Skocz do zawartości

Seriale warte polecenia

pacjent1972

Rekomendowane odpowiedzi

Obejrzałem drugi sezon Wiedźmina i mam trochę mieszane uczucia.

bat-1635877965005.png

Pierwszy odcinek spoko, zrobiony w klimacie opowiadań, następne 3 odcinki mi nie podeszły. Musieli wyjaśnić kim jest Ciri, pokazać jej szkolenie, trochę polityki i różnych zagrywek wśród królestw ale wyszło to tak sobie, na pewno gorzej niż w Grze o tron. Dla mnie było nudno. Potem mamy drugą połowę sezonu, było trochę akcji i walki chociaż jak dla mnie za mało. Najwięcej działo się w finale sezonu ;) Te wszystkie sceny z potworkami wyglądają dobrze, widać większy budżet. A, i twórcy serialu wymyślili coś od siebie w fabule i nawet to fajnie wyszło do samego końca.

Ale są też różne zmiany w fabule w stosunku do książek, na które niejeden będzie narzekał.

Także druga połowa sezonu ciągnie serial na plus bo się trochę więcej dzieje, a tak to było jakoś nudnawo.

Jakbym miał ocenić całość to 6-7/10 nie zrobił na mnie takiego wrażenia jak pierwszy sezon ale na trzeci czekam, tylko niech to nie będą znowu dwa lata:D

Ps. Jakby komuś się nie chciało w finale oglądać napisów to jest tam teaser miniserialu, spin offa z uniwersum wiedźmina.

Pokaż ukrytą zawartość

• Dodatnia 1

Wlasnie jestem po pierwszym odcinku drugiej serii . Przyjemnie sie oglądało to "Ziarno Prawdy" . Zobaczymy jak bedzie dalej .

Resztę serialu  pozostawiam na okres Gnusności I Obżarstwa przetykany momentami tzw Spotkan Rodzinnych  :-))).

Ten tydzien w kwestii wieczornych spotkań z niebieskim ekranem poświęcam serii BBC "Edwardian Farm". Jak ktoś lubi historię i zna jako tako angielski - polecam. 

• 3 tygodnie później...

Kiedyś wspomniałem tutaj o serialu Chyłka na podstawie prozy R. Mroza, dostępnym na Playerze i "innych źródłach". 

Kilka dni temu zakończył się piąty i ostatni sezon. Całość to pięć sezonów:

Zaginięcie, Kasacja, Rewizja, Inwigilacja oraz ostatni sezon to Oskarżenie. 

Kolejnym serialem Playera na podstawie prozy Mroza jest:

2882-series.jpg.a2df39e1253e032f58780a0d1e1664eb.jpg

Pierwszy odcinek serialu dostępny już na Player i "innych źródłach". 

• Dodatnia 1

Jak ktoś jest znudzony ciągłymi scifi o superbohaterach i chciałby znowu coś w kosmosie to może spróbować The Silent Sea.

Nie jest zły, taki solidny średniaczek. Na razie jeden sezon z ośmioma odcinkami.

Ps. Początkowo strasznie drażnił mnie głos kobiecego lektora, później jakoś przywykłem.

• Dodatnia 1

W dniu 16.01.2022 o 10:22, tom3kb napisał(a):

Jak ktoś jest znudzony ciągłymi scifi o superbohaterach i chciałby znowu coś w kosmosie to może spróbować The Silent Sea.

Rozwiń  

Dzięki @tom3kb za info. Obejrzałem 1 sezon tego The Silent Sea i nawet mi się podobało. 

• Dodatnia 2

All of Us Are Dead - południowokoreański serial telewizyjny o apokalipsie zombie, która wybucha szkole średniej. Tyłka nie urywa, ale zobaczyć można.

Obejrzałem już 6 odcinków z 12 pierwszego sezonu i jestem zaskoczony - ani jednego homoseksualisty czy lesbijki co w Netflixie jest już zasadą. Druga sprawa to występujący w filmie łucznicy, którzy poprawnie trzymają i strzelają z łuków. W większości filmów, które oglądałem to jakaś parodia.

Łuk.jpg

• Dodatnia 2

Obejrzałem wspomniany przez @smox wyżej All of us are dead.

I jak dla mnie elegancki :) a z zombiaczkami oglądam praktycznie wszystko.

Co na plus to wreszcie taki sam początek zarazy, na małą skalę, początek w szkole, potem się rozszerza. Akcja rozgrywa się w kilkadziesiąt, godzin, jest krwawo. Dużo bohaterów ale szybko padają jak muchy 😈. To nie ameryka więc nie ma broni palnej na każdym rogu ;)

Serial to zamknięta całość, wyczerpał materiał źródłowy, jest całkiem długi bo 12 odcinków, a niektóre nawet po 70min, prawie jak filmy.

Jest też trochę minusów czy rzeczy, które mogą wkurzać. Serial azjatycki no to "taki ten ich styl", czasami za dużo tej ich K-Dramy.

Nie do końca lubię wątki gdzie nagle mamy kilka zombiaków, które są...

Pokaż ukrytą zawartość

Różne mniejsze i większe głupotki.

Ale jak ktoś już nie może patrzyć na Walking Dead po tych kilkunastu latach to fajna odmiana.

• Dodatnia 1

W dniu 1.02.2022 o 20:40, tom3kb napisał(a):

Nie do końca lubię wątki gdzie nagle mamy kilka zombiaków, które są...

Rozwiń  

@tom3kb, ja inaczej to zrozumiałem. Moim zdaniem chodzi tu nie o kilka rodzajów zombiaków, ale o...

Pokaż ukrytą zawartość

Myślę, że będzie to jeden z głównych wątków kolejnych sezonów.

Z seriali to to jest jedyny jaki polecam na dzis i czekam na 4 sezon:

Pokaż ukrytą zawartość

image.jpeg.d978376fd593ad34b7ba29ca31748546.jpeg

• 2 tygodnie później...

Furioza (mini serial, 4 odcinki).

7972235.3.jpg

Nasi zrobili całkiem fajnego sensacyjniaka w klimatach kibolskich. Najpierw film teraz pewnie troszkę dłuższy serial.

Ps. Nie poznaję Damięckiego szczególnie przez charakteryzację :D od zawsze taki typowy słodziak maks do polskich komedii romantycznych, a tu totalna zmiana.

Całkiem spoko film/serial kto co woli.

• 2 tygodnie później...

Mam podobnie z oceną całości jak @vidkunsen taki maks średniaczek. Właśnie kończę ostatni odcinek i... nic ciekawego. W sumie nawet bohaterów nie pamiętam i o co komu chodziło. :D

Myślałem, że będzie chociaż lepszy niż ostatnie dwa sezony tych "prawdziwych" wikingów ale nie bardzo. Mają być jeszcze 2 sezony, pewnie akcja też przeniesie się do Ameryki, popatrzeć jednym okiem na serial można ale nie trzeba.

Chrono i genealogia jest na bakier.

Wenedowie nie byli juz wrogami Danelandczyków gdyż Swen Widłobrody był mężem Świętosławy zwanej Sigurdą która była córką Mieszka I a jego szwagier, nie, nie Bolek od Chrobrych ani też mnich (najmłodszy z nich) z niemieckiego klasztoru - sufragan z Bambergu - ksywka Lambert :), mowa tu o Jarlu/Hövdingu z twierdzy Wineta/Jömmsborg - Boromir ksywka "Sven" - był starej, prawdziwej wiary.

Więc Knut Wielki nie obawiał się Słowian Zachodnich bo był w połowie jednym z nich.

Ciemnolicy wszelkiej maści pojawiali sie w tych stronach tylko jako niewolnicy kupców z dzisiejszej Hiszpanii lub Afryki, arabów.

Na pewno żaden z nich nie mógł zosdtać jarlem a już tym bardziej w stolicy i pod rządami Swena Widłobrodego czy też Kanuta/Knuta Wielkiego. 

Tego filmu/serialu nioe zrobił nikt jako filmu historycznego tylko nędzna namiastkę jakiegoś kretyńskiego komiksu dla niezbyt kumatych z zachodu czy z USA.

• ? 1

W dniu 3.03.2022 o 16:11, vidkunsen napisał(a):

Tego filmu/serialu nioe zrobił nikt jako filmu historycznego tylko nędzna namiastkę jakiegoś kretyńskiego komiksu dla niezbyt kumatych z zachodu czy z USA.

Rozwiń  

Przecież to nie jest serial historyczny :) czy jakiś program dokumentalny to nie ma się co tak rozwodzić.

Co do ciemnoskórej jarl próbowali to sensownie wytłumaczyć, że jej dziadek jarl miał żonę z Afryki i ona już była tam trzecim pokoleniem. Miała męża, który był jarlem, a po jego śmierci ona zaczęła rządzić. Skoro była Gunhilda Matka Królów, która rządziła Norwegią kilka lat to i twórcy mogli sobie wymyślić tutaj kobietę jarla bo dlaczego nie. ;)

Fakt, że czarnoskórzy jeśli byli tam wtedy to stanowili mały procent społeczeństwa, a żeby już załapać się na takie stanowisko to by musiałobyć jak wygrana w totka ale niby każdy ma szansę :)

• 2 miesiące temu...

Halo.

dbfb2e7dddfd8e39a7cd246dc696.1000.jpg

Fajny serial scifi w uniwersum (jak nietrudno się domyślić) z gier Halo. Ziemianie walczą z Przymierzem (sojuszem kilku ras kosmitów). Główny bohater to jeden ze Spartan takich naszych superżołnierzy. Przyda się jakiś serial gdzie nawalamy się z 👽 bo ostatnio to tylko superbohaterzy i nic innego.

Serial dostał drugi sezon.

• 2 tygodnie później...

@vidkunsen bo ty oglądałaś pierwszy sezon (bodajże w wersji filmowej jak ja), a nie wiem czy wiesz, że drugi już jest to w ramach przypomnienia.

ghost_62442b086028f.jpeg

Jak ktoś lubi klimaty cyberpunkowe albo kojarzy nazwę Ghost in the Shell to powstała nowa animacja CGI z tej serii: Ghost in the Shell SAC_2045. O co biega można zobaczyć na trailerach, 2 sezony bodajże po 12 dwudziesto minutowych odcinków. Pierwszy sezon został też przerobiony w dwugodzinny film jak ktoś wolałby taką opcję. Początkowo "kreska" mi się wydawała taka jakaś dziwna ale się przyzwyczaiłem ;) W drugim sezonie więcej akcji, tylko ten ostatni odcinek kończący historię taki meehhh delikatnie mówiąc.

• 2 tygodnie później...