metek58 Opublikowano 30 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2022 7 godzin temu, AntiCitizen napisał(a): Weźmy przykład: mamy Kordon z jednego z buildów - tutaj jest to "Wschodni Kordon". Są tam postacie, których nazwy nie są spolonizowane Jest to wina pliku z gameplay, który nie był tłumaczony. Tu daję przetłumaczony ten plik i jeszcze plik z text, bo musiałem skorygować nazwy. Zapewne wiadomo, że po wklejeniu pliku z gameplay, aby nie było krzaczorów w nazwach NPC, trzeba grę zacząć od nowa. Jest tam też postać o ksywce Прапор i nie było pewności jak dać - Chorąży, czy Prapor. Przyjąłem, że teraz będzie Prapor, bo to postać w wiosce na Przedzoniu (tak jest w komentarzu obok nazwy postaci - главный в деревне сталкеров на Предбаннике) i jest tam przywódcą stalkerów. Oto plik z gameplay: characters_v92.xml I plik z text: questman.xml Przejrzałem pozostałe pliki z gameplay, nie było w nich nic do roboty. A jak jest ze snem? Nie ma krzaczorów? Pytam, bo w folderze scrpts są dwa pliki z nieprzetłumaczonymi teksami, chociaż jak by to się mało do tych pozostałych języków, tego nie wiem. Podrzucę je na próbę. Jest chyba wszystko znalezione i zrobione w pln. chess.script dream.script 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AntiCitizen Opublikowano 30 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2022 (edytowane) Polonizacja będzie wkrótce...w tym roku jeszcze. Jeśli ktoś nosi się z zamiarem gry w OP-2.1, to niech poczeka na płynniejszą rozgrywkę, bo to jest modyfikacja z którą można rok po Zonie chodzić - zachwycając się jej urokiem i tajemnicami. Faktem jest że "im dalej w las tym"...więcej błędów zostanie wyłapanych przez graczy. Pierwsze wydanie polonizacji będzie wydaniem do którego dojdą poprawki, ale żeby miało to sens i aby tłumacze nie dostawali próśb w temacie z każdym błędem, to zrobi się zbiorczego fix'a na podstawie raportów graczy. Nie ma sensu wydawać poprawek po znalezieniu np. jednej literówki. Ktoś będzie musiał czuwać nad zbieraniem błędów w temacie. Nie wiem czy nie powinien powstać odrębny w stosunku do tego temat ze schematem wstawiania błędów?, tak aby tłumacze nie musieli "przekopywać" się przez posty graczy - niekoniecznie mające związek z samą polonizacją. Jeśli ktoś czekał na polonizację OP-2.2 niemal rok, to poczeka jeszcze miesiąc. Stabilność gry i poprawność tłumaczenia jest wyrazem szacunku dla graczy czekających na to wydanie i tak to proszę traktować. Pośpiech to zawsze zły doradca, zawsze...dlatego wszelkie próby nacisku na przyśpieszenie prac będą daremne. Edytowane 30 Listopada 2022 przez AntiCitizen 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qlkin Opublikowano 30 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2022 Mnie to bardziej ciekawi - ileż to osób tak znowu czeka na tę polonizację? Chłodna kalkulacja. Np. obstawiam, że większość osób piszących w tym temacie to jednak nie będzie grało. Na tej 'czarnej liście' to też pewnie pięć nick'ów na krzyż. Takich "cichych" ludzi co czytają - ale nie uczestniczą, też coś będzie... Rosyjsko-pełno-sprytni to... np. Spoiler - no tak, data z wczoraj, poprzedni patch 04.11.22 I tak sobie myślę, że otwarte beta testy (w temacie OBT Polonizacji OP 2.2) to chyba lepiej zaczynać jak tylko się da najwcześniej - bo to na tym poligonie będą prawdziwe boje poprawkowe, a mod - wiadomo - niemały. Im więcej testujących - tym lepiej. Podejście do potencjalnych Użytkowników/testerów w stylu 'Pan Ekonom do poddanych' to tutaj nie pomoże i sugerowałbym nie wypisywać żadnych 'czarnych list' i nie 'wymuszać zeznań' od społeczności fanów, a stawiać jednak konsekwentnie na dobrowolną współpracę. Nawet jak i czasem to nie wychodzi zgodnie z oczekiwaniami. Czy to znowu jakieś 'napędzanie ruchu' w temacie albo szukanie okazji do wyładowania frustracji? Czas pokaże. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AntiCitizen Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2022 Mam dobre wieści dla czekających na wydanie polonizacji do OP-2.2, obecnie testuję spakowane archiwum plików polonizacji. Będzie ono nosiło nazwę: gamedata.dbz_pl - aktualny rozmiar to 144 MB (być może umieszczę tam jeszcze kilka tekstur i ten rozmiar ulegnie zwiększeniu). Gra odczytuje spakowane archiwum bez problemu. Spoiler 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2022 @AntiCitizen Miałbym do Ciebie prośbę. Jak już testujesz OPka, to dałbyś radę podrzucić mi kilka ładnych screenów? Najlepiej z wyłączonym HUDem Myślę, że góra 10 wystarczy, ale jeżeli nie masz na to czasu, to w zupełności zrozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AntiCitizen Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2022 4 godziny temu, Agrael napisał(a): dałbyś radę podrzucić mi kilka ładnych screenów? @Agrael - nie ma problemu, zrobię kilka zrzutów ekranu z "dobrą pogodą" bez HUD'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2022 @AntiCitizen Wielkie dzięki Jak już będziesz miał przygotowane, to wyślij mi proszę w PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbych Opublikowano 17 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 (edytowane) Witam Przekopiowałem spolszczenie do głównego katalogu i niestety u mnie nie działa? Edytowane 17 Lutego 2023 przez zbych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 17 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 @zbych A czy w opcjach ustawiłeś czcionkę i kodowanie na Central European? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbych Opublikowano 17 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 A gdzie są te opcje? Bo grę mam po rosyjsku , którego za bardzo nie znam. Jak mam zmienić kodowanie i czcionkę na Central European? Gdzie to się znajduję w opcjach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LisKot Opublikowano 18 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 (edytowane) @zbych Spoiler Wyłączasz i włączasz moda i powinno działać. Edytowane 18 Lutego 2023 przez LisKot 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 18 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 @LisKot częsty problem, obrazki się przydadzą, dodałem do postu z instalacją OP 2.2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbych Opublikowano 18 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 A dziękuje, nie zauważyłem że jest to w opcjach wideo. A jest jakiś namiar na poradnik z listą zadań głównych i pobocznych? Czy część z nich jest taka sama jak w op 2.1? Tzn, czy linie zadań które były w op 2.1 są takie same? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignachinio Opublikowano 18 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 Większość tak. Te które są trochę zmienione są intuicyjne. Domyślisz się co i jak. A jak będzie jakiś problem pisz : ) Ludzie pomogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 18 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 Zbych - zalecane obejrzenie interesujących ciebie fragmentów + filmiki poboczne (te z prawej strony) Spoiler https://www.youtube.com/results?search_query=сталкер+оп+2.2+универсальный+биорадар Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi