Skocz do zawartości

Anomaly 1.5.0 (Beta 3) - dyskusja ogólna

Junx

Rekomendowane odpowiedzi

Pokaż ukrytą zawartość

Animacje przedmiotów jeśli ktoś jeszcze nie widział. Zbędny bajer czy może ficzer który poprawia immersje? Według mnie coś takiego jest naprawdę super i strasznie mi brakuje takich rzeczy w wielu  RPGach żebym naprawdę mógł się wczuć w daną postać..

• Super 2

Przepraszam, że tyle nie odpisywałem, miałem dużo na głowie ostatnimi czasy.
Screena zaraz podrzucę, a mam jeszcze pytanie, każda broń i kombinezon, znalezione u mego wroga, jest w okropnym stanie, nawet wojsko, które powinno być wyposażone w sprzęt w dobrym stanie, czy tak powinno być?

image.png

@Grimm  A jaki ma być stan pancerza, jeśli w NPCa wsadziłeś ileś tam sztuk amunicji, poprawiłeś mu granatem, a jeszcze wcześniej dupę poszarpały mu dziki czy psy. Cały czas masz w dialogach skargi, jakie to słabe zaopatrzenie mają wojacy. Za konserwę, czy flaszkę wódki nawet kałacha gotowi oddać.

A jakbyś już na początkowej lokacji miał wypasione egzo, najlepszą broń, walizkę kasy, to co byś robił przez resztę moda?

W dniu 3.11.2019 o 10:43, kondotier napisał(a):

@Grimm  A jaki ma być stan pancerza, jeśli w NPCa wsadziłeś ileś tam sztuk amunicji, poprawiłeś mu granatem, a jeszcze wcześniej dupę poszarpały mu dziki czy psy. Cały czas masz w dialogach skargi, jakie to słabe zaopatrzenie mają wojacy. Za konserwę, czy flaszkę wódki nawet kałacha gotowi oddać.

A jakbyś już na początkowej lokacji miał wypasione egzo, najlepszą broń, walizkę kasy, to co byś robił przez resztę moda?

Rozwiń  

Oczywiście masz rację, tak o tym nie pomyślałem, ale spokojnie, ja się nie skarżę ja jestem zadowolony z takiego stanu rzeczy, nie ma łatwo i to mi się bardzo podoba

Ok nacieszyłem się nowym modem to teraz kilka moich wrażeń:

Pobieranie z moddb ssie - i to jak odkurzacz z tesko - zrywa i ma transfer parenaście kilobitów - można wyjść z siebie i stanąć obok...

Gra wygląda ślicznie na max detalach - ale mimo zapasu mocy komputera potrafi przycinać - nie podczas walki a podczas biegania

Itemków od wielkiego groma - ciekawa odmiana po np solance - ale zaczyna męczyć jak okazuje się że do naprawienia kałasza potrzebujesz lufy - akurat nie tej którą masz - a ta która pasuje jest w opłakanym stanie - do naprawy tej użyjesz multitoola i - uwaga - kawałka plastiku - albo innego ciekawego utensylia - naprawianie zbroi używając dziennika / notatnika miałem ubaw - ale max do trzeciego razu.

Broń i zbroja niszczy się bardzo szybko - no ok to jeszcze jestem w stanie przeżyć - ale nóż który dosłownie sypie się w oczach... nawet w solance się tak szybko nie sypało

Siła mutantów jest ok - większość zrobisz na raz/ na dwa ale one cię też w miarę szybko poskładają - więc nie ma zabawy w gieroja - no i super

Trochę szokiem był dla mnie brak automapy w lewym rogu - utrudnia to życie - zwłaszcza na bagnach gdy trzeba uciekać i wybierać drogę pomiędzy trzcinami i wodą

Co mi się nie podoba - zielone schowki na mapie - i to te zrobione przeze mnie i te co dostanę w nagrodę - są naprawdę ciężko widoczne - nawet na maksymalnym zbliżeniu mapy musiałem nieźle się wpatrywać, żeby tam coś zobaczyć - te fioletowe są ok - nie wiem jeszcze jak się dostaje jedne a jak drugie

Limitowane śruby sprawiły jedno - zaprzyjaźniłem się z F5 - i pola anomalii przechodzę na wzrok i słuch i F5.

Dostęp do imadła na 5 minut - przyznam że na początku mnie to nieźle zaskoczyło - zanim sprawdziłem co potrzebuję do upgradu to czas mi minął

Na razie tyle uwag - gram dalej i będę się wypowiadał - o ile temat pozwoli

W każdym razie gra się świetnie - wciąga jak ruchome piaski 

Dobrej wam drogi

W dniu 5.11.2019 o 07:48, koboldzisko napisał(a):

Pobieranie z moddb ssie - i to jak odkurzacz z tesko - zrywa i ma transfer parenaście kilobitów - można wyjść z siebie i stanąć obok...

Rozwiń  

A co ma piernik do wiatraka, czytaj strona, z której pobierasz do wrażeń z moda :) Akurat moddb jest dobry pod tym względem.

Aż z ciekawości sprawdziłem bo coś mi tu śmierdziało i mi party pobiera z prędkością ~6,5 Mb/s czyli 3GB part w jakieś 7min. Także jedyne co tu ssie to raczej twoje internety :D

Rozwiń  

Pierwsza zasada: nigdy nie pobieraj z ModDB czegoś, co ma więcej niż pół giga. Zawsze łap za torrenta albo inne źródło.

Gra wygląda ślicznie na max detalach - ale mimo zapasu mocy komputera potrafi przycinać - nie podczas walki a podczas biegania

Rozwiń  

Ta modyfikacja akurat nie wie, co to zapas mocy. Na maksymalnych detalach wymaga ona sześciogigowej karty graficznej i 24GB RAMu. Sprawdź suwaki, w szczególności powiązane z trawą.

Trochę szokiem był dla mnie brak automapy w lewym rogu - utrudnia to życie - zwłaszcza na bagnach gdy trzeba uciekać i wybierać drogę pomiędzy trzcinami i wodą

Rozwiń  

Anomaly raczej dąży do jak największej immersji i realizmu, więc brak minimapy akurat nie powinien tutaj dziwić.

Edytowane przez stalker1997

W dniu 5.11.2019 o 08:24, tom3kb napisał(a):

Rozwiń  

A co ma piernik do wiatraka, czytaj strona, z której pobierasz do wrażeń z moda :) Akurat moddb jest dobry pod tym względem.

Rozwiń  

Wiesz, dopiero później znalazłem linka do disku google - z moddb zrywało połączenie po pobraniu 4 - 5 gb tekstur - przez weekend nie udało mi się go pobrać 

W dniu 5.11.2019 o 08:28, stalker1997 napisał(a):

Rozwiń  

Anomaly raczej dąży do jak największej immersji i realizmu, więc brak minimapy akurat nie powinien tutaj dziwić.

Rozwiń  

Ja to rozumiem - w innych miejscach można się w miarę przyzwyczaić ale bagna są uciążliwe - tu mi tego najbardziej brakowało

W dniu 5.11.2019 o 09:55, koboldzisko napisał(a):

Ja to rozumiem - w innych miejscach można się w miarę przyzwyczaić ale bagna są uciążliwe - tu mi tego najbardziej brakowało

Rozwiń  

No to jest prawda. Poziom trudności dzięki braku minimapy dosyć znacząco wzrasta na Bagnach. Włączając w dodatku to, że nie mamy jeszcze na początku odpowiedniego uposażenia; lokacja jest wtedy porównywalnie ciężka jak przejście pierwszy raz przez Czerwony Las lub Radar (Kto na tym etapie już był, to wie, o czym mówię).

Edytowane przez stalker1997

W dniu 5.11.2019 o 08:28, stalker1997 napisał(a):

Anomaly raczej dąży do jak największej immersji i realizmu,

Rozwiń  

Zawsze mnie trochę takie stwierdzenia śmieszą ;) Realizm to by był, gdyby śrubki można było przywiązywać na sznurki, żyłki i bandaże, jak w oryginale, z którego cały ten pomysł zaczerpnięto. A tak to zostaje tylko mniej lub bardziej nieudolne małpowanie rzeczywistości.

Rozwiń  

Jak to Stalker - doczytuje sobie rzeczy w locie. Szybszy dysk SSD powinien rozwiązać problem albo ograniczyć go do minimum :) 

Bradziaki czy da się sprawdzić czy gram w story mode czy w takie sobie łażenie ? Bo zdaje mi się że wybrałem na początku story mode ale piątaka za to nie dam a łażę już bite 2 tygodnie i nie chce się mi ponawiać gry od zera . 

@tom3kb

wiem że mam od Sidora dostać zadania - nie mam ich i u niego ich nie ma... więc raczej nie gram w story mode...

no to trudno - teraz w takim razie w potrzasku a jak mi będzie mało to wrócę do anomaly potem - ten mod ma swój urok i nie ma za dużo ctd 

znalazłem filmik na youtube jak facet zaraz na początku idzie do Sidora i dostaje od niego 2 zadania żółte -jedno na doktora drugie na Sacharowa - jak zaczynam nową grę to jest tak samo - i mnie się zdaje że też tak miałem, ale zaczynałem grę łącznie 4 razy i mogło mi się z którymś pomylić :/ myślałem że gdzieś w opcjach albo w savie to będzie zapisane jakiś gamemode = 2 albo coś w ten deseń

edyta:

byłem u doktora i mówi mi tylko miłego dnia i inne w ten deseń... chyba jednak będę w potrzasku :D

Edytowane przez koboldzisko

Witam...Mam problem. Nie wiem dlaczego, ale nie mogę ruszyć z fabuła w modzie. Po dotarciu do doktora na bagnach nie mam możliwości rozmowy z nim. Ktoś miał jeszcze taki problem?

Pokaż ukrytą zawartość

@@@@

Problem rozwiązany. Wczytywanie save do skutku pomogło :d.

Edytowane przez bloodrise

• 2 tygodnie później...
  W dniu 2.12.2019 o 18:34, Grimm napisał(a):

Znacie jeszcze jakieś podobne modyfikacje do Anomaly, też najlepiej, żeby każda frakcja miała swoją fabułę i historię?

Rozwiń  

Nie bardzo, to jeden z niewielu CoCowych modów z jakąś fabułą.

Legends Return miał też parę linii fabularnych ale dawno nie patrzyłem czy coś z nim robią? Czy może coś więcej dołożono.

A wersja 1.0 dopiero w przyszłym roku.

A jeśli chodzi o dołączanie do frakcji i jakieś ich zadania to SGM ale to już nie CoC.

Jak zrozumiałem mechanik od anomaly jest na tym forum - więc jeśli bym mógł dwie uwagi które mi się nasunęły po paru (dziesięciu) godzinach grania:

Zadania na uwolnienie stalkera - zrobiłem ich kilka a dostałem jedno niewykonalne - mam stalkera uratować z terenu MW i jest poza terenem mapy, po kilku godzinach dookoła mapy jak wyskoczyć poza teren gry udało mi się wyjść - gdyż zauważyłem, że przy przejściu na Rostok tworzone są dwa pliki - jeden z MW drugi z Rostoku - i jak wczyta się ten z MW to przenosi ZA punkt przejścia - ale przy podbieganiu do klęczącego gościa przenosi na Rostok - bez względu z której strony by do niego podejść - więc to mi się trafił jakiś wyjątek

Druga sprawa - statystyki zbroi są podane w paskach a artów w nacisku na powierzchnię - ni ciula nie idzie się połapać co gdzie i jak pasuje - zakładam Full Empty - powinien mieć niezłe staty - spada mi kondycja a nic do zbroi nie dochodzi - ciężko to ogarnąć

• 2 tygodnie później...