Skocz do zawartości

OP-2.2

Agrael

Rekomendowane odpowiedzi

Ulalala a co to się stanęło?

@Crassus ale wiesz że możesz podjeść do NPC i zagadać? Prawda zdajesz sobie sprawę z tego. I rozumiem, że ogarniasz podstawkę chociaż na poziomie zaawansowanym?

Byłeś w podziemiach powiadasz.. Już wiesz do czego możesz dojść. I teraz zastanówmy się kiedy pojawił by się twój post jakby się okazało, że od początku sobie koksisz na mapie?

Ad 2. Podejrzewam że pewnie z Snajperem od Fenira się strzelałeś. Jest śmiertelny wystarczy go zajść od tyłu i walnął w głowę z obrzyna. Mam nadzieje, że pomogłem

O jakich innych błędach mówisz z chęcią wysłucham co tam się stało?

Przeciwnicy są tak ustawieni abyś po 300 godzinach gry także miał jakieś trudności a nie mordować wszystko.

Co do broni i amunicji to jest minimalna ilość jest spowodowana tym abyś nie miał od razu milionów pocisków na początku przy takiej ilości przeciwników.

Generalnie widzę, że nie masz pojęcia na co się porwałeś zainstalowałeś najtrudniejszego moda i frustracja wywaliła już po godzinie. A gdzie schowki, skakanie po słupach i panowie z Ostatniego Dnia. Ograj sobie coś łatwiejszego.

Jak już jednak zostaniesz przy tytule. Nie bój się tutaj pytać. Zawsze pomożemy ;) no i pamiętaj, że istnieje sporo ułatwień do pobrania dla moda które sprawią, że gra będzie przyjemna.

@Crassus no to nie, bez obrazy ale niestety musisz się raczej od niego odbić.

Jeśli chcesz sobie pograć w "soliankę" ale bez tego masochizmu z OPka to sobie sprawdź tego...

Poziom trudności praktycznie jak w normalnych modach do Stalkera, a fabularnie/zadaniowo i gameplayowo to w sumie prawie "to samo".

• 4 miesiące temu...

Jak komuś mało szukania schowków w OPku to wyszedł nowy dodatek fabularny "Schowki Deimosa". Szukamy w nim 50 schowków, jest w nim też dodane parę nowych rzeczy, ze 3 artefakty, jakaś giwera i pancerz.

Żebyście wiedzieli czego się spodziewać 😏 krótki trailer.

Nowa gra nie jest wymagana. Szczegóły kiedy zaczynają się zadania w temacie moda na Ap Pro.

Tam też poradnik z yt z szukaniem schowków.

A mod niby w wersji rosyjskiej, ukraińskiej i po angielsku.

Ps. Tylko mod wymaga Opka z patchem z 15.03.2023r.

• Dodatnia 1
  • Ekstra 1

Schowków w OP-ku nigdy dość, zwłaszcza tych trudno dostępnych:happy: Po trailerze widzę, że już mi się podoba:rapidfire: @tom3kb zrobiłeś mi dzień:happy:

Miesiąc temu stanąłem na ostatniej linii fabularnej z ogniskiem rodzinnym i weny zabrakło żeby skończyć, ale teraz będzie trzeba jak do tego jest wymagany ten nowszy patch, bo ja gram na starszej wersji. Więc przed update'em trzeba skończyć.

• 3 tygodnie później...

kiedyś próbowałem grać w OP2 (ale nie pamiętam które) i doszedłem do sytuacji, gdy nie dało się dalej pociągnąć fabuły, bo szedłem - jak się okazało - nie według zamysłu twórców. czy w 2.2 też jest tak, że jak będziesz robił zadania w dowolnej kolejności, to gra się zatnie? albo czy jest jakiś poradnik poprawności politycznej, w jakiej kolejności mam co robić, by grę ukończyć?

@qqprim Tu jest tak jak w każdym innym modzie, że wykonanie pewnych zadań odblokowuje następne zadania itp. Bardziej należy tu unikać sytuacji w których giną kwestowi npc i unikać też zawalenia jakichkolwiek zadań. Każde, jakiego się podejmiesz musisz wykonać. Grając uważnie a nie na hurra i do przodu raczej nic Ci się nie zablokuje.

Co do jakiegoś uniwersalnego poradnika to raczej nie znajdziesz jednego, tylko różne do różnych wątków fabularnych.

Kilka postów wcześniej w tym temacie opisałem w jakiej kolejności ja przechodziłem tego moda to jak chcesz to możesz się zasugerować. No i też tutaj w działach nie tylko tego moda ale tez jego nieco starszej wersji OP 2.1 wszystko było omawiane to bez problemu można znaleźć różne informacje na różne zadania i problemy.

• Dodatnia 1

• 3 tygodnie później...

No dobra, pora namieszać w temacie...pojawił się najnowszy patch do OP-2.2 z datą 15 marca 2023 r. Link do poprawki: tutaj.

Dawno mnie nie było i nie śledziłem tematu, ale w pierwszym poście nie widziałem dodanego pliku z nowego patch'a. Najwyraźniej przeoczono najnowszą wersję poprawki.

O najnowszym patch'u wspomina ta strona - link (sekcja: Installation, wątek: The latest update) oraz m.in AMK Team - tutaj (Sekcja: Патч №5 от 15.03.2023). Jako że nie znam rosyjskiego a translator tłumaczy słabo, wrzucam opis komuś kto ogranie co tam ciekawego wymyślono w nowej poprawce:

Spoiler

- исправлено НЕудаление заслонки в ДШ, при побеге, которая могла случиться у некоторых игроков, по непонятным причинам. (Отыграть нужно с сейва ДО захода на ДШ!)
 - поправлена логика бандита, охраняющего телевизор.
 - поправлен диалог Клыка в Баре перед отправкой к Звездочёту на Кордон
 - поправлена логика кодовой двери из Саркофага в БУМ.
 - дополнен диалог Лукаша про «не попадаться свободовцам в ранге наёмника» (Квест на печатку).
 - Фраер должен быть сразу же в подземке Агропрома (если обыскали труп притворяшки).
 - план для Фенрира теперь нельзя выложить.
 - Призраку на Генераторах (у палатки) продублированы диалоги «с Радара»
 - убраны лишние Интро локации Подземки Припяти.
 - в заметках в КПК раненого бандита добавлено упоминание Фраера.
 - в диалоге Киценко исправлена опечатка в фамилии Воронина.
 - Доцент теперь забирает кисть Гнома при сдаче частей для биорадара.
 - Доцент не будет принимать флешки по Изделию 58, пока не отчитаемся Акиллу по Веному в Путепроводе.
 - обновлена иконка бюрера.
 - КПК из Подземки Припяти теперь не выкладываемые.
 - диалог Сахарова про Грома будет только после встречи с Доктором в Припяти.
 - в диалоге Дьяка убрано упоминание про чипы.
 - исправлена опечатка в достижении «Хранитель жизни».
 - сервер Волозара теперь весит вменяемые 10кг (а не 0,10).
 - поправлена нестыковка со Злобным при прослушивании на НЗ.
 - рука чумного зомби теперь может выпасть и с комариного.
 - у Бурбона часть ЦЗ на пачки денег заменены на ЦЗ на броники.
 - у пистолета CZ-75 full automatic изменена мушка и целик
 - монтировка в продаже теперь не всегда и цена поднялась, так как прошёл слух по Зоне, что имба.
 - для тех, кто ставит патчи вовремя, тайник Бороды теперь не требует навыков обезьяны 10-го дана.
 - РПО-А теперь действительно одноразовый.

Установка:

- Стандартная установка: запустить установщик, выбрать место установки (папка с игрой), нажать «Установить».
 - Простая установка: положить файл патча в папку с игрой и запустить, в поле установки папка пропишется автоматически, просто нажимаем «Установить».

Новая игра не требуется, продолжаем играть с любого сейва. 

To że taka poprawka namiesza jest jasne, pewne pliki prawdopodobnie trzeba będzie tłumaczyć raz jeszcze, ale pewności nie mam bo nie pobrałem tego patch'a, generalnie nie mam plików z OP-2.2 i nie mam tego z czym porównać. Piszą, że gry nie trzeba zaczynać od nowa...tłumaczenie zostawiam komuś chętnemu.

Niech wypowie się ktoś kto ukończył tego moda, czy na starej wersji da się zrobić wszystkie questy bez problemu? Być może poprawka jest czysto kosmetyczna, ale uznałem że warto o niej wspomnieć.

AntiCitizen - wystarczyło zapytać, jest to nakładka ogólnie dostępna, nr. 7:

p.s. fajne dodatki:

image.jpeg.577f60f5478ffb33bd2a8b460d6e1d84.jpeg

Spoiler

image.jpeg.602bc5e84b852378d0a1a046292b824c.jpeg

image.jpeg.44a33eb251c0a100ec02ad64e0f8cb97.jpeg

w/w scenariusz cieni

image.jpeg.8d37e78ab270f1100aff9f0b0c9c9172.jpeg

• Dodatnia 1

@Ignachinio zakładam, że jesteś jednym z bardziej doświadczonych graczy w OP-2.2...powiedz czy wszystkie lokacje zostały wykorzystane w fabule? Czy wszystkie lokacje mają questy? Czy wszystkie lokacje są zasiedlone w mutanty i obozy stalkerów? Robiąc testy ręcznych teleportów - znalazłem się na takich lokacjach (spisałem je sobie, przeszedłem całe OP-2.1 i nie było ich w fabule):

• Anomalne Pola
  • Czarnobyl-1
  • Kolektor
  • Przeklęty Las
  • Perymetr
  • Przedsionek
  • Katakumby
  • Schron przeciwbombowy
  • Moczary
  • Wschodni Kordon
  • Bąbel przestrzenny
  • Bunkier D-6
  • Ciche Wzgórza
  • Dworzec

Jakbyś mógł postawić + w miejscu w którym jest fabuła/postacie, natomiast w miejscu w którym nie ma nic ciekawego, oprócz pustej lokacji nie stawiaj żadnego znaku...czyli oznacz mapy z fabułą, zadaniami stawiając +

Czyli np. Ciche Wzgórza +

albo po prostu napisz jak Ci jest łatwiej...Jestem po ludzku ciekawy, czy wykorzystano pełen potencjał moda czy zostawiono miejsce na dalszy rozwój fabuły? Gdy testowałem te lokacje, to na wielu nie było po prostu życia...więc albo postacie spawnowały się po wykonaniu określonych questów? albo lokacji nie wykorzystano? Niestety brak czasu sprawił że musiałem odpuścić moda...

@vidkunsen - racja, jest to nakładka ogólnodostępna, tylko że nie ma o niej wzmianki w temacie moda...podejrzewam że nie jest to krytyczna aktualizacja, skoro gracze mają setki godzin gry bez większych problemów. 

Dodatki zacne, aż chce się grać...szkoda że nie przeniesiono całości na lepszy silnik, chociażby OpenXRay.

• Dodatnia 1

Częściowo tak częściowo nie. Czzarnobyl-1 ma fabułę to Bunkier D-6 na innych lokacjach nic się nie dzieje. A nie przepraszam w katakumbach kiedyś byłem bo ktoś dał teleport ale nic się tam nie działo.

Z tego co tu pisało via ruskie strony to miało to być przygotowanie pod Opka 3.0 z nową fabułą ale nie wyszło.

• Dodatnia 2

@AntiCitizen tu taki opis tego patcha 6 od enter_login. I chyba jak to wygląda z aktualnym spolszczeniem. Także chętni mogą sobie poczytać.

Cytat

Kumulatywna poprawka/patch #6 z 15.03.2023r. - OP 2.2

Ci, którzy są już w Dolinie Szmerów, lepiej nie instalować jeszcze łatki i zainstalować ją po wyjściu z DSz.

Instalacja:
Wszystko jest tak jak było w Patch#5. Uruchom instalator. Domyślna lokalizacja docelowa instalacji patch'a to katalog w którym znajduje się plik instalatora, więc:
 - jeśli ściągnięty plik instalatora jest w katalogu z grą OP 2.2 - ścieżka jest wpisywana automatycznie - to po prostu kliknij "Zainstaluj" (rus:"установить").
 - jeśli jest to inny katalog np. "...\Downloads" - kliknij przycisk "Wybierz" (rus:"выбрать") i w oknie wyboru wskaż katalog główny z grą OP 2.2. Zatwierdź wybór i kliknij "Zainstaluj" (rus:"установить").
 - aby zrezygnować z instalacji kliknij "Wyjście" (rus:"отмена").
W razie potrzeby zmień język i czcionkę w opcjach głównego menu zgodnie z opisem instalacji OP 2.2 i zrestartuj grę.

Nowa gra nie jest wymagana, kontynuuj grę z dowolnego zapisu.

WAŻNE:
Po zainstalowaniu poprawki włącz dynamiczne anomalie w menu gry: "Opcje" -> "Gra" -> "Dynamiczne anomalie". 
Następnie załaduj zapis, z którego będziesz kontynuować grę. Lepiej jest wykonać kolejny zapis w tym miejscu, aby utrwalić zmiany patch'a. 
Następnie możesz wyłączyć dynamiczne anomalie, jeśli z nimi nie grasz. 

Zmiany:
 - naprawiono NIEusuwanie metalowej płyty z dziury/wejścia w Dolinie Szmerów podczas ucieczki, co mogło się zdarzyć niektórym graczom z nieznanych powodów. W przypadku takich problemów trzeba cofnąć się do zapisu gry PRZED wejściem do DSz.
 - poprawiono logikę bandyty pilnującego telewizora
 - poprawiono dialog Kła w Barze przed wysłaniem do Astronoma na Kordon
 - poprawiono logikę zakodowanych drzwi z Sarkofagu do Bunkra Dowodzenia Monolitu
 - uzupełniony(*) dialog Łukasza w temacie "unikaj członków Wolności jako najemnik" (zadanie na sygnet)
 - Frajer powinien być od razu w podziemiach Agropromu (po wzięciu PDA z ciała niby-rannego bandyty koło Pchlego targu)
 - w PDA "rannego" bandyty na Wysypisku dodano wzmiankę o Frajerze
 - planu dla Fenrira nie można teraz wyłożyć z plecaka.
 - Duch na Generatorach (w namiocie) ma zdublowane swoje dialogi z Radaru
 - usunięto niepotrzebne intro lokacji Podziemia Prypeci
 - w dialogu Kicenko poprawiono literówkę w nazwisku Woronina
 - Docent zabiera teraz rękę gnoma, gdy oddaje się części do bioradaru
 - Docent nie przyjmuje fleszki do Prototypu Nr58 bez zamknięcia u Akilla zadania na Venoma w Podziemiach Prypeć-1 (Jupiter->Prypeć)
 - ikona burera została zaktualizowana
 - PDA z Podziemi Prypeci nie można teraz wyłożyć z plecaka
 - dialog Sacharowa o Gromie dopiero po spotkaniu z Doktorem w Prypeci
 - w dialogu Diakona usunięto wzmiankę o zagadkowych czipach
 - naprawiono literówkę w osiągnięciu „Strażnik życia”
 - serwer Wolazara waży teraz rozsądne 10 kg (zamiast 0,10)
 - naprawiono niespójność ze Złośliwym podczas podsłuchiwania na Niezbadanych Terenach
 - ręka zarażonego zombie może teraz wypaść również z komarzego zombie
 - część cyklicznych zadań Burbona za paczki pieniędzy została zastąpiona przez zadania za pancerze.
 - pełnoautomatyczny pistolet CZ-75 ma teraz nową muszkę i szczerbinkę
 - montówka/breszka/łyżka do opon nie zawsze jest w sprzedaży, a cena wzrosła, bo w Zonie krążyła plotka, że imba
 - dla tych, którzy na czas wrzucą łatkę, skrytka Brody nie wymaga teraz sprawności małpy i 10-tego stopnia dan
 - RPO-A "Trzmiel" jest teraz naprawdę jednorazowy
*tł. Sam dialog nie jest "uzupełniony", wręcz przeciwnie - ta fraza jest w 'waniliowym' OP 2.2, a w aktualnym patch#6-15.03.2023 jest to wycięte, tak samo jak w patch#5-12.05.2022. Pantera wspomina później tylko: "nie pokazuj się na oczy anarchistom" wysyłając jako najemnika na zadanie w swoim dialogu, łatwo przegapić.
Zdaje się też, ?, że niektóre zmiany z poprzednich poprawek #1-5 są dopisane teraz w opisie tej aktualizacji?(e_l)

Spolszczenie do OP 2.2 Patch#5 z 12.05.2022 nie jest może 100% idealne, tekst oryginalny też nie jest, ale z Patch#6 z 15.03.2023 polonizacja działa równie dobrze jak z Patch#5 z 12.05.2022.
Lista zmian poniżej, najważniejsze z  nich nie dotyczą tekstu - nawet jeśli wynika to z opisu zmian. Patch jest kumulatywny i zawiera poprzednie.
Po tym jak zakończy pracę plik instalatora ("OP-2.2_patch_15.03.2023.exe") nie jest potrzebny do działania gry. Jeśli instalator dodał już patch to sam plik instalatora może być usunięty.

Wyświetlana na ekranie głównego menu wersja gry po instalacji Patch#6 + spolszczenie wyglądać będzie tak:
Engine 2.2a x64 08.02.2022
Wersja 2.2 12.05.2022
Realnie to będzie wersja gry "15.03.2023", tylko linia/tekst "wersja" jest nadpisywana/y przez tekst z polonizacji bazującej na Patch#5.
Zmieniła się też oficjalna strona modyfikacji wyświetlana w menu gry - powinno być: http://stalker-worlds.ru

Do pierwszego postu nie dorzucam żeby ludziom nie mieszać.

• Dodatnia 1

@Ignachinio - dzięki za odp. Myślałem że w całości zasiedlono wszystkie mapy...może kiedyś wyjdzie OP-2.3/OP-3 z fabułą na tych terenach? Nie ma jednak co narzekać, fan stalkera będzie miał zabawę na rok...albo dłużej.

@tom3kb - tak też myślałem, patch daje nieistotne zmiany bez których ukończenie gry jest możliwe. Ktoś musiałby wypakować pliki i zaadaptować zmiany pod kątem kompatybilności. Nie jest to jednak konieczne, tym bardziej że wielu graczy woli nie ingerować w i tak stabilną wersję moda.

Edytowane przez AntiCitizen
korekta

@Ignachinio

20 godzin temu, Ignachinio napisał(a):

Nie wyjdzie

cóż, ja jestem w przypadku uniwersum stalkera niepoprawnym optymistą...pamiętam jak 10 lat temu trwały dyskusje nad tym czy wyjdzie Stalker 2. Ludzie mówili że nie ma na to szansy (no fucking way!), później przyszła zawierucha wojenna i spójrz...wbrew wszelkiemu prawdopodobieństwu, wbrew wszelkiej logice ─ gra się ukazała. Osobiście uważam że wyjdzie ОП-2.3/lub ОП-3...może nie z tej samej kuźni co ОП-2.2, ale wyjdzie...fani robią co chwila jakieś dodatki. Spójrz na genezę samej Solijakni czy ОП-2.2, różni modderzy dodawali do gry swoje ulepszenia...był DMX, ООP/Collector/Master Addon i przekształciło się to w ОП i kolejne jego wersje. Masz prawo uważać że nie wyjdzie kolejny dodatek ─ to twoje zdanie, ale nie mamy pewności czy fani stalkera z innej stajni po prostu nie dodadzą tam czegoś, co będzie uznane za na tyle ważny dodatek, iż otrzyma on kolejny numer. Ta historia się tak nie skończy...ta gra będzie rozwijana - czuję to w kościach...