Tario Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 (edytowane) Dwa kolejne Zagrajmy sobie w kości i posuwa się wzdłuż Bariery. Tragicznie te ogse działa :< I do tego te wymuszone dynamiczne. Nie najfajniej, u mnie jest o tyle dziwna sprawa, że nawet w zwykłym stalkerze dynamiczne chodzi mi najgorzej. Wybieram między Dx10/11 albo 8.1 ze statykiem, a tutaj wyboru nie ma, tylko 9. Edytowane 9 Maja 2016 przez Tario 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacjent1972 Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Od autorów moda w sprawie wydajności i ewentualnym żalom że mod nie jest dobrze zoptymalizowany. Informacja ta nie jest ostateczna, może być uzupełniona do momentu ostatecznej wersji moda. System operacyjny, ilość pamięci RAM: Windows XP RAM nie mniej niż 3 GB Windows 7 x64 co najmniej 4 GB Stabilna praca moda na konfiguracjach z systemem Windows XP i pamięci RAM 3 GB, a także Windows 7 32 bity w dowolnej ilości pamięci RAM nie jest MOŻLIWA. Wsparcie techniczne w/w konfiguracji nie jest możliwe, 90% problemów i wylotów na nich, związane jest z brakiem pamięci. Na Windows 8 testy wydajności gry nie miały miejsca, jednak ogólnie rzecz biorąc wymagania co do pamięci ma podobne do tych z Windows 7 64 bit. Wymagania systemowe podane są przy użyciu ustawień efektów graficznych oryginału na maksimum. Przy całkowitym wyłączeniu wszystkich dodatkowych efektów wymagania co do karty graficznej spełniają wymagania oryginalnej gry przy użyciu dynamicznego oświetlenia. W trakcie pracy nad OGSE 0693 został usunięty statyczny render, teraz gra zawsze uruchamia się w trybie dynamicznego oświetlenia. Do gry z użyciem dodatkowych efektów wymagana jest karta graficzna nowoczesnej architektury, z dużą ilością procesorów shaderowych. Uwaga! Poniższe wymagania systemowe są przybliżoną oceną, mogą być nieco zawyżone. Procesor: Do gry bez dodatkowych efektów renderowania albo na minimalnych ustawieniach dodatkowych efektów w rozdzielczościach do 1440х900: Intel Core i3-4130 lub AMD FX-4100 (lub A10-6800K). Do gry na minimalnych ustawieniach dodatkowych efektów lub średnich ustawieniach dodatkowych efektów w rozdzielczościach do 1440х900: Intel Core i3-4130 lub AMD FX-4100 (lub A10-6800K). Do gry na średnich ustawieniach dodatkowych efektów albo na wysokich ustawieniach dodatkowych efektów w rozdzielczościach do 1440х900: Intel Core i5-3570K lub AMD FX-8320. Do gry na wysokich ustawieniach dodatkowych efektów w rozdzielczościach Full HD i wyżej: Intel Core i7-4770 lub AMD FX-8350. Karta graficzna: Do gry bez dodatkowych efektów renderowania albo na minimalnych ustawieniach dodatkowych efektów w rozdzielczościach do 1440х900: AMD Radeon HD3850 lub nVidia GeForce 9600GT. Do gry na średnich ustawieniach dodatkowych efektów albo na wysokich ustawieniach dodatkowych efektów w rozdzielczościach do 1440х900: AMD Radeon HD4870 lub nVidia GeForce GTX 260. Do gry na wysokich ustawieniach dodatkowych efektów w rozdzielczościach Full HD: AMD Radeon HD5870 lub nVidia GeForce GTX 480. Do gry na wysokich ustawieniach dodatkowych efektów w rozdzielczościach Full HD i wyżej: AMD Radeon HD7970 lub GeForce GTX 670. Należy pamiętać, że dla potężnych kart graficznych wymagany jest także potężny procesor, i połączenie karty graficznej nadającej się do gry na wysokich ustawieniach dodatkowych efektów i procesora nadającego się tylko do gry na niskich ustawieniach będzie tworzyć wąską szyjkę dla wydajności, i grać komfortowo na takim połączeniu można tylko na ustawieniach dla których jest procesor, czyli na niskich. Oprócz tego, w zaawansowanych ustawieniach grafiki można dostosować grę indywidualnie pod swój system, włączając lub wyłączając niezbędne efekty (wszystkie ustawienia są teraz wyposażone w intuicyjny opis ich wpływu na wydajność). Miejsce na dysku twardym:12 GB Wymagane oprogramowanie zainstalowane w systemie:— Microsoft Visual C++ 2005— Microsoft .NET Framework 3.51— DirectX 9 June 2010. To tyle od autorów moda dla tych którzy maja wątpliwości co do wydajności moda. Miłej gry! Mod jest SUPER! 11 minut temu, Tario napisał: Tragicznie te ogse działa :< I do tego te wymuszone dynamiczne. Nie najfajniej, u mnie jest o tyle dziwna sprawa, że nawet w zwykłym stalkerze dynamiczne chodzi mi najgorzej. Wybieram między Dx10/11 albo 8.1 ze statykiem, a tutaj wyboru nie ma, tylko 9. Irytuje mnie coraz bardziej to twoje narzekanie, już były takie sytuacje na forum i zawsze odpowiedź była jedna. Nie graj w tego moda i po sprawie, bo psujesz tylko dobry nastrój z kolejnego spolszczonego fantastycznego moda do Stalkera. Tyle na ten temat ode mnie. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Mała porada dla już grających. Postarajcie się jak najszybciej pozyskać Kiwaczka. Ta maskotka pozwoli wam zaoszczędzić sporo czasu i nerwów. Namiar na niego dostajemy w nagrodę, po zrobieniu zadania dla stalkerów w wiosce nowicjuszy (chałupa po prawej stronie, patrząc od Sidorowicza). Sam sugeruje nam pomoc, lub my możemy się do niego o nią zwrócić. Ale aby nam nie przeszkadzał, możemy mu się kazać zamknąć na pewien czas. Jest nieoceniony. A mający problemy z pracą moda, powinni skorzystać z konfiguratora i "ulżyć" swojemu komputerowi. Sporo w nim opcji, ale warto na początek poświecić mu trochę czasu. Odwdzięczy się nam za to, podczas gry. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anatolij Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Na moim "złomie" na ustawieniu niskie i z wyłączonymi wodotryskami mod śmiga aż milo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Pewnie, że będzie śmigał, tylko trzeba poświęcić trochę czasu na ustawienie. Pierwsze ustawienia są w Konfiguratorze. Wystarczy poczytać i odpowiednio ustawić do swojego kompa. Drugie ustawienia są jak zawsze, w menu. Tutaj też trzeba poczytać i ustawić. Na słabszych kompach powyłączać bajery, cienie itp. Na moim kiepskim kompie, tak samo jak u @anatola - śmiga aż miło. Pozostaje jeszcze kwestia czyszczenia i optymalizacji systemu. Ważna jest też defragmentacja dysku. Czyli ogólnie mówiąc wydajność systemu. To jednak już nie problem forum. Jeżeli ktoś tego nie ogarnia, to niech nie szuka winy w modzie, tylko u siebie. Tyle. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkk7 Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Na moim śmiga na średnich z wodotryskami ale jeszcze pokombinuje bo wczoraj ustawiałem bez spolszczenia po rus. Zobaczymy ile jeszcze można moda podciągnąć w ustawieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Dodałem do 1 postu link ze spolszczeniem beta. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 (edytowane) Dzięki za spolszczenie właśnie pobieram i zaraz zaczynam grać Problem Wrzuciłem spolszczenie i tam był nowy konfigurator, który też skopiowałem i teraz mod za pomocą konfiguratora w ogóle nie chce odpalić, kręci się tylko "klepsydra" i nic. Muszę odpalać, przez XR_3DA z folderu bin. Też macie takie coś. Czy może powinienem przerzucić tylko gamedate ze spolszczeniem, a pliku konfiguratora już nie. Co do śmigania moda to u mnie ustawiłem na high, nie bawiłem się tymi wszystkimi suwaczkami (bo chciałem jak najszybciej pograć ) zostawiłem takie jakie były na początku i śmiga elegancko. Komputer: procek amd 3x3.1Ghz, grafika Geforce gts 450 amp 1GB, 4 giga pamieci ram, monitor 24" rozdziałka 1920x1080. Edytowane 9 Maja 2016 przez tom3kb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tario Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 No to wszystko jasne, procek, jeśli o mnie chodzi, ale co będę o innych rzeczach wspominał. Ogólnie muszę powiedzieć, że na Kordonie jest co robić, część starych skrytek jest, a pojawiają się i nowe. Sporo misji już na samym kordonie, jest naprawdę fajnie. Z ciekawości - Długo można przyjmować zlecenia od Sidora? Ciekawi mnie to bo jakoś nie śpieszy mi się opuszczać Kordon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Cytat Wrzuciłem spolszczenie i tam był nowy konfigurator, który też skopiowałem i teraz mod za pomocą konfiguratora w ogóle nie chce odpalić, kręci się tylko "klepsydra" i nic. Muszę odpalać, przez XR_3DA z folderu bin. Też macie takie coś. Czy może powinienem przerzucić tylko gamedate ze spolszczeniem, a pliku konfiguratora już nie. To dziwne, ktoś jeszcze miał ten problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Co do tego problemu to mam win 7 64 bity, nie wiem czy to ważne. Ale jak gra odpala mi z Xr_3da to jakiś wielki problem dla mnie to nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tario Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Też mam win7, to raczej nie wina tego, a u mnie wszystko wrzucałem w kolejności OGSe -> poprawki -> spolszczenie i konfigurator i wszystko działa jeśli o to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gatzek Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Tez mam Win 7 64bit i konfigurator działa. uruchamiam go jako administrator. Przy uruchamianiu jako user wywalał błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacjent1972 Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Na Win 8.1 x64 wszystko bez problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gatzek Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Odnośnie Kiwaczka. U mnie to zadanie powodowało atak wojska na Wioskę Kotów i całkowite wybicie jej mieszkańców, łącznie z Wilkiem i Muzykantem. Można w ten sposób zablokować sobie fabułę. Leczenie i trochę spojlera: Po śmierci stalkera przy sejfie przeciągnąć jego trupa (SHIFT + F) jak najbliżej wioski, a następnie po otrzymaniu zadania na zbadanie tunelu jak najszybciej wyjść z Wioski Kotów jak najdalej. Tak, żeby patrol wojska na drodze i NPC w Wiosce weszły w offline. Po powrocie do Wioski wojsko już nie atakowało. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anatolij Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Na Win 10 śmiga aż miło. Odpala się przez konfigurator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 (edytowane) Ustawiłem admina, zrestartowałem kompa ale nadal to samo Czym byłby stalker jakby ktoś nie miał z czymś jakiegoś problemu. Może później jeszcze raz ten konfigurator dorzucę, na razie nie mam czasu bo gram Edytowane 9 Maja 2016 przez tom3kb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacjent1972 Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Tutaj video poradnik do moda w języku rosyjskim: https://youtu.be/JldUDYReun8?list=PLzfDVYPTAegpbpJXcCmSk3cGQTQKLTiQg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cichy Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Każdy gracz znajdujący błędy w spolszczeniu jest traktowany jako tester i tak zostanie nagrodzony - 500 RUB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skryty Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 (edytowane) W trakcie gry napotkałem się na literówkę. Ma być "zwiadowcza", nie "zwiadocza". Akurat to rozumiem, zespół spolszczający moda miał sporo roboty z tłumaczeniem i tego typu rodzaje literówek zdarzają się. Poza tym, w trakcie zadania, gdy musimy przesłać skrzynkę z brońmi dla Wilka w wiosce kotów, może dojść do takiej sytuacji, że kwest nie zostaje zaliczony. Powodem jest to, że pojazd, którym się poruszamy, musi być blisko Wilka. Inaczej nie da się tego zrobić. Skrzynki z bronią także nie weźmiemy. Dlatego najlepiej jest podjechać samochodem zaraz "pod nosem" Wilka, wtedy zadanie powinno się zauktalizować. Z uruchamianiem na ikonkę konfiguracji OGSE nie miałem problemu. System Windows 8.1 64-bit. Dziękujemy zespołowi spolszczającemu moda za ogrom pracy i podjęcia decyzji opublikowania spolszczenia bety. Szacuneczek na całego. Edytowane 9 Maja 2016 przez seb-stryl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ranger801 Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 W configuratorze jest taki błąd: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tario Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 A masz ten plik w folderze z konfiguratorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skryty Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Przed chwilą, Tario napisał: A masz ten plik w folderze z konfiguratorem? Też mam podobnie jak Ranger801. Ponoć tego pliku nie ma chyba, że ten programik nie wykrywa tego pliku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tario Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 (edytowane) spolszczenie[spakowane] -> localisation -> ru-ru Tutaj powinien być ten plik. Skopiujcie go do En-US w localisation. Widocznie macie angielską wersje. Każdy kto instalował spolszczenie na anglika ma ten error. Wystarczy przekopiować plik. Edytowane 9 Maja 2016 przez Tario 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skryty Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 @Tario Dzięki za informację dotyczącą pliku autorzy_spolszczenia.rtf. Działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi