Ignachinio Opublikowano 15 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2023 Ja właśnie się za Nebo zabierać będę. A oprócz tego polecam ,,Załogę" i ,,Ogień" bardzo dobre kino rosyjskie jak dla mnie. Klasyk czyli Metro też można obejrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 16 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 @Ignachinio no ja właśnie ostatnio obejrzałem te dwa rosyjskie wojenne z Syrii. W poprzednich postach pisałem. Fajnie wyglądają, fabularnie średniaki, no i wiadomo stężenie patosu i propagandy miejscami też odpowiednie Dla równowagi oglądałem też parę nowych Ukraińskich wojennych. Wykonane też podobnie. Takie maksymalnie solidne średniaki. @Agrael "Ku Jezioru" spoko post apo we wschodnich klimatach, drugiego sezonu raczej na Netflixie nie zobaczymy z wiadomych względów. Ale jakbyś chciał obejrzeć drugi sezon po polsku to zajrzyj na CDA Trailer drugiego sezonu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignachinio Opublikowano 16 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 A to wiem że mega propaganda. Miałem ,,przyjemność" obejrzeć film Granit i Turysta. Dorównali poziomowi Amerykanom tam niestety. Generalnie uczę się obecnie Rosyjskiego i proste filmy typu komedie jestem w stanie oglądać już w oryginale (szczególnie że mam z kim ) A co do Ukraińskich wojennych co polecasz? Wczoraj wieczorem jeszcze film o trzęsieniu ziemi w Armenii zaliczyłem. ,,Zemletryasenie" nawet nawet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 16 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 Ignachinio - większość w/w filmów wojennych, rosyjskich już wcześniej o nich wspomniałem. Nie było zainteresowania to się nie utleniałem, jakby co to daj namiar co chcesz/gatunek a coś ci podpowiem. Ukraina, wojenny (także o nim wcześniej wspomniałem ) "Snajper, Biały Kruk" (2022), Ukraina. https://www.filmweb.pl/film/Snajper.+Biały+kruk-2022-10022923 Z wojennych to polecam "Czyściec" - fonetycznie: Czystyliszcze, film o pierwszej czeczeńskiej wojnie, mocny przekaz. https://www.filmweb.pl/film/Chistilische-1997-407797 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignachinio Opublikowano 16 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 Generalnie jak dla mnie kino rosyjskie jest spoko (KINO NIE PROPAGANDA ALBO ICH PAŃSTWO) jak film ma normalną fabułę to obejrzę wszystko. A wiesz może gdzie idzie obejrzeć Czarnobyl Strefa Wykluczenia trzeci sezon? Ostatnio oglądałem ,,Przewodnika Dusz" i uważam, że bardzo dobry film. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 16 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 @Ignachinio ten Czarnobyl trzeci sezon to przerobili na film, może trochę dłuższy niż normalnie. CDA podobno miało się nim zająć jeśli chodzi o polskiego lektora jak pierwszymi dwoma sezonami ale ile już ze 2 lata i cisza. Jakby to był normalny sezon to pewnie chętniej by się za to zabrali 😞 @Ignachinio a sporo tych nowych ukraińskich i rosyjskich wojennych to u nas dystrybuuje CDA to tam zaglądaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignachinio Opublikowano 16 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 A to dobrze wiedzieć. Zerknę na pewno. Generalnie nawet ich komedie są lepsze niż te nasze polskie gówienka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 Ignachinio - polecam komedie z cyklu Osobliwości Narodowego .... https://www.filmweb.pl/film/Osobliwości+narodowego+polowania-1995-175384 https://www.filmweb.pl/film/Osobliwości+narodowego+polowania+w+zimie-2000-211778 "Osobliwości narodowego wędkowania" (polski tytuł: butelka na haczyku) https://www.filmweb.pl/film/Butelka+na+haczyku-1998-1378 "Osobliwości narodowej polityki": https://www.filmweb.pl/film/Charakterystyka+narodowej+polityki-2003-207867 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 "Restart the Earth" (2021), Chiny, SF. Apokalipsa w wydaniu botaniczno biologicznym, miła odmiana po po flikach, dyneyach i innych tego typu gniotach czy debilizmach poprawionych politycznie, polecam. https://www-imdb-com.translate.goog/title/tt16118262/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=sc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Jako że Eony całe byłem w Niebycie , pozwoliłem sobie na retrospektywę i przejrzałem tak na szybko kilka "kartek" tego pamiętnika filmowego. Chyba nikt nie wspominał o - już teraz serii -"Knives Out" i "Glass Onion", czyli przygodach detektywa Benoite'a Blanca . Sprawnie zrealizowane kryminały z lekkim posmakiem absurdu i satyry. Dobra obsada i solidne "zakręty" scenariusza. No i chyba nie ma wzmianki o interesującej odsłonie norweskiego kina wojennego - zdecydowanie innego od tych RU/UA et consortes filmów kina wojennego sf (wszak tak wypadałoby je nazwać). Oszczednie i ciekawie . Jako plus jest także małe echo polskiego udziału w tej operacji . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 22 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 @boberm Na noże mi się podobał, za to ta druga część już nie bardzo, jakieś takie na siłę zrobione i "przefajnione". Narwik też fajny, taki spokojniejszy wojenny na mniejszą skalę, co do wątku echa polskiego w tej operacji to widziałem jakiej niektórzy sraczki dostawali, że jak to powiedzieli o tym w filmie tylko ze dwa razy Jakby głąby nie zauważyły, że akurat film pokazuje działania Norwegów i Francuzów i to, że nasi też brali udział w tej operacji wcale nie musi oznaczać, że pojawią się w filmie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 22 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 Te kryminały to topos, "wojenny" z Noregr taki sobie, taki wybielający. Aksel Hennie - Max Manus, Sisu, "Huvudjägare" (Łowcy głów (2011) - książka Jo Nesbö - wydana w 2008 roku) Polecam stary + nowy via Noregr Spoiler https://www.filmweb.pl/film/Max+Manus-2008-449394 Sisu - fiński - zbiór cech charakteru służący w Rep. Finlandii - Suomi Tasavaltaa - do określenia typu człowieka - (2022) https://www.filmweb.pl/film/Sisu-2022-10020122 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 22 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 10 godzin temu, tom3kb napisał(a): @boberm Na noże mi się podobał, za to ta druga część już nie bardzo, jakieś takie na siłę zrobione i "przefajnione". Narwik też fajny, taki spokojniejszy wojenny na mniejszą skalę, co do wątku echa polskiego w tej operacji to widziałem jakiej niektórzy sraczki dostawali, że jak to powiedzieli o tym w filmie tylko ze dwa razy Jakby głąby nie zauważyły, że akurat film pokazuje działania Norwegów i Francuzów i to, że nasi też brali udział w tej operacji wcale nie musi oznaczać, że pojawią się w filmie. "Pierwsze noże " są jakby spokojniejsze , a w drugich - w/g mnie - cała robotę robią dwie "wstawki" - rozpakowanie zaproszenia przez Czarnulkę , ....i Mona Lisa:-) . W sumie to obydwa filmy oprócz "waloru " kryminalnego są raczej satyrą , szczególnie widac to w Cebuli przerysowaniem postaci . BTW : czy ktoś wspominał już o "Bielmie" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 22 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 @boberm Na Bielmo czekałem ale się zawiodłem srogo Spoiler finalnym plot twistem i rozwiązaniem zagadki totalnie z dupy podanym w finale, do którego nie prowadziło nic przez cały film . Dlatego nic nie pisałem Może @vidkunsen coś wspominał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 22 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 Wspomniałem ale zdecydowanie nie jest to Equilibrum, Operacja Świt, Władcy ognia czy chociażby Kapitan Corelli. Co do Narwiku to nie wspomnieli nawet słowem o: ... kto zajumał złoto Norwegi! i w jakim procencie USA, GB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaarMoo Opublikowano 22 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 Panowie gdzie wy oglądacie, bądź ściągacie te filmy ? Ja głównie korzystam z Devila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 22 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 @DaarMoo zależy, które dużo z netflixa, niektóre z cda, a inne to inwencja własna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 22 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 10 minut temu, DaarMoo napisał(a): Panowie gdzie wy oglądacie, bądź ściągacie te filmy ? Ja głównie korzystam z Devila. Netflix , Apple + , etc..... któreż to umilazce czasu założyło mi moje - dorosłe juz dziecko- w ramach sharingu :-)) Oprócz tego takie tam , ale to juz raczej na priv 😉 2 godziny temu, tom3kb napisał(a): @boberm Na Bielmo czekałem ale się zawiodłem srogo Pokaż ukrytą zawartość finalnym plot twistem i rozwiązaniem zagadki totalnie z dupy podanym w finale, do którego nie prowadziło nic przez cały film . Dlatego nic nie pisałem Może @vidkunsen coś wspominał. Historia taka sobie , ale -postac Poe,go - ciekawej i barwnej postaci XIX wieku - świetnie zagrany południowy akcent w wymowie Gilian Anderson - no i to ozcekiwanie na skok ...który nie nastapił :-))))) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 11 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Jeśli śmierć nam zagraża, bo moc oceanu wraża, Bóg nad sercami czuwa, zbawienie duszy wykuwa. Rzekł pewien stary latarnik. W Lighthouse cofamy się do końcówki XIX wieku i poznajemy historię dwóch latarników - Ephraima Winslowa i Thomasa Wake'a. Mężczyźni trafiają na malutką wyspę, na której jest położona tytułowa latarnia i ich zadaniem jest się nią opiekować. Ma to trwać cztery tygodnie, ale niestety panowie zbytnio się nie dogadują. Ephraima ewidentnie gnębi przeszłość i nie jest zbyt rozmowny. Natomiast Thomas lubi sobie popić i chętnie opowiada o swoich dawnych przygodach na morzu, gdy był jeszcze marynarzem. Nie tylko charakter ich dzieli, ale również wiek, co finalnie doprowadza do tego, że panowie - delikatnie mówiąc - nie przepadają za sobą. Czas im mija na pracy, koszmarach i dziwnych wizjach. Szybko popadają w obłęd. Były takie momenty, że sam nie wiedziałem, który z nich mocniej odkleił się od rzeczywistości. Najgorsze ma dopiero nadejść, bo okazuje się, że statek, który ma zabrać Ephraima, po tych nieszczęsnych czterech tygodniach nie przypływa za sprawą silnego sztormu. Z racji tego mężczyźni popadają w jeszcze większy marazm, wręcz obłęd. Kto jest najlepszym „przyjacielem” zmęczonego życiem mężczyzny? Gorzałka. Panowie nie wylewają za kołnierz, co w efekcie doprowadza do śmiesznych, smutnych i zarazem dramatycznych scen. Z drugiej strony wcale się nie dziwię zamiłowaniu do alkoholu w tej sytuacji, bo przypominam, że mamy XIX wiek i nie było telefonów komórkowych, internetu, czy telewizji. Nie mieli nawet dostępu do prasy, aby móc czymś zająć skołatane myśli. Tak więc pili na umór, a w takiej historii przeważnie nie ma szczęśliwego zakończenia. Czerń i biel obrazu w tym filmie zasługuje na solidną pochwałę. Dzięki temu zabiegowi cofamy się do minionej epoki kina. Bezkresny ocean, ciągłe buczenie syreny i pulsujące światło (do którego nie wiedząc czemu, dostęp ma jedynie Thomas Wake) w połączeniu ze wspomnianą szarością daje niesamowitą atmosferę. Nie potrafiłem rozgryźć samego znaczenia fabuły filmu, ale trudno. I tak warto było mu poświęcić prawie dwie godziny. W Thomasa Wake'a wcielił się Willem Dafore, a Ephraima Winslowa Robert Pattinson. Zdecydowanie stanęli na wysokości zadania. Na koniec mam zagadkę. W filmie jeden z panów stwierdza, że chciałby zjeść duży kawałek soczystego steka. W pewnej modyfikacji do Stalkera (ze Stalkerem ma niewiele wspólnego) autor postanowił zrobić z tego ciekawostkę. Ktoś z Was pamięta, jaki to był mod? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 12 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 Luther - the fallen sun (2023), kryminał, akcja, 2 h 10 m https://www.filmweb.pl/film/Luther%3A+Zmrok-2023-10020684 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolo Opublikowano 12 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 Albo ja mam zwidy albo zwariowałem, wczoraj ten film oglądałem i w czasie filmu przypomniałem sobie, że już kiedyś go widziałem a tu informacja, że film z 2023 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 12 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 @bolo a może przez to, że Luther to był serial, a to jest chyba takie zwieńczenie tej serii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolo Opublikowano 12 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 Prawdopodobnie, zakończenie takie same, może to mi się przypomniało i dlatego takie skojarzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 12 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 Luther - serial: https://www.filmweb.pl/serial/Luther-2010-548378 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 17 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2023 1941 Skrzydła nad Berlinem (2022), wojenny. https://www.filmweb.pl/film/Krylya+nad+Berlinom-2022-10014263/titles Iliuszyn - DB-3T - 5 silników, piąty w korpusie robił za sprężarkę i dlatego samoloty miały wysoki pułap i zasięg. Operacja B Bez spojlera Original (Urodzony) Gangster 2020 https://www.filmweb.pl/film/Original+Gangster-2020-10000492 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi