OldMan Opublikowano 19 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2019 Dzisiaj trochę klasyki: PARAGRAF 22 - CHATCH 22 Cytat ze strony www.spidersweb.pl niech posłuży za wstęp do serialu bo sam bym tego lepiej nie napisał ale tak samo książkę amerykańskiego pisarza Josepha Hellera (czytałem kilka razy) oceniam: Cyt: ....Powiedzmy sobie to jasno, żeby nie było niedomówień: jestem fanem książki, na bazie której powstał serial. Jest to jedna z najzabawniejszych powieści, jakie czytałem w życiu, chociaż może nie jest to najmocniejszy z argumentów. Ważne jest jednak, że – jak mówił w wywiadzie Christopher Abbott – wyobrażenie, które wyrabiamy sobie w trakcie lektury, zwykle różni się od tego, co potem oglądamy w adaptacji. „Paragraf 22” to historia, której znaczna cześć akcji rozgrywa się we Włoszech. To opowieść o amerykańskiej armii, która stacjonuje tam w czasie II wojny światowej. Głównym bohaterem jest Yossarian, jeden z bombardierów, którego nadrzędnym celem jest utrzymanie się przy życiu. Brzmi banalnie? Tak, pozornie w tej historii nie ma nic nadzwyczajnego, ale diabeł – jak to zwykle bywa – tkwi w szczegółach. Polecam ten miniserial ! Na razie na HBO GO dostępne są dwa pierwsze odcinki i co ważne na tej platformie dodano ostatnio pełnometrażowy film o tym samym tytule z 1970 roku. WARTO 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 19 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2019 @OldMan - miód na serce me polałeś tą informacją. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 19 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2019 10 minut temu, OldMan napisał: bohaterem jest Yossarian, jeden z bombardierów A jednym ze strzelców pokładowych pewnie @Sierioża 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2019 – Co oni mogą mi zrobić – spytał konfidencjonalnie – gdybym odmówił dalszych lotów? – Prawdopodobnie będziemy cię musieli rozstrzelać – odpowiedział były starszy szeregowy Wintergreen. – Jak to "będziemy"? – krzyknął zaskoczony Yossarian. – Co to znaczy "będziemy"? Odkąd to jesteś po ich stronie? – Mam być po twojej stronie, kiedy cię będą rozstrzeliwać? – odparł Wintergreen. Yossarian skapitulował. Pułkownik Cathcart znowu go wykiwał. Uwielbiam książkę, serial zapewne też jest świetny, biorąc pod uwagę niezłą obsadę. Poczekam na więcej odcinków i oglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 22 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2019 Ostatnio obejrzałem kilka kolejnych sezonów polecanych tutaj seriali i jakoś mniej mi się podobały niż poprzednicy. Star Trek Discovery sezon 2. Tutaj jakoś brakowało mi jakiegoś konkretnego wroga i walki z nim. Głównym motywem jest tym razem (nie będzie to spoiler bo w sumie od początku to mówią) "podróż w czasie" i dziwne pojawiające się sygnały w kosmosie. Fabularnie jakoś bardzo mi nie podszedł bo takich zagrywek i rozwiązań naoglądałem się już nie raz i w sumie tutaj nie bardzo mnie miało co zaskoczyć. Dodatkowo motyw "czerwonego anioła" "praktycznie" rozgryzłem od początku, chociaż troszkę mnie zmylili. Serial dostał 3 sezon, powstanie też spin off o Phillipie Georgiu. Tutaj może być fajnie. Gommora sezon 4 Tutaj się jakoś wynudziłem, starej gwardii już praktycznie nie ma, losy nowych bohaterów gangsterów za bardzo mnie zainteresowały. Gennaro praktycznie w tym sezonie nie było. Ale finał daję nadzieję na dobry kolejny sezon. No i bonusowo dostaliśmy info o spin offie serialu, powstanie film Immortale, o Ciro. No i wisienka na torcie, ósmy, ostatni sezon Gry o Tron. Wreszcie koniec Nie jest tak strasznie źle jak niektórzy płaczą w internetach ale i mi się wydaje, że jest gorzej niż było. Poprzednie sezony mi się strasznie podobały i uważam ten serial za najlepszy jaki powstał od wielu lat ale finałowy sezon był powiedzmy tylko ok Trochę za szybko się wszystko dzieje, część rozwiązań wydaję się dziwne, a niektóre nawet bezsensowne. Sporo różnych błędów. Zostało sporo znaków zapytania i fajnych teorii spiskowych jak się zastanowić co się w finale wydarzyło 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 22 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2019 Brygada (2002), Federacja Rosyjska, 15 odcinków. https://www.filmweb.pl/serial/Brygada-2002-101965 Brigada 2 (2012), Federacja Rosyjska, film/serial. https://www.filmweb.pl/film/Brigada-2-2012-638555 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 22 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2019 W dniu 19.05.2019 o 14:14, OldMan napisał: PARAGRAF 22 - CHATCH 22 Informacja dla fanów. Kolejne dwa odcinki serialu (3 i 4) pojawiły się HBO GO Polecam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 Barry. Serial komediowy, a dokładniej czarna komedia o płatnym zabójcy. "Były żołnierz, obecnie tani zabójca do wynajęcia, dostaje zlecenie w Los Angeles. Ku swemu zaskoczeniu odnajduje tam lek na samotność pod postacią grupy teatralnej. " Serial ma 2 sezony po 8 odcinków, ogląda się bardzo szybko bo odcinki mają po dwadzieścia kilka minut. Ja sezon pyknąłem na raz Zamówiono 3 sezon ale pewnie pojawi się w przyszłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 28 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 Doom Patrol. Kolejny fajny serial superbohaterski (po Titans) od DC. Bardzo komiksowy, fest zakręcony i czasami poschizowany. Trochę kojarzy się z The Umbrella Academy co jest plusem. Też mamy grupę dziwnych nieznanych szerzej komiksowych bohaterów z ich odbiciami. Jest sporo humoru, także czarnego, efekty specjalne ok chociaż czasami zdażają się paździerze. Fajne jest łamanie czwartej ściany przez głównego złola, coś jak w Deadpoolu. Serial jest długi, 15 odcinków prawie po godzinie. Jeszcze przed premierą było powiedziane, że będzie drugi sezon. Ja jestem dopiero po 5 odcinkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 30 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2019 Templariusze 2 seria - coś mi nie grało, skądś tę trelinę (twarz) znam!? i nagle olśnienie, toż to Jedi! Luke Skywalker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 31 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2019 Paragraf 22, wspomniany tu wyżej. Właśnie dzisiaj zacząłem i planuję skończyć. Miniserial, 6 odcinków po 40 min. W skrócie bezsens wojny, próby przeżycia zwykłych żołnierzy, wymigania się od służby pokazane na wesoło, do tego oficerowie debile. Można się pośmiać Na serial trafiłem przypadkiem (no i na info o powieści i filmie z 1970) jak sprawdzałem co za nowy nick wymyślił sobie @Yossarian 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 13 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2019 Into the badlands, sezon 3, ostatni. Koniec tej dziwnej ale fajnej mieszaniny, trochę połączenie fantasy z post apo, akcja dzieje się kilkaset lat po upadku naszej cywilizacji. Zakończenie historii o walkach w krainie podzielonej na kilka feudalnych "królestw". Ten sezon aż trochę za bardzo napakowany akcją. Walki w stylu "przyczajonych tygrysów" itp czego w wykonaniu japońskim nie lubię ale tu te wszystkie skoki i salta zrobione na mniejszą skalę i wyglądają fajniej. No i na plus to, że są bardzo krwawe. Broni palnej tu nie ma, tylko broń biała i kusze/łuki więc krew leje się gęsto. Serial pod tym względem przypomina trochę Spartakusa. Co prawda delikatnie zasygnalizowali nowe "zło" ale już go nie poznamy bo serial anulowano po 3 sezonach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 9 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 Stranger Things, sezon 3. Mimo, że 3 sezonowi można zarzucić, że powtarza schemat nadal ogląda się to świetnie. O ile komuś podobały się poprzednie sezony. 8 odcinków łyknąłem prawie na raz. Najprawdopodobniej będzie 4 sezon, sugeruje to scena po napisach i rekordowa oglądalność po kilku dniach od premiery, nie zarzyna się tak szybko kury znoszącej złote jajka. A i sami twórcy mówili, że serial planują na 5 sezonów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 11 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2019 DARK, sezon 2. Kurcze powoli trochę się wyjaśnia ale równocześnie jeszcze bardziej gmatwa Za dużo linii czasowych, wersji bohaterów, pętli, paradoksów i jeszcze...ale to już w 3 sezonie. Ten serial chyba najlepiej byłoby obejrzeć za rok kiedy wyjdzie 3 finalny sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 14 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2019 The Orville. Sezon drugi równie fajny jak pierwszy. Rozrywka łatwa lekka i przyjemna w stylu starych Star Treków z lat 90. Sporo humoru w tym tego niskich lotów Serial dostał zamówienie na 3 sezon. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 @tom3kb Ostatnio też oglądałem, tyle że od pierwszego sezonu. To JEST Star Trek bardziej, niż ten nowy Star Trek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 No :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 Ech, a wszystkie te "stare pryki" z czasem sprowadzają się do pierwowzoru: https://www.filmweb.pl/serial/Kosmos+1999-1975-107630 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 Sorry @vidkunsen ale jak już coś to w drugą stronę bo Star Trek powstał wiele lat wcześniej niż Kosmos i to on może być "pierwowzorem" A tak w ogóle to moglibyśmy się w sumie cofnąć do 1902r i powiedzieć, że pierwowzorem takich filmów była Podróż na Księżyc, a może było coś jeszcze wcześniejszego o czym nie wiem, a o książkach to już się w ogóle nie wypowiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 W zamyśle, że nic nowego współcześni "filmowcy" nie wydumali a mogliby np. nakręcić IV część Obcego wg. L Perry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2019 Jeszcze w tym roku wg. twórców serialu - Amazon prime: https://www.denofgeek.com/us/tv/the-expanse/273399/the-expanse-season-4-release-date-and-other-news Tamże - The Expanse Season 4 będzie miał premierę w Amazon Prime w piątek, 13 grudnia. Wszystkie odcinki będą dostępne od razu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 31 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 The Boys. Żeby za dużo nie zdradzać to w skrócie jest to serial o zabójcach superbohaterów. Serial trochę kojarzy się z filmem Watchmen i też jest na podstawie komiksu (swoją drogą HBO niedługo wypuści serial będący kontynuacją filmu Watchmen) jest brutalnie, chamsko, momentami krwawo i z humorem. Mamy świat, w którym jest kilkuset superbohaterów, duża część z nich to prawdziwe ch&$#i nie przejmujące się niczym, wszystko uchodzi im na sucho, mają wsparcie korporacji itd więc robią co chcą bo zawsze są kryci, a kasa może uciszyć wszystkie sprawy. Takimi najważniejszymi herosami jest grupa "Siódemka". Po tym jak jeden z nich zabija przypadkową dziewczynę do jej chłopaka zgłasza się jeden facet, który proponuje odpłacenie mordercy. Pierwszy sezon to 8 godzinnych odcinków ale już zamówiono 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2019 W tym roku kończy się kilka seriali, które oglądałem. Na pierwszy ogień idzie ostatni, piaty sezon I Zombie. Czwarty sezon mi nie podszedł, piąty wraca do korzeni, czyli znowu mamy serial detektywistyczny, a na dalszym planie rozwiązanie całego problemu zombie. Nadal sporo humoru, wątki ładnie zakończone. Ogólnie jestem zadowolony. Jak ktoś ma ochotę obejrzeć niestandardową wariację na temat zombie to polecam. Teraz w kolejce ostatni 3 sezon Legionu, a Potem też finalny 4 sezon Preachera ale to za jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 LEGION, sezon 3 ostatni. No i koniec historii mutanta Legiona, pierwszy sezon super, drugi przerost formy nad treścią, trzeci taki pomiędzy. Serial raczej dla tych co lubią zakręcone i nietypowe seriale, dobra muzyka, dziwnie prowadzona fabuła. Wizualnie też dziwaczny w pozytywnym słowa znaczeniu. Najbardziej podobał mi się pierwszy sezon i bez dwóch kolejnych wypadłby chyba lepiej. Odemnie 7/10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 The 100, sezon 6, przedostatni. No myślałem, że będzie już tego za dużo. 6 raz taka sama rzeźnia, grupa na grupę, plemię na plemię i w ogóle, a tu nie. Po tym jak ostatnich ~400 ziemian dociera Spoiler na nową planetę, zostaje wybudzonych tylko kilku głównych bohaterów, i oni spotykają się z osadnikami, którzy zostali wysłani tu 200 lat wcześniej Całkiem fajnie wymyślili sobie tu głównych kilku złoli, wszystko dzieje się na mniejszą skalę. Kolejny sezon ma być ostatnim i dobrze bo to w sumie cały czas ten sam schemat ale ogólnie wciąż ogląda się to z przyjemnością, jak ktoś lubi taki lekkie połączenie scifi, madmaxa i klimatów post apo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi