vidkunsen Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2023 Tytuł oryginalny: Лёд Platforma: Zew Prypeci 1.6.02 Data premiery: 03.02.2023 r. Autorzy: Крим, Emmis Autor spolszczenia: @OldMan Śr. długość rozgrywki: (ok. 2 godzin) OPIS: Spoiler Lód to krótka modyfikacja fabularna na platformie Zewu Prypeci. Protagonista z polecenia Barmana wyrusza do centrum Zony, jednak dziwnym zbiegiem okoliczności budzi się po pewnym czasie w opuszczonym szpitalu, nie pamiętając nawet wydarzeń z dnia poprzedniego. Wkrótce dochodzi do siebie, ale okazuje się, że ścigają go nieznani napastnicy. Wygląda na to, że czas na małą rozróbę... Cechy moda: W modzie zastosowano dobrowolny (można go wyłączyć w opcjach) system zamarzania. Znajdując się na mrozie, bohater stopniowo zamarza - rozpoznać to można po zmieniającym się ekranie. Aby nie umrzeć z wychłodzenia, można się ogrzać przy ognisku lub w pobliżu anomalii „spalacz”. W tej sytuacji może pomóc także alkohol. Zapamiętajcie - zimno, to wasz najgorszy wróg! Ogniska można znaleźć w różnych miejscach. Do ich rozpalenia niezbędne są zapałki, jednakże może się to nie udać za pierwszym razem. Jedzenie, które znajdziecie, jest zamarznięte. Rada? Skorzystajcie z ogniska. Brak minimapy oraz PDA. Odradza się gry na oświetleniu statycznym. Dostępne są dwie lokacje - Szpital i Limańsk. W modzie wykorzystano: pogodę (częściowo) - CGIM 2, paczkę broni - Unofficial CoP Weapons Replacer 1.0, tekstury i dźwięki (częściowo) - Winter of Death Ultimatum, zapałki - Anomaly 1.5.1, muzykę (bez praw autorskich) - April Rain. Od autorów: Spoiler Mod nie celuje w nic wybitnego! Autorzy zwyczajnie chcieli spróbować doświadczenia z zimową scenerią. W tym celu wymyślono i zrealizowano krótką historię, a czy wyszło dobrze, pozostaje ocenić Wam. Inne prace autorstwa Крим: Cudowny Kryształ. Podarowany przez Gwiazdy, Растворяя Осколки Грез (Zanikające Fragmenty Iluzji) - w przygotowaniu. Inne prace autorstwa Emmis: Historia Johna, Historia Johna 2 - w przygotowaniu. GALERIA: Spoiler INSTALACJA: Spoiler Zalecana kolejność instalacji: 1. Zew Prypeci 1.6.02. 2. Modyfikacja jest w wersji samodzielnej i nie wymaga instalacji podstawowej wersji gry. Wystarczy wypakować archiwum z modem do wybranego folderu i stworzyć skrót do gry na pulpicie. LINKI DO POBRANIA: Spoiler Mod: Google Drive - [KLIK] Fix do spolszczenia: gamedata.7z Źródło: 1 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 4 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 Może warto się przyjrzeć temu modowi? Współautorem jest Крим, który odpowiada za Cudowny Kryształ. Podarowany przez Gwiazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 4 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 Przelazłem, troche mi to zajęło ale dałem radę. Hardkor na mrozie, żadnych ułatwień i trzeba czaszkować (mysleć), nawet raz musiałem zginąć by przeżyć - jakkolwiek to brzmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 5 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 Fiks na systemy zamarzania, nie trzeba nowej gry: https://drive.google.com/file/d/18Wwnv-z9uFlcSXbW0lS7dxG1wj95XKGD/view fs_patch.7z 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 Modyfikacja Lód to zabójczo mroźny i mistyczny fragment Zony. Akcja rozgrywa się na dwóch ośnieżonych lokacjach, w Szpitalu i w Limańsku, gdzie przetrwać próbuje nasz mający spore luki w pamięci bohater. Życia nie ułatwiają mu: szybkie zamarzanie, brak PDA i przeszkody, z którymi musi sobie poradzić, zanim zamarznie na kość. Smaku dodają krótkie historie zawarte w znalezionych PDA i notatkach, zagadki, zjawy oraz błądzące dusze stalkerów. Mod daje możliwość wyłączenia efektu zamarzania, czego nie polecam. Odklikując tę opcję znacznie ułatwimy sobie grę, ale pozbawimy się, nazwijmy to wyścigu z czasem i elementu niepewności. Tym bardziej że pojawił się fiks, który podobno znacznie spowalnia ten efekt. Spoiler 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 5 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 Gawron - przelazłeś, dałeś radę. Grałem bez spowalniania i bez fiksa, trudniej ale także można. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 6 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 16 godzin temu, vidkunsen napisał(a): Gawron - przelazłeś, dałeś radę. To była przyjemność 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 6 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 Już po opisie gry, na samą myśl robi mi się zimno. Takie mody-symulatory przetrwania to nie dla mnie. Ale dla tych co się zdecydowali na grę i moda ukończyli, głęboki . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metek58 Opublikowano 6 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 Kojarzy mi się z dawną grą - Cryostasis: Arktyczny Sen. Słabo pamiętam famułę, ale tam też bohater zamarzał, jak nie dotarł na czas do jakiegoś źródła ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek 25 Opublikowano 11 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2023 Witajcie. Podczas uruchamiania moda nastąpił wylot. Log wygląda tak: FATAL ERROR [error]Expression : false [error]Function : CXml::Load [error]File : D:\prog_repository\sources\trunk\xrXMLParser\xrXMLParser.cpp [error]Line : 87 [error]Description : XML file:ui\scopes.xml value: errDescr:Error reading end tag. stack trace: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meta Opublikowano 11 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2023 @Marek 25 Serwus. Wygląda, że zostawili błąd w tym wskazanym pliku - scopes.xml. Wrzuć poniższy z poprawką do gamedata\configs\ui\ ze zgodą na podmianę. scopes.xml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Witam. Trochę pograłem w zamarzniętym szpitalu ale bariera językowa zrobiła swoje. Pytanie: czy są szanse na przetłumaczenie tego moda? Pozdrawiam ALL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2023 @OldMan Jedynym ostatnio aktywnym tłumaczem jest @metek58 . I co by nie robił, to wszystkich modów sam nie przetłumaczy 😭. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2023 @kondotier ja bym tam jeszcze przynajmniej paru znalazł, a @gawron, a @Szczepan9205, a @Meta oni sroce z pod ogona nie wypadli 😉 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2023 @tom3kb Nie jestem ani polonistą, ani literatem, a już na pewno nie tłumaczem, co najwyżej skromnym polonizatorem modów. Więc przynajmniej jeśli chodzi o mnie, to @kondotier ma rację, ale dobrze, że wspomniałeś o pozostałych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Pytałem o tłumaczenie bo nawet ten fragment który ograłem przekonał mnie, że warto było dograć moda do końca. Zostawmy sprawę na zasadzie może kiedyś... Pozdrawiam All 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Być może warto spojrzeć na tego moda, dać mu szansę, ale każdy tłumacz pracuje nad tym, co mu się spodoba. W obecnym roku najwięcej przetłumaczył @Szczepan9205 i @gawron. Opublikowali spolszczenia dobrych modów, a wisienką na torcie jest PdZ. @metek58 z tego, co się orientuje pracuje nad spolszczeniem Między niebem a ziemią, a @Meta nie tylko tłumaczy mody, ale też prowadzi forum. I to na wyższym poziomie, to pozwolę sobie podkreślić. Tak więc zobaczymy, co przyniesie przyszłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irobo Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2023 (edytowane) Jak już tak polegać na "... w obecnym roku najwięcej ..." - to i owszem, ale wystarczy dopisać tu do listy (egzekwo\ex aequo) dwie osoby i na tym tej listy "tegorocznych" koniec. U mnie na podium stoi najwyżej @gawron i @Szczepan9205 , ze wskazaniem na pierwszego - w ich przekładkach dalej czuć klimat/atmosferę danego moda i ja to piszę jako grający przede wszystkim w "oryginały". Szkoda, że @Anton Gorodecki się zawinął - on też miał spoko podejście. O innych nawet nie wspominając... "Lód" to ma akurat spore szanse na polonizację. Mod w zasadzie mały i klasycznie zrobiony. Parę tysiączków, raptem, w większości krótkich - stringów do przerobienia. Świetny materiał dla kogoś - kto chciałby spróbować sił z (pierwszą) polonizacją. Dla kogoś z doświadczeniem jest do schrupania jak 0,4-0,5 kg orzeszków. Kwestia czasu, moim zdaniem, jak się ktoś za tę modyfikację zabierze i spolonizuje. Może np. @LisKot? Z "Looking Back" sobie poradził. A może jeszcze ktoś? Jakaś "kometa okresowa" jak np. @mrozek ? Czas pokaże... Edytowane 7 Kwietnia 2023 przez irobo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Może warto tu wspomnieć o tłumaczach, którzy wcześniej tłumaczyli mody. Teraz już nie tłumaczą, a niektórych nie widziałem na forum od lat. Życie. @trurl3, @Yurek, @kobal, @smox, @kondotier, @yellow, @Anton Gorodecki - ci już nie tłumaczą. Największy staż z działających tłumaczy ma prawdopodobnie @metek58. Jeżeli kogoś pominąłem, to przepraszam. Pamięć już nie ta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Z tego, co pamiętam, to jest jeszcze @Trikster, @Plaargath. Tłumaczyli Misery. @Voldi z ekipą pracowali nad spolszczeniem Anomaly, a i był też @qwert. Kojarzę jeszcze @ZapomnialemLoginu, który przetłumaczył Road to the North oraz @DaimeneX. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Tylko dwóch z wymienionych jest aktywnych na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irobo Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2023 (edytowane) A jest jeden aktywny - a nie wymieniony. No i na tym może zakończmy ten offtop. PS. a dzisiaj urodziny @FeRu, co za ironia... Edytowane 8 Kwietnia 2023 przez irobo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrozek Opublikowano 18 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2023 Warto tłumaczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 18 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2023 Oczywiście, że tak Mod nie jest długi (dwie lokacje) ale swój mroźny klimacik ma 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi