Szczepan9205 Opublikowano 20 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego @OldManJa tak samo mogę pomóc z testami W sumie przy tłumaczeniu jeśli potrzebujesz jakiejś pomocy to też pomogę! Miałem plany, żeby spróbować zaadaptować spolszczenie OLR 2.5 do 3.0 (taa chyba nie potrafię usiedzieć bez dłubania przy czymś), ale przerosło mnie to zadanie Za duży tam burdel w tekście i roboty bardziej na kilka osób, a nie na jedną + tekst jest napisany w taki sposób, że DeepL wypluwa jakieś idiotyzmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 20 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2 godziny temu, Szczepan9205 napisał(a): ... chyba nie potrafię usiedzieć bez dłubania przy czymś... Też się na tym łapię, że granie graniem, ale można robić coś więcej i sam nie wiem co daje większą satysfakcję... Mam już plany co po The Exception. Jeden mod będzie retro i jeden z 2022 roku, ale to potem... Co do dzisiaj. Właśnie kończę tłumaczenie The Exception (zostało mi do przetłumaczenia niecałe trzy pliki). Może skończę dzisiaj, ale raczej jutro najpóźniej pojutrze. Potem będą testy i będę o Tobie pamiętał W sumie z Tobą mam na myśli cztery osoby bo będą to testy zamknięte. Co do spolszczenia OLR 2.5 do 3.0 to z chęcią pomogę tylko muszę dokończyć temat j/w. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LisKot Opublikowano 20 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego Dogrzebałeś się do tego USD? Szukałem w necie jak zmienić walutę, ale znalazłem same odpowiedzi typu: a komu to potrzebne, a po co to zmieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan9205 Opublikowano 20 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego @OldManNawet na dwie osoby tłumaczenie OLR 3.0 to mega dużo roboty, co chwilę wychodzą nowe łatki i jeżeli nawet @vidkunsen pisze, że "Mod chwilami jest zakręcony jak wek" to nie wiem czy jest sens w ogóle to ruszać. Ogółem mam wrażenie jakby nad OLR 3.0 pracowała jedna osoba, a nie ekipa modderów. No, ale dobra, nie ma co offtopu robić, jak skończysz to wal jak w dym, potestujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 20 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2 godziny temu, LisKot napisał(a): Dogrzebałeś się do tego USD? Szukałem w necie jak zmienić walutę, ale znalazłem same odpowiedzi typu: a komu to potrzebne, a po co to zmieniać. Dogrzebałem. Taka zmiana jest możliwa tu jest dyskusja o tym: Spoiler https://stalkermod.ru/forum/29-modostroenie/35635-obshhie-pravki-igrovyh-fajlov-stalker/Page-8/Page-100.html Niewiele z tego rozumiem i nie wiem czy nie będzie się trzeba z tym USD pogodzić - szkoda. Mam pewne przypuszczenia dlaczego w tym modzie jest USD. To jest mod z 2024 roku na Ukrainie trwa wojna z Rosją. Wychodzi na to, że może chodzić o poprawność polityczną i autor był ostrożny lub nienawidzi rosjan. Okazuje się, że twórcy STALKER 2 też stoją przed tym dylematem - żeby światu nie podpaść... Tu jest ciekawa dyskusja na temat dlaczego nie RU. Spoiler https://dzen.ru/a/Xhitrl1jYgCxhjky Jak dla mnie to dziwne, bo akcje STALKERÓW toczą się na Ukrainie, która wtedy była częścią ZSRR i posługiwano się tam rublem, ale co ja tam wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 20 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego Tłumaczenie - tłumaczcie dokładnie i dosłownie (stalker na wesoło, środa 19:41 - mój wpis) to i fabuła się sklei. Dolary jako druga i wazniejsza waluta w Rosji carskiej/zsrr/wnp/federacje oraz białorus i ukraina istaniała juz w XX w tzw. n.e. i jest ważniejsza i realna wobec rubla czy innych nic nie wartych miejscowych walut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 20 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 46 minut temu, vidkunsen napisał(a): Tłumaczenie - tłumaczcie dokładnie i dosłownie (stalker na wesoło, środa 19:41 - mój wpis) to i fabuła się sklei. Dołożę wszelkich starań i tłumaczenie wskazanego fragmentu już jest: <string id="st_agr_cpt_smirnov_dialog_5"> <text>Kur.., widzę, że wpadłem na wieczernice do klaunów? Mam w dupie ciebie i twojego generała. Sram na wasze rozkazy.</text> </string> Będzie też taki smaczek w Encyklopedii: cyt.: ...Być może wskoczycie najpierw nogami prosto w „maszynkę do mielenia mięsa”, i traficie wprost do łóżka Sidorowicza, a może przeniesiecie się w czasie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 20 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego Oldman - skoro sa w grze przekleństwa to nie bawmy się w ...pik i tłumaczmy dosłownie, ty co chwile ja dorywczo. Gracz bedzie miał pełny obraz stosunków w strefie i mniej błedów w decyzjach. p.s. ulubione zdanie z dokumentu księcia płockiego XIV w tzw. n.e. : huius curvo facorum - oni (książę ze switą) gdzieś tam *e tej okolicy) zakręcają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 20 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego @vidkunsen Czy możesz wstawić do pobrania dwa trzy sejwy z tak (w przybliżeniu) 50% 70% 90% gry? Przydałby mi się to do weryfikacji spolszczenia, bo ja poza dłubaniem w plikach nie grałem jeszcze wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 21 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego OldMan - nie mogę bo już moda nie mam na kompie - mam mało miejsca i jak przejdę moda to go usuwam. Wolna gra - friplej - okazała się nieciekawa po przejściu moda, brak konkretnych zadań, dałem sobie spokój i gram już w innego moda. Nie brakuje modów w sieci, także buildów w które można pograć. p.s. True Story także usunąłem po przejściu jak i wiele innych modów, mogłeś się wcześniej odezwać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 22 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego @vidkunsen Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie czy przeglądałeś w PDA zakładkę dziennik: Pytam bo oglądałem rus filmy z ogrywania moda i nigdzie tego nie znalazłem. Jak już wyżej pisałem, autor to taki trochę "leniuszek" i domyślam się, że spędziłem ładnych kilka godzin na tłumaczeniu encyklopedii, która i tak nie będzie działać... Został mi do przetłumaczenia tylko plik z dialogami ale... Na próbę poszedłem do Sidrowicza i sprawdziłem opisy przedmiotów. Okazało się, że muszę wrócić do tłumaczenia pliku weapons, a że ma ponad 1800 wierszy (które tylko częściowo są spolszczone) więc trochę się jeszcze zejdzie. Potem dopiero wrócę do dialogów. Taki przykładowy obrazek z Doliny Cieni: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 23 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego OldMan - zaglądałem i były tam tylko informacje które już znałem. W czasie rozgrywki lecą informacje, że dana zdolność, lokacja, ofiara itd/itp jest juz do obejrzenia w zakładce dziennik. Bardziej przydatna była informacja ile jeszcze stref anomalnych mam do zaliczenia by mieć komplet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Starika.. Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca @OldMan Nie chcę poganiać w żadnym razie, ale jak Ci idzie? 👉👈 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2 godziny temu, Starika.. napisał(a): @OldMan Nie chcę poganiać w żadnym razie, ale jak Ci idzie? 👉👈 Źle... Mam ostatnio za dużo problemów w pracy, żebym mógł się skupiać w pełni nad tłumaczeniem. Żeby było jasne. Nie odbieram Twojego postu jako nacisk, ale to jest na takiej zasadzie: gdybym wiedział, że się przewrócę to bym się położył... Czyli nic na forum bym nie pisał, a tym bardziej nie podawał na jakim etapie są prace. Dodatkowo, pisałem już parę razy wyżej , że autor moda to taki trochę leniuszek... Został mi do przetłumaczenia ostatni plik z dialogami i mam zrobione 1/3, ale to co wymyślił autor, a jak to będzIe miało sen po naszemu to są dwie różne bajki... Muszę łączyć dialogi + myśli bohatera + wiadomości SMS, co powoduje, że często muszę wracać się o kilka kroków wstecz żeby to miało sens. NAJWAŻNIEJSZE !!! 1. Tłumaczenie dokończę. 2. Mam pomysły na następne kilka tłumaczeń i jedne będą aktualne inne retro, ale jedno z nich jest dla mnie szczególne I pomyśleć, że 12 lat temu były pomysły na STALKERA, które mim zdaniem dorównują grafiką i rozwiązaniami obecnym modom, a niektóre przewyższają... 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 20 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca Dawno nie było żadnych wieści o postępach w tłumaczeniu moda. Więc, prace są już ukończone. Trwają zamknięte testy i ostatnie szlify. Może to będzie taki wielkanocny zajączek Mój aktualny stan posiadania: Powiem tak. Warto czekać. Nie wiem ile czasu zajęły prace moderowi, ale ogrom pracy jest BARDZO widoczny. Wszystko jest bardzo rozbudowane, gra się szybko. Jak widać na zrzucie szybko można się dorobić dobrego sprzętu. Są nowe lokacje, a te na których już byłem też są przebudowane. DUŻE wrażenie zrobiły na mnie podziemia pod Okolicami Agropromu, które płynnie przechodzą w te ogólnie znane. Gęsia skórka była Taki nowy widoczek: Polecam 5 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy1280 Opublikowano 22 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca Witam, to może być dobre, klimat zagadkowy, intryguje, poczekam na tłumaczenie bo bez tego dziwnie, chociaż część po naszemu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 22 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca Suchy1280 - Mod jest fajny i na koniec jest tzw. wolna gra - teoja decyzja po rozmowie z kobitą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kofobew Opublikowano 23 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca Pierwsza strona jest aktualna do najnowszych wersji>? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 23 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca @kofobew Ta, na ap pro też fix 20 w downloadzie wciąż wisi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 23 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca Kofobew - jesli mod działa a chcesz go ulepszyć - np. fiks nr. 20 - tozrób najpierw sobie kopie tego co chcesz podmienic, dodać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy1280 Opublikowano 25 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca Witam poczekam na tłumaczy i będę kontynuował, dzięki za info Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 25 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca Testy zbliżąją się do końca. Może nawet dzisiaj (najpóźniej jutro) dogram parę kwestii jestem już w Martwym Mieście. Tak się zastanawiam nad dodaniem do moda wskazówek. Na zasadzie dla chętnych w spojlerze. Będzie można szybciej się dorobić i rozwiązać kilka trudnych sytuacji, zmiast wyrywać włosy z głowy. To nie są, żadne lewe triki tylko dokłądniejsze zwiedzanie lokacji. Co o tym sądzicie? 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 25 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 15 minut temu, OldMan napisał(a): Tak się zastanawiam nad dodaniem do moda wskazówek. Na zasadzie dla chętnych w spojlerze. W niejednym temacie moda już były porady, będą w spoilerze to dla chętnych albo niecierpliwych na pewno się przydadzą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy1280 Opublikowano 26 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca (edytowane) Witam dobry pomysł, chociaż wątpię żeby było aż tak trudno, chociaż ? Osobiście za pierwszym razem idę na żywca, ale może się przydać, dla kotów tym bardziej 😁 czyli na weekend po naszemu ? Edytowane 26 Marca przez suchy1280 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 26 Marca Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca @OldMan Tak jak @tom3kb pisał - porady nie zawadzą. W wielu wstawkach takowe mamy i na pewno ktoś z nich skorzysta. Dodam jeszcze od siebie, że grałem w The Exception po polsku, bo @OldMan pracuje nad jego polską wersją i zaprosił mnie do testów, ale moda nie ukończyłem. Ostatnio mam troszkę na głowie + wymieniłem "bebechy" w PC i cieszę oko, chociażby CP 2077 Powiem tak - mod daje radę, ale jest kilka potknięć. Lokacje są duże, a zadań na nich niewiele. Miałem także kilka wylotów. Koneserzy i ciekawscy zagrają, a my zyskamy do swojej kolekcji kolejnego moda po polsku, ale nie jest to projekt wybitny. Hm... Jak się tak zastanowić, to ostatnio brakuje modów. Takiej posuchy, to od lat nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi