł zagrać w zaledwie kilka najstarszych modów. W inne, o ile ruszą, to prawie poklatkowo, na najniższych ustawieniach. Ilość pamięci RAM w kompie ma niewiele do znaczenia, bo wszystko zależy od tego, jaki silnik ma mod. Znaczenie ma wielkość pliku wymiany w systemie windows, ale z nim nie można przesadzać. Najnowsze mody są już robione na silnikach x64, a te mają już wymagania. Piszesz, że nie masz w co grać. A na forum mamy kilkadziesiąt przetłumaczonych modów. Są to mody wybrańcy, z których każdy, no prawie każdy, jest wartościowym do gry. Są takie na granie kilka godzin, ale i takie na grę tygodniami, a nawet miesiącami. Tak więc w oczekiwaniu na Stalker 2 - który mimo szumnych zapowiedzi datę wyjścia ma nadal na horyzoncie, a to co z niego pokazali jest tylko reklamą - jeśli się zdecydujesz na lepszy komputer, będziesz miał w co zagrać. I żałował nie będziesz. Mamy na forum dział o swoich komputerach. Zrób sobie w nim wpis z pytaniem, co za kwotę którą możesz wydatkować, wybrać do kupienia. Ja Ci tego nie poradzę, bo sprawy techniczne kompów znam pobieżnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gordon551 Opublikowano 20 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2022 Zapytam jeszcze czy np. Lost Alpha Developer's Cut Extended będzie dobry? Od razu napiszę, że w Lost Alpha nigdy nie grałem. No, jakoś mnie to ominęło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hadam Opublikowano 20 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2022 @Gordon551 Ja szczerze mogę lost alphe polecić, fakt lokacje są pustawe w zadania poboczne, ale sam klimat zony który Dezo z ekipą zrobili jest niesamowity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 20 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2022 @Gordon551 wersja Extended NIE, z tego co pamiętam to była wersja dla masochistów z dziwnymi rozwiązaniami typu brak zapisu w dowolnym momencie. Tylko przy ognisku gdzieś na lokacji itp pomysly. Za to wersję 1.4007 jeszcze z paczką broni też polecam. Z fabułą i ilością zadań nie jest najlepiej ale klimat "stalkerzenia" jest 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 20 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2022 @Gordon551 Lepiej zagrać w Lost Alpha Developer's Cut. W Extended nie można poruszać się pojazdami, a lokacje w LA są całkiem spore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gordon551 Opublikowano 20 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2022 Jeśli klimat „stalkerzenia” jest, to chyba najważniejsze. Moi drodzy, ja do Zony wracam po bardzo długiej przerwie w dodatku z miernym obeznaniem w modach. Może więc taka „ogólnorozwojówka” jakbez zawiłej fabuły i zawiłych zadań pobocznych, na początek będzie w sam raz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 20 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2022 @Gordon551 Ze zintegrowaną kartą nie bierz się za Lost Alfa. Będzie to męczarnia. Już Ci podpowiadałem. Takim modem który bez większych problemów powinien pójść na integrze i przypomni Ci klimaty Strefy, jest Deja vu. Ale nie wersja Outfater Addon, lecz zwykła. No i będziesz musiał grać na niezbyt wygórowanych ustawieniach. Ale Twoja wola. Chcesz grać na fryzach, 10-20 fpsach, to graj w co chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poltergeist Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2022 @Gordon551 Ja Ci proponuję: Tajemnicze ugrupowanie Gra Dusz - Nowy Początek F.M. Historia Kota Another Zone Mod (prolog też) Przez Przypadek Mówisz, że doświadczenie z modami masz zerowe i szukasz bez gęstszej fabuły, więc te będą dobre. No i pójdą na integrze. Na Twoim miejscu nie zaczynał bym od Lost Alphy i innych dużych modów. Przejrzyj działy i szukaj tych krótszych. Zwykle są łatwe i przyjemne na początek. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2022 @Gordon551Zintegrowana grafa zintegrowanej nierówna jakaś nowa czy jakiś złom 10 letni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gordon551 Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2022 @tom3kb Tak konkretnie to Intel UHD Graphics 630. Czyli pewnej części ciała nie urywa. Owszem nie ukrywam, że myślałem o poczynieniu inwestycji w jakiś nowy laptop ukierunkowany na granie ale wtedy (i tylko wtedy), gdyby na horyzoncie realnie pojawił się STALKER 2. A tak, nie ma w co grać. I pewnie jeszcze długo nie będzie… @Poltergeist Bardzo dziękuję. Popatrzę na w/w przez Ciebie mody. @kondotier Nie powiem nie. Choć tam chyba będę musiał najpierw zdobyć starszą wersję podstawki. Ale może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2022 @Gordon551 Nie przesadzaj z tym, że gdybyś nabył komputer z odpowiednimi parametrami, to byś nie miał w co grać. Modów, które mocno przewyższają podstawki, tak fabułą jak i rozwiązaniami rozgrywki, grafiką itp. jest na naszym forum bardzo dużo. Masz zapewnione miesiące, a nawet lata grania. Sporo modów sprzed lat, jest teraz przenoszone na silnik x64, przez co nabierają większej wartości dla odczuć estetycznych grającego. A uzależnianie nabycia komputera od jednej gry ( Stalker 2 ) jest conajmniej dziwne. Powiedzmy, że wyszedł Stalker 2, zagrałeś w niego, gra się skończyła i co? Wyrzucisz kompa? Zanim pojawią się mody oparte na S2 i tak przyjdzie Ci skorzystać z modów już istniejących. Nie zaglądam Ci do kieszeni, bo to nie moja sprawa. Ale nabycie kompa pozwalającego na grę w S2 przed jego wyjściem ( w końcu przecież wyjdzie ) w niczym Ci nie przeszkodzi. Zagrasz w ostatnią wersję Martwego Miasta i już się spotkasz z przedmiotami ze S2. Ale to Ty decydujesz, mieć możliwość gry już, czy w nieokreślonym czasie przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gordon551 Opublikowano 9 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2022 A jeszcze Was zapytam - co sądzicie np. o takim molochu jak Anomaly? Od razu napiszę, że w Call of Chernobyl nie grałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 9 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2022 @Gordon551 Call of Chernobyl olej, a Anomaly jak najbardziej bierz i graj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gordon551 Opublikowano 9 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2022 @tom3kb Dzięki wielkie. Może w końcu znajdę coś dla siebie... ? Zapytam jeszcze, instalowac jak rozumiem wersję 1.5.2? Czy oprocz tego instalować jakieś dodatki, czy nie ma to sensu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 9 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2022 @Gordon551 ja bym brał 1.5.1 plus spolszczenie jeśli ci potrzebne. Na 1.5.1 masz w ciul modów i addonów do pobrania, a niekoniecznie one będą działać z Anomaly 1.5.2. Chyba, że ci nie zależy na nich albo będziesz czekał, aż ktoś je dostosuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gordon551 Opublikowano 9 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2022 @tom3kb Czy jakiekokwiek addony będą mi potrzebne tego nie wiem, bo nigdy nie grałem w Anomaly. A czym zasadniczo różni się 1.5.1 od 1.5.2? Bo piszesz, żeby lepiej zagrać w 1.5.1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi