vidkunsen Opublikowano 3 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2018 Tytuł oryginalny: В Аду... "ПСЫ" Platforma: Cień Czarnobyla 1.0006 / Repack - wersja samodzielna Data premiery: 01.09.2018 r. Autor: Хемуль36рус Autor spolszczenia: @gawron Śr. długość rozgrywki: (ok. 8 godzin) OPIS: Spoiler Bohaterem tej historii jest zwykły stalker, który z powodu problemów finansowych wyruszył do Czarnobylskiej Strefy Wykluczenia. W celach czysto zarobkowych i często z narażeniem własnego życia podejmuje się trudnych zleceń. Modyfikacja nie oferuje typowej linii fabularnej - całość składa się z różnych historii. Ponadto, aby przetrwać gracz będzie zmuszony do poszukiwania na własną rękę niezbędnego sprzętu - prowiantu, medykamentów, amunicji, czy nawet broni. Mimo wszystko jest to jedynie drobna przeszkoda podczas zgłębiania nowej historii. W piekle... "PSY" nie jest skomplikowanym modem. Nie należy się w nim doszukiwać „realizmu”, ponieważ takowy nie występuje. Warto przy okazji nadmienić, że jego autor w 2014 roku stworzył inny projekt pn. Człowieczy Los. Krok w Nieznane: Deja Vu. Cechy moda: nowa fabuła, dynamiczna pogoda, nowe modele NPC, wiele nowych postaci, 4 lokacje, nowa paczka z bronią. PORADY: Spoiler Wskazówki dot. rozgrywki: Kupujcie herbatę. Skutecznie gasi pragnienie. Chcąc zapolować na pijawkę dobrze mieć przy sobie kilka granatów F-1. Schowki zostały rozlokowane na wszystkich lokacjach, aczkolwiek autor nie zdradził ich położenia. W momencie, gdy protagonista pojawi się na Zatonie, dobrze jest się przejść po lokacji, aby mod w pełni „zaskoczył”. Kwestie techniczne: Modyfikacja może sprawiać pewne problemy techniczne - szczególnie na Zatonie - dlatego, aby zminimalizować błędy związane z instalacją oraz być może inne zaleca się skorzystać z wersji samodzielnej (repack). GALERIA: Spoiler Początek rozgrywki na kanale HugTV: INSTALACJA: Spoiler Zalecana kolejność instalacji wersji „klasycznej”: 1. Cień Czarnobyla 1.0006. 2. W głównym katalogu gry usuwamy foldery bin i shaders pamiętając o kopii bezpieczeństwa. 3. Pobrane i wypakowane archiwum moda (gamedata, bin) umieszczamy w głównym katalogu gry. 4. Dodajemy spolszczenie moda (gamedata, bin). 5. Włączamy grę, aby utworzyła folder z zapisami. Następnie do utworzonego folderu kopia pliku user modyfikacji. 6. Ponownie odpalamy grę i zmieniamy oświetlenie na statyczne. Na koniec dokonujemy ostatniego restartu gry i można się cieszyć modyfikacją. Zalecana kolejność instalacji wersji samodzielnej (repack): 1. Modyfikacja jest w wersji samodzielnej, a więc nie wymaga posiadania i instalacji podstawowej wersji gry. Wystarczy rozpakować pobrane archiwum (najlepiej poza partycję systemową i katalogi Program Files). Trzeba pamiętać o zmianie nazwy folderu repacka, aby były tylko polskie znaki. 2. W głównym katalogu gry w folderze gamedata usuwamy shaders. 2. Dodajemy spolszczenie moda - tylko foldera gamedata. Nie kopiujemy folderu bin, jak i jego zawartości. 3. Dodajemy pobraną i rozpakowaną zawartość paczki z bronią. 4. Grę należy rozpocząć koniecznie na oświetleniu statycznym. LINKI DO POBRANIA: Spoiler Wersja „klasyczna”: Mod: Yandex - [KLIK] Spolszczenie: Nasz serwer - [KLIK] Zawiera niezbędny patch z dn. 26.01.2019 r. Testy spolszczenia: @mkk7, @smox Wersja samodzielna (repack): Mod: Torrent - [KLIK] Google Drive - [KLIK] Alternatywne okna dialogowe: Spoiler Wersja oryginalna: Po zmianie: Nasz serwer - Zmienione okno dialogowe.7z Folder gamedata należy umieścić w główny katalogu z grą z wyrażeniem zgody na zamianę plików. Alternatywna paczka broni, którą przygotował autor spolszczenia: Spoiler Dla odmłodzenia arsenału użytego w modyfikacji i dlatego, że lubię się tym bawić, przygotowałem niewielką paczkę z bronią. Jest to zbiór pukawek wyciętych z modyfikacji: NLC 7, Nowy Arsenał, Radiophobia, SFZ Project: Episode Zero, a także ze strony AMK-TRAM. Podziękowania i wyrazy uznania dla autorów. ~ @gawron Cloud Mail - [KLIK] Nasz serwer [KLIK] Instalacja na wersję uzupełnioną z 2019 r. Dotyczy moda w wersji „klasycznej”, jak i samodzielnej. Folder gamedata należy umieścić w główny katalogu z grą z wyrażeniem zgody na zamianę plików. Źródła: 1 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 3 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2018 Przy pierwszej próbie odpalenia na pol podstawce mod wita nas wylotem jak poniżej, leczenie - fix na pp Spoiler [error]Expression : hFile>0 [error]Function : FileDownload [error]File : E:\stalker\sources\trunk\xrCore\FS.cpp [error]Line : 106 [error]Description : f:\gry 2\s.t.a.l.k.e.r. - s of c - 10006\gamedata\shaders\r2\effects_waterryaska - ?????.s INSTALACJA NA POLSKĄ PLATFORMĘ: Spoiler 1. Stalker SoC 1.0006 2. Kopia gamedaty moda do głównego katalogu gry. 3. Z gamedaty moda usuwamy folder shaders. 4. Do gamedaty kopia ze zgodą na zamianę plików - FIXA 2.1.3. 5. Do gamedaty moda kopia zawartości Fix na pp.7z (zawiera poprawki + localization + folder pl). 6. Zmiana nazwy folderu bin naszej gry (można usunąć pamiętając o kopii bezpieczeństwa). 7. Kopia bin moda do głównego katalogu gry. Z naszej kopii bezpieczeństwa bin przenosimy plik XR_3DA ze zgodą na zamianę. 8. Możemy grać. Autor zaleca, aby użyć pliku user dołączonego do paczka z modem. Jednak nie każdy sprzęt wytrzyma jego ustawienia. Ustawiłem po swojemu i jak na razie jest w porządku. Ten punkt pozostawiam waszej decyzji. SŁOWO OD AUTORA: Spoiler - Kupujcie herbatę, najlepiej gasi pragnienie. - Idąc na pijawkę, dobrze mieć ze sobą kilka granatów F-1. - Schowki są rozrzucone po wszystkich lokacjach, gdzie dokładnie, tego już sam nie pamiętam, znajdziecie to znaczy, że mieliście szczęście. - Mod nie jest skomplikowany, żadnego "realizmu" nie należy w nim szukać, ponieważ go tam nie ma. - Kiedy GG pojawi się na Zatonie, trochę się przejdźcie, żeby mod w pełni zaskoczył. - No, a jeśli ci się nie spodoba, po prostu go wywal i nie strugaj super krytyka, bo i tak nie będę tego słuchał, jest to, co jest i nie zamierzam niczego zmieniać. - Powiem tak, nie jest to premiera, a OBT. Próbujcie. Wyklinanie i opluwanie nie jest konieczne, jeśli ci się nie podoba, usuń i zapomnij. Parę screenów: Spoiler 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 3 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2018 (edytowane) Gawron ty też w grze! to lubię ani jakieś tam stękanie, że OBT, że niedopracowany, że... . Jak autor moda napisał: spróbujcie... oraz - "Мод не сложный, никакого "рыализма" в нем не ищите, так как нет его там." - Mod nie służy do pokazania jakiegokolwiek "realizmu" i jego nie ma tam, liczy się sama gra. Zgadzam się, jak w instrukcji - robię krok lub 2, załączają się w/w informacje, polazłem na tartak i tu coś mnie tknęło, wlazłem na górę po drabince a tu na dole przezroczysty zombiak którego naprawdę trudno utrupić. Edytowane 3 Września 2018 przez vidkunsen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 3 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2018 (edytowane) Gram, jest fajnie, te z maskami na ryjach bardzo żywotne i skoczne, wzięte z innych modów niby żaby nie rechoczą tylko miauczą jak koty. 2 kwest = artefakt w okolicy starej barki 3 kwest - 7 ogonów wilków 4 kwest - he he he - mam zebrać 3 bławatki lub niezapominajki na herbatę dla Spasa Edytowane 3 Września 2018 przez vidkunsen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 3 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2018 Fajnie i klimatowo... gra mi się. Podoba mi się, że od początku na wszystko trzeba zapracować. Śpiwór, dozymetr, latarka... nie ma nic za darmo. No i w TV jest na co popatrzeć. Spoiler 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 3 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2018 (edytowane) Teraz jak zaniosłem paczkę Ignatowi to zbieram dla niego winyle w obozie pionierskim. A w Tv oglądałem chwilkę epokę lodowcową 3. Edytowane 3 Września 2018 przez vidkunsen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 15 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2018 Teraz misja od Kardana na manometr i chłodnice do miotacza ognia - do najmusów idę. Przydatne info dot. schowków od Bobika: Spoiler Części elektroniczne od najmusów z podstacji w zamian za zabicie pijawki na kręgu. Dyktafon pod schodami do podziemi w Żelaznym Lesie. Teraz idę obejrzeć tzw. "jużnoje płato" - czyli tam gdzie się skacze przy płonącej wiosce. Mam już za misje detektor artefaktów, artefakty są nowe o innych właściwościach a mam dostać zmodyfikowany artefakt - w jakiejś anomalii oraz receptę. Słowem - im dalej w strefę tym ciekawiej, inaczej, fajniej. Polecam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 18 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 W piekle... Psy, bardzo dobry mod, moim zdaniem. Jest to utrzymana w konwencji z lekka baśniowej opowieść o zwykłym chłopaku, który trafia w okolice CEA w poszukiwaniu przygód i zarobku… a że jest pracowity, ma dobre serce i Zona mu sprzyja, więc znajduje jedno i drugie, a nawet więcej – spotyka prawdziwą miłość, co jak wiadomo, w strefie nie jest codziennością. Podzieliłbym tę modyfikację na trzy umowne etapy. Pierwszy to preludium na Zatonie, ogólne zapoznanie się z panującymi warunkami, zdobywanie wyposażenia, pierwsze zarobione pieniądze i co ważne, uświadomienie, że nic nie przyjdzie łatwo. Drugi etap to Bagna, "trening" przed tym, co czeka Aleksa naszego GG po dotarciu na Jupiter i do Prypeci - to etap trzeci. Jupiter, dopiero tam po spotkaniu z agentką PSÓW (samodzielnej frakcji podpiętej pod Monolit) fabuła zaczyna się rozkręcać i akcja nabiera większego tempa, rozpoczyna się polowanie na naszego bohatera. Mod nie jest skomplikowany, co wcale nie oznacza, że jest łatwo i bezmyślnie, wręcz przeciwnie, odniosłem wrażenie, że im dalej z fabułą, tym trudniej i trzeba się wykazać znacznie lepszą oceną sytuacji. Nie będę się rozpisywał nad mutantami, tych jest cała plejada, na szczęście wszystko zostało użyte w przemyślany sposób tak, że nie miałem nudności, a nawet podskoczyłem parę razy na fotelu. Nie widzę sensu zatrzymywania się przy balansie i cenach, moim zdaniem w grach jest to zawsze sprawa umowna, z resztą myślę, że w przypadku "Psów" autor dobrze wiedział, co robi. Na koniec coś, czego fizycznie nie widać i na co chyba nie zawsze zwracamy uwagę, to serce, które autor włożył w tego moda, jest to jeden z elementów, który cechuje modyfikację "W piekle... Psy", takie przynajmniej odniosłem wrażenie. Spoiler 1 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkk7 Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 @gawron bardzo fajny i rzeczowy opis i konkretna ocena moda, która zachęca do zagrania w niego. Penie będzie to następny do rozgrywki po Ostatnim Stalkerze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Co dotyczy podtytułu " Псы ", to wg słownika slangowego jest takie tłumaczenie: Псы - охpана ( Ochrona ). Bo literalne przetłumaczenie na Psy, chyba raczej nie jest odpowiednie. Jest też wg tego słownika inne określenie: "Тот, кто вызывает негодование, заслуживает презрение своим поведением, поступками." , czyli Ten, kto wywołuje poczucie krzywdy, lub swoim zachowaniem, postępkami, zasługuje na pogardę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 19 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 (edytowane) Psy - w trakcie moda jest wytłumaczone, że chodzi o frakcje Monolitu - Psy - i nie są to Psy Wojny (Słowiańsko-Germańskie psy Boga wojny), czy Dominikanie - Domini canes ale Psy Piekła/ieł. Mod czerpie z NS5TT2 gdyż za kwesta jako bonus dostajemy recepty na artefakty np.- łzy ognia czy podobne. Mod ma to coś czym się można parać długie wieczory, żadne zadanie nie jest proste choć na takie może wyglądać np.- idź po ikonę do cerkwi i przy okazji nie omieszkaj odwiedzić grobu mojej żony a ja ci w zamian podkopsam teleport na bazę. Mutanty sa inne, jest ich więcej rodzajów - np. małe pijawki i duże, skrzydlate snorki itd.itp. Edytowane 19 Września 2018 przez vidkunsen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 3 godziny temu, kondotier napisał: Ten, kto wywołuje poczucie krzywdy, lub swoim zachowaniem, postępkami, zasługuje na pogardę. O to właśnie chodzi. Przywódca "Psów" był już najbardziej bezwzględnym łotrem, zanim trafił do Zony. W strefie pod tym względem nic się nie zmieniło (wiem, bo czytam dialogi). Po tym, jak już się dowiedziałem co to za ekipa, pierwsze moje skojarzenie to - "Wściekłe psy", kto oglądał filmy Quentina Tarantino, od razu będzie wiedział, o co chodzi, ale sprawa pozostaje otwarta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaklerR Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 @gawron Ile mniej więcej zajęło ci przejście ów moda? No i zgadzam się z @mkk7, skoro ty go tak chwalisz Gawronie to jest warty spolszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 15 minut temu, MaklerR napisał: Ile mniej więcej zajęło ci przejście ów moda? Grałem z przerwami kilkanaście dni i przeważnie tylko wieczorami. Masz rację, dobrze by było, gdyby ktoś go spolszczył, wart jest tego, tak myślę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 19 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 I spuścił swoje psy wojny... . Robi się ciekawie, twórcy zaczynają stawiać na jakość nie na ilość, jest już parę nowych modów ale muszę je sobie obejrzeć, zagrać znaczy się. Spolszczyć to, spolszczyć tamto, ale to jest OBT więc nie warto... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 34 minuty temu, vidkunsen napisał: Spolszczyć to, spolszczyć tamto, ale to jest OBT więc nie warto... Rozumiem, że lubisz język Puszkina i Tołstoja, ale nie miałbyś chyba nic przeciwko spolszczeniu jeszcze jednego moda. Po ograniu modyfikacji i wypuszczeniu Fixa 2.1.3 zniknął dopisek OBT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 19 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Skoro go przeszedłem to i nie uważam takiego moda za OBT :). "Spolszczenie" to był sarkazm do tych co nie grali a już z góry wydają osąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2018 Teraz rozumiem, ale chyba wszystko się zgadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szeregowy Killer Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2018 (edytowane) Doznaje takiego loga przy samym wejściu do zony. Pojawiam się przy bramie (nowa gra) i cyk wylot. Ktoś coś? A no i się sugerowałem poradami instalacji @gawron'a Spoiler FATAL ERROR [error]Expression : assertion failed [error]Function : _VertexStream::Lock [error]File : E:\stalker\sources\trunk\xr_3da\R_DStreams.cpp [error]Line : 44 [error]Description : (bytes_need<=mSize) && vl_Count Edytowane 20 Września 2018 przez Szeregowy Killer dopiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2018 Przejdź na oświetlenie statyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szeregowy Killer Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2018 Dobra teraz odpala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Diegtiariow Opublikowano 22 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2018 Zainstalowałem tego moda, instalując sobie jeszcze paczkę broni, którą można pobrać stąd: http://ap-pro.ru/forum/35-91596-1177792-16-1536435368 Ale od razu wylot po przyjściu do Skadowska: Spoiler FATAL ERROR [error]Expression : wave&&wave->length() [error]Function : CSoundRender_Source::LoadWave [error]File : E:\stalker\sources\trunk\xrSound\SoundRender_Source_loader.cpp [error]Line : 65 [error]Description : Can't open wave file: [error]Arguments : c:\program files (x86)\thq\s.t.a.l.k.e.r. - shadow of chernobyl\gamedata\sounds\weapons\ŔĘ\aks74u_shot1.ogg stack trace: Leczenie: Zmienić nazwę folderu AK na ŔĘ. I następny wylot: Spoiler FATAL ERROR [error]Expression : fatal error [error]Function : CRender::texture_load [error]File : E:\stalker\sources\trunk\xr_3da\xrRender\Texture.cpp [error]Line : 295 [error]Description : <no expression> [error]Arguments : Can't find texture 'wpn\shell_12ő70' stack trace: Leczenie: Zmienić nazwę pliku shell_12x70 na shell_12ő70. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Sądzę, że ten "serial" może się przydać tym, co sami nie dadzą rady. https://www.youtube.com/playlist?list=PLB5TuIG2KlMlO5O1aR-50xnKUGWjpWywm Z prawej strony cała litania podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Podbicie: Postawiłem moda na rosyjskiej podstawce, dodałem ten pakiet broni. I też wyleciałem w pobliżu Skadowska na tym pliku dźwiękowym od AKSu. Problem w tym, że mam tak : [error]Arguments : d:\mody\psy\gamedata\sounds\weapons\АК\aks74u_shot1.ogg Ale u mnie tak jak u @Stalker Kamil nie było folderu AK, lecz ÇŐ . Jednak przemianowanie go ze wskazówki w logu na AK nie pomogło. Dopiero zmiana ÇŐ na ŔĘ puściła grę. Nie wiem jak z tym drugim wylotem, bo go jeszcze nie miałem. Jednak na wszelki wypadek wyprzedzająco zmieniłem jego nazwę. Piszę to dlatego, że nie wszyscy mogą dać sobie z tymi zmianami radę, więc w razie tłumaczenia dobrze by było do spolszczenia dać ten katalog i plik z niewylotowymi nazwami. A wstawiający moda @vidkunsen mógłby doraźnie zrobić fixa i dodać do #1, tak aby bez grzebania po jego wklejeniu mieć spokój. Jestem na Skadowsku i choć nie widać palących papierosy, siwo od dymu. I co ma robić niepalący? Otwarcie drzwi nie pomaga. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 3 minuty temu, kondotier napisał: I co ma robić niepalący? Otwarcie drzwi nie pomaga. Wymień filtry w masce Ktoś (spośród Tłumaczy lub nie) przymierza się do spolszczenia? Nie musi być tu, może być na PM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi