Skocz do zawartości

Uniwersum S.T.A.L.K.E.R. po polsku

Yossarian

Rekomendowane odpowiedzi

Uniwersum S.T.A.L.K.E.R.

Autor: Michał Gołkowski 

Pokaż ukrytą zawartość

olowiany-swit-s-t-a-l-k-e-r-tom-1-b-iext66624199.jpgdrugi-brzeg-s-t-a-l-k-e-r-tom-2-w-iext66641196.jpgGOLKOWSKI_DrogaDonikad_2D-mala.jpgsztywny-s-t-a-l-k-e-r-tom-4-w-iext40266317.jpgpowrot-w-iext66619123.jpg

Ołowiany Świt:

Pokaż ukrytą zawartość

Drugi Brzeg:

Pokaż ukrytą zawartość

Droga Donikąd:

Pokaż ukrytą zawartość

Sztywny:

Pokaż ukrytą zawartość

Powrót:

Pokaż ukrytą zawartość

Autor: Wiktor Noczkin

Pokaż ukrytą zawartość

T195627.jpgNOCZKIN_CzerepMutanta_2D-mala.jpgNOCZKIN_LancuchPokarmowy5-768x1202.jpgNOCZKIN_OczyDiabla_2D-mala-1-1.jpg

Ślepa Plama:

Pokaż ukrytą zawartość

Czerep Mutanta:

Pokaż ukrytą zawartość

Łańcuch Pokarmowy:

Pokaż ukrytą zawartość

Oczy Diabła:

Pokaż ukrytą zawartość

Autor: Krzysztof Haladyn

Pokaż ukrytą zawartość

HALADYN_NaSkrajuStrefy.jpgHALADYN_NaSkrajuStrefy-T2_2D-mala.jpg

Na Skraju Strefy Tom 1:

Pokaż ukrytą zawartość

Na Skraju Strefy Tom 2:

Pokaż ukrytą zawartość

Autor: Sławomir Nieściur 

Pokaż ukrytą zawartość

NIEŚCIUR_Wedle-zasług-frontWWW-1.jpgNIEŚCIUR_OstatniegoZeżrąPsy-09-768x1200.jpgNIESCIUR_DoZobaczeniaWPiekle_2D-malaramka.jpg

Wedle Zasług:

Pokaż ukrytą zawartość

Ostatniego Zeżrą Psy: 

Pokaż ukrytą zawartość

Do Zobaczenia w Piekle:

Pokaż ukrytą zawartość

Autor: Joanna Kanicka

Pokaż ukrytą zawartość

KANICKA_BagnoSzaleńców_OKLADKA_02-1-768x1199.jpg

Bagno Szaleńców:

Pokaż ukrytą zawartość

Autor: Jacek Kloss

Pokaż ukrytą zawartość

KLOSS_ZiemiaZlychUrokow-OKLADKA-cmykp-lakier-2-768x1201.jpg

Ziemia Złych Uroków Tom 1:

Pokaż ukrytą zawartość

Autor: Roman Kulikow

Pokaż ukrytą zawartość

Więzy-zony.jpgsztychh.jpgdwa_mutanty-large.jpg.6eb497123cd43fff2560a1d1cca8f298.jpg

Więzy Zony: 

Pokaż ukrytą zawartość

Sztych:

Pokaż ukrytą zawartość

Dwa Mutanty:

Pokaż ukrytą zawartość

Autor: Piotr Abramik

Pokaż ukrytą zawartość

00.jpg

Stalker. Długi rajd Tom 1

Pokaż ukrytą zawartość

Uniwersum Survarium: 

Autor: Andriej Lewicki

Pokaż ukrytą zawartość

LEWICKI_LowcaZLasu_2D-mala.jpg

Łowca z Lasu:

Pokaż ukrytą zawartość

Autor: Wiktor Noczkin:

NOCZKIN_WektorZagrozenia_2D-mala.jpg

Wektor Zagrożenia:

Pokaż ukrytą zawartość

Uniwersum Antymir: 

Autor: Andriej Lewicki

Antymir_front-1.jpgLEWICKI_Wojna-OKLADKA-v4-1.jpg

Wstęga:

Pokaż ukrytą zawartość

Wojna:

Pokaż ukrytą zawartość

Uniwersum Kompleks 7215

Autor: Bartek Biedrzycki

Pokaż ukrytą zawartość

BIEDRZYCKI_Kompleks7125_2D-mala.jpgBIEDRZYCKI_StacjaNowySwiat_2D-mala.jpgBIEDRZYCKI_DworzecŚródmieście-11-768x1199.jpg

Kompleks 7215:

Pokaż ukrytą zawartość

Stacja Nowy Świat:

Pokaż ukrytą zawartość

Dworzec Śródmieście:

Pokaż ukrytą zawartość

Autor: Dominika Węcławek

Pokaż ukrytą zawartość

upadla-swiatynia-b-iext66622162.jpg

Upadła Świątynia:

Pokaż ukrytą zawartość

• Super 1
  • Dodatnia 9

W dniu 28.08.2017 o 10:22, Chlebczarow napisał(a):

Szczyt moich wątpliwych możliwości intelektualnych mam już za sobą

Rozwiń  

I co jeszcze? ;)

Bardzo fajne opracowanie tematu, czekam na więcej. Idealnie byłoby zabrać się też za te wschodnie, bo tam mają oczywiście "klondajk arte książek", ale to już trochę próżna robota; raz, że ciężko je u nas dostać a dwa, że raptem kilka osób spróbowałoby się z nimi zmierzyć. Chyba, że się mylę, bo mierzę swoją miarą - miałem w ręku raz "Тайна полтергейста" i poległem.

W związku z żywiołowym ;) odzewem dotyczącym tematu, pociągnę go dalej. Sukcesywnie będę go uzupełniał o kolejnych autorów, cykle oraz uniwersa. Oryginały rosyjskie są poza moim zasięgiem, tak że póki co skoncentruję się na tłumaczeniach i twórczości polskich autorów. Dziękuję za motywujące wyrazy uznania.

@Chlebczarow ja mogę mieć dojście do oryginałów, ale to już w przyszłości możemy wrócić do tego.

Jak rozumiem, warto po prostu często zaglądać do zbiorczego? ;) Fajnie, nigdy nie miałem motywacji, żeby sięgnąć po każdą pozycję dostępną u nas, może teraz to się zmieni. 

I widzę, że formatowanie tekstu lepiej Ci poszło :005:

Dzięki @Sierioża że dałeś osobny temat na dyskusję. Jeżeli chodzi o oryginały to są dla mnie poza zasięgiem w sensie znajomości rosyjskiego. Czytać umiem, ale ze zrozumieniem to już dużo gorsza sprawa (ech było nie rzucać kamieniami w szkołę). A taka mnogość pozycji to dla mnie galaktyka i odległości międzygwiezdne. Formatowanie to już co najmniej mistrzostwo ligi podwórkowej :)Sprostowanie: dzięki @apg2312.

Edytowane przez Chlebczarow

• apg2312 przypiął/ęła ten temat
  W dniu 28.08.2017 o 17:26, Chlebczarow napisał(a):

dałeś osobny temat na dyskusję

Rozwiń  

Ja? To smerf moderator zapewne :P Ja to jestem tylko pokornym, uniżonym sługą :P

Ale gdyby ktoś miał ochotę kiedyś poczytać i na przykład opisać swoje wrażenia, to możemy kiedyś pomyśleć. Ja niby daję radę, ale za wolno mi to idzie i co jakiś czas mam przestój, bo trzeba zerknąć do słownika, pomyśleć... dobrze by też było zapamiętać na przyszłość. Dałbym radę od deski do deski, ale wyszedłem już z wieku, w którym traktuję książki śmiertelnie poważnie; teraz to dla mnie bardziej źródło rozrywki. A jaka tu rozrywka, skoro momentami czuję się jak naukowiec tłumaczący jakiś przedwieczny manuskrypt?

• 2 tygodnie później...

Z nadzieją ze w dobrym miejscu ..... 

Nowe pozycje do kolekcji doszły:

cover.jpg.87da1930a4c45592d59ba4dc6121cee5.jpg

A. Lewicki Wojna ... czyli Garsteczki przygód ciąg dalszy 

cover.thumb.jpg.7bcc83f6c74faf4cb56f5b86a36aa24d.jpg

J.Waletow -Dzieci Martwej Ziemi czyli ciąg dalszy Ziemi Niczyjej

Ktoś - coś - na priv.

Opisu się raczej nie podejmuje - @Chlebczarow ma wystarczająco lekkie pióro i nie omieszka dodać szczególowych informacji do Kolekcji.

Edytowane przez boberm
  • Dodatnia 3

• 4 tygodnie później...
  • 7 miesięcy temu...

Witam.

Michał Gołkowski - moim zdaniem najlepszy "STALKERSKI" polski pisarz napisał kolejną część cyklu o stalkerze Miszy.

image.jpeg.f9efb7247d0ef0333d7ba252227c313c.jpeg

"

Obiecywał sobie, że już nigdy więcej. Że tamten raz był naprawdę ostatni. Że wszystko się zmieni, znormalnieje. Jednak ciężko jest udawać normalnego człowieka. Kiedy do drzwi puka przeszłość w osobie postrzelonego przyjaciela-stalkera z dawnych lat a zimowa zawierucha niesie w sobie szepty zza dalekiego Kordonu, trzeba schować do kieszeni moralność i odwiesić na kołek solenne obietnice.

Nadchodzi pora, żeby raz jeszcze zostawić za sobą Dużą Ziemię i po raz kolejny - tym razem naprawdę już ostatni - wkroczyć na bezdroża ziemi utraconej, którą jest czarnobylska Zona. Bo nic innego nie ma znaczenia, kiedy człowiek usłyszy Zew.

Nadeszła pora ostatniej przygody."

Jeszcze nie czytałem, więc nie mogę ocenić, ale znając całą twórczość tego pisarza sądzę że będzie świetna.(jeżeli ktoś jest w posiadaniu wersji elektronicznej i miał chęć mi ją udostępnić, to byłbym bardzo wdzięczny).

Pozdrawiam

• Dodatnia 4

• 6 miesięcy temu...
  W dniu 24.12.2018 o 00:53, czernobyl10 napisał(a):

Ciekawe kiedy człowiek znajdzie na lekturę tych wszystkich książek czas.

Rozwiń  

Zaletą "właściwego :033:" wieku jest to , że masz trochę więcej czasu . Co prawda wzrok już nie ten , ale .......

@czernobyl10 Edit - paczka poszła....

Edytowane przez boberm

• 2 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...

VZI4H5w.jpg.92ae5d807e1e091049895bbfde83e483.jpg

Tom czwarty przygód Ślepego i kompanów.

.........................Nigdy nie wydany w oryginale, a przetłumaczony na polski "czwarty tom trylogii" o Ślepym. 
Żenia Pietrowna wpadła na genialny pomysł i okradła bank. Sprytnie, bezpiecznie i bez ofiar. Niestety, obrobiła z pieniędzy niewłaściwych ludzi i teraz musi na jakiś czas zniknąć z miasta. Musi tak bardzo, że przyłączenie się do ekspedycji ruszajacej do czarnobylskiej strefy zamkniętej staje się całkiem bezpieczniejszym wyjściem.
Budda i Tolik wędrują przez Zonę. Jako jedyni przeżyli masakrę brygady Zwornika i muszą szybko opracować nowy plan na najbliższą przyszłość. Pierwszy odruch, ruszać tam, gdzie są ludzie, wydaje się rozsądny. Wprawdzie spotkania z kolejnymi mutantami nie ułatwiają zadania, ale Zona znów była litościwa, udało się przeżyć. A nawet uratować i dostarczyć w bezpieczne miejsce przypadkowo znalezionego rannego...

Edytowane przez boberm
  • Dodatnia 2

Исьемини Виктор Евгеньевич, псевдоним — Виктор Ночкин, 11.01.1966 Charkow, obecnie przebywa w Köln.

Tak, bo tytuł oryginału to "Oczy Szatana" ( Глаза Сатаны. Виктор Ночкин — 2011 год. Книга не опубликована )

ÐикÑÐ¾Ñ ÐоÑкин

Do wzięcia w oryginale: https://znaniytutdumnuista.wixsite.com/znaniytutlojouro/single-post/2016/01/17/Книга-Сталкер-Глаза-Сатаны-Ночкин-Скачать

Edytowane przez vidkunsen

Postanowiłem poprawić temat Uniwersum S.T.A.L.K.E.R. ( I nie tylko ) - Po Polsku.

Został on uzupełniony o wielu autorów książek. M.in. Sławomira Nieściura, Krzysztofa Haladyna czy samego Michała Gołkowskiego i jego ostatnią część z 2018 roku - " Powrót ". 

Zahaczyłem o Uniwersum Survarium oraz Antymir. W przyszłości dodam również Kompleks 7215.

Przypominam, że 15 stycznia ma się odbyć premiera książki Romana Kulikowa pt. " Sztych ":    Źródło: [KLIK]
138716854_1981161758698858_7930487983054476828_n.png

Zachęcam do dyskusji :) 

-------

Dodałem Kompleks 7215.

@boberm Masz zamiar przeczytać " Sztych " ? Podobno jest niezła. 

• Super 1
  • Dodatnia 2

Moim faworytem jeśli chodzi o Fabryczną Zonę i serię S.T.A.L.K.E.R jest trylogia Sławomira Nieściura. Oczywiście podchodzę do tego jak do całości, bo to naprawdę oryginalna oraz spójna ze sobą historia, choć może zszokować podzielenie opowieści w tomie „Wedle Zasług” na dwie części, gdzie pierwsza dzieje się w 2006 roku, a druga dziesięć lat później.

Jeżeli ktoś chciałby poznać tę opowieść bez konieczności składania w myślach wszystkich wątków do kupy, to polecam czytać połowę „Wedle Zasług” do roku 2006, następnie sięgnąć po „Ostatniego Zeżrą Psy”, wtedy doczytać drugą połowę „Wedle Zasług” z 2016 i dopiero potem przeczytać „Do Zobaczenia w Piekle”. Brzmi zawile, ale zawsze można czytać tak jak książki wychodziły, tak też jest fajnie.

Autor oferuje dojrzałą fabułę, gdzie postacie żyją swoim życiem. Ludzie giną nie tylko od anomalii, czy kulki z karabinu, ale też przez swoją głupotę. Jako przykład przywołam chociażby starcie z nibyolbrzymem z tomu „Wedle Zasług”. Prawdopodobnie pan Sławomir jako jedyny podjął wyzwania, jakim było opisanie początków Zony znanej nam z gier.

Nawet w kwestiach narracyjnych autor zaskoczył, bo zamiast jak inni iść drogą narracji pierwszoosobowej, gdzie musiałby uważać, żeby nie popaść zbędne „filozofowanie” lub jak kto woli w wodolejstwo, wybrał narrację trzecioosobową i zdecydowanie wyszło dobrze na całą opowieść.

Coś jeszcze dodać? Hm… na pewno nie ma tu „gamingowej” narracji, co widać chociażby w „Ślepej Plamie” Wiktora Noczkina, mniej więcej od połowy powieści czytelnik ma do czynienia z taką narracją. Nie lubię takich zagrywek, ale czego się spodziewać po fanifkach z gry? Ale póki co Sławomir Nieściur wyłamał się z tych wszystkich chwytów stosowanych przez resztę autorów.

PS: W tym roku planuje przeczytać pierwszy raz Noczkina i Klossa oraz odświeżę sobie resztę autorów ze Stalkera, więc jak ktoś będzie chciał ze mną powymieniać się opiniami, to mogę podyskutować, ale to dopiero za jakiś czas. Obecnie czytam „Wiznę” Jacka Komudy i muszę przyznać, że to bardzo ciekawa powieść historyczna!

• Dodatnia 3

@Darrien
Ja swoją przygodę z książkami z uniwersum S.T.A.L.K.E.R.-a rozpocząłem zbyt późno, bo rok temu. Jak dotąd przeczytałem wszystkie książki M. Gołkowskiego i jeżeli mam być szczery to każda mi się podobała. Jednak chyba największe wrażenie zrobił na mnie " Drugi Brzeg ". Przeprawa do Prypeci, spotkanie z Chimerą, a na końcu podróży.. Nie będę spoilerował :) I oczywiście " Sztywny ". 

Teraz kończę czytać " Ślepą Plamę " W. Noczkina. Dopiero sam koniec mnie porwał, a i plus za Van De Meera. Ciekawa postać i gdyby nie on to byłaby straszna nuda. 

• Dodatnia 2

Swoją historię książkową z uniwersum S.T.A.L.K.E.R-a zaczynałem od serii przygód świeżaka, stalkera Miśka- Polaka autorstwa Michała Gołkowskiego. Książki Gołka, w tym "Sztywny" czyta się lekko, przyjemnie i dość szybko. Nie ma czasu na nudę, raz za razem coś się dzieje. Z czasem zabierałem się za książki z tego samego uniwersum, ale od samego inicjatora książek z serii S.T.A.L.K.E.R-a, Noczkina. Czytało mi się je dość ciężkawo, akcja tam rozwija się dość powolnie, za to postacie przedstawione tam są opisane w ciekawy sposób. Idzie zauważyć, że u Noczkina zawarto sporo dialogów, co dla niektórych może być wadą, bo czytelnicy, chcemy się skupić na akcji, a nie na długaśnych dialogach. Oczywiście, zabierałem się dużo później za książki Sławomira Nieściura, w tym "Do zobaczenia w piekle", "Wedle zasług" oraz "Ostatniego zeżrą psy". Przyznam, że czytało mi się je bardzo przyjemnie, bo same książki w sobie, jeżeli chodzi o ich zawartość, w tym tekst, dialogi itp., są zrównoważone i napisany w ciekawy sposób. Można powiedzieć, że wręcz Nieściur podchodził do S.T.A.L.K.E.R-a książkowego w dorosły sposób. Mam na myśli to, że to była pełnokrwista, z pełną gębą, Zona w całej krasie. Postaci  tam zawarte i zarazem kluczowe dla fabuły książkowej, miały swoje wady, zalety. Jak w życiu. W sumie wręcz autor książek, Nieściur, dojrzale podchodzi do pisania książek ze świata S.T.A.L.K.E.R-a. Szkoda, że skończył z pisaniem przygód dziejących się w Zonie, na trylogii. Chciałoby się ich więcej. Ostatecznie zabieram się za drugą część książki od Romana Kulikowa, "Sztych". Jego książki wydane do tej pory po polsku, czyli "Więzy Zony" oraz "Sztych" oceniam równie bardzo pozytywnie, jak w przypadku Nieściura. Kulikow, jak Nieściur, poważnie podchodzi do serii papierowej S.T.A.L.K.E.R-a i potrafi jednocześnie utrzymać to w granicach dobrego smaku. Nie ma u niego w książkach miejsca na nudę, można za to czasami się pogubić w postaciach. Miałem wrażenie, że coś przeoczyłem, że "za szybko przelatują charakternicy między stronicami kartek" :P . Aczkolwiek Kulikow potrafi przyciągnąć czytelnika na wiele stron i to tak, że na końcu jesteśmy zdziwieni: "To koniec?". Przecież same każde jego książki z uniwersum S.T.A.L.K.E.R-a są grubaśne, po dobre kilkaset stron każda z nich. Jego książki z mej strony cholernie wciągają, że potem mamy wrażenie niedosytu i nie możemy się doczekać na kolejną premierę książki od Kulikowa, wydanego w polskiej wersji. To tyle z mej strony, jeżeli chodzi o mą książkową perypetię z uniwersum S.T.A.L.K.E.R-a i szczątkowych opisów moich wrażeń na temat książek poruszających akcję dziejącą się w Zonie. Aha, jeszcze muszę w przyszłości przeczytać Krzysztofa Haladyna, który napisał dwutom "Na skraju Strefy". 

Na koniec dodam, że jeżeli coś wpadnie mi do głowy, będę edytował post i dopiszę coś więcej od siebie. :) 

Edytowane przez seb-stryl
  • Super 2
  • Dodatnia 1