Skocz do zawartości

Złota Kula [OGSR Engine]

Gość Diegtiariow

Rekomendowane odpowiedzi

@prozmus84 Też miałem problem z tym teleportem, jak nie chce Ci się bawić i każdemu kto będzie mieć podobny problem to po prostu otwieracie konsolę naciskając "~" wpiszcie sobie demo_record 1, wlatujecie kamerą na jeden ze zbiorników i klikacie "Enter" to GG się tam przeniesie - może trochę to nie fair jak ktoś chce przechodzić moda tak jak Bozia przykazała, ale zauważyłem na filmikach z YT, że niektórzy ogrywający mieli ten teleport, a niektórzy nie więc nie wiem jak to naprawić.

• Super 1

@prozmus84 Przecież masz to urządzenie pozwalające teleportować się przy pomocy artów. Po to ono jest, aby w sytuacjach problemowych z niego korzystać. Wleź na ścianę Pchlego i teleportuj się bezpośrednio koło kuli. Ale to trochę dziwne, że tego latającego teleportu nie ma. Robiłem to zadanie kilka razy i zawsze był. Tyle, że potrafił uciec aż na lub nawet za drogę.

A kule zbierasz po otrzymaniu na nie naprowadzenia ( zadanie w PDA ), czy skądś się dowiedziałeś i przejawiłeś własną inicjatywę?

Trupa wojskowego na składowisku złomu, już znalazłeś, broń dla Skidana zabrałeś? Bo chyba jest jakieś powiązanie kolejnościowe tych zadań.

A przy okazji podpowiedź. Czytaj jak chcesz.

Pokaż ukrytą zawartość

@kondotier Bierz pod uwagę, że to jest port Złotej Kuli na silnik OGSR i u mnie też za jednym razem teleportu nie było, a przy kolejnej przechadzce po Wysypisku latał sobie wokół zbiorników - czemu tak? Nie wiem :P No i ja np. będąc na Wysypisku i mając już za sobą Kordon i Obrzeża Zony teleportera nie zdobyłem więc...

@Szczepan9205 Wyjaśnijmy może, a właściwie przypomnijmy nowo grającym, że w posiadanie tego m.in. "teleportera"( bo służy do wielu rzeczy ),  wchodzimy jeszcze przed pójściem na obrzeża. Od Skidana dostajemy zadanie na przyniesienie artefaktu, z zastrzeżeniem aby nie brać go w łapy. Jak to wykonamy i oddamy artefakt, tracimy możliwość wykorzystania jego właściwości. Taka jest cena uczciwości. Jeśli arta weźmiemy w łapy, ten przepadnie, Skidan się tylko powścieka, a my jesteśmy urządzeni na resztę gry. Opisał to @gawron w temacie ZK.

https://stalkerteam.pl/topic/10296-złota-kula-linki-dyskusja-ogólna/?do=findComment&comment=113931

Takich moralnych wyborów w modzie mamy zatrzęsienie. I jeśli wcześniej się nie wie jakie skutki niesie wybór, to potem bywa lepiej lub gorzej z przechodzeniem moda.

A brak tego teleportu pomiędzy zbiornikami występował też w podstawowej ZK, lecz nie było to bugiem, a przypadkowym "przepędzeniem" go przez gracza, gdy ten z całkiem innych przyczyn pomiędzy zbiornikami przechodził. Potrafił uciec aż za drogę i tam go trzeba było szukać. Sam miałem taki przypadek, więc nie jest to rzecz wymyślona. Dziad bawił się ze mną w ganianego naokoło drzewa. Zachowuje się podobnie jak ta pomarańczowa anomalia poprawiająca karmę, lub ten na obrzeżach koło masztu antenowego.

Można by sprawdzić, czy jak się odejdzie sporo od tych zbiorników, wyjdzie z gry i wejdzie ponownie, to nie nastąpi spawn we właściwym miejscu.

Teraz małe przypuszczenie, bo nie pamiętam, czy ten berek nie odbył się po teleportacji na ten daszek koło zbiorników ( z niego idzie się do teleportu przenoszącego do sejfu na Pchlim ). Teleportacja na daszek następuje z jednej z dwóch takich trzeszczących i wstrząsających graczem anomalii. Obie znajdują się, patrząc od strony drogi, z lewej strony hangaru. Pierwsza zaraz na lewo przy hałdzie, a druga przy końcu muru, bliżej rur. Trzeba w nią wejść i chwilę odczekać, aby przeniosła. Nigdy nie zrobiły mi krzywdy.

Można się sprzeczać co do rozwiązań, ale mod daje ich sporo i żadne nie blokuje fabuły. Jedne dają dłuższą i ciekawszą grę, inne pozwalają znaleźć lepsze wyposażenie, a inne tylko kłopoty. To jest jeden z uroków tego moda.

• Dodatnia 1
  • Za szczególną pomoc 1
  • Dzięki! 1

No ale trzeba przyznać, że autor zrobił taki główny feature moda z tym artefaktem i późniejszymi mocami jakie dzięki niemu otrzymujemy, a praktycznie nigdzie nic o nim nie wspomniał czy nawet nie zasugerował. Bierzesz zadanie znajdujesz arta, nawet moze zerkasz na jego staty i niesiesz do zleceniodawcy. Podejrzewam, że bez podpowiedzi 99,99% grających w ogóle by nie wiedziała o nowych możliwościach jakie otrzymujemy gdy go założymy. Dla mnie totalnie nieprzemyślane podejście dla takiego ciekawego rozwiązania w modzie.

@kondotier Aaaa no to w takim razie zwracam honor - już wiem co masz na myśli chociaż ja w sumie używałem opcji rozbioru artefaktów do uzyskania odpowiedzi i przekonania kilku osób :D Teleportu nie próbowałem, ale owszem ludziska - @kondotier jak najbardziej ma rację i jeżeli można się za pomocą tego dostać na szczyt zbiorników to jak najbardziej warto, zamiast się bawić w komendy - ja po prostu się opcjami "Rozbioru artefaktów" nie bawiłem i widząc słowo teleporter to pierwsze co przyszło mi do głowy to urządzenie, a nie teleportacja za pomocą artefaktów :P

W takim razie to może być spowodowane bolączkami już oryginalnej Złotej Kuli - w każdym razie dzięki Kondotier za sprostowanie i wyjaśnienie tego :) Myślę, że komuś się to na pewno przyda :) Właśnie nie pamiętam jak to było - ten uciekający teleport albo się pojawiał po właśnie przeniesieniu się na daszek koło zbiorników lub po podniesieniu PDA leżącego przy pomniku przed Pchlim Targiem.

Czy problem leży bo mojej stronie, czy z winy moda. Moda ściągnąłem z drivegoogle jako 4 party które wypakowałem, wrzuciłem spolszczenie i zacząłem grać.

1. Przy użyciu tłumika PBS do broni Colt 1911 ,  dostaje wylot ze brak efektu wystrzału.

[error]Expression    : SG
[error]Function      : CRender::model_CreateParticles
[error]File          : D:\a\OGSR-Engine\OGSR-Engine\ogsr_engine\Layers\xrRenderPC_R4\r4.cpp
[error]Line          : 574
[error]Description   : Particle effect or group doesn't exist
[error]Arguments     : weapons\new_effects\smoke_sincer_pistol

2. Brak tekstury postaci 

2098641835_S.T.A.L.K.E.R.CallofPripyatScreenshot2022_02.16-21_04_55_49.thumb.png.13487e4d3084dfd62fd3680590d3377b.png

@Szczepan9205

Jeśli już za późno to sorry.

1774393535_S.T.A.L.K.E.R.CallofPripyatScreenshot2022_02.16-21_05_43_29.thumb.png.fe14534008bd3324e2b1b034198fb8e4.png

Oraz natrafiłem na dziwną sytuację , ze jednym pociskiem z shotguna powaliłem helikopter. 

3. Po użyciu dwóch naraz energetyków.

FATAL ERROR

[error]Expression    : FATAL ERROR
[error]Function      : CScriptEngine::lua_pcall_failed
[error]File          : D:\a\OGSR-Engine\OGSR-Engine\ogsr_engine\COMMON_AI\script_engine.cpp
[error]Line          : 52
[error]Description   : [CScriptEngine::lua_pcall_failed]: [luabind::detail::free_functions::function_dispatcher] Caught unhandled exception!

gdyby było potrzebne, wrzucam cały log.

Pokaż ukrytą zawartość

Oraz tak samo wylot, jak użyje jeszcze raz teleportacje. 

Edytowane przez kamilxx2
  • Dzięki! 1

Nie mam pojęcia co  się dzieje z tym modem. 

Po zdobyciu artefaktu "kameleon" na wysypisku i założeniu go, silnik gry nie wytrzymuje i waruje, spadają klatki, stuttering

850897574_S.T.A.L.K.E.R.CallofPripyatScreenshot2022_02.17-21_19_23_57.thumb.png.4c7e6ca5a01481002e37542c0326cd13.png

Właśnie ściągam moda z yandex disk, zobaczymy czy to cos pomoże, mógłby ktoś odpisać czy spotkał się z takimi problemami ?. 

Nie ma znaczenia skąd moda pobrałem, dale są te same problemy, a więc  ewidentnie wina moda, Mógł ktoś uprzedzić o takich problemach. ahhhh  

Edytowane przez kamilxx2
  • Dzięki! 1

@kamilxx2 Nie grałem w tę wersję, więc mogę się mylić, ale nie sądzę aby dokonała ona aż takiej zmiany. Na żadnym z Twoich zrzutów nie widzę w lewej górnej części wyświetlania klawiszy szybkiego dostępu. W modzie podstawowym było ostrzeżenie, że kiedy te klawisze znikną, mamy coś sknocone i trzeba wrócić do zapisu gdzie jeszcze są. Jeśli jednak i w tej wersji te klawisze są wyświetlane, to tylko powrót do wcześniejszych zapisów i pilnowanie w dalszej grze, aby zawsze były.

@kamilxx2 Ogółem tak - tekst od detektora już zgłaszał @Szczuropies515, ale na razie poprawek robić nie zamierzam bo nikt nie zgłaszał więcej braków i błędów, jak za jakiś czas nikt nie zgłosi niczego więcej to wstawię po prostu plik poprawiający ten napis i wsio. 

Co do Kameleona to ja takiego problemu nie miałem - jak go zakładałem na pas to wszystko działało jak należy i silnik nie próbował wyzionąć ducha, więc nie wiem od czego to może być zależne, albo od moda, albo od Twojego PC. Tak samo u mnie problemu z tłumikiem jak i tego z brakiem tekstury Wańki też nie było więc nie wiem o co może chodzić tym bardziej, że pliki spolszczenia nie ingerują ani w broń, ani w tekstury NPC więc ciężko mi coś Ci doradzić:062:

Z własnego doświadczenia powiem tylko tak - jeżeli chodzi o pobieranie plików moda z GoogleDrive to warto pobrać z GD wszystko oprócz folderu gamedata jeśli komuś szybciej ściąga z GD niż z Yandexa, z kolei gamedatę lepiej pobrać z Yandexa, tyle, że ten wymusi na nas instalacje aplikacji do pobierania plików bo przez przeglądarkę gamedata się nie pobierze, aczkolwiek powiem tak - warto chociaż na to jedno pobieranie zainstalować tą aplikację, bo jak pobierałem gamedatę z GD to miałem problemy z odpaleniem moda tak jakby coś było uszkodzone lub czegoś brakowało, a jak pobrałem tą aplikacją Yandexa to wszystko śmigało.

@Szczuropies515

Tak przypuszczałem, że grasz w tę najnowszą wersję.

Tu masz wideo z tego moda z grą dla żołnierzy.

https://www.youtube.com/watch?v=bKo6Bwzhbjk     patrz 1:32: 00, znalezienie kodów przy śmigłowcu.

Gra dla nich jest dość skomplikowana, a znalezienie lidera przemytników zagmatwane. Już nie pamiętam, ale trzeba chyba iść do dużej wioski i tam jest ktoś, kto podpowie.

Jeśli nie grałeś w poprzednią ZK, to wiedz, że gra na Obrzeżach nie będzie mieć wielkiego wpływu na fabułę. Trzeba tylko zrobić zadanie z maską wilczka, aby w dalszej grze mieć kolejne możliwości. Tu masz się tylko wyposażyć, a szczególnie w kombinezon kuriera ( musi zginąć ) dający potężny udźwig i zabrać lampę ze sztabu straży pożarnej, potrzebną na Radarze.  A przy okazji jeszcze trochę dobrej broni, a przede wszystkim artefaktów.

A tu filmik od Mniecia, po polsku gra dla wojska od 19:15

https://www.youtube.com/watch?v=9Rg92dQ44ts&list=PLqdK5xoXsbqkZK8KPtLZ3ibzczCU11km7&index=5

• Za szczególną pomoc 1

@Szczuropies515 Trudno mi coś powiedzieć o tej wersji w która nie grałem, ale i w poprzednie było tak, że jak się czegoś wcześniejszego nie zrobiło, to mod nie puszczał. A tobie brakuje informacji o liderze przemytników. Handlarz w małej wiosce nic nie ma do powiedzenia? Bo mnie to on dał naprowadzenie.

@kondotierniestety nie, mam bardzo dużo problemów na tej lokacji, między innymi nie działa mi maska (teleportuje mnie do miejsca ale tracę całkowicie sterowanie, jedyne co mogę zrobić to wczytać grę bo stoję nieruchomo). Jeśli się nie da to nic się nie stało chociaż szkoda bo mimo że to jest opcjonalna lokacja to chciałbym ją wymaksowac. 

@Szczuropies515 Powtórz grę od wejścia na lokację i wybierz grę dla przemytników. Jest o wiele ciekawsza, daje więcej gry i więcej sprzętu. Ja miałem go tyle, że gdyby nie Stiopka ( postawiłem go na posterunku przy bramie, aby w grze nie mieszał ) to nie byłbym w stanie zabrać wszystkiego. Tylko pamiętaj, że "odkupić" od niego możesz nie wszystko. Tak, że nie należy mu "sprzedawać" na przechowanie najlepszej broni. Dziad nie odda. Tę grę z opisaniem haczyków, szukanie klucza u Lenina, chodzenia po gwiazdkach do scenariuszowej lampy, opisałem w temacie ZK szczegółowo. Tak samo lokalizację wdzianka chroniącego przed śmigłowcem i postępowanie w bazie śmigłowców. Kawa na ławę.

A ten brak sterowania jest cały czas? Bo chyba jest taki moment, że mod celowo nas unieruchamia, aby mogła się zjawić stalkerka, w którą się przemieniła jakaś potwora.

A grę przemytnikami sfilmował MakleR, znajdź sobie jego filmik.

• Dodatnia 1
  • Za szczególną pomoc 1

@kondotierbrak sterowania po użyciu dziecięcej maski. W kordonie działała normalnie, teleportowało mnie do lasu i usłyszałem żeby zapamiętać to miejsce. Mogłem wtedy ruszać myszka obracać się w po chwili teleportowało mnie spowrotem tam gdzie ja założyłem. Na obrzeżach zony niestety teleportuje mnie ale po tym po prostu zacina moja postać. Znika HUD, nie mogę się ruszać i czekałem nawet parę minut czy mnie teleportuje spowrotem ale też nie. Znalazłem to miejsce bez zakładania maski ale nie respia się tam itemy przez to. Na razie odpuszczam sobie obrzeża zony, wyniosłem stamtąd ponad 400 tysięcy i pełen ekwipunek więc i tak mi to już wystarczy. 

Pokaż ukrytą zawartość
  Pokaż ukrytą zawartość

@Szczuropies515 Ale to zadanie z maską wilczka jest skwencyjnym. Nie zrobiłeś go na Obrzeżach, to już nigdy nie zrobisz następnych poszukiwań, a znajdźki są wartościowe. Tak samo nie piszesz, czy znalazłeś ( zabrałeś ) nocną lampkę ze straży pożarnej, potrzebną na Radarze. Posiadłeś kombinezon kuriera? Nie rezygnuj z niego.

Gra dla wojska i przemytników bardzo się różnią. To dwa scenariusze, kompletnie różne aż tak, że radziłem przejść oba i dalej grać z tego który gracz uzna z korzystniejszy.

Więc Obrzeży nie odpuszczaj. Wejdź na nowo i zagraj inną opcję.

A utrata HUDa to błąd opisany w poprzedniej ZK. ( Brak zegara i klawiszy skuty koło minimapy ). Wtedy ratunkiem było wczytanie 2-3 zapisy wcześniej kiedy jeszcze były i ponowna gra.

@kanon1022 Moda nie stawiałem, nie znam go, więc nie pomogę. Z loga widzę, że są jakieś nieprawidłowości w pobranym modzie. Są braki.

Czy ktoś grający zwykłą złotą kule, pamięta czy można zabrać ten przedmiot ,czy jest to zwykła pułapka na głupiego stalkera ?                                                                                               

( Instytut Badawczy w Agropromie)

ss_mjkas_02-19-22_23-50-18_(l03_agroprom).thumb.png.9311b1568048a4e36c42c45478ba101a.png

Edytowane przez kamilxx2
  • Dodatnia 1

@kondotier sprawa jest taka że zbugowalo mi questy i byłem w stanie zrobić po trochu obie ścieżki. Zabiłem od razu kuriera a lampę wziąłem komenda na przelecenie przez ścianę. Trochę oszukiwanie ale niestety nie mam tyle czasu żeby tyle się cofać i robić to od nowa. Ale może kiedyś mi się uda. A maska, no cóż. Nie wygrasz z bugiem bo próbowałem się cofnąć do zapisu sprzed obrzeży i jest to samo 🙂

@Szczuropies515 Ale sama lampa nie wystarczy, potrzebne są jeszcze dokumenty, lub fragmenty dokumentów. A tych bez gry nie znajdziesz. Tyle tylko dobrze, że nie zrobienie tego zadania z lampą na Radarze - przynajmniej w starej ZK - nie blokowało ukończenia moda. Ale ja się obawiam, że problem z maską może rodzić i inne. Będzie niemiło, jeśli to wyskoczy już po przejściu do baru. Z kilkukrotnej mojej gry w starą ZK i problemów innych graczy wiem, że przy takich problemach warto było nawet zacząć grę od nowa, niż później moda nie ukończyć.

Może @kamilxx2 spróbował by na Twoim zapisie sprawdzić czy to wina moda, czy Twojej gry. A skoro jest już na Agropromie, to chyba to zadanie u niego poszło bezproblemowo. Może ma zachowany zapis momentu gry, do którego aktualnie doszedłeś.

Co zaś dotyczy tej anomalii w INB, to takich w modzie jest sporo i tak jak te dymki na Wysypisku, pokonuje się je w b.niskich przysiadach, przy innych przedmiotach.

I pytanie do obydwu. Czy w tej wersji obok minimapy nie są wyświetlane klawisze szybkiego dostępu? One były wspaniałym sygnalizatorem sprawności moda i nieuszkodzonych zapisów.

• Dodatnia 1